karcio102 04.02.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Witam Już od miesiąc jestem szczęśliwym posiadaczem pompy Ecopower 11. Montaż przeprowadziła firma PPC czyli producent w/w pomp.Kolektor poziomy 600 m fi 40. Ziemia marna bo sam piach. 4 obwody po 150 m na głębokości około 2m.W kotłowni bufor zbiornik kombinowany ( dwa w jednym ) 750 / 200 czyli 550 litrów na CO i 200 litrów na CWU. Podstawowa zaleta to mało miejsca.W domu ogrzewanie mieszane tj na parterze 84m2 podłogówki, a na piętrze w sypialniach kaloryfery.Z tego właśnie powodu czyli możliwości regulacji postawiony został ten bufor.Na zewnątrz 1 czujnik temperatury , na parterze 1 sterownik "Auraton 2005" i na piętrze sterownik "Auraton 2005".Zainstalowanie bufora wymogło dodatkowy zakup pompek obiegowych ( na wyjściu z bufora ).Poza tym zainstalowałem cyrkulację i softstart. Dopłaciłem też za sprężarkę copland.Łącznie wyszło około 40 000 ( tylko pompa, dolne źródło i kotłownia ).Na razie nie mieszkam więc temperatura w domu ustawiona na 15 w dzień i 10 w nocy.Instalacja pracuje sprawnie i cicho - pompy nie słychać za ścianą.Przy montażu pompy padło kolanko więc pompę zabrano i uruchomiono dopiero po kilku dniach (akurat wypadły święta). Na trzeci dzień awaria ciśnienia ( najprawdopodobniej odpowietrzenie na poradziło sobie ze świeżą instalacją DZ). Mistrz przyjechał w tym samym dniu, odpowietrzył i od miesiąca już tylko komunikat "instalacja sprawna".Od 27.12 to dziś zużyłem 580 kWh czyli jak dla mnie OK.Dom 140m2. Drewniany. Nie wszystko jeszcze ocieplone i ciepło ucieka. Dom zresztą drewniany więc dziury a raczej szpary ( np. na węgłach czyli rogach ) jeszcze występują i trzeba je co jakiś czas optykać. Czyli ogólnie i szczególnie polecam. A jak można zmierzyc COP. Mam podlicznik energii i co dalej ? PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.02.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 A jak można zmierzyc COP. Mam podlicznik energii i co dalej ? Pozdrawiam AndrzejBylo wielokrotnie. Musisz miec tez grzalke awaryjna w PC. Wlaczasz grzalke (o znanej lub zmierzonej mocy). Sprawdzasz roznice temperatur mieszy zasielniem podlogowki a powrotem. Cieplo wlasciwe wody jest znane. Na tej podstawie wyliczasz przeplyw wody w instalacji. Teraz wlaczasz PC. Z podlicznika sprawdzasz ile pradu bierze PC. Znasz juz przeplyw wody w instalacji. Odczytujesz roznice temp. na podlogowce, -> prsote wyliczenie z uwzgldenieniem ciepla walsciwego wody -> i masz moc grzewcza pompy. Dzielisz moc grzewcza pompy przez to co pompa pobiera z gniazdka (podlicznik) i masz COP. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karcio102 04.02.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Dzięki.Czy na razie odpuszczam bo nie za bardzo rozumiem.U mnie grzałka jest chyba tylko w buforze ale sterowana jest z pompy więc nawet jak ją włączę ( nie wiem jeszcze jak ) to nie wiem czy cała jaj moc idzie na podłogówkę czy też na ogrzanie wody w buforze. Chyba że trzeba tak działać długo żeby układ się ustabilizował. A potem muszę jeszcze jakoś włączyć tą pompę obiegową ??Katastrofa. Ale jeszcze raz dziękuję.PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.02.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Pytanie podstawowe to czy to normalne, że pompa pracuje non stop 3 doby i dopiero wówczas osiąga temp.? Temp. po pierwszym dniu wynosiła 16C i w sumie pozostałe 2 doby pompa pracowała nad pozostałymi 4C. Druga sprawa to podpowiedzcie coś, aby odświeżyć temat jak to cholerstwo optymalnie ustawić , czy macie tę samą temp. zadaną na noc i dzień i jakie parametry wody itd. wstawiacie w sterownik. Tak, to normalne. PC ma małą moc i grzeje niskotemperaturowo, więc trzeba trochę poczekać zanim temperatura w domu naciągnie. Ogrzewasz tony betonu w podłodze, ściany i to trwa bo bezwładność jest bardzo duża. Przy ogrzewaniu wysokotemperaturowym ogrzewasz powietrze, a ono ma małą bezwładność, więc i efekt jest szybki mimo zimnych ścian i podłóg. Z tego też wynika, że przy pc nie ma sensu obniżać temperatur na noc, bo bezwładność na to i tak nie pozwoli. Co do ustawień, to zależy, czy masz 1 czy 2 taryfy. Jeśli 1 to ustawiasz pc, tak, żeby temperatura Ci odpowiadała i już. Jeśli 2, to w taniej ustawiasz nieco wyższą temperaturę, a w drogiej nieco niższą (np. o 1-2 stopnie na sterowniku pokojowym lub jeśli masz tylko pogodowy to podbijasz temperaturę o kilka stopni w taniej) i pc będzie pracowała przede wszystkim w taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 05.02.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 zainteresowałem się tymi pompkami, szczególnie po lekturze postów liwko niestety nie mają nikogo w opolskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.02.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 zainteresowałem się tymi pompkami, szczególnie po lekturze postów liwko niestety nie mają nikogo w opolskim Zadzwoń do przedstawiciela na Wielkopolskę, ale do Pana Kozłowskiego bo podobno jest dwóch przedstawicieli. On mi właśnie robił instalację a odległości do mnie i do ciebie porównywalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 W lutym PC zużyła 862kWh pracując 72% w drugiej taryfie (to przez te mrozy) co daje kwotę 332zł. W kominku rozpaliłem raz a temperatury to 22oC w salonie, 20 w sypialni, 24-25 w łazienkach. W pozostałych pokojach 21-22oC. Ogólnie od 1.10.2010 pompa zużyła 3632kWh i śmiało można powiedzieć że powyżej 75% pracy była w II taryfie (październik, listopad powyżej 80%) za kwotę 1300zł (CO, CWU). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 04.03.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 W lutym PC zużyła 862kWh pracując 72% w drugiej taryfie (to przez te mrozy) co daje kwotę 332zł. W kominku rozpaliłem raz a temperatury to 22oC w salonie, 20 w sypialni, 24-25 w łazienkach. W pozostałych pokojach 21-22oC. Ogólnie od 1.10.2010 pompa zużyła 3632kWh i śmiało można powiedzieć że powyżej 75% pracy była w II taryfie (październik, listopad powyżej 80%) za kwotę 1300zł (CO, CWU). ja mam 250 m2 (z grzejnikami ) w lutym poszło 900kWh z groszami na samo CO a PC P-W Atlantic typ16 Alfea.Mam taryfę G11 pompa pracuje równo 24 h/na dobe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karpiel 04.03.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Witam, Czy ktoś z forumowiczów ma zainstalowaną gruntową pompę ciepła firmy Exotherm?? Czy to faktycznie jest chińczyk? Z tego co mi powiedziedzli wszystkie podzespoły są markowe . Bardzo proszę o jakąś opinię. Chinczyk Chinczyk Dla przykładu Samochody Chinskie tez mają np: markowe silniki (zazwyczaj Mercedesa) co nie oznacza, że jest to super sprzęt :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.03.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 ja mam 250 m2 (z grzejnikami ) w lutym poszło 900kWh z groszami na samo CO a PC P-W Atlantic typ16 Alfea.Mam taryfę G11 pompa pracuje równo 24 h/na dobe. To znaczy że nie piszesz w odpowiednim temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 09.03.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Czy ktoś ma sterownik RX910 przy swojej PC. Mam problem z sterowaniem pompą obiegową c.o. i chciałem skonsultować gdzie popełniam błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.04.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 W marcu PC zużyła 535kWh na CO i CWU w 88% w II taryfie za kwotę 170zł.Od początku sezonu grzewczego 1.10.2010 do 1.04.2011 PC zużyła 4214kWh za kwotę 1475zł.Przełączyłem PC na tryb "Lato" więc zaczyna grzać tylko CWU a to groszowe sprawy więc myślę że rok zamknę kwotą 1600zł. Mam nadzieję że nie będzie już potrzeby jej ponownie przełączać. W razie kilku pochmurnych dni przepalę w kominku.W tym roku muszę usunąć kilka moich błędów więc myślę że następna zima będzie jeszcze tańsza. Swoją drogą te dwie ostatnie zimy jak na złość były powiedział bym "niestandardowe":) a rachunki bardzo zadawalające. Czekam teraz na normalną polską zimę.PzdrPs. Przez dwa lata kompletnie nic nie nawaliło, oby tak dalej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaldruk 06.05.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 (edytowane) witam właśnie zdecydowałem się po burzy mózgów na zakup pompy ecopower firmy ppc .( ukłon w stronę LIWKO duża w tym zasługa jego wpisów ) mam dom o powierzchni 150 m2 http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-koniczynce-g/m443398b9374e0 dostałem oferty min. z nibe danfoss wiessmann junkers ivt. zdecydowałem się na ppc dzięki wpisom na tym forum ,więc postaram się coś opisywać w miarę postępu prac. realizacja ma rozpocząć się pod koniec maja. mam nadzieję że pomogę komuś w podjęciu podobnej decyzji Edytowane 6 Maja 2011 przez michaldruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 06.05.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 a zakres prac i kwotę jaka za to zapłacisz możesz zdradzić?? Tak informacyjnie abyśmy na bieżąco byli z cenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.05.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Jak to mówią; Będzie pan zadowolony... Zapomniałem o podaniu wyniku za kwiecień i podaje do dzisiaj, 97kWh II, 18kWh I=39zł Dwie noce miałem włączone CO i 5 razy rozpaliłem w kominku to 3-4h Jak jest w dzień słońce to nie ma problemu, dom go wystarczająco nałapie by nie trzeba było grzać. Gorzej jak słońca nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaldruk 06.05.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 a zakres prac i kwotę jaka za to zapłacisz możesz zdradzić?? Tak informacyjnie abyśmy na bieżąco byli z cenami Typ obiektu: Powierzchnia użytkowa obiektu: 150[m2] podłogi do ogrzania 170 m2 Zapotrzebowanie na moc dla ogrzewania: 52[W/m2] Ciepła woda użytkowa: tak Rodzaj dolnego źródła: kolektor pionowy Rodzaj instalacji CO: podłogowa Ilość użytkowników CWU 4 W skład instalacji wchodzą: • pompa ciepła dwu wymiennikowa o mocy cieplnej 10,8kW - Ecopower C11( sprężarka typu scroll firmy Copeland/Sanyo, wymienniki płytowe Swep, osprzęt Danfoss, z regulatorem pogodowym RX910 ) • pompy obiegowe, zasobnik CWU wbudowany 400ltr, • zbiorniki wyrównawcze,pompki obiegowe, zawory itp: * podłogówka ok 170 m2 dolne źródło kolektor pionowy ok 200 metrów w 2 lub 3 studniach pompa oczywiście z soft startem całość wykonana przez ppc (podłoogówka odwierty kotłownia ) wraz z uruchomieniem ok 53.000 z konkurencji najlepiej wypadł junkers 73.000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.05.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Czy nie za duża ta pompa (moc)? Moim zdaniem 9 w zupełności by starczyła. Ilu was będzie mieszkać bo zbiornik na CWU też dość duży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 06.05.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 No właśnie tez tak się zastanawiam czy ta pompa nie za duża. Ale nie zaszkodzi, bo 200 mb kolektora pionowego wraz z mocą tą mocą sprawi ze pompa będzie miała większe szanse zamykać się tylko w II taryfie. Cena za całość uważam że dobra. Niech się inni uczą np Ecopol za podobną instalacje zażyczył sobie w granicach 70 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaldruk 06.05.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Czy nie za duża ta pompa (moc)? Moim zdaniem 9 w zupełności by starczyła. Ilu was będzie mieszkać bo zbiornik na CWU też dość duży? drogi liwko różnica w cenie pompy i co za tym idzie odwiertów to ok 2.000 pln więc przy całości mało istotna a 2 tygodnie temu urodziła mi się druga córka więc rodzinka będzie raczej ciepłolubna a i 400 litrów cwu jak się panny zaczną pluskać może ledwo starczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.05.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 drogi liwko różnica w cenie pompy i co za tym idzie odwiertów to ok 2.000 pln więc przy całości mało istotna a 2 tygodnie temu urodziła mi się druga córka więc rodzinka będzie raczej ciepłolubna a i 400 litrów cwu jak się panny zaczną pluskać może ledwo starczać Gratulacje! Mój kolega ma ich już 5, ale próbuje dalej:D To kiedy będziemy mogli zapisać cię do klubu PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts