mac_612 30.04.2021 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Sprawdź napięcie na tym bezpieczniku co wyskakuje, zrób fotkę to zaznaczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajaone 30.04.2021 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Najważniejsze - Czy posiada jeszcze gwarancje? To jest on/off czy inwerter? Czy bezpiecznik wyskakuje tylko wtedy, gdy chce wystartowac sprężarka, czy od razu po właczeniu użądzenia do prądu?Jeśli posiadasz miernik, to zmierz napięcie międzyfazowe dla każdej pary faz na zasilaniu. Powinny być okolice 400V. Ciężko coś doradzić, nie wiedząc jakie masz "obycie z prądem". Jeśli to on/off, to na początek najprościej byłoby wypiąć sprężarke ze stycznika i spróbować włączyć. ta pompa ma 12 lat to model A8, więc o gwarancji nie ma mowy. Niestety obycia z prądem nie mam, mogę kontakt podłączyć ;p. Objaw jest dziwny bo po dłuższym przestoju jak jej nie odpalam to po włączeniu chwilkę jakby buczenie i wywala po kilkunastu sekundach (sprężarka się nie włącza), jeśli dalej próbuje to w ogóle nie mogę wcisnąć bezpiecznika, wyskakuje odrazu. Jeśli to rzeczywiście sprężarka, to czy jest sens ją w ogóle wymieniać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 30.04.2021 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 (edytowane) Zorganizuj transport do producenta. Zobaczą jak to wygląda, wyplucza wymienniki jeśli się da, wymienią sprężarkę z a Ty w tym czasie ogarnij hydraulika, który przebuduje kotłownie. Z tego co opisujesz to sprężarka stanęła...To dość proste urządzenie i koszt serwisu na pewno będzie tańszy niż nowa pompa. W tym wypadku to nie była wina pompy, a montażu. Nie miała lekko przez ten cały czas. Edytowane 30 Kwietnia 2021 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajaone 30.04.2021 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Zorganizuj transport do producenta. Zobaczą jak to wygląda, wyplucza wymienniki jeśli się da, wymienią sprężarkę z a Ty w tym czasie ogarnij hydraulika, który przebuduje kotłownie. Z tego co opisujesz to sprężarka stanęła... tak już to organizuje, w środę będę wysyłał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 30.04.2021 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 po włączeniu chwilkę jakby buczenie i wywala po kilkunastu sekundach (sprężarka się nie włącza), . Sprawdź fazy, popros kogos z miernikiem. Jest szansa, że sprezarka jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 30.04.2021 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Równie dobrze mogły się upalić styki na styczniku, czy nawet zabezpieczenie nie przepuszcza wszystkich faz. Może masz jakiegoś znajomego elektryka który Ci to sprawdzi. Stycznik czy zabezpieczenie to okolice 100-200zł, a sprężarka ze 20x więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.04.2021 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Te buczenie to może być brak jednej z faz.Takie pytanko, czy silniki sprężarek posiadają jakiś kondensator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 30.04.2021 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Te buczenie to może być brak jednej z faz. Takie pytanko, czy silniki sprężarek posiadają jakiś kondensator? Jednofazowe dawniej tak. Trójfazowe- jak wszystkie silniki trójfazowe NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajaone 30.04.2021 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Równie dobrze mogły się upalić styki na styczniku, czy nawet zabezpieczenie nie przepuszcza wszystkich faz. Może masz jakiegoś znajomego elektryka który Ci to sprawdzi. Stycznik czy zabezpieczenie to okolice 100-200zł, a sprężarka ze 20x więcej. jeśli to nie sprężarka to uff. Niemniej jednak pompę i tak chciałem im wysłać na generalny przegląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 30.04.2021 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 (edytowane) No cóż jak chcesz. Ja poprosiłbym kogoś, żeby to sprawdził na miejscu i wysłałbym na serwis, dopiero jeśli by się okazało, że sprężarka jest uszkodzona (płukanie układu, wymiana sprężarki, filtrów etc). A żeby to stwierdzić to nawet nie trzeba specjalisty chłodnictwa, tylko dać 10min elektrykowi. Edytowane 30 Kwietnia 2021 przez mac_612 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajaone 30.04.2021 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 No cóż jak chcesz. Ja poprosiłbym kogoś, żeby to sprawdził na miejscu i wysłałbym na serwis, dopiero jeśli by się okazało, że sprężarka jest uszkodzona (płukanie układu, wymiana sprężarki, filtrów etc). A żeby to stwierdzić to nawet nie trzeba specjalisty chłodnictwa, tylko dać 10min elektrykowi. rozumiem, dzięki za podpowiedź. Nie wiem czy widziałeś w tym wątku opisywane przeze mnie problemy ale walczę od jakiegoś czasu i tak czy inaczej chciałem im ją wysłać aby wykluczyć wszelkie przyczyny niepoprawnej pracy układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 30.04.2021 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2021 Ta pompa i tak wymaga dokładniejszego serwisu więc wycieczka jej nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajaone 06.05.2021 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Pompa pojechała. Najpewniej padła sprężarka. Teraz powstaje pytanie, do jakiej kwoty jest sens ja naprawiać? Czy nie lepiej kupić nową przy kosztach naprawy dajmy na to z 5-7 tys? Jeśli nowa to czy ecopower czy zdecydowalibyście się na coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.05.2021 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Nowa pompa podobnej klasy to kilkanaście k. Jeśli za kilka tysięcy da się naprawić tę, to ja bym naprawiał. Nowa nie będzie w niczym lepsza od tej. Wpadnie nowa sprężarka, może nowy wymiennik. Ale rób jak najszybciej instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 06.05.2021 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 Pompa pojechała. Najpewniej padła sprężarka. Teraz powstaje pytanie, do jakiej kwoty jest sens ja naprawiać? Czy nie lepiej kupić nową przy kosztach naprawy dajmy na to z 5-7 tys? Jeśli nowa to czy ecopower czy zdecydowalibyście się na coś innego? jednostke zewnętrzną wysłałeś tak? masz jakiś link na necie zobaczyć co to za pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.05.2021 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 To pompa gruntowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajaone 07.05.2021 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 tak wiem że musze coś z instalacją zrobić. Ewidentnie jest cos nie tak bo aktualnie podgrzewam wodę do mysia grzałką wbudowaną w zasobnik i tak wczoraj kąpiele itd, zostawiłem aby się woda podgrzała ponownie. Rano odkręcam wodę a ona jest już zimna. Upłynęło może z 10h i temp wody spadła o kilkadziesiąt stopni. Coś ewidentnie dopuszcza zimną wode i ta się miesza z ta podgrzaną a chyba nie tak to powinno wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Albert_ 01.08.2021 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 Dostęp poprzez modbus do sterownika pompy to strzał "w sedno tarczy" i prawie na 100% jestem przekonany do zakupu tego urządzenia.Czy można dynamicznie (na żądanie) uruchomić pompę i sterować (komendami modbus) na którym biegu powinna pracować?Taka kontrola umożliwi optymalną współpracę z PV i wykorzystanie nadmiaru mocy z paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.08.2021 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 Niestety nie można wymusić biegu. Trzeba by podłączyć się do falownika i sterować bezpośrednio częstotliwością. Inna sprawa że sterowanie pod pv totalnie mija się z celem. Kiedy pompa pracuje to pv prawie nie produkuje energii. Mam kilka algorytmów do wymuszania pracy gdy pv produkuje i prawdę mówiąc nie przydały się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Albert_ 02.08.2021 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Niestety nie można wymusić biegu. To zaskakujące. Przecież powinno być połączenie sterownika z falownikiem i jakoś sterownik wymusza zmianę częstotliwości. Mam kilka algorytmów do wymuszania pracy Wymuszenie/zatrzymanie pracy jest jakoś obarczone warunkami (np. zmiana hamonogramu?) czy wystarczy jedna komenda? Działa to sprawnie i stabilnie? Inna sprawa że sterowanie pod pv totalnie mija się z celem Nie do końca się z tym zgodzę. Z obserwacji mojej (i nie tylko) PV wyliczyłem że w 4 miesiące zimowe pompa mogłaby pracować ~80 dni wykorzystując nadmiar energii PV. Dzień jest krótki zimą ale jakieś 4-6h pracy by było "za darmo". Przy inwerterze byłaby jeszcze możliwość lepszego dopasowania i chwilowe spadki produkcji PV można by kompensować przestawieniem na bieg najwolniejszy żeby uniknąć taktowania. Tu już pozostaje kwestia algorytmów sterowania "strażnika mocy". W pompie on/off to faktycznie sens współpracy PV i PC zimą raczej jest mało sensowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts