Misiek.Miskow 13.02.2019 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Jaki licznik? Parametry napięcia czym odczytujesz? Licznik ORNO OR-WE-517 https://www.orno.pl/pl/category/productData/4827/3-fazowy--wielotaryfowy-licznik-energii-elektrycznej-z-portem-RS485-i-certyfikatem-MID--80A czytany i programowany po RS485 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.02.2019 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Ciekawy. Nawet nie wiedziałem, że są takie wynalazki jak kupowałem swój do rozdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakus84 13.02.2019 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Licznik ORNO OR-WE-517 https://www.orno.pl/pl/category/productData/4827/3-fazowy--wielotaryfowy-licznik-energii-elektrycznej-z-portem-RS485-i-certyfikatem-MID--80A czytany i programowany po RS485 Co to jest za oprogramowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek.Miskow 13.02.2019 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Co to jest za oprogramowanie? Własne dzieło przy użyciu https://nodered.org/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domek2013 21.02.2019 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 - moje największe "ale" to regulacja temp o 1st.C. Jeśli byłaby dokładniejsza wtedy wewnątrz domu wahania temperatur byłyby nie odczuwalne. Teraz przy dużych mrozach wieczorem temp odczuwalnie spada ( nie jest to bardzo uciążliwe ale dokładniejsza regulacja temp byłaby "strzałem w 10") Podejście sprzedającego bardzo dobre - pozostaje polecić firmę .. i czekać na poprawkę regulacji temperatury wewnętrznej;) Wyślij sterownik pompy ciepła do aktualizacji oprogramowania u producenta czyli do firmy Frisko. Koszt aktualizacji ok. 50zł i będziesz miał możliwość ustawiania temperatury z dokładnością do 0,1:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 22.02.2019 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 - moje największe "ale" to regulacja temp o 1st.C. Jeśli byłaby dokładniejsza wtedy wewnątrz domu wahania temperatur byłyby nie odczuwalne. Teraz przy dużych mrozach wieczorem temp odczuwalnie spada ( nie jest to bardzo uciążliwe ale dokładniejsza regulacja temp byłaby "strzałem w 10") Podejście sprzedającego bardzo dobre - pozostaje polecić firmę .. i czekać na poprawkę regulacji temperatury wewnętrznej;) Wyślij sterownik pompy ciepła do aktualizacji oprogramowania u producenta czyli do firmy Frisko. Koszt aktualizacji ok. 50zł i będziesz miał możliwość ustawiania temperatury z dokładnością do 0,1:yes: Czy sterownik od pompy bez inwertera też można przeprogramować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domek2013 22.02.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Myślę że można. Należy skontaktować sie z firma Frisko i poprosić o zmianę softu w zakresie nastaw temperatur CO z dokładnością do 0,1 stopnia. Przed wysyłką sterownika można spisać z niego ustawienia (równiez z ustawień serwisowych) tak aby nie było później niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 25.02.2019 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Myślę że można. Należy skontaktować sie z firma Frisko i poprosić o zmianę softu w zakresie nastaw temperatur CO z dokładnością do 0,1 stopnia. Przed wysyłką sterownika można spisać z niego ustawienia (równiez z ustawień serwisowych) tak aby nie było później niespodzianek. Dzięki za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek2907 26.02.2019 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Komunikacja PC z serwerem przez RS232 Można, i działa b. dobrze. U mnie dodatkowo jeszcze licznik energii w kotłowni. [ATTACH=CONFIG]426815[/ATTACH] Super ja kilka razy podchodziłem do tematu, jednak nie mogłem ogarnąć tego node-reda i w końcu się poddałem . Dużo czasu zajęło Ci postawienie tego serwerka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek.Miskow 27.02.2019 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Super ja kilka razy podchodziłem do tematu, jednak nie mogłem ogarnąć tego node-reda i w końcu się poddałem . Dużo czasu zajęło Ci postawienie tego serwerka ? Cały dom w kilka dni. Mam oświetlenie na arduino, żaluzje - arduino , pompę ciepła RS232, rekuperator RS485, licznik energii RS485 i inne czujniki temp i wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.12.2019 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Jak wygląda zużycie energii u innych posiadaczy invertera ecopower? Użytkuję pierwszy sezon i szczerze mówiąc, zużycie mnie trochę niemile zaskakuje. Utrzymując obecny trend w grudniu będę miał 740-800kWh.. W domu ocieplonym jak w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 17.12.2019 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Do jakiej temperatury grzejech CO i CWU? Ten garaż to w jaki sposób grzany, do jakiej temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jed 17.12.2019 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 (edytowane) @Owczar w wątku o Tdz podałeś czas pracy w grudniu na CO = 13,16h/dobe. Przy aktualnych temperaturach i stopniu izolacji Twojego domu to dużo.Mam również C8i i w tegorocznym grudniu pracuje średnio ok 5h/dobe dla potrzeb CO, głównie pracuje na I biegu, krzywa 2. To wystarcza aby utrzymać w domu ok 22st. Zużycie na CO+CWU (zbiornik 300L) za grudzień do dzisiaj 204kWh. Dom 120m2 podłogówki.Albo masz świeży, niewygrzany dom albo pompa ma słaby COP. Edytowane 17 Grudnia 2019 przez Jed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.12.2019 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Temperatura w domu 21,5 stopnia. Garaż koło 14-15 - ogrzewanie ścienne (praktycznie nie otwierany. Tak samo w garażu jak i w całym domu. CWU - a w zasadzie zbiornik przez które płynie CWU grzeje do 45 stopni. Dzisiejszy test grzania CWU wykazał COP na poziomie 2... Producent przyznaje, że jest coś nie tak. Ale chce zabrać pompę i zostawić mnie bez ogrzewania... Pompa jest od marca. Dom ocieplony w sierpniu. Grzane od września... Od 10 września do 26 listopada miałem zużycie prądu 1146. Ale nie miałem podlicznika... Z tym że nie było grzane CWU w tym czasie. Ekipa robiła wykończenie, ale na takie cele tego prądu nie idzie zbyt dużo.... Tylko nie miałem czarno na białym ile poszło na pompę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jed 17.12.2019 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Czyli problemu z niewygrzanym domem raczej być nie może.Temat moim zdaniem do rozwiązania po stronie P. Jarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.12.2019 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Pan Jarek nie neguje problemu. Choć rozczarowuje podejście czasowe i logistyczne. Ecopower nie dysponuje urządzeniem zastępczym i zrzuca problem na klienta...Nie dość, że przez 3 miesiące przepłacam za prąd min 2/5, a może nawet połowę, to jeszcze musiałbym sobie załatwić grzałkę, spiąć ją, wysterować CO i CWU... Przecież to są koszty. Ze nie wspomnę o tym, że w okresie użytkowania taka grzałka 7kW żre prąd z COP 1... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 17.12.2019 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Temperatura w domu 21,5 stopnia. Garaż koło 14-15 - ogrzewanie ścienne (praktycznie nie otwierany. Tak samo w garażu jak i w całym domu. CWU - a w zasadzie zbiornik przez które płynie CWU grzeje do 45 stopni. ... Kurczę nie kumam tego zbiornika Po ki grzyb grzać CO przez zbiornik CWU ? nie rozumiem tej idei Przecież to wychodzi grzanie pompy cały czas tem 45*, natomiast na CO wystarczy ci z pewnością temp 35* jak nie mniejszą mało tego pewnie jak grzejesz zbiornik do 45 to pewnie temp wyjściowa z pompy to z 48-50* Praca pompy na 45* a na 35 to przepaść wydajnościowa... Masz wykresy COP w odniesieniu do Temp wyjściowej pompy? - nie mogę znaleźć na ich stronie przykładową innego producenta drugi wykres masz tu: https://www.a-pic.pl/uploads/files/karta_tech._apic_08_HGW_400V.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 17.12.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 mpalys Przecież ten zasobnik nie służy do grzania CO!!!! Kolega Owczar wykorzystuje go jedynie na nagrzewnicy wentylacyjnej i pętli w brodziku.Tak samo można podłączyć grzejnik drabinkowy. To Galmet Multi Inox, grzeje CWU przepływowo.PC grzeje CO poza tym zasobnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 17.12.2019 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 mpalys Przecież ten zasobnik nie służy do grzania CO!!!! Kolega Owczar wykorzystuje go jedynie na nagrzewnicy wentylacyjnej i pętli w brodziku.Tak samo można podłączyć grzejnik drabinkowy. To Galmet Multi Inox, grzeje CWU przepływowo. PC grzeje CO poza tym zasobnikiem. OK zrozumiałem i odszczekuję Ja bym zrobił taki test: wyłączył zasilanie na tą wentylację i pętlę w brodziku 1 raz na dzień dzień nagrzał ten bufor - 450 l wody to jest sporo wody i tak poobserwował bym ze 2 dni jak wyjdzie. Nagrzewnice wentylacyjne naprawdę potrafią wyssać dużo ciepła następnym krokiem na kolejne 2 dni wyłączył bym garaż i również poobserwował da to obraz co tak naprawdę ile pobiera ciepła U mnie dziś zbiornik CWU 250l podgrzało z 24 do 44* w ok 1,2h i pompa pobrała 4,1kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 17.12.2019 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 STOP - to moje zużycie nie jes miarodajne. Zapomniałem że ja mam powrót zbiornika CWU przechodzący przez bufor CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts