Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie.

Mój wykonawca proponuje ocieplenie ścian fundamentowych od ław do poziomu gruntu. Powyżej gruntu fundamenty zostaną docieplone razem ze ścianami nadziemia. Uzasadnienie jest takie, że wystający powyżej gruntu styropian, łatwo podczas budowy uszkodzić - np. spadającym pustakiem.

Czy jest to właściwe podejście do rzeczy, czy wręcz błędne i nienaprawialne?

https://forum.murator.pl/topic/97836-ocieplenie-%C5%9Bcian-fundamentowych-tylko-do-poziomu-gruntu/

Ciekawe,

Większość ociepla i izoluje całą ścianę fundamentową. Sam tak robiłem.

Chyba, że Twoi wykonawcy to kompletni nieudacznicy i gubią notorycznie materiały budowlane.

Argument jest rozbrajający :)

Argument jest rozsądny. Radzę zrobić tak jak proponuje wykonawca. Pozdrawiam.

Ja zaryzykowałem.

Ociepliłem fundament ponad ściane fundamentową o grubość tzw. chudziaka.

Ocieplenie wystawało ponad ściane fundamentową i było pokryte siatką z klejem, stanowiąc szalunek.

Pospółka wysypywana była na ocieplenie i oczywiście do środka fundamentu.

Większość pospółki wsypywana była mechanicznie za pomocą ciężkiego sprzętu.

Nic sie nie uszkodziło.

Wszystko pod odpowiednim nadzorem, nie chwaląc sie moim :wink:

A ja Krzysiu mam akurat odwrotnie :lol: (jesli cię dobrze zrozumiałam :wink: ) - czyli ocieplenie ścian fund. kończy się pod chudziakiem; chudziak jest ocieplony grubsza warstwą styro (bo taki jest na ścianach zewn.) Nie wiem czy to ma większy sens, ja nie nadzorowałam - kierownik tak doradził, więc przyjęłam do wiadomości, nie chwaląc się :wink: :lol: