Owczar 15.05.2020 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Teraz widać pracę pompy jak na dłoni Brakuje ttylko modułu RS do ciepłmierza - dostępny ale droższy niż ciepłmierz i licznika z RS. Po najechaniu na wykres wyświetlają się wartości. Dokładnie wiadomo kiedy pompa chodziła, jaka była delta DZ, czas pracy itp. https://photos.google.com/share/AF1QipMG-_IJ4whsbQLbc4QE8cKKkL7EVawtQAOUxGpBBDB5nZ4-a3yOB7AjGJ4bAEDZ7A/photo/AF1QipN1nMaEbW5Z-uyCdNsv-ErGiiXoWtmWlvuViBb2?key=SFFpMUJIMkhkUFdZNldpV2gxeFlWSm9DWHBxTEJB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fokus80 10.06.2020 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Dobrze rozumiem, że udało CI się połączyć ze sterownikiem Ecopower 8i? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 11.06.2020 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 Tak, dokładnie. Teraz mam o wiele większą kontrolę nad programami CWU i co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fokus80 11.06.2020 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 Gratuluję!Ja aktualnie jestem na etapie wyboru pompy - sprzedawcy/instalatorzy/producenci na słowo modbus robią duże oczy, uważają że to to samo co sterowanie ze smartfona przez serwer producenta lub po prostu już nie odpisują... W sumie tylko od Nibe i Daikin nie polegli na tym pytaniu.Zdradzisz jak się łączysz i z jakiego urządzenia? Znalazłeś jakiś opis transmisji? Jaki dokładnie posiadasz sterownik w PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 11.06.2020 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 Używam bramkę deweloperską aispeaker z home assistant plus modbus tcp to modbus rtu converter, taki jak ten: https://botland.com.pl/pl/konwertery-usb-uart-rs232-rs485/15134-konwerter-rs232rs485-ethernet-cortex-m4-waveshare-16530.html?gclid=Cj0KCQjwrIf3BRD1ARIsAMuugNufdErAw_AY9CmRkuFKeQ1dRFGYXXzYFy8FfjYye6qXSCTLX0MdnjwaArVqEALw_wcB Rs485 łączy się z rekuperatorem, a rs232 z pompą ciepła. Działa to bardzo stabilnie. W pompie jest sterownik frisko, a registry dostałem od producenta. Generalnie samą pompę polecam. Początkowo miałem problemy, ale przez wodę w DZ, która zamuliła wynmiennik. Poza tym konstrukcja prosta jak konstrukcja cepa, dzięki czemu ewentualna naprawa za jakiś czas nie będzie skomplikowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fokus80 12.06.2020 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 U mnie będzie sterownik PLC więc zamierzam komunikować się bezpośrednio. Sterownik Frisko obsługuje tylko 232 czy 485 również? Opis rejestrów udostępniło Ci Frisko czy PPC? Możesz ewentualnie udostępnić? Na jakiej podstawie falownik moduluje moduluje moc pompy? Co jest tutaj sygnałem decydującym jaką moc generować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.06.2020 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 Ja mam ala plc - sterbox, który ma modbus, ale tylko w trybie master. Więc musiałem się ratować osobnym modułem, bo w trybie master nie mam infromacji o stanie. Obsługuje oba - ale przy zakupie trzeba wybrać, ja przespałem i dostałem 232. Musiałbyś przy zamawianiu pompy wspomnieć, że chcesz 485. Dostałem od frisko. Podesłij mail to wyślę. Moduluje głównie bazując na różnicy temp zadanej a osiąganej. jeśli zbliża się do temp to zacznie zmniejszać moc. Tak samo ze startem. Zaczyna od 1 biegu i idzie przez ustalony czas w górę. Z punktu widzenia ekonomii i całkowitego SCOP to 3 bieg jest najbardziej opłacalny, bo na 1 i 2 biegu moc pomp obiegowych nie jest modulowana. Ale czasem się przydaje - np przy grzaniu CWU. Aczkolwiek jeśli będziesz miał podłogówkę, to nie wiem czy jest sens brać inwerter. U mnie jest dość specyficznie, bo ścienne, więc nie wiedziałem czego się spodziewać. Jako zastępczą miałem on/off 10kW i taktowała. Dochodziła często do max i się wyłaczała. To samo przy CWU. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fokus80 12.06.2020 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 Podłogówka 100% + oczywiście CWU. Wg OZC mam jakieś 5,5kW i się właśnie zastanawiam czy C8i to jednak nie będzie za dużo bo moduluje w dość wąskim zakresie 5-8 kW... Kontakt wysłałem na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.06.2020 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 U mnie wg OZC 5.6kW. Do grzania w 2 taryfie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fokus80 12.06.2020 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 W cieplejsze dni nie masz problemów z taktowaniem? Jak kształtują się cykle pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.06.2020 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 Od stycznia grzeję bazując na czujniku temp wewnętrznej tylko w 2 taryfie. Pojemność cieplna ogrzewania sciennego okazała się an tyle duża, że daje to komfort. Ale u mnie temp zasilania GZ jest wyższa niż przy podłogówce. Grzeje w zasadzie cały czas na 3 biegu. Ustawiłem chyba 5min pracy na 1 i 2 biegu w trybie rozrzuchu. Teraz założyłem PV, więc zimą będę grzał także w dzień by optymalizować COP. Przy grzaniu tylko nocą wchodze na wyższe zakresy temperatur - nawet 35-36 stopni. W przypadku podłogówki będziesz miał pewnie max 32-33. Tak jak pisałem, konstrukcja mega prosta - z jednej strony to zaleta, z drugiej strony, przy bardziej zaawansowanej elektronice osiągniesz lepsze COP. Ale biorac pod uwagę cenę i koszty serwisu, na przestrzeni lat to wyższe COP nigdy nie zrekompensuje różnicy. Mając sterowanie przez modbus będziesz mógł optymalnie wykorzystać 2 taryfę. Sprężarka panasonic, inverter LG. Jak sobie spiszesz dane o ustawieniach inwertera, to będziesz mógł sam wymienić za kilka lat na dowolny inny. W przypadku pomp nibe itp, to black box, którego bez dokumentacji serwisowej ciężko ruszyć. Dzięki problemom przez wodę w DZ poznałem te pompę dość dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.10.2020 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 W wolnej chwili rozbudowałem panel sterowania dla lepszej kontroli - CWU, temperatur CO itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek.Miskow 29.10.2020 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 Widok u mnie Pompa Programowanie pompy / harmonogram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tombiel 19.01.2021 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Witam. Mam pytanie do osób posiadających pompę ciepła z softstartem .. jak są ustawione parametry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppluto 24.01.2021 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2021 Jakie parametry masz na myśli? Soft start służy jedynie łagodnemu załączaniu sprężarki. Żadne parametry nie mają tu nic do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeLkeR 25.01.2021 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) Cześć, zastanawiam się nad pompą Ecopower w wersji inwerterowej. Jest na forum ktoś posiadający taką pompę? Jak się sprawuje? Edytowane 25 Stycznia 2021 przez PeLkeR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 25.01.2021 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Kilka osób na forum ma, w tym ja od prawie 2 lat. Kupiłem do siebie inverter 8i. Różnica w cenie w stosunku do on/off naprawdę kosmetyczna, a mimo wszystko daje większe możliwości dopasowania pod GZ. Bardzo prosta konstrukcja - to niewatpliwie zaleta. Sterwonik frisko od polskiego producenta, istniejacego na rynku od wielu lat. Sprezarka panasonic lub copeland, inverter lg. Pompa ma generalnie 3 biegi, nie moduluje mocy plynnie, ale to wystarcza do miekkiego startu i stopu, dopasowania temperatury na wyjsciu do krzywej czy do wezownicy cwu. Jest interfejs modbus przez ktory mozemy monitorowac czy sterowac pompa. Nawet jesli cos za 10 lat by sie popsulo, to bez proboemu pierwszy lepszy pompiarz to ogarnie znajac nastawy starego invertera mozna zamienic go na inny. Sterownik to nie jest scalak z mikroukladami, wiec takze kazdy kumaty elektronik bylby w stanie naprawic. Mam u siebie cieplomierz i nawet przy ogrzewaniu sciennym SCOP dla grzania CO (nie liczac CWU) oscyluje w okolicy 4,1-4,4 - temperatury zasilania od 32 do 36 stopni. Przy podlogowce mozesz liczyc na wyzsze wartosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeLkeR 26.01.2021 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Dzięki za info. Wg. OZC mam obciążenie budynku na poziomie ~5kW (168m2 grzania samą podłogówką) i zastanawiam się pomiędzy 6kW i 8kW. Czy przy samej podłogówce jest sens brać bufor? (na razie nie planuję 2 taryfy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.01.2021 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Nie ma sensu brać bufora,Jakie moce mają te pompy przy -20 C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 26.01.2021 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Bufor w żadnym wypadku.Jakie Dz planujesz?Jeśli nie planujesz pv to jednak rozważ 2 taryfę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts