sędłaki 20.12.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Jeśli jest tak jak piszesz, to wg mnie ten inverter jest niedopracowany, więc chyba się na niego nie zdecyduję Napisałem , że mam takie wrażenie . Pompe mam od kilku dni i nie znam jeszcze jej wszystkich mozliwosci. Narazie działa w domu w budowie, dlatego pytam. Myślę ze kazdy inwerter musi byc regulowany płynnie przez sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.12.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Że tak się wetnę...A od czego masz instalatora / producenta...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędłaki 21.12.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Że tak się wetnę... A od czego masz instalatora / producenta...? OK pomęcze troche p. Jarka:D o szcególy ale płynna reg. mocy jest na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 21.12.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 (edytowane) pomęcz instalatora na początek bo wielu zawraca głowę producentowi, a przy często dzwoniącym telefonie w ciągu dnia niewiele da się zrobić. Wielu ma potem pretensje że producent nie odbiera lub nie oddzwania. Problemy są często, bo ktoś nie zajrzał nawet do instrukcji, tylko od razu dzwonił i pytał o podstawy... Na razie jest pompa pracująca w 3 zakresach mocy i nie jest to płynna 100% regulacja w danym zakresie. Przy takiej opcji pompa kosztowałaby więcej, a to jest pierwszy inwerter tego producenta i chodziło o przystępną cenę, a nie wodotryski za krocie. Do wielu instalacji z np. grzejnikami, czy błędnie wykonanych, ta opcja jest w zupełności wystarczająca. Czasem mam wrażenie że jak montujemy samą kotłownię, to powinienem polecać opcję z inwerterem, bo na pozór łatwą podłogówkę da się tak zepsuć, że ręce opadają. No ale cóż - cena czyni cuda (zaślepia inwestora)... cena za metr się liczy... Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Instaltechnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 22.12.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 ...Na razie jest pompa pracująca w 3 zakresach mocy i nie jest to płynna 100% regulacja w danym zakresie. Przy takiej opcji pompa kosztowałaby więcej, a to jest pierwszy inwerter tego producenta i chodziło o przystępną cenę, a nie wodotryski za krocie. Do wielu instalacji z np. grzejnikami, czy błędnie wykonanych, ta opcja jest w zupełności wystarczająca... Rozumiem zatem, że ta PC po osiągnięciu zadanej potrafi zredukować grzewczą i z taką pracować. Zanim się wyłączy, przejdzie przez dwa niższe stopnie mocy. Tak? A jej zachowanie (opisane przez kolegę sędłaki) można zmienić korygując ustawienia w sterowniku. Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędłaki 22.12.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Troche 'popatrzyłem ' na moja PCi i dla mnie jest OK. Instrukcję przeczytałem dokładnie w tym opcje z menu serwisowym( stąd moje pytania i watpliwosci ). Obecnie PCi pracuje na 1 stopniu ( na zewnatrz w południe +8 C- sama sobie dobiera moc. w całym domu jest wyrównana temp.Najważniejsze dla mnie - NIE PRACUJE Z PEŁNĄ MOCĄ JAK NIE MA TAKIEJ POTRZEBY, jak ktos chce to w taniej taryfie PCi przez okreslony czas i do okreslonej temp podbija zadaną temp( wszystko do ustawienia). Jej zachowanie można zmienić korygując ustawienia w sterowniku np wspólczynnik korekcji, czas podbicia zadanej temp , wartość podbicia zadanej temp czy zmienić krzywą grzewczą. No i jeszcze opcja dostepu do ustawień przez internet- jak podłączę to opisze jak to sie sprawuje. PS cel: Ustawic wszystko tak bym miał optymalne temp. wewnętrzne przy jak najwiekszym COP i najmniejszych rachunach za prąd, no i by kotlownia była (prawie) bezobsługowa Edytowane 22 Grudnia 2015 przez sędłaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.12.2015 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Wieści ..., wieści...Przedwczoraj " uruchomiła się" kolejna C11...Przez 21godzin pracy non stop ( jedynie pięciominutowe przestaje co 230 minut dyktowane przez sterownik...) plus 1 godz i cztery min na CWU zużyła 61 kWh energii, chałupa w tym czasie podniosła się z 6 do 14* a 400L zbiornik cwu z 8 do 42*...Zasobnik cwu ( galmet 400L z poj wężownicą 1,8m2 ) został zagrzany w ciągu 1 godz i 4 min jednym ciągiem bez żadnych tam start stop czy innych fikołków tak samo jak i cały budynek... ( dom ok 160m2 na płycie , ściany silikat bez ocieplenia, strop monolit )To tak gwoli ścisłości ...DZ po ponad 22 godz pracy non stop stabilne 7,1*/3,1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.12.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Brawo Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędłaki 24.12.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 (edytowane) U mnie C18i pieknie trzyma 17C wewnątrz (roboty budowlane w trakcie), CWU 400l o temp 42C, Poompa pracuje stabilnie bez start-stopów krzywa 0, sama zmienia moc, ( obecnie głownie 1stopień) na zewnatrz temp do +10 w południe:cool: Obsługa: tylko z ciekawosci obserwuje wartosci temperatur i stan wyjsc Pytanie czy musi co 230 minut odpoczywać przez 5 minut? Ja to zmieniłem tak by sie zatrzymała po 8 godz i sobie odpoczeła ( ale zwykle zatrzymuje sie wczesniej). DZ 6,9*/3,2* Edytowane 24 Grudnia 2015 przez sędłaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 24.12.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Przedwczoraj " uruchomiła się" kolejna C11... Przez 21godzin pracy non stop ( jedynie pięciominutowe przestaje co 230 minut dyktowane przez sterownik...) plus 1 godz i cztery min na CWU zużyła 61 kWh energii, chałupa w tym czasie podniosła się z 6 do 14* a 400L zbiornik cwu z 8 do 42*... Zasobnik cwu ( galmet 400L z poj wężownicą 1,8m2 ) został zagrzany w ciągu 1 godz i 4 min jednym ciągiem bez żadnych tam start stop czy innych fikołków... DZ po ponad 22 godz pracy non stop stabilne 7,1*/3,1* 42*C w zbiorniku to kres możliwości dla tej konfiguracji? Oczywiście, chodzi o możliwości dla jednego cyklu grzania i przy podanych temperaturach DZ. Ograniczenie maksymalnej na wyjściu nadal wynosi 53*C, czy coś zmienili? Dla pewności - rozumiem, że piszesz o PC on/off. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.12.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 42*C w zbiorniku to kres możliwości dla tej konfiguracji? Oczywiście, chodzi o możliwości dla jednego cyklu grzania i przy podanych temperaturach DZ. Ograniczenie maksymalnej na wyjściu nadal wynosi 53*C, czy coś zmienili? Dla pewności - rozumiem, że piszesz o PC on/off. Pompa on_off... Nie wiem czy to kres możliwości dla jednego cyklu bo po prostu ustawiliśmy na początek 40* plus 2* z histerezy , pod koniec cyklu z PC wychodziło 52* a ustawiona jest na 55* więc jeszcze pociągnęła by z 1-2* na jednym cyklu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędłaki 13.01.2016 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Panowie od dzisiejszego wieczora moja PPC jest dostępna dla mnie online. Funkcjonalność zadowalajaca - pełny podgląd z mozliwosc zmiany nastaw, wykresy z mozliwoscia zapisu do plików CSV. lub PNG, lub wydruku. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez sędłaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 15.01.2016 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 sterownik, a w zasadzie domyślam się aplikację dostarczył ci producent? bo słyszałem też, że można niezależnie coś takiego ogarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.01.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Z perspektywy siedmiu lat nie widzę potrzeby takiego sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ecop 16.01.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Pompa on_off... Nie wiem czy to kres możliwości dla jednego cyklu bo po prostu ustawiliśmy na początek 40* plus 2* z histerezy , pod koniec cyklu z PC wychodziło 52* a ustawiona jest na 55* więc jeszcze pociągnęła by z 1-2* na jednym cyklu... Witam. Temperatura max. w zasobniku CWU zależy od konfiguracji pompy i zasobnika CWU. Jeżeli do pompy o mocy cieplnej 9kW zastosujemy zasobnik CWU z max. dużym wymiennikiem np: 4,5m2 to uzyskamy na jednym cyklu grzania temperaturę wody CWU w punkcie pomiarowym (jest to zazwyczaj 30-40 cm poniżej szczytu zasobnika) na poziomie 48 st. C. Temperatura na szczycie zasobnika w miejscu ujęcia ciepłej wody jest zazwyczaj klika stopni wyższa. Taki sam zasobnik w połączeniu z pompą Ecopower C18 będzie miał w jednym cyklu grzewczym temperaturę niższą. Długość cyklu pracy zależy również od temperatury DZ. Jeżeli DZ będzie miało wysoką temperaturę np: 15 st. C pompa ma znacznie większą moc cieplną niż znamionowa i grzanie wody CWU może wymagać dodatkowego postoju na odebranie ewentualnej nadwyżki mocy z wężownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędłaki 17.01.2016 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Tak. Moduł eternetowy do podłączenia sterownika(RX910)przyjechał z PCI jest wewnątrz .Ja tylko podłączyłem łan i internet. Działa to przez serwer producenta sterowników Frisko. Może ta funkcjonalność nie jest wszystkim potrzebna ale dla mnie TAK, szczególnie teraz,na początku, gdy jeszcze trwa budowa. Dzięki online.nie muszę co chwile "zaglądać"do pompy, będąc poza domem widzę kiedy jaki dlaczego włączyła się sprężarka,jaka są temp itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2016 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 No fakt, na początku może być przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS-ce 17.01.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 A jaka jest cena dokupienia tego modułu? I czy parametry są wyświetlane na jakimś dodatkowym panelu czy dowolnym urządzeniu laptop, komp, tablet...I czy jest jakieś inne alternatywne urządzenie tego typu na rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędłaki 17.01.2016 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Nie wiem. O cene Zapytaj w PPC (najlepiej Pana Jarka) lub we firmie Frisko - to producent sterowników i modułów. Dzięki zdalnemu dostępowi prżez internet ,do pompy logujesz się z dowolnego miejsca ,na dowolnym urządzeniu laptop,komputer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TG-Tays 20.01.2016 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Nie mając jeszcze taryfy dwustrefowej (planuję G12w) przy obecnych warunkach pogodowych ustawiłem sobie symulację takiego stanu rzeczy - i tak jak już sugerowaliście tu parokrotnie odwrotnie dałem TempCO komf (20 zamiast 22st C) oraz eko (22 zamiast 20st C) tak by "oszukać" sterownik i mieć trzy okresy dobowe grzania i dwa postoje, a nie odwrotnie. Czy tak samo da się zrobić z CWU? Czy wtedy normalnie działa histereza CWU? Macie to może przetestowane?Siedziałem długo do nocy w kotłowni i taktowania nie miałem - podejrzewam że to kwestia jak tu piszecie okresu zasadniczego zimy a nie przejściowego (determinującego taktowanie - aczkolwiek nie bardzo rozumiem dlaczego tak jest?). Przestawiłem też zgodnie z Waszymi sugestiami czujnik Tco na powrót i mam różnice rzędu 5-6 st C. Miałem ustawioną krzywą 2 już od dłuższego czasu (w koncu nie wiem czy lepiej wyższą czy lepiej niższą mieć bo różnie tu radzicie) a wczoraj wieczór przy Tzew: -11st C włączył się parametr zbCO czyli jak dobrze rozumiem grzałka wspomagająca. Podejrzewam że jest to raczej nieporządane więc zmniejszyłem krzywą na 1 i grzałka nastychmiast się wyłączyła...Prosze o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts