Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

Mam pytanie. Posiadam pompę c10i, moc znamionowa 2,6kW. Obserwowałem zużycie przez nią prądu całą zimę. Wyszło mi, że jak na dworze jest w okolicach 0 stopni, to pompa przez 7,5 h taryfy nocnej zużywa około 2,5-2,15 kWh na godzinę. , a jak jest poniżej -10, to średnie zużycie na godzinę wynosi 2,6-2,75 kWh. Krzywa grzania ustawiona na 1, czas pracy identyczny, w domu ciepło.

Teraz moje pytanie jest takie: czemu przy mrozach jest wyższe zużycie prądu, gdy temperatura w podłodze jest taka sama?

Przy grzaniu wg krzywej grzewczej im nizsza temperatura na zewnątrz tym wyższa temperatura zasilania podłogówki.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No wiem, ale krzywą ustawiałem sam i była na 1. Chyba, że pogodówka sama sobie zmienia, jak widzi, że jest zimno na dworze...

Nie do końca wiem, jak jest w twojej pompie, ale raczej "1" oznacza jakieś tam nachylenie, "2" oznacza większe nachylenie, "3" jeszcze większe...nachylenie KG generuje natomiast zasilanie podłogówki wyższą temperaturą, jak jest zimniej na zewnątrz. Im większe nachylenie KG, tym zasilanie podłogówki przy tej samej temperaturze na zewnątrz będzie wyższe...

tak mi się wydaje...

przykład: przy ustawieniu KG na 1 i temp minus 10 temperatura zasilania będzie na 30*, ale już przy ustawieniu KG na 2 i tej samej temp na zewnątrz temp zasilania może wynieś 33*

• 3 months później...
  • 1 month później...
@owczar Ja mam C18i pracuje bdb, CWU zawsze na najnizszym "biegu" w okresach przejsciowych (jesien/wiosna) zwykle z minimalną moca - nie "taktuje "a przy -20 C szybko wskakuje na max i 90% zuzycia EE mam w taniej taryfie :yes: pierwszy sezon trzeba wyczuc dom i PPC dzieki zdalnemu (internet) dostepowi do sterownika i wykresom pracy , tak ustawiłem ze PCi włącza sie max 4 x /dobe i to zwykle w taniej taryfie. W lecie max 6 x dobe na CWU - zdecydowanie wieksza ilość kąpieli :D Edytowane przez sędłaki

U nas jest od roku w pełni użytkowana ECOPOWER C8i + zb. CWU 300l, zainstalowana rok wcześniej. Jak pisał sędłaki, pompa ma 3 biegi i w większości pracuje na I biegu. Jestem bardzo zadowolony. Przez rok zużyliśmy ok. 2800 kWh na CWU+CO w domu o pow. użytkowej 150 m2 NF40. Polecam.

• 3 weeks później...

decyzja zapadla kilka lat temu o polskiej pompie ciepła,poczytalem tu was troche, przypadkowo mialem wizytówke od pompiarza i jak zapytałem jaka montuje to też ECOPOWER,byłem wniebowziety jak to usłyszałem,potwiedził ze montuje kilka lat o chodzą aż gwiżdże:D

A teraz do rzeczy ,i prosze o odpowiedzi

1.Kto robi OZC ?-aby dobrać moc pompy

2.popma i-inwenterowa,jaka roznica w praktyce?czy warta ja miec ,aby zaoszczedzić na pradzie

3,co macie na myśli :zrobione DOBRZE DZ i GR,co brac pod uwage

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

jestem użytkownikiem pompy C10i od 5 października 2016. Mimo kilku drobnych ale jestem bardzo zadowolony. Za cały rok ogrzewania + CWU wychodzi około 1700zł.

23st ustawione w tanim prądzie/22st w drogim (w praktyce w większości oscyluje temp 22,4-23,2). CWU 45st.C.

Taryfa PGE G12W - na ogrzewanie pompa pracuje w 90% w tanim prądzie; na CWU 50/50.

Dom 160m2 podłóg + klatka schodowa; 24cm H+H kl.500 na klej; okna 3szyby aluplast ideal 8000 (nieszczelne badziewie - reklamacja w toku od 2lat - nie polecam firmy); styro knauf frez 0,033 18cm; na poddaszu 30cm pianki OK bayer; całość podpiwniczona - część mieszkalna oddzielona 11cm styro od piwnicy.

Zastrzeżenia:

- w okresach przejściowych pompa ciepła często się wyłącza, ale na poddaszu nie mam jeszcze skończone 40m2 posadzki i podłogówki więc pewnie dlatego. (teraz jest za duża moc pompy względem górnego źródła)

- moje największe "ale" to regulacja temp o 1st.C. Jeśli byłaby dokładniejsza wtedy wewnątrz domu wahania temperatur byłyby nie odczuwalne. Teraz przy dużych mrozach wieczorem temp odczuwalnie spada ( nie jest to bardzo uciążliwe ale dokładniejsza regulacja temp byłaby "strzałem w 10")

Podejście sprzedającego bardzo dobre - pozostaje polecić firmę :D.. i czekać na poprawkę regulacji temperatury wewnętrznej;)

Od miesiąca jestem użytkownikiem pompy c8i. ( kolektor poziomy 600 m) Dom 124 m2, strop monolityczny 18 cm + 5cm wylewki izolacja na stropie 15 cm 0,031,ściany porothem + 15 cm, 0,033 podłoga ok 9 cm wylewki izolacja 12cm 0,038,okna 3 szybowe siedmiokolorowe, rekuperacja centrala aeris 350. Proszę o pomoc w wyborze taryfy energetycznej. Obecnie mam g11 ( komfortowa ale droga). Moje obawy z przejściem na tanią g12 bądź g12 W są związane z kumulacyjnością cieplną budynku i związanym z tym komfortem. Mianowicie czy po nagrzaniu w porze nocnej domu do temp, np 23 stopnie nie schłodzi się zbyt bardzo do godz.13. czy w godz. 13-15 jest w stanie zwiększyć temp do zadanych 23 stopni. jak długo pompa będzie musiała pracować w drogiej taryfie aby utrzymać temp. na poziomie 22 stopni. Jednakże najbardziej obawiam się dyskomfortu związanego ze zbyt wysoką temp.w porze nocnej ( obecnie mam 21,5 stopnia) Proszę o podpowiedzi oraz sugestię które pozwolą mi rozwiać moje obawy

Od miesiąca jestem użytkownikiem pompy c8i. ( kolektor poziomy 600 m) Dom 124 m2, strop monolityczny 18 cm + 5cm wylewki izolacja na stropie 15 cm 0,031,ściany porothem + 15 cm, 0,033 podłoga ok 9 cm wylewki izolacja 12cm 0,038,okna 3 szybowe siedmiokolorowe, rekuperacja centrala aeris 350. Proszę o pomoc w wyborze taryfy energetycznej. Obecnie mam g11 ( komfortowa ale droga). Moje obawy z przejściem na tanią g12 bądź g12 W są związane z kumulacyjnością cieplną budynku i związanym z tym komfortem. Mianowicie czy po nagrzaniu w porze nocnej domu do temp, np 23 stopnie nie schłodzi się zbyt bardzo do godz.13. czy w godz. 13-15 jest w stanie zwiększyć temp do zadanych 23 stopni. jak długo pompa będzie musiała pracować w drogiej taryfie aby utrzymać temp. na poziomie 22 stopni. Jednakże najbardziej obawiam się dyskomfortu związanego ze zbyt wysoką temp.w porze nocnej ( obecnie mam 21,5 stopnia) Proszę o podpowiedzi oraz sugestię które pozwolą mi rozwiać moje obawy

Niezależnie od tego, czy PC będzie grzała tylko w taniej, czy będzie chodziła non stop, to G12w i tak się opłaca bardziej, niż G11.

A nie możesz sobie sprawdzić?

Puść pompę tak jakby była taryfa G12 i zobaczysz jaki jest komfort i zużycie.