Indiana_ 02.10.2011 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 (edytowane) Rozstaw rurek jest inny dla każdego pomieszczenia, sam montuję od 15 do 30cm, tylko strefy brzegowe 10 cm, do tego ważny jest odpowiedni przepływ na każdą pętlę, dzięki temu łatwo później utrzymać temperaturę w pomieszczeniach, a do zasilenia podłogówki wystarcza pompa obiegowa kotła gazowego. Niestety nie da się tego dobrać ręcznie (na upartego idzie, ale bardzo dużo roboty z tym jest), trzeba wszystko obliczać w programie. Ale zdecydowanie warto dobrze przemyśleć, jakie rury dajemy. Lepiej chyba założyć rurę Herz za 3zł/m w średnim rozstawie 20 cm i mieć na całość 10 lat gwarancji, niż D..da czy inną chińszczyznę za 1,5 zł/mb w rozstawie 10cm (gdzie warstwa aluminium nie jest zgrzewana tylko zawijana ), i mieć gwarancję że do 10 lat większość rurek się porozłazi i cała instalacja do wymiany To nie są bajki - niedawno wymieniałem kilkuletnią instalację na D..dzie, zaworki rozłaziły się w rękach - niektóre zaworki dla zmyły miały tylko pokrętło luźno obracające się, a nie miały grzybka :-), rury porozklejane i napęczniałe, koszty kosmiczne bo wszystkie podłogi w zamieszkanym domu od nowa.... Edytowane 2 Października 2011 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 I tak, i nie. Poniosłeś większy koszt, a po drugie, nie jest wskazane zbyt mocne przykręcanie na rozdzielaczu ze względu na opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Zużycie za wrzesień na CWU. I-8kW, II-50kW. Koszt 20,44zł. Ciekawe kiedy załączę CO;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jo-aska 03.10.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 No własnie ciekawee kiedy bo czekamy na to z mężem z ciekawością, bo od razu popędzimy w gości żeby zerknąc na pompę. Bo decyzja co do pompy podjęcta - robimy. Oczywiście zobaczymy jaką załozymy bo wszystko będzie zależało od atrakcyjności ofert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.10.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Właśnie otrzymaliśmy rachunek za prąd, za 68 dni, na kwotę 334,77. 692kWh. Średnia za kWh wychodzi więc 0,48zł. W domu wszystko na prąd. Niech żyje II taryfa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.10.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 tak szczerze mówiąc - to nie ma co oglądać....już widziałem na twarzy kilka razy jakby rozczarowanie - u tych co byli u mnie oglądać... no chyba żeby jechać zobaczyć że to działa i że w domu naprawę jest ciepło... No dokładnie. Stoi jakaś skrzynka w kotłowni, trochę rurek i pompek, czasami pracuje a czasami nie, i koniec. Nuuuuudaaaa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.10.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 to sporo...ja jak liczyłem średnią od 6.12 do kilka dni temu, to miałem coś ponad 0,45zł.. Od grudnia to na bank będzie mniejsza. Będę w domu to policzę. Zimą wychodziła mi coś koło 0,40;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 03.10.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Ja podsumowanie za miesiąc wrzesień (a dokładniej od 16.09) zamykam kwotą prawie 25 zł. Szczegóły tutaj i arkuszu w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.10.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Tak jak myślałem, po podliczeniu roku, średnia za kWh wyszła u mnie 0,42zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jo-aska 03.10.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 No dokładnie. Stoi jakaś skrzynka w kotłowni, trochę rurek i pompek, czasami pracuje a czasami nie, i koniec. Nuuuuudaaaa:) No niby nuda, niby nie ma co zobaczyć, ale..... baba zazwyczaj na własne oczy chce zobaczyć, poczuć ciepełko, no i może jakieś inne miejsce na to cudo wymyśleć w domu (np. poddasze) a bez wizji lokalnej i namacalnych szczegółów to tak trudno zdecydować o zmianie miejsca na "kotłownię", dopóki w planach był gaz to miejsce bbylo jakby nietykalne ale odkąd jest w planach pompa to może sie to zmienić i garaz zyska kilka metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.10.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Poddasze nie jest dobrym miejscem na PC. Lepiej jak w domu nie ma za dużo rur od DZ. Musiały by być super zaizolowane, a straty tak czy siak jakieś będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.10.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Właśnie otrzymaliśmy rachunek za prąd, za 68 dni, na kwotę 334,77. 692kWh. Średnia za kWh wychodzi więc 0,48zł. W domu wszystko na prąd. Niech żyje II taryfa! ja mam cało roczną dla całej posesji 0,42zł za kwh zobaczymy jak będzie w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jo-aska 03.10.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Poddasze nie jest dobrym miejscem na PC. Lepiej jak w domu nie ma za dużo rur od DZ. Musiały by być super zaizolowane, a straty tak czy siak jakieś będą. Dziekuje za radę, ale wiadomo baba zawsze musi kombinowac jak jest cos proste, to tak kombinuje żeby to tylko pokomplikowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.10.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 (edytowane) Tak jak myślałem, po podliczeniu roku, średnia za kWh wyszła u mnie 0,42zł. dawno temu wyjaśniałem dlaczego przy pc ciężko jest zejść poniżej 42gr/kWh, pewnie podwyżki już w przyszłym roku tą cenę "skorygują". Edytowane 3 Października 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.10.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 dawno temu wyjaśniałem dlaczego przy pc ciężko jest zejść poniżej 42gr/kWh, pewnie podwyżki już w przyszłym roku tą cenę "skorygują". Może tak, a może i nie. Poprawiłem kilka baboli i myślę, że stosunek taniej do drogiej jeszcze się u mnie poprawi. Poza tym planuję jeszcze jeden rok jechać na G12W a za rok przejdę na G12. Muszę sam przetestować co mi się bardziej opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.10.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Przy taryfie G-12 jest mniejsza ilość godzin tańszej taryfy tygodniowo, to może pogorszyć % jej wykorzystania, co wpłynie na cenę energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Przy taryfie G-12 jest mniejsza ilość godzin tańszej taryfy tygodniowo, to może pogorszyć % jej wykorzystania, co wpłynie na cenę energii. Niby tak, ale są za to 2h w dzień taniej taryfy. Zmienił nam się nieco tryb życia i często gotujemy obiady. Do tego, często nie ma nas w domu w weekendy. Jest jeszcze kilka innych przyczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaldruk 08.10.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 u mnie już drugi miesiąc grzeje c11 od Pana Jarka .przyjechali podłączyli pojechali.ekipa fachowa i bezproblemowa. firma Pana Jarka jest wzorem rzetelności ,uprzejmi ,mili i znający się na swojej pracy .w domu ciepło ,w kranie ciepło a rachunki cieszą oko ,sąsiad przyszedł , popatrzył , mlasnął ,chrząknął ,tydzień później zamówił. znajomy przyszedł zamówił dla siostry .to chyba mówi samo za siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 17.10.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 u mnie już drugi miesiąc grzeje c11 od Pana Jarka . przyjechali podłączyli pojechali.ekipa fachowa i bezproblemowa. firma Pana Jarka jest wzorem rzetelności ,uprzejmi ,mili i znający się na swojej pracy . w domu ciepło ,w kranie ciepło a rachunki cieszą oko ,sąsiad przyszedł , popatrzył , mlasnął ,chrząknął ,tydzień później zamówił. znajomy przyszedł zamówił dla siostry .to chyba mówi samo za siebie. witam, czy można dostać namiar do pana Jarka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.10.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 EDYTOWAŁAM - Elfir Namiary na firmy proszę sobie podawać na prv, zwłaszcza, jak siedzi się w tym interesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts