Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

40 C. Na taką mam obliczoną instalację. Ale może kiedyś obniżę, jak jeszcze będzie mi się chciało eksperymentować.

U mnie max. zeszłej zimy szła bodajże 37.

Przy pokojowym sterowaniu, w okresach przejściowych, będziesz miał chyba jeszcze więcej start-stopów niż przy pogodówce. Zawsze krzywa coś tam zadziała.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie max. zeszłej zimy szła bodajże 37.

Przy pokojowym sterowaniu, w okresach przejściowych, będziesz miał chyba jeszcze więcej start-stopów niż przy pogodówce. Zawsze krzywa coś tam zadziała.

I tu się będziem wadzić. Wytlumacz mię waść jak niska krzywa pogodówki ma ograniczyć ilość start stopów. Przecie jak gz osiągnie temp. z krzywej to jest stop. A ja sobie ustawiam dużą różnicę między temp. komfortową i ekonomiczną, dodatkowo długi minimalny czas postoju spężarki i po temacie. No może nie całkiem, ale ograniczenie startów jest dość spore. COP trochę słabszy, ale nie ma tragedii.

U Wieśka powinno być parametrów nadto. Trzeba tylko dotrzeć do kodów dostępu ;).

Aż z ciekawości zadzwoniłem na infolinie :) W sterowniku z poziomu dostępu serwisanta można ograniczyć maksymalna temp zasilania. Tak mi powiedział mądry Pan. Ale coś lekko wątpie w jego fachowość. Znaczy się może tak być że się to ustawia ale na moje pytanie jak właśnie pompa dobierze sobie temp wody zasilania po zastosowaniu sterowników pokojowych Pan z infolinii stwierdził ze dalej na podstawie krzywej. Na to ja, a na jakiej podstawie?? No to Pan zamilkł. Tłumaczę wiec, skoro wyrzucamy czujnik pogodowy to pompa juz nie będzie wiedziała jaka jest temp na zewnątrz i o to chodzi, trzeba natomiast w jakis sposób powiedzieć jej do jakiej temp ma podgrzac wodę. No i wówczas powiedział ze ustawia się to w sterowniku jak napisałem wyżej. Czasem fachowość poraża, klient taki jak ja, który za bardzo sie na tym nie zna wie więcej od Pana który doradza klientom, serwisantom itd

Na infolinii siedzą najczęściej starzyści z drobnym przeszkoleniem marketingowym. Mają wcisnąć produkt, a od spraw technicznych jest serwisant, któremu płaci klient. Czasem jednak trafi się upierdliwiec taki jak my i jest zonk. W takim przypadku zawsze lepsza jest mała firma, w której szef jest alfą i omegą, albo niezależny instalator z pasją. Na szczęście można takich tu spotkać....

a właśnie wcale tak nie jest....jak załaduję podłogówkę i osiągnie zadaną temperaturę to drugi raz sie już nie włącza...

ale i tak przekonuje się coraz bardziej do bufora - na pewno pozwoliłoby mi to bardziej sterować grzaniem całego domu i lepiej wykorzystać tanią taryfę.

Dam może przykład - mam nastawioną temperaturę 22,5C. Grzanie zaczyna się jak temperatura spadnie do 22,25, a wyłącza jak osiągnie 22,75. Jak grzanie załączy się o 22, to wyłaczy się dajmy na to o 2 w nocy, a rano np o 7-8 spadnie znowu do 22,25. PC załączy się dopiero o 13. Gdyby był bufor, to wtedy nawyżki mocy z taniej taryfy mogę kierować do bufora i potem korzystać z nich cały dzień. Sytuacja taka ma miejsce do momentu aż przez cała tanią taryfę grzejemy - wtedy nie mam nadwyżek mocy w taniej taryfie.

Dodatkowo, gdyby był bufor, to precyzyjniej mógłbym dozować temperaturę puszczaną na podłogę,a tak nie mam nad tym kontroli

Okej ale o ile spadnie Ci ta temp w domu do ponownego załączenia pompy?? Bo komfort cieplny może byc nadal i moze sie okazać że nie warto inwestować kilku tysięcy

Dodatkowo, gdyby był bufor, to precyzyjniej mógłbym dozować temperaturę puszczaną na podłogę,a tak nie mam nad tym kontroli

W sumie tylko ten argument przemawia za buforem. Tutaj można zastosować krzywą grzewczą w całej krasie. Jak ma być 28,3C z krzywej to zawór z siłownikiem tyle ustawi. I bez gadania! Tyle ma być i już. Tyle tylko, że układ się komplikuje, COP nieco spada, straty z bufora grzeją pomieszczenie gospodarcze, a pojemność bufora musi być spora w stosunku do pojemności cieplnej wylewki (podłogówki). Czy aby na pewno się to kalkuluje? No chyba, że obecne dobowe wahania temp. masz nie do zaakceptowania. A może jednak pozwolić pompie na pracę częściowo w wysokiej taryfie? Nie wyjdzie taniej?

A może jednak pozwolić pompie na pracę częściowo w wysokiej taryfie? Nie wyjdzie taniej?

Od bufora na pewno.

No to chyba lepiej dać jej troche dłużej poporacowac w taniej taniej temp. Tylko że z rańca trzeba bedzie w samych majtasach chodzić w domu:)

Edytowane przez photos

Ale to jest chyba odwrotnie?? Bo w taniej podbijasz a w drogiej obniżasz aby się pompa nie załączała

Liwko wie co pisze. Aby to ogarnąć trzeba mieć sterownik Frisko (taki jak w PPC). Tam nie ma innej możliwości jak odwrócić logikę, żeby dało się sensowne nastawy zapodać. Taka drobna przypadłość.

godzina zostaje tak jak jest, tylko od 6-13 i od 15-22 pokazuje noc, a od 13-15 i 22-6 pokazuje dzień

tego nie wiedziałem sprawdze u siebie aby nie być zaskoczonym. Chyba przejadę sie do do0stawcy energii aby zmienić na dwie taryfy. Chociaz jeszcze w tym roku nie zamieszkam, ale w sumie tym bardziej II taryfa sie sprawdzi bo jedyny odbiornik własnie pompa bedzie pracowała w drugiej

Jakie grube deski dasz na podłogę?

15mm, to chyba "odcina" podłogówkę od salonu...z dołu styropian, z góry taki parkiet i ciecz w podłogówce chyba wróci do pompy nie oddawszy ciepła.

dlatego myślę o ściennym, awaryjnie przy - 25C dodatkowo kominek. Fakt ktoś to powinien przeliczyć, mam nadzieję że ekipa PPC może to zrobić.

Mam dobrze ocieploną chatę z silikatów ( z tym, że pierwszy sezon grzewczy) wszędzie 20 styro i dobrze docieplony strop, went mechaniczna z reku, okna 3 szybowe, dom na południe. Pompa ma czujnik temperatury wewnętrznej i żeby chodziła tylko w taniej taryfie (podbicie temperatury w taniej) to nie wystarcza ta krzywa 2.- częste włączenia sprężarki i nie dobicie do zadanej temperatury 21 stopni, utrzyma około 20,3. Ustawiłem wczoraj wieczorem na 3. i rano spora poprawa, ale znowu mi ten COP będzie spadał przy wyższych temp grzania i sam nie wiem co lepiej. Chyba lepiej niższy COP w taniej taryfie niż odwrotnie. Tylko przy takiej eksploatacji intensywnej w taniej taryfie dolne źródło będzie podawało niższą temp. niż przy krótkich okresach załączeń sprężarki w pełnym zakresie godzinowym, ale znowu ta trwałość agregatu... ach te dylematy:) Jedno jest dobre przy tych silikatach i grubej 10 cm warstwie posadzki, chałupa przez cały dzień tak jak dzisiaj (bez słońca) nie traci na temperaturze.