Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Firma jest z okolic Białegostoku, działa chyba wszędzie skoro do mnie przyjechali. Mają sporo obiektów referencyjnych, (osiedla, szkoły, urzędy- sprawdzałem). Wiertnica jak wiertnica. Nowa (ta która była u mnie miała podobno 2 tygodnie, widać było że jest nowa), ważne, że na gąsienicach, wszędzie nią wjechali. Przyjechali busem i dużą ciężarówką. Mają też własną koparkę. Ta firma jest chyba całkiem spora, bo mają kilka ekip. Nie wracają do domu tylko rąbią robotę i przejeżdżają dalej jak logistyka pozwala. Czekałem na nich 3 tygodnie, przyjechali wywiercili w dwa dni, zrobiliśmy sobie grilla i pojechali dalej.

Telefon do właściciela- 604 400 174 Pan Sławek. Nie widzieliśmy się, ale przez tel sympatyczny gościu.

Artur, z przezorności... dlaczego? Nie wszystko co drogie jest dobre i odwrotnie...Wymagaj, kontroluj, płać ustaloną cenę. Mam trochę zdjęć z realizacji odwiertów.

Edytowane przez bartosz-w

Czy mógłby Pan łaskawie podać, jaką metodą obliczył ten kosmiczny COP? Nie lepiej operować pojęciem sprawności całkowitej procesu przemian energii?

Pomyślałem sobie, że policzę ile tak naprawdę teraz kosztuje mnie ciepełko. Za 1 kWh płacę:mad:0,52 PLN. 1 kWh=3,6 MJ. COP>4 ale na pewno spadnie - przyjmuję że będzie 4. Czyli 0,52/3,6/4=0,036 PLN/MJ.

Dobrze kombinuję?

A teraz dla porównania ilość energii w paliwach:

Gaz ziemny - 34 MJ/m3 - 1,8 PLN/m3 -> 0,053 PLN/MJ

Węgiel kamienny 24 MJ/kg - 0,60 PLN/kg -> 0,025 PLN/MJ

Czyli wychodzi, że jak zmienię taryfę na G12 i cena średnia wyjdzie jakieś 0,4 PLN/kWh -> 0,028 PLN/MJ

Dobrze to rachuję? Ciekaw jestem jaka może być faktyczna sprawność nowoczesnych kotłów gazowych i węglowych?

Bardzo źle Pan to wszystko liczy. Gdyby to wszystko tak pięknie wyglądało, na 100m2 wg normy 250W potrzeba by było tylko 3.8

kG węgla/dobę przy -20 st. (przy podawanych przez producentów sprawnościach piecy na poziomie 89.99%-sam to widziałem w Castroramie wczoraj), oraz odpowiednio 2.5m3 gazu. Łatwo to sprawdzić, choćby po rachunkach. Więc jeszcze raz: skąd Pan oblicza COP=4? Dr Adolf Nowak NSPPP

....Więc jeszcze raz: skąd Pan oblicza COP=4? Dr Adolf Nowak NSPPP

Szanowny Panie Doktorze. Oliczenia prowadzę dwiema metodami. COP chwilowy obliczam dzieląc moc grzewczą na wyjściu pompy przez moc elektryczną na zasilaniu pompy. COP średni za dany okres wyliczam dzieląc ilość energii wyprodukowanej przez pompę do energii zużytej przez nią w tym samym czasie. Wiem, że popełniam błąd, bo powinienem sprowadzić to do parametrów normatywnych i odjąć moc pompek obiegowych (są zasilane z tego samego pomiaru), zatem dla celów badawczych zapraszam do siebie celem wykonania dokładniejszych badań. Wyniki, które podaję to faktyczne pomiary, ale sądzę, że właśnie faktyczne koszty energii wyprodukowanej to jest to o co chodzi w tej całej zabawie.

Nie lepiej operować pojęciem sprawności całkowitej procesu przemian energii?

A co jeszcze powinienem uwzględnić, bo nie za bardzo wiem: sprawność generatora w elektrowni? straty przesyłu energii elektrycznej?, a może ilość kalorii spalonych przy wykonywaniu odczytów ciepłomierza?

Pozdrawiam. Niedowiarek.

Edytowane przez niedowiarek

Zupełnie zmieniam temat. Mam taryfę G12w więc temat mnie nie dotyczy, ale część osób korzysta z G12 i może mieć problem z ustawieniem sterownika. Sterownik w naszej pompie ma możliwość tylko dwóch podbić na dobę a w G12 potrzeba trzech. Żeby to się nam udało musimy "oszukać" sterownik. Robimy podbicia w drogiej taryfie a następnie zamieniamy temperatury komfortową z ekonomiczną. Po robocie;)

Istotnie tak właśnie to działa. Sterownik nie radzi sobie z przejściem przez "zero" - nie da się ustawić strefy od 22:00 do 6:00. Ale jak się odwróci logikę (komfortowa w "komfortowej cenie prądu", a ekonomiczna nie dla nas tylko dla dostawcy) to wysokie słupki na wyświetlaczu przestają symbolizować temperaturę, tylko stawkę z kWh:cool:. Taka sobie interpretacja. Większy problem (i zarazem zagadkę) mam z działaniem regulacji pokojowej. Wg instrukcji obsługi osiągnięcie zadanej temp. wewn. powinno zatrzymać pompkę obiegową c.o. - a u mnie nie. I nikt nie wie dlaczego?

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
No i jest odpowiedź. Przy okazji montażu zasobnika mam wymieniony sterownik i teraz regulacja pokojowa wyłącza obiegówkę c.o. Nowa wersja RX910 ma kilka nowinek. Zlicza godziny pracy PCi oddzielnie na potrzeby c.o., cwu, oraz c.o.+cwu. Pojawiła się funkcja kalibracji czujników temperatury :), jest też możliwość podbicia temp. komfortowej ciepłej wody w godzinach pozaszczytowych energii. Niestety w dalszym ciągu do dyspozycji jest tylko dwa okresy temp. komfortowej na dobę i trzeba odwracać logikę nastaw dla zsynchronizowania ogrzewania z okresami taniej energii.:(

• 5 weeks później...

Witam

Jestem nowy na forum. Zdecydowałem się na instalację pompy ciepła po w sumie niewielkim zastanawianiu się, bo raczej nie ma nad czym ;). W każdym razie zdecydowało tańsze grzanie, ekologia, brak "dosypywania do pieca" a potem wygarniania z niego, niechęć do oszpecania działki zbiornikiem na LPG i napełniania kasy (nie tylko zbiornika) jego właścicielowi. Czytając Wasze wątki oraz zasięgając języka (internetowego także) doszedłem do wniosku, że pompa Ecopower będzie dla mnie odpowiednia (mimo, że nie najładniejsza;)).

Moje problem to w sumie poszukiwanie dobrej firmy wykonawczej do podłogówki i do odwiertów, które na dzień dzisiejszy miałyby kosztować 75zł/m a przy 210m to już daje niezłą sumkę. Na początek chciałbym zrobić instalację podłogową, w sumie około 230m2, a dopiero wiosną odwierty (chyba sensowniejsze (mimo, że droższe) niż ułożenie poziomo z uwagi na działkę o pow 1010m2).

Czy ktoś może mi poradzić jakąś dobrą firmę z okolic Szczecina lub inną, która będzie chętna wykonać ww. prace na mojej budowie?

Z góry bardzo dziękuję i chętnie podzielę się moją drogą do ciepła z ziemi...

Pozdrawiam

Tomek

odwiertów, które na dzień dzisiejszy miałyby kosztować 75zł/m a przy 210m to już daje niezłą sumkę.

Tylko pozazdrościć - w moich okolicach nikt nie chce wiercić poniżej 100zł/mb - ale za to mamy dom na skale jak w biblijnej przypowieści ;)

tak naprawdę stoi na glinie ale głębiej jest skała

Dzięki, rozmawiałem z nimi o podłogówce, robią na rurkach PP firmy Aspol. Macie na ten temat jakieś informacje? Czy to odpowiednie i dobre rury, czy aby nie chińszczyzna. Słyszałem, że generalnie robi się na Alupexach itp. Gość mówi, ze różnica jest tylko taka, że PP nie mają pamięci kształtu...

tyle w tym wszystkim znaków zapytania a boję się polegać tylko na fachowcach. Będę wdzięczny za rady