alojzy 70 17.03.2021 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 10-15 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajaone 20.03.2021 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 nad tym nie ma co debatować bo najtańsze i najlepsze wyjście są takie same - zdemontować, kupić nowe o odpowiednich parametrach i zmontować od podstaw, niestety każda inny sposób podniesie tylko koszty i frustrację, im szybciej to zrobisz tym lepiej i taniej. Mam taki plan, było już że 3 na wyceny ale żaden konkretnych ofert. Jakby się bali tego co widzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alojzy 70 21.03.2021 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Nie ogarniesz tego sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajaone 22.03.2021 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Nie ogarniesz tego sam? tzn czego ? Cała kotłownia jest do przebudowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.03.2021 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Potrzeba matką wynalazków Jak okazało się, że moja kotłownia wymaga poprawek zrobiłem przewód doktorski, kupiłem zgrzewarkę i zostałem bohaterem w swoim domu. Ale tak na poważnie, trzeba jednak do tego trochę wiedzy, której jak widac brakuje także instalatorom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajaone 22.03.2021 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Potrzeba matką wynalazków Jak okazało się, że moja kotłownia wymaga poprawek zrobiłem przewód doktorski, kupiłem zgrzewarkę i zostałem bohaterem w swoim domu. Ale tak na poważnie, trzeba jednak do tego trochę wiedzy, której jak widac brakuje także instalatorom. dokładnie, ja tym bardziej jej nie posiadam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alojzy 70 22.03.2021 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 tzn czego ? Cała kotłownia jest do przebudowania. właśnie takie podejście ma wielu: nie dam rady, przerasta mnie to. Teraz wydaje Ci się to skomplikowane bo masz pajęczynę w kotłowni. Jak wytniesz wszystko poza PC aż do głównego wejścia zasilenia domu to się zdziwisz jak mało elementów będziesz musiał dokupić. Z pewnością zasobnik CWU w klasie energetycznej A, pompę/y obiegową elektroniczną, separator zanieczyszczeń stałych i mikropęcherzyków powietrza, dobre zawory, trochę rur, np. PP-R i tanią zgrzewarkę, być może naczynie/a wzbiorcze, jakąś drobnicę, niewielki bufor w roli sprzęgła hydraulicznego?. Jeśli nie znasz zasad działania kotłowni to poszukaj jakiegoś bezpłatnego programu do projektowania schematów hydraulicznych lub zapytaj pierwszego lepszego hydraulika. Wszystkie kotłownie obojętnie jak są zasilane działają na takich samych zasadach. Niedługo koniec sezonu grzewczego i będziesz miał szanse się wykazać. Masz trochę czasu żeby skompletować cały osprzęt. Czegoś nie wiesz - pytaj. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.03.2021 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Osobie, która zna dany temat może się to wydawać proste i przyjemne, ale dla kogoś, kto całe życie nie miał styczności z daną branżą nie będzie to wcale łatwe. Spójrz na instalatorów, po 20 latach pracy popełniają błedy instalatorskie. Mój hydraulik od kotłowni wydawał się naprawdę kumaty... Najpierw zamontował pompkę CCW w złym miejscu - nie tak jak na schemacie i tłoczyła wodę pod prąd. Potem przyjechał na poprawkę i zamontował w miejscu gdzie wskazałem mu palcem, ale źle obrócił głowicę. Przez to pompka ne pompowała. Po roku okazało się, że wszystki zawory trójdrożne są źle zamontowane... Ręcznie mogłem przełączać, ale siłownikiem już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 23.03.2021 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 czajaone - dzwon do Jaska i spytaj czy by Cie nie odwiedzil i poprawil. Moze akurat bedzie w Twojej okolicy to by zrobil rozeznanie co byloby potrzebne i kolejnym razem by Ci to pyknal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajaone 23.03.2021 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 czajaone - dzwon do Jaska i spytaj czy by Cie nie odwiedzil i poprawil. Moze akurat bedzie w Twojej okolicy to by zrobil rozeznanie co byloby potrzebne i kolejnym razem by Ci to pyknal. gdzie, co, jak ? jeśli masz na myśli Jaśka71 z forum to nie mam telefonu a na wiadomość priv nie odpisuje od 3 tygodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 24.03.2021 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 gdzie, co, jak ? jeśli masz na myśli Jaśka71 z forum to nie mam telefonu a na wiadomość priv nie odpisuje od 3 tygodni To chyba kontakt do niego PPC Pompy Ciepła tel.501-566073 http://www.ppcpompy.eu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.03.2021 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 To kontakt do producenta pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 24.03.2021 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 To kontakt do producenta pompy. Byłem przekonany że to wspomniany forumowicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cerry 03.04.2021 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 Na początku chciałbym się przywitać. Forum Muratora czytam od dawna, ale piszę tu po raz pierwszy. Zastanawiam się nad kupnem pompy PPC. Niestety nie mają oficjalnego dystrybutora w województwie opolskim. Producent polecił skontaktować się z dystrybutorami z województwa śląskiego i dolnośląskiego. Pierwszy w ogóle odmówił instalacji poza województwem śląskim. Drugi nie odmówił, ale też nie jest specjalnie chętny że względu na odległość między Wrocławiem (jego lokalizacja), a Opolem (moja lokalizacja). Możecie kogoś polecić, kto chciałby zrobić ofertę, a następnie zamontować pompę PPC w Opolu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.04.2021 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) Po płukaniu układu i odzyskaniu przepływów ponad 1000l/h, COP układu dośc mocno poszedł do góry. Po tymczasowym przetaktowaniu pompy na wyższe częstotliwości wróciłem do ustawień pierwotnych - niższe niż moc nominalna, ale po zmianie wymiennika w rekuperacji nie potrzebuję już większej mocy na czas mrozów. Dla powyższych danych - GZ na wyjściu do 31 do 35 stopni - więc trochę wyżej niż podłogówka. DZ stabilizuje się na poziomie 6,5/3,3, a startuje z okolic 8,5/4,8. COP pompy uwzględnia moc pomy DZ i 15% pompy GZ - na opory wymiennika. COP układu to całkowity pobór prądu przez obie pompy obiegowe. W kolumnie CWU jest info ile czasu pompa spędziła w danym cyklu na grzaniu CWU - to dośc istotne wpływa na COP. Przy czystym grzaniu CWU - z reguły od 34 do 48 stopni (zbiornik 450l). CWU grzane jest w dziennym okienku 2 taryfy. Wieczorem temp spada do ok 38-40 stopni, więc bez problemu można wziąc rano szybki prysznic. W ciągu dnia z CWU korzysta nawilżacz - w umiarkowanym stopniu, ale potrafi wychłodzić nawet do 31 stopni. Przy takim cyklu COP grzania dla CWU wynosi 3,6-3,7. Gdyby grzać od 40 do 48 to będzie max 3,2. W cieplejsze dni pompa korzysta z ciepła ze ścian - na wejściu DZ mam 14 stopni, wtedy grzanie CWU dalej COP w okolicy 4,3. Sumarycznie wygląda to jak na załączonym obrazku. Biorąc pod uwagę wyższe temperatury GZ jest w końcu jak należy. Pompa pracuje cicho, sterowanie po modbus. Gdyby to było zrobione jak należy od początku, to już w ogóle byłoby super. Ale niestety odpowiedzialność dzielona, to niczyja odpowiedzialność.... Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajaone 29.04.2021 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Moich problemów ciąg dalszy. Nie zdążyłem namierzyć przyczyny wysokiego poboru prądu to teraz pompa umarła. Co gorsza na początku nie wskazywała żadnych błędów. Poprostu nie pracowała, a pompy obiegowe kręciły, nawet ta od glikolu. Jak się okazało wywalilo zabezpieczenie wewnątrz. Po jego załączeniu przez dzień bylo ok. Teraz już nawet sprężarka nie odpala i bezpiecznik wyskakuje odeazu... Wie ktoś gdzie może być problem? Dodam że pompa nie wyświetlała żadnego błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 29.04.2021 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Prawdopodobnie sprężarka. Lekko nie miała. Ona powinna zostać sprawdzona dawno temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 29.04.2021 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2021 Moich problemów ciąg dalszy. . Nie chciałbym być złym wieszczem, ale wygląda na spaloną sprężarke. Pompa posiada softstart? Wszystkie fazy są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajaone 30.04.2021 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Nie chciałbym być złym wieszczem, ale wygląda na spaloną sprężarkę. Pompa posiada softstart? Wszystkie fazy są? Soft startu nie posiada. Niestety nie wiem jak sprawdzić fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 30.04.2021 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Soft startu nie posiada. Niestety nie wiem jak sprawdzić fazy. Najważniejsze - Czy posiada jeszcze gwarancje? To jest on/off czy inwerter? Czy bezpiecznik wyskakuje tylko wtedy, gdy chce wystartowac sprężarka, czy od razu po właczeniu użądzenia do prądu?Jeśli posiadasz miernik, to zmierz napięcie międzyfazowe dla każdej pary faz na zasilaniu. Powinny być okolice 400V. Ciężko coś doradzić, nie wiedząc jakie masz "obycie z prądem". Jeśli to on/off, to na początek najprościej byłoby wypiąć sprężarke ze stycznika i spróbować włączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts