Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy jesteś pewien że 15, to optymalna wartość?

Ile pomp ciepła gruntowych zamontowałeś?

Jesteś użytkownikiem PPC?

Jesteś instalatorem PPC?

Na jakieś pytanie możesz odpowiedzić TAK?

Parametr krzywej grzewczej ma znaczenie jak grzejesz cały czas bez podziału na strefy czasowe i masz inwerter w innym przypadku tylko przeszkadza ,jeżeli masz ustawiony określony przedział czasowy to jaki jest sens robić kaganiec ...?

Od razu instalatorem...

Ale zamontowało się parę szt PPC razem z kompletnym DZ/GZ...

"tak" nie zna takiego słowa :lol2:

Jak zwykle zaczyna się "pierdololo" zamiast skupić się na zagadnieniu ...

Mamy dość mocną pompę i nędzny zasobnik CWU więc raczej nie ma co oczekiwać cudów że da się grzać na jedno czy dwa podejścia...

Nic nie wiemy o przepływach i temperaturach , na starcie obniżacie krzywą więc jak ma pracować pompa skoro nie ma jak oddać nadmiaru energii...

Przyczyną może być zapchany filtr siatkowy( o ile jest...) blokujący przepływ przez co szybko rośnie temperatura zasilania a usytuowanie czujnika CO tylko pogarsza sytuację...

Najpierw temperatury GZ/DZ na zasilaniu i powrocie po ok. 0,5 godz pracy a dopiero potem grzebanie w ustawieniach ...

Wreszcie PPC u mnie działa :welcome: Montowal pan Jarek i powinno być OK. Mam tylko jedno spostrzeżenie czujnik temperatury zewnętrznej zaniża pomiar o ponad 1 st Celsjusza. Wiem że mogę to skorygować w menu serwis. Proszę podajcie mi kod do tego menu.

Dziękuję za błyskawiczna odp

Edytowane przez sędłaki

Pytanie: w mojej PCI jest ustawiony parametr t maxSpr na 230 min. jest to maksymalny czas pracy sprężarki. Jaki jest sens tego parametru? W praktyce działa to jak kaganiec. PCI pracuje przez te 230 min wyłącza się "odpoczywa"przez t wył Spr i ponownie startuje. Dzieje się to pomimo nieosiągnięcia nastawionej temp wewnętrznej i pozostałych . Wg tego co przeczytałem na rożnych forach dla sprezarki optymalnym jest by ilośc "start-stopów" była jak najmniejsza,zwłaszcza ze jest to PCI ze zmienna mocą -inwerterowa. Edytowane przez sędłaki

Nie ma potrzeby...

Czas tego parametru powoduje także automatyczny restart po przekroczeniu parametrów sprężarki w trakcie pracy i zawieszeniu się układu, po upływie tego nastawionego tym parametrem nastąpi ponowna próba uruchomienia...

Nie pamiętam teraz ale mi wydawało się że działa to jak zabezpieczenie np. t max co, czy t max sprężarki za pc zatrzymuje się na nastawiony czas a następnie ponownie startuje. Jeśli jest tak jak piszesz to trzeba nastawić na max - 5 min.

Chodziło mi : max(999)-(minus)5min czyli 994 min, Bo nie pamiętam jaka jest ta max wartość. Wydaje mi się że 999 ale głowy nie dam sobie uciąć.

Przy takim nastawieniu jeżeli np. nie wystartuje z jakiegoś powodu elektroniczna pompa obiegowa GZ(LFP Sprinta...?) to cały układ będzie czekał ponad 16 godzin na restart ...

Przy takim nastawieniu jeżeli np. nie wystartuje z jakiegoś powodu elektroniczna pompa obiegowa GZ(LFP Sprinta...?) to cały układ będzie czekał ponad 16 godzin na restart ...

W instrukcji jest napisane że jest to max czas pracy sprężarki. Ja to rozumiem tak że jak sprężarka popracuj te 16 godzin to się wyłączy i jak będzie wszystko ok to po t wył spr. ponownie się załączy.

W instrukcji jest napisane że jest to max czas pracy sprężarki. Ja to rozumiem tak że jak sprężarka popracuj te 16 godzin to się wyłączy i jak będzie wszystko ok to po t wył spr. ponownie się załączy.

Dokładnie..., tyle że jak w czasie pracy sprężarki jakiś jej parametr powędruje w kosmos i zadziałają zabezpieczenia to cały układ będzie czekał do upływu czasu aby się zresetować ...

( tak twierdzi producent, ja tego osobiście nie testowałem ale postaram się zrobić symulację przy najbliższej okazji...:yes: )

Ja ustawiłem na 480 minut - czas taniej taryfy + 60 minut. Jesli któryś parametr spowoduje zatrzymanie w ciągu tych 8 godzin to ponowne uruchomienie nastapi max po 7 godz i piećdziesieciuparu minutach ale dzieki temu jesli wszystkie parametry beda stabilne to PCi bedzie sobie pracowała nieprzerwanie az do osiagniecia zadanej temp wewnetrznej lub przejscia na droge taryfe( wtedy mam zadana temp niższą) Edytowane przez sędłaki

Mam PCI inwerterowa. Pytanie kiedy i jak następuje regulowanie stopni mocy sprężarki? Układ jest z włączonym reg.pokojowym. Czy PCi płynnie moduluje swą moć? Obecnie mam wrażenie, że jest tak ,ze PCI startuje z najmniejsza mocą stopniowo (co40minut) załącza drugi i trzeci stopień. Z pełna mocą pracuje do uzyskania zadanej temp wew. Po uzyskaniu temp.wew.PCI zatrzymuje się. Od czego zależy czas po jakim PCI zwiększa swoją moc? Czy można ustawić tak PCI by zamiast ostro się zatrzymywać stopniowo zmniejszała moc sprężarki? Jak i czy można ustawić by PCI pracowała z najmniejsza mocą przy takich temp jak dziś ( na zewnątrz +9C)? wg mnie PCI sama powinna regulować swoja moc by w okresach przejsciowych nie pracowała z pełna moca Edytowane przez sędłaki

Mam PCI inwerterowa. Pytanie kiedy i jak następuje regulowanie stopni mocy sprężarki? Układ jest z włączonym reg.pokojowym. Czy PCi płynnie moduluje swą moć? Obecnie mam wrażenie, że jest tak ,ze PCI startuje z najmniejsza mocą stopniowo (co40minut) załącza drugi i trzeci stopień. Z pełna mocą pracuje do uzyskania zadanej temp wew. Po uzyskaniu temp.wew.PCI zatrzymuje się. Od czego zależy czas po jakim PCI zwiększa swoją moc? Czy można ustawić tak PCI by zamiast ostro się zatrzymywać stopniowo zmniejszała moc sprężarki? Jak i czy można ustawić by PCI pracowała z najmniejsza mocą przy takich temp jak dziś ( na zewnątrz +9C)? wg mnie PCI sama powinna regulować swoja moc by w okresach przejsciowych nie pracowała z pełna moca

Jeśli jest tak jak piszesz, to wg mnie ten inverter jest niedopracowany, więc chyba się na niego nie zdecyduję