wibart 01.06.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 michaldruk, obejrzałem twój projekt i szkoda że nie ma w nim łazienki nad kotłownią. Mógłbyś zupełnie zrezygnować z cyrkulacji. Do kuchni jej i tak nie rób, moim zdaniem nie ma sensu. Oczywiście jeśli będzie zmywarka. Dlaczego łazienka nad kotłownią (tak bedzie u mnie, druga na parterze obok kotłowni) nie wymaga cyrkulacji? Czy ktoś ma Ecopower lub Ecopal (lub jakąś inna PC) w POlsce centralnej (łódź, kutno, płock, łowicz). Szukam "bliskich" uzytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 01.06.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Dlaczego łazienka nad kotłownią (tak bedzie u mnie, druga na parterze obok kotłowni) nie wymaga cyrkulacji? Bo odległość jaką ma do pokonania ciepła woda jest bardzo mała, a co za tym idzie i bez cyrkulacji ciepła woda bardzo szybko dotrze do kranu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.06.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Dokładnie. Cyrkulacja jest fajna ale za to strasznie energochłonna. Dzisiaj bym jej nie robił a rurki poprowadził jak najkrótszą drogą. Od 1.04 do 1.06 zużycie na CWU 37kWh I i 172kWh II taryfa. Koszt 73zł. Trzy osoby + cyrkulacja przez 2h dziennie.Dwie noce pracowała też na CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.06.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Czy ktoś ma Ecopower lub Ecopal (lub jakąś inna PC) w POlsce centralnej (łódź, kutno, płock, łowicz). Szukam "bliskich" uzytkowników. Zapytaj też w wątku : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172592-Pompy-Ciep%C5%82a-Ecopol-System . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaldruk 01.06.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 witam u mnie zgodnie z umową pojawił się pan Jarek a zaraz po nim panowie Łukasz i Krzysztof. słowem podłogówka zrobiona w niecałe trzy dni ( plus kawałek ściennego i dwa grzejniki ) i aby nie przesadzić z wazeliną ,powiem tylko że jak na razie wysunęli się na prowadzenie pod względem mojego zadowolenia z wykonawców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaldruk 01.06.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Dlaczego łazienka nad kotłownią (tak bedzie u mnie, druga na parterze obok kotłowni) nie wymaga cyrkulacji? Czy ktoś ma Ecopower lub Ecopal (lub jakąś inna PC) w POlsce centralnej (łódź, kutno, płock, łowicz). Szukam "bliskich" uzytkowników. za plus minus miesiąc zapraszam do Nadarzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 02.06.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 za plus minus miesiąc zapraszam do Nadarzyna Jak się tylko nadarzy okazja, to nie omieszkam się wprosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 02.06.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 (lub jakąś inna PC) w POlsce centralnej (łódź, kutno, płock, łowicz). Szukam "bliskich" uzytkowników. Możesz zajechać do mnie, pokażę Ci co najmniej kilka pomp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 03.06.2011 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Zainstalowanych? PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 03.06.2011 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 za plus minus miesiąc zapraszam do Nadarzyna Dzieki Będę sie przypominał za jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 03.06.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Zainstalowanych? PC? A chcesz pooglądać świeżo wyprodukowane? Czy jak? Niektóre w ciekawych konfiguracjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 06.06.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 W czwartek/piątek mam montaż tej pompki. Odwierty i podłogówkę, zrobiłem we własnym zakresie, pompa i zasobnik po stronie PCC. Opiszę co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epso 07.06.2011 03:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Witam. Niedawno ruszyła u mnie budowa( w Rybniku ) i zaczynam myśleć o PC działka dość spora około 1600m2 tylko wygląda na to że to piach wiec nie wiem czy robić DZ poziome czy jednak pionowe może coś doradzicie i oczywiście jaka moc pompy ( myślę o jakiejś pompie polskiej ) dom około 250m2 poddasze użytkowe , brak piwnicy , fundament ocieplony ~10cm , ściany 12-15 wełna mineralna , na poddaszu myślę że około 30 cm wełny , co do okien jeszcze do końca nie wiem i oczywiście podłogówka wszędzie . bartosz-w jeśli można to ile płaciłeś za odwierty , jak ktoś ma to proszę o namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 07.06.2011 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Witam. Niedawno ruszyła u mnie budowa( w Rybniku ) i zaczynam myśleć o PC działka dość spora około 1600m2 tylko wygląda na to że to piach wiec nie wiem czy robić DZ poziome czy jednak pionowe może coś doradzicie i oczywiście jaka moc pompy ( myślę o jakiejś pompie polskiej ) dom około 250m2 poddasze użytkowe , brak piwnicy , fundament ocieplony ~10cm , ściany 12-15 wełna mineralna , na poddaszu myślę że około 30 cm wełny , co do okien jeszcze do końca nie wiem i oczywiście podłogówka wszędzie . bartosz-w jeśli można to ile płaciłeś za odwierty , jak ktoś ma to proszę o namiary. Jeżeli chcesz ogrzać 250 m2 i to domu nie jakoś super ocieplonego, potrzebna będzie pompa o mocy około 15 kW. Jedynie strzelam, bo jaka moc wyjdzie - trzeba oszacować według obliczeń zapotrzebowania na ciepło całego budynku. A do takiej mocy pompy potrzeba już sporego dolnego źródła, a jeśli masz piach, może się okazać, że DZ będzie trzeba rozłożyć na 1000 albo więcej m2. To już sporo działeczki. Pomyśl o odwiertach, ale porównaj sobie koszty, bo tanio nie będzie. Może się okazać, że potrzeba 300 metrów, więc około 25 tys.zł za wiercenie. Inne rozwiązanie to pompa powietrze-woda. Jak zaakceptujesz o około 25-40 % większe rachunki za ogrzewanie w porównaniu do pompy gruntowej, zaoszczędzisz dużo kasy na odwiertach, czy DZ poziomym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 07.06.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 (edytowane) Jeżeli chcesz ogrzać 250 m2 i to domu nie jakoś super ocieplonego, potrzebna będzie pompa o mocy około 15 kW. Jedynie strzelam, bo jaka moc wyjdzie - trzeba oszacować według obliczeń zapotrzebowania na ciepło całego budynku. A do takiej mocy pompy potrzeba już sporego dolnego źródła, a jeśli masz piach, może się okazać, że DZ będzie trzeba rozłożyć na 1000 albo więcej m2. To już sporo działeczki. Pomyśl o odwiertach, ale porównaj sobie koszty, bo tanio nie będzie. Może się okazać, że potrzeba 300 metrów, więc około 25 tys.zł za wiercenie. Inne rozwiązanie to pompa powietrze-woda. Jak zaakceptujesz o około 25-40 % większe rachunki za ogrzewanie w porównaniu do pompy gruntowej, zaoszczędzisz dużo kasy na odwiertach, czy DZ poziomym. Ja myślę że taniej wyjdzie dobrze docieplić ten dom niż pakować tak dużą pompę, a co za tym idzie aż tyle metrów odwiertów. Epso zamiast tej wełny gr 12-15 cm daj styropian 20 cm grafit i będzie na pewno "cieplejsza" ściana. A koszt będzie pewnie podobny. Podobnie okna, za pakiet 3 szyby dopłacisz od 1 do 2 tys zależy ile masz okien. Pozwoli to na dobór mniejszej pompy, zmniejszy się też długość odwiertów. Oszczędność z tego tytułu może wynieść od 10 do 20 tys, inwestycyjnie oczywiście, a później mniejsze rachunki za ogrzewanie więc zastanów się. Edytowane 7 Czerwca 2011 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.06.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Witam. Niedawno ruszyła u mnie budowa( w Rybniku ) i zaczynam myśleć o PC działka dość spora około 1600m2 tylko wygląda na to że to piach wiec nie wiem czy robić DZ poziome czy jednak pionowe może coś doradzicie i oczywiście jaka moc pompy ( myślę o jakiejś pompie polskiej ) dom około 250m2 poddasze użytkowe , brak piwnicy , fundament ocieplony ~10cm , ściany 12-15 wełna mineralna , na poddaszu myślę że około 30 cm wełny , co do okien jeszcze do końca nie wiem i oczywiście podłogówka wszędzie . Weź szpadel i wykop dół 1,5m. Zostaw taki wykop i kontroluj co jakiś czas co się w nim dzieje. Masz jeszcze dużo czasu odnośnie decyzji jaki kolektor. Inaczej tego nie sprawdzisz. Napisz jaką będziesz miał wentylację i dlaczego wełna na ściany. Napisz w jakim regionie mieszkasz i podaj link do projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 07.06.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Ja myślę że taniej wyjdzie dobrze docieplić ten dom niż pakować tak dużą pompę... zamiast tej wełny gr 12-15 cm daj styropian 20 cm Też popieram lepsze ocieplenie, także strychu, min 15cm pod podłogą, zwłaszcza, że teraz możesz to bez problemów zaprojektować. Dom nie jest mały, więc jak źle ocieplisz, to będziesz klął przez wiele lat, a tego nie da się później poprawić. Co do gruntu, to jak będziesz kopał fundamenty, to się dowiesz co masz pod spodem i czy woda jest płytko. Wtedy się zastanowisz jaki zrobić kolektor. Na razie nie ma się co martwić na zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epso 07.06.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Dzięki Wam za odpowiedzi i chyba trochę mnie przestraszyliście z tym ociepleniem bo myślałem że 12-15 cm wełny (Rockwool Frontrock max) nadmienię że ściany będą z Porothermu 30 jest zupełnie wystarczające ale widocznie będę musiał dać więcej .Wentylacja będzie grawitacyjna ale na wszelki wypadek wrzucę wszystko pod rekuperator chociaż nie chciałbym tego robić bo nie jestem zwolennikiem reku.( widziałem syf w systemie po latach , to tylko moje prywatne odczucie bez urazy ) no ale jeżeli rachunki będą zbyt wysokie to nie będzie wyjścia. Dom tak naprawdę ma około 210 m2 tylko myślę nad wykorzystaniem powierzchni nad garażem około 40m2 szkoda żeby się marnowało. Otrzymałem jedna ofertę na PC i moc proponowana to 13,8 kW a DZ 270m odwiertu lub około 800m kolektora poziomego. Co proponujecie w takim razie na ocieplenie ścian i jakie ocieplenie na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 07.06.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Za 120 metrów odwiertów (2 pętle po 60 metrów) plus doprowadzenie do kotłowni, zapłaciłem w sumie 8200 zł. Do tego dochodzi koszt zalania i jakiś rozdzielacz. Dolne źródło zamknę poniżej 10000 zł, tyle samo bym zapłacił za 450 metrów poziomego, a tak to chociaż trochę działki ocalało i wydaje mi się pewniejsze. Nie chciałem się martwić czy w moim piachu woda gruntowa opadła poniżej rury dolnego źródła czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.06.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Nad garażem mam super graciarnie i rekuperator;) A przecież mam tylko 133m2 domu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts