Liwko 03.12.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Nie dokładnie cię rozumiem o co chodzi. Ja sugerowałem pompę C11 dla domu 150m2? Odnośnie taktowania.1.Czy masz włączoną cyrkulację CWU?2.Czy masz ustawione strefy czasowe z podbiciem czasowym, czy jedziesz równo? Mam starą wersję sterownika, ciężko mi będzie podać krok po kroku jak masz ustawić wersję C. Błagam, nie pisz tak długich postów, zajmijmy się tym krok po kroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.12.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 ..., zajmijmy się tym krok po kroku. Nie róbcie tylko tego na PW, ale tu na forum to może coś mi również się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.12.2015 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 witamkrzywa to raczej na max-a a nie 0...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.12.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 czujnik CO na powrocie podłogi...jeżeli będzie na zasilaniu to dość szybko wyłączy pompę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.12.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 czujnik CO na powrocie podłogi... jeżeli będzie na zasilaniu to dość szybko wyłączy pompę... Tylko, że u Tego producenta krzywe są zaprogramowane wg temperatury wychodzącej z pompy na podłogówkę. Czujnik na powrocie przegrzewałby mocno całą podłogówkę, ale wtedy pompa na pewno pracowałaby z mniejszą ilością cyklów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.12.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Tylko, że u Tego producenta krzywe są zaprogramowane wg temperatury wychodzącej z pompy na podłogówkę. Czujnik na powrocie przegrzewałby mocno całą podłogówkę, ale wtedy pompa na pewno pracowałaby z mniejszą ilością cyklów. a jak chcesz przegrzać podłogę bez przegrzania pomieszczenia , czujnik temperatury pomieszczenia wyłączy w odpowiednim momencie pompę... krzywa ma być na max, priorytetem są godziny pracy i temp. wewnętrzna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.12.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Tylko wtedy niepotrzebnie pompa mocno wysysa dolne źródło. Ja wolę 5-6 cykli w nocy niż jeden, który zjeżdża z temp. DZ o 2 stopnie niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.12.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Tylko wtedy niepotrzebnie pompa mocno wysysa dolne źródło. Ja wolę 5-6 cykli w nocy niż jeden, który zjeżdża z temp. DZ o 2 stopnie niżej. Pompa wysysa z DZ tyle ile chałupa potrzebuje i żadne "cuda" tego nie zmienią... chyba to normalne ze aby coś przekazywało energię to musi być jakaś delta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.12.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Tylko to jakoś ładniej wygląda jak po 4 godzinach nocnego grzania min. temp. to 5,2C a nie 3,2C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 03.12.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, - "układ" ma być na 0 - co to znaczy? nie rozumiem.. Jak masz PPC, to powinieneś dostać także instrukcję. Znajdź parametr "układ" i sprawdź czy jest na pewno na "0". - zobacz do ilu stopni dogrzewa CWU do pierwszego wyłączenia (trzeba postać podczas grzania i patrzeć na temperatury jak rosną).. to w sumie mam już częściowo stwierdzone ale nie jest to oczywiście zawsze jednorodne. Podaj wartość/wartości jakie uzyskujesz. W sumie dla CWU jest jeszcze cały czas pytanie dlaczego "przegrzewa" zadaną Tcwu. W teorii mogłoby to wynikać np z minmalnego zadanego czasu pracy sprężarki ale przecież powinnien działać aspekt osiągniętej temperatury jako kryterium równorzędne (w tym przypadku szybciej spełnione). Zależy gdzie masz czujnik CWU. Wężownica jeszcze trochę energii oddaje też po wyłączeniu pompy. Może już czas na wsparcie ze strony producenta.. nie (tylko) w zakresie moich problemów ale ogólnie w moim mniemaniu przydałoby się więcej i lepszej obsługi klienta. Ciekawy też jestem co Wy na to? Skoro przyjąłeś że podłogówkę zrobi ktoś inny niż kotłownię, to może już czas na Twoje wsparcie i własną pomoc? W końcu to Ty skonfigurowałeś ten układ, który nie działa. Każdy z nich zrobił swoją pracę, ale to Ty jesteś odpowiedzialny za dobór i parametry. Niestety nie możesz szukać winnego Sprawdź czy masz czujnik CO na zasilaniu i jeżeli tam jest, przenieś go na powrót CO. Przed wyłączeniem pompy w trakcie pracy odczytaj wartości TpcWy i Tco. Jeżeli różnica będzie mniejsza niż 5, zmniejsz bieg na pompie obiegowej CO. Przewymiarowanie wygląda na poprawne oprócz doboru zbiornika na CWU. Ciekawe co ile masz położoną podłogówkę. Podaj widełki od jakich do jakich wartości Edytowane 3 Grudnia 2015 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TG-Tays 03.12.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Nie dokładnie cię rozumiem o co chodzi. Ja sugerowałem pompę C11 dla domu 150m2? Błagam, nie pisz tak długich postów, zajmijmy się tym krok po kroku. Teraz nie ma znaczenia co było, ważniejsze jest co jest i co będzie. PRzecież nawet jak sugerowałeś to nie mam bynajmniej absolutnie pretensji do Ciebie (tylko jestem wdzięczny za możliwość konsultacji). Gwoli uściślenia - mam dom powierzchnia całkowita 200m2, powierzchnia użytkowa 150m2 (po odjęciu garażu, kotłowni i miejsc pod skosami na poddaszu o wyskości poniżej 1,9m), a że pod skosami też jest podłogówka ale nie ma gdzieniegdzie indziej to się mniej więcej bilansuje i jest 150-160m2 podłogówki. odnośnie postów rozumiem i się dostosuję.. jak widać już zacząłem właśnie w sumie to widzę że będę musiał więcej czasu spędzać w kotłowni i zacznę z tym od poniedziałku (wtedy rzeczywiście będzie czas na to) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TG-Tays 03.12.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 witam krzywa to raczej na max-a a nie 0...? no i bądź tu mądry skrajnie różne opinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TG-Tays 03.12.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 czujnik CO na powrocie podłogi... jeżeli będzie na zasilaniu to dość szybko wyłączy pompę... właśnie to też mi się wydawało tak (na logikę laika), ale instalator zamontował na wyjściu/zasilaniu i pamiętam że konsultowałem z panem Jarkiem z PPC i powiedział że OK (że ma/może być na zasilaniu)- a więc kto w końcu zna się lepiej i ma tą prawdziwą prawdę? to samo z krzywą.. coraz bardziej widzę potrzebę wciągnięcia w dyskusję tu pana Jarka z PPC - chyba to konieczne i pomocne dla całej rzeszy jego klientów.. ale wiecie, cieszę się że nareszcie coś tu ruszyło z dyskusją! co do szczegółów instalacji, pomp obiegowych, ich biegów itd to dam znać jak tylko to ustalę (sam nie dam rady póki co) odnośnie pytania Liwko co do podbicia to stref czasowych to pytasz o różnice temperatur komfortowych i ekonomicznej w różnych okresach czasu? tak mam oczywiście ustawione zarówno dla CO jak i CWU. zależnie od potrzeb i obecności w domu.. ale mogę dać na równo i zobaczyć co będzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.12.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 mam oczywiście ustawione zarówno dla CO jak i CWU. zależnie od potrzeb i obecności w domu.. ale mogę dać na równo i zobaczyć co będzie.. Możesz podać temperatury i godziny? A co z cyrkulacją ciepłej wody użytkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TG-Tays 04.12.2015 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Jak masz PPC, to powinieneś dostać także instrukcję. Znajdź parametr "układ" i sprawdź czy jest na pewno na "0". Układ mam "0" - doczytałem sobie także co to znaczy (bufora nie mam). Możesz podać temperatury i godziny? A co z cyrkulacją ciepłej wody użytkowej? Cyrkulacja CWU zakładam że jest (z automatu ustawiona) - jak to mogę sprawdzić? Na samej pompce obiegowej czy gdzieś też w menu software sterownika? Podaję po kolei parametry w sterowniku (dziś rano w momencie włączenia się grzania CO - po temperaturach obwodu wnioskuję że to raczej drugi cykl z dziś): TEMPERATURY: Tzew= 2,2 C TdzWe= 11,4 C TdzWy= 11 C TpcWy= 25,9 C Tco= 26,8 C Tcwu= 23,5 C (temperatura po rannym prysznicu - rano nie grzeję w dni robocze bo jest zazwyczaj ciepłe jeszcze od wieczora) Twew= 21,8 C Tzsr= 1,9 C NASTAWY CO: T.Eko= 20 C (tu niedawno miałem niżej) T.Kmf= 22 C T.Fer= 16 C Krzywa: 0 (to od wczoraj - wcześniej było 1, a ostatnio 2) Prg: Tygodniowy Ferie.Dni: 0 Party.Godzin: 0 PROGRAM CO: dni robocze: dwa zakresy wysokich słupków (T.Kmf)- 04:30-07:00 oraz 14:30-22:00 w weekend zakres ciągły od 05:00 do 23:00 NASTAWY CWU: T.Eko= 26 C T.Kmf= 42 C PROGRAM CWU: dni robocze - jeden okres T.Kmf- 18:00 - 23:00 w weekend - jeden okres T.Kmf- 06:00 - 23:00 ZEGAR I TRYB: Tryb: Auto TprogZ/L: 14 C PARAMETRY CO: TmacCO=44 C tzwlZrBiw=91min RegPok: TAK WspKor=5 PARAMETRY CWU: PriorCWU: ZAL t_zwlGrz=99min t_zalCCW= 3min (funkcja nieaktywna w menu PROGRAM CCWU) t_wylCCW= 4min HistCWU= 9 C (czy może histereza powoduje podbijanie TempCWU tak samo jak powoduje impuls do załączenia grzania jeśli spanie o podaną temp poniżej zadanej?) TmaxCWU= 44 C TpodbTAR= 8 C (albo to podbija ale mam program TAR nieaktywny więc czemu miałoby podbijać? ale to może to wyzeruję i zobaczę co będzie) PARAMETRY SPRĘŻARKI TminDz: -5 C TmaxPc: 54 C (fabrycznie 53) deltaTmaxDz: 10 C (fabrycznie było t_zwlZalSpr= 20s t_zwlWylPdz=20s t_wylSpr= 5min (tu było fabrycznie mniej) t_minSpr= 600s (tu też mniej było) t_maxSpr= 0min (nie zmieniałem - zakładam że w tym ustawieniu parametr jest nieaktywny) Czy coś jeszcze podać z tego co pominąłem jako (chyba) niepotrzebne? Ciekaw jestem Waszych wniosków.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.12.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 ustaw krzywą na 15 a czujnik CO daj na powrocie z rozdzielacza podłogi...podaj także temperatury DZ /GZ podczas pracy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TG-Tays 04.12.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Tu wstawiam Wam foty jak wygląda moja kotłownia z szczególnym uwzględnieniem wejsc i wyjsc..rozdzielać na piętro jest w kotłowni pod sufitem,.Ten na dole za scianą kotłowni w holu,, Edytowane 13 Grudnia 2015 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.12.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Jak wstawiasz zdjęcia, odznacz ptaszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 04.12.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Wchodzisz w ustawienia instalatora z kodem, a nie przejrzałeś menu całego ani instrukcji? Przecież ustawienia CCWU są właściwie na wierzchu pod ręką. Podajesz godziny i w nich pompa CCWU pracuje. Pompa włącza się i wyłącza wg. czasów które podałeś: t_zalCCW= 3min i t_wylCCW= 4min. Jest to opisane w instrukcji. W zależności od instalacji instalator powinien skonfigurować. WspKor ustaw na 0. W zależności od instalacji instalator powinien skonfigurować.TprogZ/L: ustaw na 20 st., bo jak będzie 15 stopni na zew, to pompa przestanie grzać CO.T maxCo po zmianie czujnika na powrót z CO, ale przed połączeniem z wężownicą, ustaw na 35 st.HistCWU ustaw 2-4 stopnie, bo pompa będzie czekała aż woda będzie zimna żeby się włączyć ponownie. TmaxCWU= 44 C - ten parametr powinien ustawić instalator w zależności od mocy pompy i możliwości zbiornika, żeby nie było pracy przerywanej start-stop TpodbTAR= 8 C ten parametr pomiń TminDz: -5 CTmaxPc: 54 C (fabrycznie 53) - powinien ewentualnie zmienić instalator przy uruchomieniu instalacji. Jak poasz do ilu "na raz" pracując, dogrzewa CWU, to ewentualnie zmienimy. Wprowadź te zmiany i napisz czy jest ok? PS. Czy to jest autoryzowany instalator PPC z ich strony? Odpowiedz tylko tak/nie. Nie chcę namiarów. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 04.12.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 ustaw krzywą na 15 a czujnik CO daj na powrocie z rozdzielacza podłogi... podaj także temperatury DZ /GZ podczas pracy ... Czy jesteś pewien że 15, to optymalna wartość? Ile pomp ciepła gruntowych zamontowałeś? Jesteś użytkownikiem PPC? Jesteś instalatorem PPC? Na jakieś pytanie możesz odpowiedzić TAK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts