Yesko 14.11.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) oprócz zachęcania do ponarzekania chwiałbym zapytać jeszcze o opinię na temat ogrzewania salonu o powierzchni 23mkw ogrzewaniem ściennym o powierzchni ścian ok 15mkw.Planowana jest w tym pomieszczeniu podłoga z litego drewna a ścian jest tyle ile jest - w tym jedna z tv. Obok będzie jadalnia z podłogówką, nieoddzielona ścianą od salonu. W salonie będzie kominek bez płaszcza, mały. Okna 3 szyby, ściany zewnętrzne porotherm 25+20styropian.Czy ten układ sobie poradzi? Czy w salonie nie będzie Waszym zdaniem zimno? Edytowane 14 Listopada 2011 przez Yesko uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.11.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 kolego, dobrze wiesz ze temperaturę steruje się świetnie poprzez odległości między rurkami Na pewno też wiesz ze drewno nie musi byc problemem. Zleć komuś projekt, i wszystko będziesz wiedział. Jakie grube deski dasz na podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 15.11.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Którą krzywą macie ustawioną?- chodzi mi o podłogówkę. Miałem 2, ale chyba nie wystarcza i często sie pompa włącza. Zainstalowałem czujnik temp. wewnętrznej i olałem krzywą. Sterowanie krzywą jest dobre przy modulowanej mocy źródła ciepła, a PCi daje tyle ile daje, i już... Raz na dzień dobry wybierasz moc i taką masz. Podniesiesz krzywą możesz mieć przegrzane pomieszczenia, obniżysz - częściej się wyłączy. Można spróbować nastawić minimalne czasy postoju sprężarki. A najlepiej wymienić pompę na mniejszą na okresy przejściowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.11.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 A jaki masz ten minimalny czas ustawiony?Ja mam krzywą 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.11.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Zainstalowałem czujnik temp. wewnętrznej i olałem krzywą. Sterowanie krzywą jest dobre przy modulowanej mocy źródła ciepła, a PCi daje tyle ile daje, i już... Raz na dzień dobry wybierasz moc i taką masz. Podniesiesz krzywą możesz mieć przegrzane pomieszczenia, obniżysz - częściej się wyłączy. Można spróbować nastawić minimalne czasy postoju sprężarki. A najlepiej wymienić pompę na mniejszą na okresy przejściowe . no ale jakoś ja trzeba ustawic nawet jak masz sterowanie pokojowe. Też mam sterowniki na kondygnacjach i to one bedą sterowac pracą pompy, ma grzac czy nie ale musze jakąś skale krzywej przyjąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 15.11.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 oprócz zachęcania do ponarzekania chwiałbym zapytać jeszcze o opinię na temat ogrzewania salonu o powierzchni 23mkw ogrzewaniem ściennym o powierzchni ścian ok 15mkw. Podstawa to bilans ciepła. Ja się bałem samodzielnie kombinować i zleciłem wykonanie ściennego wraz z doborem. Gość jest przedstawicielem producenta i ma ichnie oprogramowanie do doboru na podstawie projektu budynku. A instalacja z wykonaniem zwykle jest taniej niż materiał - taka polityka dziwaczna. Ścienne dobiera się na wyższe temp. niż podłogowe, dlatego poprosiłem o dobór dla temp. obliczeniowej 40C na zasilaniu (dla +20/-20), a potem o przewymiarowanie w stosunku do wyników. Na salon 30 m2 mam 27 m2 ścian i dodatkowo podłogówkę przy drzwiach balkonowych, wszystko w rozstawie 10 cm. Miała być podłoga drewniana, ale będzie panel AC-5 (ceny ). Układ pomieszczeń podobny (otwarta kuchnia z podłogówka, salon, hol, otwarta klatka schodowa). Nic nie kosztuje wizyta i wycena. Kupił nie kupił potargować można. A do wyceny wstępny dobór musi zrobić i powiedzieć czy uciągnie, zwłaszcza przy niskotemperaturowym grzaniu. Jedno już wiem: u mnie nie ma takiej akumulacyjności jak przy samej podłodze (sądząc po lekturze postów na forum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.11.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Zasada jest taka. Im bardziej ocieplony dom tym niższa krzywa. Dom nie traci w tym momencie na tyle dużo ciepła, by musiało być grzane podczas niższych temperatur wyższą temperaturą.Rok temu dociepliłem parę miejsc w domu i gdy przyszły w grudniu duże mrozy dom mi się przegrzewał, jak temperatura była łagodniejsza było wszystko ok, musiałem obniżyć krzywą. Niestety to za sobą pociąga częste start-stopy.Zastanawiam się jeszcze nad podniesieniem krzywej a zmniejszeniem ilości godzin temperatury komfortowej, może to jest jakieś rozwiązanie. PC dostarczy podłogówce więcej energii ale w krótszym czasie. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 15.11.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 A jaki masz ten minimalny czas ustawiony? Ja mam krzywą 0. Maksymalny jaki jest dostępny w sterowniku. Nie pamiętam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 15.11.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 (edytowane) no ale jakoś ja trzeba ustawic nawet jak masz sterowanie pokojowe. Też mam sterowniki na kondygnacjach i to one bedą sterowac pracą pompy, ma grzac czy nie ale musze jakąś skale krzywej przyjąć Musisz wybrać na tyle wysoką, żeby wcześniej wyłączył czujnik temp. wewn. niż ograniczenie temp. czynnika od krzywej. Ja zadałem max. temp czynnika grzewczego (gz) i ustawiłem temp. wewn. komfortową i ekonomiczną. A krzywa bez opamiętania. A co mi zależy. Może być i 10. I tak wcześniej zadziała wyłączenie od innego parametru. Jakbym miał więcej podłogówki to pewnie by bardziej akumulowało, ale nie jest źle. Dodatkową zaletą sterowania temp. wewn. jest to, że pomka obiegowa c.o. działa tylko jak PCi pracuje na ogrzewanie. Edytowane 15 Listopada 2011 przez niedowiarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 15.11.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Zastanawiam się jeszcze nad podniesieniem krzywej a zmniejszeniem ilości godzin temperatury komfortowej, może to jest jakieś rozwiązanie. PC dostarczy podłogówce więcej energii ale w krótszym czasie. Co o tym myślicie? Większe wahania temperatury. Mniejsze częstotliwości start-stopów sprężarki. Większa żywotność PCi. Mniejszy COP średniodobowy. A nie masz możliwości podpięcia czujnika wewn? Jak nie to może prosty, najtańszy regulator do kotła c.o. sprytnie wpięty w układ sterowana PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.11.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 No ale takie sterowanie jest tym lepsze im bardziej ocieplony dom. Jeżeli mamy z tym ociepleniem problem to i będziemy mieć problem z tym sterowaniem. Ciężko to będzie opanować podczas mrozów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.11.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Większe wahania temperatury. Mniejsze częstotliwości start-stopów sprężarki. Większa żywotność PCi. Mniejszy COP średniodobowy. A nie masz możliwości podpięcia czujnika wewn? Jak nie to może prosty, najtańszy regulator do kotła c.o. sprytnie wpięty w układ sterowana PCi. Mam starszego typu sterownik, tylko pogodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.11.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Musisz wybrać na tyle wysoką, żeby wcześniej wyłączył czujnik temp. wewn. niż ograniczenie temp. czynnika od krzywej. Ja zadałem max. temp czynnika grzewczego (gz) i ustawiłem temp. wewn. komfortową i ekonomiczną. A krzywa bez opamiętania. A co mi zależy. Może być i 10. I tak wcześniej zadziała wyłączenie od innego parametru. Jakbym miał więcej podłogówki to pewnie by bardziej akumulowało, ale nie jest źle. Dodatkową zaletą sterowania temp. wewn. jest to, że pomka obiegowa c.o. działa tylko jak PCi pracuje na ogrzewanie. No nie tak do końca. Jak dasz bardzo wysoką krzywą to pompa będzie Ci grzała do wysokich temperatur a to jest mało ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 15.11.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 No nie tak do końca. Jak dasz bardzo wysoką krzywą to pompa będzie Ci grzała do wysokich temperatur a to jest mało ekonomiczne. To też po to dałem ograniczenie temp. max. gz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.11.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 A no to chyba że, ja mam i pogodówke i pokojowe i tez bardziej będę korzystał z pokojowego ale temp wody ustala mi krzywa. Ostatnio obniżyłem o jeden i za często uruchamia mi się pompa właśnie dlatego chyba podniosę z powrotem. Może w moim sterowniku jest taka funkcja aby ustawić maksymalna temp GZ ale mnie o tym nic nie wiadomo niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.11.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 To też po to dałem ograniczenie temp. max. gz I jaką zadałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 15.11.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Masz ecopowera z PPC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.11.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Masz ecopowera z PPC? Photos ma Wieśka, jam mam Powera:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 15.11.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 I jaką zadałeś? 40 C. Na taką mam obliczoną instalację. Ale może kiedyś obniżę, jak jeszcze będzie mi się chciało eksperymentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 15.11.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Photos ma Wieśka, jam mam Powera:) U Wieśka powinno być parametrów nadto. Trzeba tylko dotrzeć do kodów dostępu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts