Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jesteśmy na etapie wyboru instalacji C.O. i Wszystkiego co jest związane z wodą w domu-i tutaj mam małe pytanie: czy wystarczy nam zbiornik na ciepłą wode o pojemności 80 L.

Dom o powierzchni użytkowej 140m2

Narazie jest nas dwoje-ale mamy rodzine często odwiedzającą sie

Ja jestem za zbiornikiem 80 L. ale prosze o porade czy jestem na dobrym "tropie" :roll:

Powierzchnia domu nie ma ru raczej znaczenia. Podstawowe znaczenie ma sposób korzystania z ciepłej wody (nawyki mieszkańców itp) Zasobnik 80 litrów zasilany z kotła co wydaje sie może troche za mały :roll:. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest posiadanie zasobnika z podgrzewaczem gazowym atonomicznego, niezaleznego od co. Zalety są takie ze urządzenie to jest wydajniejsze od wymiennika z co i nie wymaga podlaczenia do prądu, co przy jego braku i ewentualnym posiadaniu wodociągu oznacza ze mamy cieplą wode prawie zawsze. Ponadto awaria kotła co tez nas pozbawia cuw a tak mamy o 50% mniejsze ryzyko braku cuw. Ponadto sam kocioł co moze w lecie odpocząć co na pewno bedzie miało wplywna jego dłuższą żywotność. Podgrzewacze o których pisze widzialem junkersa, (100l w wersji wiszącej wiec nie zabiera tyle miejsca) richmond i inne fińskie odmiany. Niektóre są wykonane ze stali szlachetnej co powoduje że sa prawie wieczne :wink: .

Jesli byś jednak miał cuw na prąd to proponuje zasobnik 300l i taryfe g-12 tez da sie przezyć :wink: