Liwko 26.09.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Liwko, tak z ciekawości: jak masz zaprogramowaną pracę pompki cyrkulacji? Olałem cyrkulację Mam blisko od podgrzewacza do punktów poboru wody, więc latem nie ma tragedii. Dom ma około 25-26°C więc chłodna woda do mycia ząbków też nie jest jakimś problemem. Gorzej jest zimą. Wtedy cyrkulację mam ustawioną (co 10min. na jedną minutę), rano jeden cykl, wieczorem dwie godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 26.09.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Rachunek jest dość "pokrętny" i skomplikowany, dlatego Mr_Mabram powinien zacząć przede wszystkim od zapotrzebowania jego domu na ciepło, wówczas można policzyć czy opłaca się na dzień dzisiejszy inwestować nawet w tanią pc pw. To nie jest prawda, że cwu aż tyle latem kosztuje tylko dlatego, że koszt gazu powinno się liczyć za okres całego roku. Załóżmy, że latem wyjeżdża na 2 - 3 miesiące, zużycie cwu = 0, czy wtedy opłaty stałe za gaz również policzy jako koszt cwu? Wtedy opłaty stałe policzę jako zmarnowane pieniądze bo wydać ok 93zł każdego miesiąca |(taryfa W3) za same opłaty stałe z abonamentem - przecież to chore jest!!! Za tą kasę mam ogrzane cwu pompą wliczając opłaty stałe za energię elektryczną i jeszcze mi zostaje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 26.09.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Wtedy opłaty stałe policzę jako zmarnowane pieniądze bo wydać ok 93zł każdego miesiąca |(taryfa W3) za same opłaty stałe z abonamentem - przecież to chore jest!!! Za tą kasę mam ogrzane cwu pompą wliczając opłaty stałe za energię elektryczną i jeszcze mi zostaje!!! Nie mówię tego "sobie a muzom" - jeśli tania pc pw dostarczy do systemu tyle energii, że będzie możliwość zmieszczenia się w 1200m3/rok gazu - wtedy warto pomyśleć, taka inwestycja może szybko się zwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 27.09.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Nie mówię tego "sobie a muzom" - jeśli tania pc pw dostarczy do systemu tyle energii, że będzie możliwość zmieszczenia się w 1200m3/rok gazu - wtedy warto pomyśleć, taka inwestycja może szybko się zwrócić. Zgadzam sie z tobą Poniżej tej wartości (1200m3) mamy znacznie mniejsze opłaty stałe na rachunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jo-aska 29.09.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 (edytowane) Witam,Ostatnio z mężem zastanawiamy się nad zastosowaniem ogrzewania pompą ciepła naszego przyszłego domku (Z94 z pracowni Z500), planujemy rozpocząć budowę na początku przyszłego roku, i chcemy się zorientować czy w naszym przypadku pompa ciepła będzie opłacalną inwestycją.Założenia są takie:Pompa ciepła ma pokryć 100% zapotrzebowania na ciepło budynku oraz c.w.u.Powierzchnia ogrzewana obiektu: 160[m2]Zapotrzebowanie na moc dla ogrzewania: około 11kW (ściany 24 gazobeton+15 cm styropian, podłoga 20-30 cm styropian, dach 30 cm wełna)Wentylacja: mechaniczna z odzyskiem ciepłaCiepła woda użytkowa: z pompy ciepłaOkna: raczej standard 1,0Rodzaj dolnego źródła: kolektor pionowy (raczej nie ma możliwości umieścić poziomego)Rodzaj instalacji CO: w całości podłogówkaIlość osób: 3Lokalizajca: Zagnańsk k.Kielc (Świętokrzyskie)Serdecznie proszę szanownych doświadczonych forumowiczów obytych w temacie o wycenę takiej instalacji,wycenę proszę przysłać na priv.Pozdrawiam"lisowska" Edytowane 29 Września 2011 przez jo-aska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesko 29.09.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Bardzo zgrubnie licząc:odwierty 20 /okolica Kielc to przeważnie skała/podłogówka 15pompa 20kotłownia 10razem ok 65 z tym, że podłogówkę czy grzejniki i tak trzeba zrobić decydując się na inne źródło ogrzewaniaZapewne da się to zrobić nieco taniej /i oby tak było bo sam się do tego dopiero zabieram/ ale lepiej mieć w portfelu taka sumę zarezerwowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 29.09.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Na pompę ciepła z poziomym kolektorem wydasz od 20-25 tysięcy w zależności od producenta na którego się zdecydujesz. Podłogówkę można wykonać samemu (ja tak zrobiłem). Kotłownię zazwyczaj wykonuje firma instalująca PC. Popatrz na polskie PC, Ecopol i Ecopower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 29.09.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 podłogówka 15, kotłownia 10 Oczywiście można i za tyle, można i drożej, tylko czy warto na to pracować, czy lepiej poświęcić parę dni na obniżenie tych kosztów o ponad połowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 30.09.2011 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Bardzo zgrubnie licząc: odwierty 20 /okolica Kielc to przeważnie skała/ podłogówka 15 pompa 20 kotłownia 10 razem ok 65 z tym, że podłogówkę czy grzejniki i tak trzeba zrobić decydując się na inne źródło ogrzewania Zapewne da się to zrobić nieco taniej /i oby tak było bo sam się do tego dopiero zabieram/ ale lepiej mieć w portfelu taka sumę zarezerwowaną. Podejdźmy bardziej optymistycznie Odwierty 15 podłogówka 10 pompa 15 kotłownia 5 i jest to bardzo realna kwota za całość instalacji. Przekonasz się, jak dostaniesz konkretne oferty. Masz blisko do Ostrowca Świętokrzyskiego - producent pomp. Złóż do nich zapytanie ofertowe w dwóch wersjach - sama pompa z kotłownią i całość instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jo-aska 30.09.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 (edytowane) Dziekuję wszystkim za zainteresowanie, do ostrowca zapytanie wysłane, teraz czekamy na jakąś ofertę, na początku ja (żona) miałam obiekcje-Polska pompa, pewnie małe doświadczenie nie ma się co pchać, ale mąż (ten bardziej trzeźwo patrzacy w rodzinie) poczytał niniejszy wątek i wiele wiele innych, opinii, komentarzy i stwierdził że PPC - nadaje się, więc i ja poczytałam również i nawet mnie przekonało to że Polskie nie znaczy złe. Tak czy inaczej koszty wyglądaja obiecująco, biorąc pod uwagę rzeczy których nie będziemy robić inwestując w pompę nie "dopłacimy" do tego luksusu tak znowu dużo, bo: Eliminując: - komin do kominka ( wliczając obróbki komina, jakies wykończenie i te ujstrojstwa na gorze)z -5 tyś, - kominek z płaszczem, solary, piec kondensacyjny - 26 tyś - instalację tego wszystkiego - z 4-5 tyś. - instalację gazową, podłączenie do gazu sama gazownia chce 2 tyś + instalacja 1 tyś. no to ja juz sobie naliczyłam 38-39 tyś. Kosztów podłogówki nie liczę bo i tak planujemy ja w całym domu niezależnie od wyboru sposobu grzania. Inwestując w pompę wydaje się że albo zmieścimy się w tych samych kosztach, albo niewiele ponad dopłacimy. Zyskujemy dom bez komina Tak że w naszym przypadku raczej sie opłaci. Tak czy inaczej i tak proszę o dalsze sugestie, propozycje - poleconych instalatorów Acha i jeszcze jedno pytanie, co macie namyśłi pisząc kotłownia- ...tyś. -?? zbiornik, podłączenia ect.????? Pozrawiam Edytowane 30 Września 2011 przez jo-aska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 30.09.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Acha i jeszcze jedno pytanie, co macie namyśłi pisząc kotłownia- ...tyś. -?? zbiornik, podłączenia ect.????? Pozrawiam Właśnie zbiornik (zasobnik), podłączenia, pompki obiegowe, zawory, przyłączenie elektryczne pompy, spięcie tego wszystkiego do kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jo-aska 30.09.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Tak właśnie myślałam, ale wolałam się upewnić.To chyba faktycznie 10 tys to troszę przesadzona kwota.NIe wydaje mi sie żeby to wszystko az tyle kosztowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 30.09.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 lisowska Masz niedaleko do mnie, więc zapraszam na oględziny niedawno zainstalowanej PPC Ecopower. Co prawda doświadczenia nie mam wielkiego (pompa działa od 16.09, w domu jeszcze nie mieszkam), ale zawsze to coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jo-aska 30.09.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 lisowska Masz niedaleko do mnie, więc zapraszam na oględziny niedawno zainstalowanej PPC Ecopower. Co prawda doświadczenia nie mam wielkiego (pompa działa od 16.09, w domu jeszcze nie mieszkam), ale zawsze to coś. Wielkie dzięki za zaproszenie -skorzystamy na 100%! Napewno wybierzemy się z mężem, tylko może poczekamy na jakieś małe ujemne temperatury żeby można było zobaczyć pompę w akcji Poproszę o jakieś namiary na priv to się umówimy. Z oględzin dziennika bodowlanego zauważyłam że koszty pompy tez nie były powalajace, a podłogówkę raczej zrobimy sami, zawsze to parę zł w kieszeni zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesko 30.09.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Podejdźmy bardziej optymistycznie Odwierty 15 podłogówka 10 pompa 15 kotłownia 5 i jest to bardzo realna kwota za całość instalacji. Przekonasz się, jak dostaniesz konkretne oferty. Masz blisko do Ostrowca Świętokrzyskiego - producent pomp. Złóż do nich zapytanie ofertowe w dwóch wersjach - sama pompa z kotłownią i całość instalacji. To ja poproszę o kontakt to wiertnika który w skale wywierci 2x100m za 15k, trzeba jeszcze zamontować instalację dolnego, źródła zrobić próbę... a to może ja mam szczęście do tych najdroższych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 01.10.2011 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Zrobi, zrobi. Konkurencja jest już bardzo duża, trzeba podzwonić, popytać. A dla dwóch "dziur" instalacja jest bardzo prosta, rozdzielacz wewnątrz budynku ze złączek za... ok. 200 zł - 4 zawory kulowe, dwa trójniki, parę kolanek. Przyznaję, nie wziąłem pod uwagę dokumentacji - 1500 zł no i skały. Faktycznie może cena trochę przekroczyć 15.000 dla 200 metrów. Z drugiej strony w skale można skrócić kolektory o 15-20 % więc na jedno wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.10.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Materiały na podłogówkę dla domu 160m2 to około 4tyś zł. i około 2 dni roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jo-aska 01.10.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Materiały na podłogówkę dla domu 160m2 to około 4tyś zł. i około 2 dni roboty. No tak, podglądają wiele realizacji podłogówek (głównie fora, dzinniki budowy-w moim przypadku) jakoś nie wydaje mi się bardzo skomplikowane rozwinięcie parę matrów rury, podłączenie już tego w te wszystkie zawory, rozdzielacze itp., no to juz wyższa szkoła jazdy jak dla mnie, ale myślę że znajdzie się zawsze kogoś żeby pokleił to wszystko w jedną całość. No ale to moje zdanie - "babskie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.10.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Mówię o Wavinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.10.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Kładziemy co 15, tylko w łazienkach co 10;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts