Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

Rozstaw rurek jest inny dla każdego pomieszczenia, sam montuję od 15 do 30cm, tylko strefy brzegowe 10 cm, do tego ważny jest odpowiedni przepływ na każdą pętlę, dzięki temu łatwo później utrzymać temperaturę w pomieszczeniach, a do zasilenia podłogówki wystarcza pompa obiegowa kotła gazowego.

Niestety nie da się tego dobrać ręcznie (na upartego idzie, ale bardzo dużo roboty z tym jest), trzeba wszystko obliczać w programie. Ale zdecydowanie warto dobrze przemyśleć, jakie rury dajemy.

Lepiej chyba założyć rurę Herz za 3zł/m w średnim rozstawie 20 cm i mieć na całość 10 lat gwarancji, niż D..da czy inną chińszczyznę za 1,5 zł/mb w rozstawie 10cm (gdzie warstwa aluminium nie jest zgrzewana tylko zawijana :-) ), i mieć gwarancję że do 10 lat większość rurek się porozłazi i cała instalacja do wymiany :-)

To nie są bajki - niedawno wymieniałem kilkuletnią instalację na D..dzie, zaworki rozłaziły się w rękach - niektóre zaworki dla zmyły miały tylko pokrętło luźno obracające się, a nie miały grzybka :-) :-), rury porozklejane i napęczniałe, koszty kosmiczne bo wszystkie podłogi w zamieszkanym domu od nowa....

Edytowane przez Indiana_

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak szczerze mówiąc - to nie ma co oglądać....już widziałem na twarzy kilka razy jakby rozczarowanie - u tych co byli u mnie oglądać...:)

no chyba żeby jechać zobaczyć że to działa i że w domu naprawę jest ciepło...

No dokładnie. Stoi jakaś skrzynka w kotłowni, trochę rurek i pompek, czasami pracuje a czasami nie, i koniec. Nuuuuudaaaa:)

No dokładnie. Stoi jakaś skrzynka w kotłowni, trochę rurek i pompek, czasami pracuje a czasami nie, i koniec. Nuuuuudaaaa:)

No niby nuda, niby nie ma co zobaczyć, ale..... baba zazwyczaj na własne oczy chce zobaczyć, poczuć ciepełko, no i może jakieś inne miejsce na to cudo wymyśleć w domu (np. poddasze) a bez wizji lokalnej i namacalnych szczegółów to tak trudno zdecydować o zmianie miejsca na "kotłownię", dopóki w planach był gaz to miejsce bbylo jakby nietykalne ale odkąd jest w planach pompa to może sie to zmienić i garaz zyska kilka metrów.

dawno temu wyjaśniałem dlaczego przy pc ciężko jest zejść poniżej 42gr/kWh, pewnie podwyżki już w przyszłym roku tą cenę "skorygują".

Może tak, a może i nie. Poprawiłem kilka baboli i myślę, że stosunek taniej do drogiej jeszcze się u mnie poprawi. Poza tym planuję jeszcze jeden rok jechać na G12W a za rok przejdę na G12. Muszę sam przetestować co mi się bardziej opłaca.

Przy taryfie G-12 jest mniejsza ilość godzin tańszej taryfy tygodniowo, to może pogorszyć % jej wykorzystania, co wpłynie na cenę energii.

Niby tak, ale są za to 2h w dzień taniej taryfy. Zmienił nam się nieco tryb życia i często gotujemy obiady. Do tego, często nie ma nas w domu w weekendy. Jest jeszcze kilka innych przyczyn.

u mnie już drugi miesiąc grzeje c11 od Pana Jarka .

przyjechali podłączyli pojechali.ekipa fachowa i bezproblemowa. firma Pana Jarka jest wzorem rzetelności ,uprzejmi ,mili i znający się na swojej pracy .

w domu ciepło ,w kranie ciepło a rachunki cieszą oko ,sąsiad przyszedł , popatrzył , mlasnął ,chrząknął ,tydzień później zamówił. znajomy przyszedł zamówił dla siostry .to chyba mówi samo za siebie.

• 2 weeks później...
u mnie już drugi miesiąc grzeje c11 od Pana Jarka .

przyjechali podłączyli pojechali.ekipa fachowa i bezproblemowa. firma Pana Jarka jest wzorem rzetelności ,uprzejmi ,mili i znający się na swojej pracy .

w domu ciepło ,w kranie ciepło a rachunki cieszą oko ,sąsiad przyszedł , popatrzył , mlasnął ,chrząknął ,tydzień później zamówił. znajomy przyszedł zamówił dla siostry .to chyba mówi samo za siebie.

witam, czy można dostać namiar do pana Jarka?