Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Owcar Jaki masz pobór energii na CO na I, II, i III biegu i jakie są wtedy temp. GZ i DZ?

U mnie przy pracy na CO wygląda to tak:

bieg I - 1,7 kW, DZ: zas.=6, pow.=3, GZ: zas.=29, po 1h pracy

bieg II - 1,98 kW, DZ: zas.=5,8, pow.=2,4, GZ zas=30,2, po 1,5h pracy

bieg III - w tej chwili rzadko się włącza i nie złapałem danych

Pompy DZ i GZ ustawione na max. Dane z wczoraj.

Zakładam, że moja pompa pracuje OK:D

Dzisiaj kolejny test, ale od 30 stopni...

Ale wyniki podobne.

Wentylacja OFF, Cyrkulacja i pobór CWU OFF.

Start: 30,2 stopnia

Stop: 46 stopni

Czas 2h10 min

Energia pobrana:

3,6kWh

Energia teoretyczna: =14*1,163*450=7326,9Wh

COP= 2,035

No i właśnie średnia moc pobierana wychodzi 1,66 na 1 i 2 biegu 50/50. To jest niepokojący fakt, biorąc pod uwagę, że pompki też mam na max-a.

Albo czynnika jest zamało, albo sprężarka nie spręża jak powinna, albo zawór rozprężny nie działa jak powinien.

Takich chwilowych wartości nie łapałem.

Jed, też masz 8i?

Edytowane przez Owczar

Z tym COP dla pompy C8i to trochę zawiła sprawa. W pompie siedzi sprężarka panasa, którą można wysterować zdecydowanie ponad znamionowe 8kW. Ma trzy biegi/stopnie mocy. Im niższy bieg tym słabszy COP.

Pytanie jak ustawione są załączania kolejnych stopni mocy i jakie częstotliwości są ustawione na falowniku dla danego stopnia. Może masz nastawy, że chodzi tylko na I biegu kiedy COP jest najsłabszy?

U mnie z tego co pamiętam dla I biegu jest to 35Hz ale grzebaliśmy przy tym i nie wiem czy to jest standardowa częstotliwość dla wszystkich C8i, ustawień dla II i III nie pamiętam.

Widziałem, że pracuje i na 3 biegu czasmi. Na drugi wchodzi dość szybko. Z tego co wiem to te parametry siedzą w sterowniku, który decyduje który bieg zapiąć. Według P.Jarka są grace period po których następuje przełączenie. Gdy temperatura zbliza się do zadanej spręzarka też zwalnia.

Z jednej strony COP najniższe, ale temp zasilania najwyższe.

Dziwi mnie sporo mniejszy pobór prądu niż u Ciebie... Ewidentnie jakiś problem jest.

Dziwne... Skoro Twoja pompa pobiera średnio mniej energii na CO niż moja a na wyjściu do GZ temp. masz prawidłowe (tego nie wiem) i pompa przy tym pracuje 13h/dobę na CO aby dać Twew. 21,5* w aktualnych warunkach, znaczy to według mnie tyle, że pompa działa prawidłowo a Twój dom ma baaardzo duże potrzeby. To pierwszy sezon i może faktycznie się wygrzewa.

13h na CO i CWU. Ona pobiera mniej na h, ale pompuje za mało ciepła.

Przykładowo Twoj na 1 biegu pobierze 1,7, ale odda 6,8 w ciągu godziny. Moja w ciągu godziny pobierze 1,5, ale odda tylko 3...

Problemem jest jej wydajność. Jeśli działa z COP w okolicach ~2, to pracuje jakieś 35-40% dłużej niż powinna żeby utrzymać temperaturę zadaną.

Gdyby wszysto było ok, to 8h starczyłoby jej z zapasem.

Pompa została zainstalowana w marcu. Jak temeratury spadały i po tynkach grzałem nią już dom, ale nie monitorowałem w ogóle zużycia.

Izolacja domu była zrobiona w sierpniu, w czasie upałów. Od września pompa pracuje kiedy jest taka potrzeba. Więc dom nie był wyziębiony żeby mieć takie zapotrzebowanie.

No i po rachunku za okres od 10 września do 26 listopada zapaliło mi się czerwone światło. 1146kWh bez CWU. Co prawda były prace wykończeniowe we wrześniu jeszcze, ale raczej malowanie, sufity, więc mało energochłonne. Powiedzmy, że sama pompa wzięła w tym czasie jakieś 900kWh. Jak na takie temperatury to bardzo dużo... Wentylacja dopiero od października i to nie zawsze, a jak już to na minimum.

Niestety nie kojarzę wziernika. Ecopower bywają w nie wyposażone? Otwierałem obudowę, ale poza zaworkami, osuszaczem i zaworem rozprężnym nie widziałem wziernika.

1,66 to średni pobór dla 1 i 2 biegu podczas grzania CWU. Szacuję 1,5 dla pierwszego, ale musiałbym zmierzyć dokładnie. Niestety temp powrotu nie jest rejestrowana przez sterownik. Przy ogrzewaniu widzę temp powrotu, ale na dole i górze (rozdzielacze) jest inna, więc nie znam temperatury na pworocie do pompy. Operuję na CWU bo to najbardziej miarodajne... Do CO musiałbym znać dokładny przepływ i temp żeby cokolwiek liczyć.

2 rzeczy powodują, że uważam że coś jest nie tak...

Czas nagrzewania CWU, moc pobrana podczas grzania, prąd pobierany w jednostce czasu. Myślę, że samo podpięcie manometrów wiele by wyjaśniło... Póki co brak odzewu. Problem zgłosiłem na początku grudnia. Pan Jarek prosił o monitorowanie... Notuję. Jeśli to będzie dalej tak wyglądać, a ja będę przepłacał za rachunki, będę domagał się zwrotu z tytułu nieprawidłowego działania. Jeśli będzie problem zapłacę za biegłego, który wykona szczególowe obliczenia.

Nie dość, że tracę czas udowadniając, że coś jest nie tak, to jeszcze muszę prosić o reakcję, gdy coś udowodnię. Pierwotna propozycja to wizyta po świętach - czyli nowym roku. Jeśli potwierdzi się problem sprężarki, to chcą zabrać całość na jakieś 6 dni bez urządzenia zastępczego.

Ja rozumiem, że nie mają obowiązku, ale zostawiają mnie na lodzie.. bez CO i CWU... według rzecznika mogę wynająć urządzenia zastępcze i całością obciążyć producenta. Tak samo jeśli to będzie grzałka działająca z COP 1, mam prawo obciążyć podwyższonymi kosztami użytkowania.

Wystarczyłaby jakakolwiek pompa - nawet on/off. Podpięcie takiej na elastykach to pół godziny zabawy.

Nawet jak założe grzałkę, to przecież muszę jakoś nią sterować. A co z pompami obiegowymi itd...

Pan Jarek nie neguje problemu.

Choć rozczarowuje podejście czasowe i logistyczne. Ecopower nie dysponuje urządzeniem zastępczym i zrzuca problem na klienta...

Nie dość, że przez 3 miesiące przepłacam za prąd min 2/5, a może nawet połowę, to jeszcze musiałbym sobie załatwić grzałkę, spiąć ją, wysterować CO i CWU... Przecież to są koszty. Ze nie wspomnę o tym, że w okresie użytkowania taka grzałka 7kW żre prąd z COP 1...

A nie możesz tak najnormalniej dać im tej pompy aby ją sprawdzili u siebie w zakładzie...?

Z tego co czytam to jeszcze nie mieszkasz więc nie ma większego problemu przy braku ogrzewania przez kilka dni...

Robisz problem tam gdzie go nie ma i tylko niepotrzebnie nakręcasz wszystko...

Miałem jakiś czas temu problem z przeciekiem na lucie przy wymienniku płytowym , zgłosiłem..., Na drugi dzień przyjechali i zabrali pompę...

Po trzech dniach przywieźli z powrotem i po temacie...

Temat został szybko ogarnięty i korona nikomu z głowy nie spadła...

Ale ja już mieszkam w tym domu... W dodatku z małym dzieckiem.

Gdyby nie to, to żaden problem. Temperatura spadła by te 5 stopni.

Sęk w tym, że nie mam gdzie się przenieść na te kilka dni. I według informacji, jeśli okaże się, że to sprężarka, to czas o którym mówią to 6 dni.

Mają przyjechać w sobotę i sprawdzić. Mam nadzieję, że problem jest prozaiczny, typu zbyt mało czynnika.

Pompa stoi u mnie od maja bodajże. Patrząc z perspektywy czasu, to przy rozruchu powinna zostać sprawdzona. Zbiornik z CWU był do dyspozycji. Pełen i gotowy do grzania. Ale przez problem ze sterownikiem montaż się wydłużył i nie było czasu. W dodatku 15 min po odjeździe sterownik zupełnie przestał czytać temp na wyjściu pompy i wszystko stanęło. Po samodzielnej diagnostyce i eliminacji problemu czujnika przysłano nowy sterownik i pompa ruszyła. W tamtej chwili nawet nie przyszło mi do głowy żeby mierzyć jej wydajność.

Tak, czy inaczej, oczekiwałbym innego podejścia do klienta. Chociażby próby znalezienia jakiegoś rozwiązania - typu, a może planuję jakiś urlop, wyjazd gdzieś... A nie tego, że powinienem sobie zapewnić jakąś alternatywę.

Tak, czy inaczej, oczekiwałbym innego podejścia do klienta. Chociażby próby znalezienia jakiegoś rozwiązania - typu, a może planuję jakiś urlop, wyjazd gdzieś... A nie tego, że powinienem sobie zapewnić jakąś alternatywę.

nie da się ukryć...podejście firmy do klienta pozostawia wiele do życzenia...