Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

- moje największe "ale" to regulacja temp o 1st.C. Jeśli byłaby dokładniejsza wtedy wewnątrz domu wahania temperatur byłyby nie odczuwalne. Teraz przy dużych mrozach wieczorem temp odczuwalnie spada ( nie jest to bardzo uciążliwe ale dokładniejsza regulacja temp byłaby "strzałem w 10")

Podejście sprzedającego bardzo dobre - pozostaje polecić firmę :D.. i czekać na poprawkę regulacji temperatury wewnętrznej;)

Wyślij sterownik pompy ciepła do aktualizacji oprogramowania u producenta czyli do firmy Frisko. Koszt aktualizacji ok. 50zł i będziesz miał możliwość ustawiania temperatury z dokładnością do 0,1:yes:

- moje największe "ale" to regulacja temp o 1st.C. Jeśli byłaby dokładniejsza wtedy wewnątrz domu wahania temperatur byłyby nie odczuwalne. Teraz przy dużych mrozach wieczorem temp odczuwalnie spada ( nie jest to bardzo uciążliwe ale dokładniejsza regulacja temp byłaby "strzałem w 10")

Podejście sprzedającego bardzo dobre - pozostaje polecić firmę :D.. i czekać na poprawkę regulacji temperatury wewnętrznej;)

Wyślij sterownik pompy ciepła do aktualizacji oprogramowania u producenta czyli do firmy Frisko. Koszt aktualizacji ok. 50zł i będziesz miał możliwość ustawiania temperatury z dokładnością do 0,1:yes:

Czy sterownik od pompy bez inwertera też można przeprogramować?

Myślę że można. Należy skontaktować sie z firma Frisko i poprosić o zmianę softu w zakresie nastaw temperatur CO z dokładnością do 0,1 stopnia. Przed wysyłką sterownika można spisać z niego ustawienia (równiez z ustawień serwisowych) tak aby nie było później niespodzianek.

Dzięki za informację.

Komunikacja PC z serwerem przez RS232

Można, i działa b. dobrze. U mnie dodatkowo jeszcze licznik energii w kotłowni.

[ATTACH=CONFIG]426815[/ATTACH]

Super

ja kilka razy podchodziłem do tematu, jednak nie mogłem ogarnąć tego node-reda i w końcu się poddałem . Dużo czasu zajęło Ci postawienie tego serwerka ?

Super

ja kilka razy podchodziłem do tematu, jednak nie mogłem ogarnąć tego node-reda i w końcu się poddałem . Dużo czasu zajęło Ci postawienie tego serwerka ?

Cały dom w kilka dni. Mam oświetlenie na arduino, żaluzje - arduino , pompę ciepła RS232, rekuperator RS485, licznik energii RS485 i inne czujniki temp i wilgotności.

• 9 months później...

@Owczar w wątku o Tdz podałeś czas pracy w grudniu na CO = 13,16h/dobe. Przy aktualnych temperaturach i stopniu izolacji Twojego domu to dużo.

Mam również C8i i w tegorocznym grudniu pracuje średnio ok 5h/dobe dla potrzeb CO, głównie pracuje na I biegu, krzywa 2. To wystarcza aby utrzymać w domu ok 22st. Zużycie na CO+CWU (zbiornik 300L) za grudzień do dzisiaj 204kWh. Dom 120m2 podłogówki.

Albo masz świeży, niewygrzany dom albo pompa ma słaby COP.

Edytowane przez Jed

Temperatura w domu 21,5 stopnia. Garaż koło 14-15 - ogrzewanie ścienne (praktycznie nie otwierany. Tak samo w garażu jak i w całym domu.

CWU - a w zasadzie zbiornik przez które płynie CWU grzeje do 45 stopni.

Dzisiejszy test grzania CWU wykazał COP na poziomie 2...

Producent przyznaje, że jest coś nie tak. Ale chce zabrać pompę i zostawić mnie bez ogrzewania...

Pompa jest od marca. Dom ocieplony w sierpniu. Grzane od września... Od 10 września do 26 listopada miałem zużycie prądu 1146. Ale nie miałem podlicznika... Z tym że nie było grzane CWU w tym czasie.

Ekipa robiła wykończenie, ale na takie cele tego prądu nie idzie zbyt dużo.... Tylko nie miałem czarno na białym ile poszło na pompę...

Pan Jarek nie neguje problemu.

Choć rozczarowuje podejście czasowe i logistyczne. Ecopower nie dysponuje urządzeniem zastępczym i zrzuca problem na klienta...

Nie dość, że przez 3 miesiące przepłacam za prąd min 2/5, a może nawet połowę, to jeszcze musiałbym sobie załatwić grzałkę, spiąć ją, wysterować CO i CWU... Przecież to są koszty. Ze nie wspomnę o tym, że w okresie użytkowania taka grzałka 7kW żre prąd z COP 1...

Temperatura w domu 21,5 stopnia. Garaż koło 14-15 - ogrzewanie ścienne (praktycznie nie otwierany. Tak samo w garażu jak i w całym domu.

CWU - a w zasadzie zbiornik przez które płynie CWU grzeje do 45 stopni.

...

Kurczę nie kumam tego zbiornika

Po ki grzyb grzać CO przez zbiornik CWU ?

nie rozumiem tej idei

Przecież to wychodzi grzanie pompy cały czas tem 45*, natomiast na CO wystarczy ci z pewnością temp 35* jak nie mniejszą

mało tego pewnie jak grzejesz zbiornik do 45 to pewnie temp wyjściowa z pompy to z 48-50*

Praca pompy na 45* a na 35 to przepaść wydajnościowa...

Masz wykresy COP w odniesieniu do Temp wyjściowej pompy? - nie mogę znaleźć na ich stronie

przykładową innego producenta drugi wykres masz tu:

https://www.a-pic.pl/uploads/files/karta_tech._apic_08_HGW_400V.pdf

mpalys Przecież ten zasobnik nie służy do grzania CO!!!!

Kolega Owczar wykorzystuje go jedynie na nagrzewnicy wentylacyjnej i pętli w brodziku.Tak samo można podłączyć grzejnik drabinkowy.

To Galmet Multi Inox, grzeje CWU przepływowo.

PC grzeje CO poza tym zasobnikiem.

OK zrozumiałem i odszczekuję :)

Ja bym zrobił taki test:

wyłączył zasilanie na tą wentylację i pętlę w brodziku

1 raz na dzień dzień nagrzał ten bufor - 450 l wody to jest sporo wody

i tak poobserwował bym ze 2 dni jak wyjdzie. Nagrzewnice wentylacyjne naprawdę potrafią wyssać dużo ciepła

następnym krokiem na kolejne 2 dni wyłączył bym garaż i również poobserwował

da to obraz co tak naprawdę ile pobiera ciepła

U mnie dziś zbiornik CWU 250l podgrzało z 24 do 44* w ok 1,2h i pompa pobrała 4,1kWh