Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

Dobra to dzielę moje wpisy by nie były za długie :-)

Mając symulację tej taniej strefy nocnej miałem nad ranem ciepło (chyba zbyt) i sucho więc rodzina średnio zadowolona (dobrze że ciepło jak wstali gorzej ze spaniem w drugiej części nocy). Temp wyższa 22st C a niższa 20. Grzanie (temp wyż.) 22-6 oraz 13-15.

Rozumiem że należy zatem zdławić na rozdzielaczach odpowiednio poszczególne pod-obwody w pokojach ale jest ich aż 4... Zobaczymy jednak też czy wieczorem nie będzie zbyt chłodno (mniej niż 21st C) - mam dzieci poniżej 5 letnie.

Obawiam się czy temat jest do ustawienia na tyle komfortowo, że zda to egzamin (dwie strefy taryfowe). Na razie bowiem nie mam wrażenia, by podłogówka betonowa jako namiastka bufora miała aż tak duże opóźnienie i bezwładność w nagrzewaniu się i potem w wychładzaniu tj. oddawaniu ciepła przez kilka godzin jak czytałem wcześniej. Wpływ może mieć przy nagrzewaniu przewymiarowanie pompy.. Obecne testy symulacyjne to pokażą. Jeśliby moje obawy się zanadto potwierdziły to taryfa dwustrefowa będzie mało sensowna bo niepraktyczna i niekomfortowa.

Koledzy, pomogłoby mi dużo gdybyście częściej dzielili się tu Waszą całościową sytuacją ustawienia PC, podając na forum swoje optymalne ustawienia (kompletne) - wtedy można dużo wywnioskować myślę, mimo różnic w całości instalacji i budynku.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dotychczas ciągle nie możemy utrafić idealnych warunków wewn. bo często 21st C to za chłodno a 22 za ciepło (ciągle zmieniamy - żona potrzebowałaby "półstopnie") - zapewne duże znaczenie ma odczuwalność oddawania ciepła podłogówki trochę niezależnie od samej temperatury wewn. na jednym centralnym czujniku wewn (jest umieszczony raczej reprezentatywnie). Chodzi mi o to że często jak osiągnięte jest 21 st to nie grzeje od dłuższego czasu i chłodna podłoga daje większe uczucie "chłodu" niż jeśli przy zadanej Temp 22st C jest także 21 st wewnątrz ale układ grzeje i oddaje ciepło mając za cel dojście do tych 22st C.

Oczywiście widzę też ogromne i oczywiste znaczenie tego czy słońce przez naszą dużą ilość okien przegrzewa pomieszczenia oraz ruch lub jego brak (to czy/jeśli coś robimy np sprzątamy itd)

Pryz tym wszystkim powyższym - widzę niskie ciśnienie DZ podczas pracy PC (jak na zdjęciach). Czy należy wołać instalatora (by dobić solanki)? Wcześniej mi mówił ze 0,5 bara jest OK.

20160119_233846.jpg 20160119_233854.jpg

Dotychczas ciągle nie możemy utrafić idealnych warunków wewn. bo często 21st C to za chłodno a 22 za ciepło (ciągle zmieniamy - żona potrzebowałaby "półstopnie") - zapewne duże znaczenie ma odczuwalność oddawania ciepła podłogówki trochę niezależnie od samej temperatury wewn. na jednym centralnym czujniku wewn (jest umieszczony raczej reprezentatywnie). Chodzi mi o to że często jak osiągnięte jest 21 st to nie grzeje od dłuższego czasu i chłodna podłoga daje większe uczucie "chłodu" niż jeśli przy zadanej Temp 22st C jest także 21 st wewnątrz ale układ grzeje i oddaje ciepło mając za cel dojście do tych 22st C.

Oczywiście widzę też ogromne i oczywiste znaczenie tego czy słońce przez naszą dużą ilość okien przegrzewa pomieszczenia oraz ruch lub jego brak (to czy/jeśli coś robimy np sprzątamy itd)

Pryz tym wszystkim powyższym - widzę niskie ciśnienie DZ podczas pracy PC (jak na zdjęciach). Czy należy wołać instalatora (by dobić solanki)? Wcześniej mi mówił ze 0,5 bara jest OK.

[ATTACH=CONFIG]343826[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]343827[/ATTACH]

Witam,ja użytkuje pompę C11,210m podłóg,pompa pracuje wyłącznie w 2 taryfie,różnica temperatury pomiędzy zakończeniem pracy o 6 rano a ponownym załaczeniem o 13 wynosi max 0,5 stopnia,podobnie wieczorem pomiędzy 15 a 22,moja ustawiona temp.to 23 stopnie,rodzinka lubi ciepło,krzywa grzania 2. Ustawiając temperaturę w pomieszczeniach kupiłem tanie termometry,porozstawiałem w pomieszczeniach i przez 4 dni bawiłem się w dławienie rozdzielaczy,innej metody chyba nie ma,chyba że sterowanie pokojowe.A co do ciśnienia,to mój instalator raczej wskazywał na pomiędzy 1 a 2 ,ale nie poniżej 1.

pozdrawiam

Jak PC nie pracuje to mam 1 bar (?)

Ponieważ wtedy temperatura glikolu jest wyższa. Dla wartości ciśnień (w układzie) niższych niż ciśnienie wstępne w naczyniu przeponowym, układ będzie się zachowywał tak jakby tego naczynia nie było (wystąpią stosunkowo duże wahania ciśnienia). Warto sprawdzić ciśnienie wstępne i uzupełnić ilość cieczy w DZ do uzyskania prawidłowej wartości ciśnienia w układzie.

• 4 weeks później...
Jeśli jest tak jak piszesz, to wg mnie ten inverter jest niedopracowany, więc chyba się na niego nie zdecyduję

Inwerter pracuje z mocą narastającą czyli stopniowo zwiększa moc sprężarki aż do osiągnięcia jednego z parametrów (temperatury na wyjściu CO, lub temp Max PC). Jeżeli temperatura ta zostanie (Tco lub Tmax PC) osiągnięta a temp. zadana w pomieszczeniu nie jest osiągnięta inwerter stopniowo zmniejsza moc sprężarki. Czas narastania mocy w minutach pomiędzy kolejnymi stopniami mocy można nastawić w zakładce serwis/parametry sprężarki (są to dwa ostatnie nastawy oznaczone jako wysokie słupki w czasie drogiej taryfy energii oraz niskie słupki w czasie taniej taryfy energii el). Czasy te można nastawić niezależnie dla każdej taryfy np. tak aby w czasie taniej taryfy sprężarka maksymalnie szybko osiągała moc max. Funkcja działa identycznie również dla CWU. W starszych modelach pomp regulacja mocy może różnić się od opisanej.

Ecop napisał: "Jeżeli temperatura ta zostanie (Tco lub Tmax PC) osiągnięta a temp. zadana w pomieszczeniu nie jest osiągnięta inwerter stopniowo zmniejsza moc spręzarki" Niestety tak nie jest ! Inverter nie obniża stopniowo mocy. Sprężarka zostaje wyłaczona po czym startuje z najmniejsza mocą. Producent zapewnia, że razem z programistą sterownika(Frisko) pracuje nad modyfikacją oprogramowania sterownika. Edytowane przez sędłaki

• 4 weeks później...
Ecop napisał: "Jeżeli temperatura ta zostanie (Tco lub Tmax PC) osiągnięta a temp. zadana w pomieszczeniu nie jest osiągnięta inwerter stopniowo zmniejsza moc spręzarki" Niestety tak nie jest ! Inverter nie obniża stopniowo mocy. Sprężarka zostaje wyłaczona po czym startuje z najmniejsza mocą. Producent zapewnia, że razem z programistą sterownika(Frisko) pracuje nad modyfikacją oprogramowania sterownika.

Jest lepiej niż myslałem. INVERTER OBNIŻA MOĆ SPRĘŻARKI PRZY ZMIANIE TARYFY. Tzn. gdy skończy sie tania taryfa ( np w dzień) to inverter stopniowo zmniejszy moc do tej z czasu przed tanią taryfa. szybkosci zmian stopni ustawiamy oddzielnie dla taryfy taniej i drogiej.

Musisz nieco oszukać sterownik. Zamień temperatury z ekonomicznej na komfortową i z komfortowej na ekonomiczną i podobnie zrób z ustawami czasu. Wyjdzie ci dodatkowy czas :)

A czy w przypadku CWU masz tak samo zrobione? Odwrócenie temperatur także tu nie zaburzy jakoś pracy układu (podbicia taryfowe, histerezy i inne aspekty powiązane?)

To jest odpowiedź dla tych wszystkich, którzy twierdzą, że pompy potanieją.

Kurs walut jest tylko jedną ze składowych ceny.

To jest dokładnie odpowiedź o stan "polskiej" pompy ciepła

USD/Euro skaczą z nimi cena PC bo w całoci jest made outside Poland

wystarczy rzucić okien na www producenta lub spróbować tą firmę znaleźć na Google Maps, zero galerii i certfikatów z produkcji bo takowej nie ma.

Galemt to chyba wyjątek, chyba bo może mnie ktoś sprostuje.

a gdzie się myli?

przecież nasi "producenci" to po prostu składacze ;)

nikt nic sam nie produkuje może poza obudową , całą reszta to import lub zakup komponentów w hurtowniach

nie chcę ich oczerniać bo nie o to chodzi, ale dla mnie producent to ktoś kto fizycznie produkt produkuje, prowadzi jakieś badania, udoskonala konstrukcje itp, z drugiej strony nawet renomowani producenci bazują na podzespołach tak więc można uznać że wszyscy producenci pc to składacze i przyjmując takie założenie Ekopower jest jednym z solidniejszych "producentów" polskich i tyle

a gdzie się myli?

przecież nasi "producenci" to po prostu składacze ;)

nikt nic sam nie produkuje może poza obudową , całą reszta to import lub zakup komponentów w hurtowniach

nie chcę ich oczerniać bo nie o to chodzi, ale dla mnie producent to ktoś kto fizycznie produkt produkuje, prowadzi jakieś badania, udoskonala konstrukcje itp, z drugiej strony nawet renomowani producenci bazują na podzespołach tak więc można uznać że wszyscy producenci pc to składacze i przyjmując takie założenie Ekopower jest jednym z solidniejszych "producentów" polskich i tyle

Zastanawia mnie co musiałby zrobić taki "producent", abyś nie nazwał go składaczem? W którym momencie jego działalności ta wartość dodano byłaby na tyle duża, abyś był nadał mu to godne imię producenta?

Może problem postawię tak, ile czasu zajęłoby Ci, aby zrobić a jeszcze lepiej produkować seryjnie PC na poziomie PPC Ecopower lub Ekontechu z komponentów dostępnych w hurtowniach i w cenie którą oferują ci "producenci" jak ich nazywasz? Weź też pod uwagę gwarcancję jaką musisz świadczyć i inne usługi doradcze oraz, że chcesz się na rynku utrzymać trochę dłużej...

Zastanawia mnie co musiałby zrobić taki "producent", abyś nie nazwał go składaczem? W którym momencie jego działalności ta wartość dodano byłaby na tyle duża, abyś był nadał mu to godne imię producenta?

Z tego co wiem 60% wartości dodanej musi być wytworzona w kraju aby można było podpisać produkt "made in Poland". Dochodzi tutaj czasami do śmiesznych sytuacji kiedy np. przepakowanie jakiegoś produktu z opakowania "zbiorczego" do opakowań detalicznych osiąga ten pułap. Można w sklepie znaleźć rodzynki, czy migdały wyprodukowane u Nas.......

Z tego co wiem 60% wartości dodanej musi być wytworzona w kraju aby można było podpisać produkt "made in Poland"..

To DLACZEGO Viesio pisze na swoich pompach "made in Germany"???

Znajdź i wskaż mi części w tej pompie które były wyprodukowane w Niemczech? Poza pompą obiegową Wilo (choć nie jestem pewien czy aby nie jest z Francji?)

http://images75.fotosik.pl/442/5713a42cf5078080med.jpg

To DLACZEGO Viesio pisze na swoich pompach "made in Germany"???

Znajdź i wskaż mi części w tej pompie które były wyprodukowane w Niemczech? Poza pompą obiegową Wilo (choć nie jestem pewien czy aby nie jest z Francji?)QUOTE]

Wartość dodana to np montaż tego do kupy, czyli kasa za prace Niemca....