Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

No i zapomniałem dodać:

CWU: na rynku nie ma zbiorników z wężownicą o takiej wydajności żeby podgrzewać przez nią CWU - ja wybrałem zbiornik typu mamka: 120l CWU zanurzona w 260l wody kotłowej - jest super. Na tyle duża że nie brakuje ciepłej wody dla 3 osobowej rodziny, na tyle mały że wszystko spuścimy codziennie i nie ma problemu z legionellą. Do tego u dołu jest wężownica pod solary.

BUFOR: przy wylewce podłogówki (w którą weszło u mnie 2,5 wywrotki piachu i kupa cementu czyli około 40 ton) nie ma sensu dawać 500 czy nawet 1000l zbiornika - pojemność cieplna wody będzie ułamkiem pojemności cieplnej wylewki

SOLAR: jako pomoc w regeneracji dolnego źródła TAK ale tylko gdy masz kiepski grunt. Jam glinę z kamieniami i 300m rury na 10kW pompy - pod koniec maja grunt miał 13 stopni na gł. 1,8 czyli się zregenerował - solara kupiłem rok temu i zamontowałem w czerwcu - teraz bym tego nie robił bo jego koszt mi się nigdy nie zwróci przy tanim cieple z pompy i II taryfy

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no to ja chyba będę tym pierwszym z Ecopol-System. Jestem po dolnym źródle.
Jestem jednym z pierwszych użytkowników pompy ciepła Firmy Ecopol-System.

Więcej na ten temat napisałem w moim Dzienniku budowy: http://forum.muratordom.pl/post3783357.htm#3783357

• 5 months później...
Właśnie jestem po pierwszej mroźnej zimie z pompą Ecopower 8kw i powiem tylko że spisała się naprawdę dobrze. Jedna uwaga dla kupujących, wydajcie troszkę grosza i kupcie z tzw. miękkim startem. Ja chciałem nieco zaoszczędzić i teraz żałuję bo słychać w salonie gdy się włącza i wyłącza. Ale może jeszcze się da coś z tym zrobić.

Na takie zjawiska oprócz braku soft-startu ma wpływ także konstrukcja mechaniczna samej pompy ciepła.

...A soft-start zawsze można sobie dokupić i zainstalować, to nie problem.

Dzięki wihajster. A orientujesz się ile taki bajer może w przybliżeniu kosztować, bo kryzys finansowy również niestety odczułem jak to przy końcu budowy bywa.

• 3 weeks później...
  • 3 months później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Liwko, czytam Twoje wpisy na roznych watkach o PC i PRZEZ CIEBIE mam coraz wieksza ochote na zastosowanie jej jako alternatywe dla gazu/pradu. Strasznie zachwalasz ten sposob ogrzewania. Masz od tego prowizje? :-)))) Jesli nie to czas aby sie upomniec :-)

Na ktoryms z watkow pisales ile zaplacieles za wsztystko, z tego co pamietam za odwierty - 10 tys. Jak mo mozliwe, ze tak mało? Masz moze wykonawce godnego polecenia? Ile macie metrow kolektorow? Podlogowke robiles sam czy firma? Jaki masz rozstaw rurek?

Bede jeszcze liczyc czy ta pompa bedzie mi sie oplacac. W gre wchodzi oczywiscie tylko tania polska pompa. Podlogowke zrobilibysmy sami. Kolektory ze wzgl na wielkosc dzialki musialyby byc pionowe. Ocieplenie planowalam bardzo grube(do pradu) ale byc moze przy pompie wystarczyloby 20 cm? Po zlikwidowaniu kominka cenowo koszt systemu grzewczego stalby sie akceptowalny (chyba...) Sorry za lawinę pytań :-)

Witam

Kurcze z ta prowizją to muszę pomyśleć, tylko nie chce mi się do nich jechać- za daleko:( No ale mamy przecież XXI wiek i od czego są inne media:)

A tak poza tym nie chwalę tylko tej pompy którą posiadam, twierdzę, że ogólnie pompy są genialne tylko ich ceny są czasami z innej planety i z tym próbuję walczyć. Czy mi się to udaje? Mam nadzieje że wielu (tak jak ty:)) zrozumie co to jest takiego ta pompa ciepła, że jest to dość prosta konstrukcja i że kosztuje podobnie co inne źródła ogrzewania. Nie warto przepłacać na produkcie który jest zbudowany z tych samych elementów 20tyś tylko dla naklejki.

Ale do rzeczy.

Odwiertów mam 120m. 83,33zł za metr. Czy to mało czy dużo? Myślę że cena znośna (ale z tymi cenami to też mogli by trochę zejść)

Wykonawcę to mogę ci z czystym sumieniem polecić przedstawiciela firmy PPC na Wielkopolskę. Można się trochę potargować;)

Podłogówkę robił mi kolega hydraulik. Rozstaw co 15cm a w łazienkach co 10.

Przy pompie spokojnie wystarczy 20cm ocieplenia, ja mam 14

Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało.

Pzdr

Panie Jacku, a proszę nam pochwalić się tu waszym cennikiem. Ile za DZ pionowe, ile za poziome, ile za poszczególne podzespoły kotłowni, ile za GZ.

Dlaczego niektóre firmy nie mają nic do ukrycia i pokazują na swoich stronach ceny poszczególnych elementów a inne nie?

Ja wiem że 95% przyszłych inwestorów jest głupich jeśli chodzi o pompy ciepła i słyszy tylko nazwy firm, ale bądźcie chociaż szczerzy ile co kosztuje!

Ja, gdy przygotowuję wycenę dla klienta, przesyłam w niej tabelkę w Excelu z wyszczególnionymi elementami oraz robocizną. U mnie klient wie ile płaci za poszczególne elementy inwestycji. Wiem, że dużo firm wysyła najogólniejsze oferty lub próbuje wykorzystywać ludzką niewiedzę. Żeby daleko nie szukać - parę dni temu rozmawiałem z klientem, któremu instalator próbował wmówić, że przy podłogówce w całym domu konieczny jest montaż zasobnika c.o., co jest oczywistą bzdurą.

Jacek Walewski

Doradca Klienta

tel. 601096066

Prometeus S.C. Jacek Walewski, Roman Rakoczy

ul. Cieszyńska 367/309

43-300 Bielsko-Biała

Ale prosimy tu bez reklam. Ostatnio nawet chyba zostały usunięte przez moderatora.

Ale dlaczego tylko klient? Czyżbyście nie byli tak bardzo cenowo konkurencyjni?

Ja tutaj na forum robię wszystko żeby ludzie nie wywalali bez sensu swoich pieniędzy na produkty prawie identyczne i wiem że te wasze pompy są dużo droższe ale nic wielkiego za tym nie idzie. Zróbcie coś! Kupcie wiertnię i wierćcie gratis albo GZ za darmo, nie wiem ale zróbcie coś z tymi cenami bo zależy mi i za pewne innym na czystym powietrzu na naszych osiedlach. W ogóle zauważyłem że strasznie wysokie są ceny robocizny a przecież przy standardowym domu to trwa tylko 1-2 dni. Dlaczego żądacie sobie tak dużo za roboczogodzinę? Klient płaci podwójnie bo zarabiacie raz na pompie, raz na DZ i każecie sobie jeszcze płacić tak dużo za montaż. Niestety zdaję sobie sprawę że mój post i prośba nic w temacie nie zmieni ale musiałem to napisać bo nie lubię być wyginanym i bezinteresownie będę tu na forum nadal pomagał ludziom aby i oni nie zostali wygięci.

Pozdrawiam