Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Czy rurki kładliscie w tej samej odleglosci od scian czy zostawialiscie przerwe na meble, ktore maja tam stanac w przyszlosci?

Tu masz trochę wiedzy o podłogówce, choć nie wiem, czy na Twoje pytanie będzie odpowiedź: http://www.rehau.pl/files/Inf_tech_ogrzew_i_chlodz_plaszczyz_PL.pdf

u mnie już drugi miesiąc grzeje c11 od Pana Jarka .

przyjechali podłączyli pojechali.ekipa fachowa i bezproblemowa. firma Pana Jarka jest wzorem rzetelności ,uprzejmi ,mili i znający się na swojej pracy .

w domu ciepło ,w kranie ciepło a rachunki cieszą oko ,sąsiad przyszedł , popatrzył , mlasnął ,chrząknął ,tydzień później zamówił. znajomy przyszedł zamówił dla siostry .to chyba mówi samo za siebie.

Normalnie się wzruszyłem tą opowieścią. Ledwo odpalona instalacja a już rachunki cieszą. W szczególności za lipiec i wyjątkowo ciepły wrzesień. Nic dodać nic ująć:) Niech każdy trzeźwo myślący sam oceni taki wpis

Normalnie się wzruszyłem tą opowieścią. Ledwo odpalona instalacja a już rachunki cieszą. W szczególności za lipiec i wyjątkowo ciepły wrzesień. Nic dodać nic ująć:) Niech każdy trzeźwo myślący sam oceni taki wpis

słuchaj, trzeźwo myślący, ostatni rachunek od 10.09 do 10.10 wynosi 240 pln w taryfie budowlanej . w domu mam ustawione 24 stopnie żeby się wygrzał , a jeżeli mnie pamięć nie myli to temperatura w nocy w ciągu tego czasu nie przekraczała 10 stopni. Więc jeśli nie znasz szczegółów to może powstrzymaj się od ironicznych komentarzy.:goodnight:

Edytowane przez michaldruk

tu masz rację

nie wiem jak było u Ciebie ale w dzisiejszych czasach trudno jest znaleźć ekipę która pracuje od 8 do 22, dba o czystość w trakcie pracy i na koniec nawet pozamiata, nie mówiąc już o takich zwykłych sprawach jak brak przekleństw, pijaństwa i odpalania jednego fajka od drugiego takie właśnie są moje doświadczenia z chłopakami z Ecopol i przyznam, że też jestem pełen zachwytu.

• 2 weeks później...
14.10 odpaliłem CO. Do 31.10 PC zużyła 200kWh w II taryfie i 13 w I za kwotę 66,84zł. (CO i CWU) Temperatura w okolicach 22,5.

Wcześniej 4 razy przepalałem w kominku.

U mnie w tym okresie spaliła ok. 275kWh (nie mam rozróżnienia na taryfy), też CO+CWU. Temperatura 19-20 :(, na piętrze o 1 stopień więcej.

Coś chyba jest nie tak...

Mam ustawione 22 stopnie na sterowniku, krzywa grzewcza 1.

Ostatnio miałem wizytę serwisową i wszystko podobno w porządku :confused:

Jakieś pomysły co sprawdzić w pierwszej kolejności?

To nie będzie miarodajne bo latem budynek był niezamieszkały. Od maja do końca sierpnia było to ok. 160kWh

Wodę mam ustawioną na 45 stopni.

Wczoraj podbiłem temperaturę na sterowniku do 23 stopni, bo jak dla mnie 19-20 to zdecydowanie za mało. Mam nadzieję, że teraz powinno być te 20-21 co już jest w miarę znośne.

Edytowane przez dekar

Użytkowej ok. 140m2, 3 osoby. Co do mieszkania to na razie jeszcze się nie przeprowadziliśmy, chociaż spędzamy w domu coraz więcej czasu. Budynek już był ogrzewany zeszłej zimy, chociaż ze słabym skutkiem, bo nie był jeszcze ocieplony. Ale może faktycznie ta wilgoć jeszcze siedzi?

Dom z dachem dwuspadowym z Ytonga 24cm taka trochę stodoła, więc teoretycznie budynek powinien być mało energożerny. Okna Jezierski Elita Thermo. Ocieplenie 15 cm na ścianach (Swisspor Lambda EPS031 Fasada), dach 20cm wełny URSA DF 39 Silver (15 + 5 cm na zakładkę).

Z tą wilgocią to może być też trochę prawdy bo w sierpniu jak po wyłączeniu prądu nie dzialała przez paręnaście dni wentylacja mechaniczna to momentalnie porobiły się plamy wilgoci na tynku, co z jednej strony oczywiście było zjawiskiem wkurzającym, ale zdrugiej dobrze świadczyło o szczelności budynku.