Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam dobrze ocieploną chatę z silikatów ( z tym, że pierwszy sezon grzewczy) wszędzie 20 styro i dobrze docieplony strop, went mechaniczna z reku, okna 3 szybowe, dom na południe. Pompa ma czujnik temperatury wewnętrznej i żeby chodziła tylko w taniej taryfie (podbicie temperatury w taniej) to nie wystarcza ta krzywa 2.- częste włączenia sprężarki i nie dobicie do zadanej temperatury 21 stopni, utrzyma około 20,3. Ustawiłem wczoraj wieczorem na 3. i rano spora poprawa, ale znowu mi ten COP będzie spadał przy wyższych temp grzania i sam nie wiem co lepiej. Chyba lepiej niższy COP w taniej taryfie niż odwrotnie. Tylko przy takiej eksploatacji intensywnej w taniej taryfie dolne źródło będzie podawało niższą temp. niż przy krótkich okresach załączeń sprężarki w pełnym zakresie godzinowym, ale znowu ta trwałość agregatu... ach te dylematy:) Jedno jest dobre przy tych silikatach i grubej 10 cm warstwie posadzki, chałupa przez cały dzień tak jak dzisiaj (bez słońca) nie traci na temperaturze.

Witam

Też walczę z tym samym problemem jak ty.Na pewno masz instalację bez bufora :( lub masz za mały przepływ w GZ.Coś poprostu GZ nie odbiera ciepła.Ze względu na to że mam ciepłomierz mogę odczytać przepływ GZ i wychodzi mi że mam 1,3m3/h a pompa dobija mi na powrocie do 27st C i się wyłącza.Jak wcześniej ktoś sugerował może najkrótsza pętla jest po prostu odkręcona za bardzo i woda wraca ciepła właśnie tą pętlą i pompa rozumie że podłoga się już nagrzała.U mnie teraz mam 21-21,5st C na zasilaniu przy końcu pracy 36st C powrót 27st C.Jeśli ktoś ma ciepłomierz proszę o informację jaki u niego jest przepływ przez GZ i na jakiej pompce obiegowej pracuje GZ.

Pozdrawiam

To ja też przyłączę się do grona osób z problemem z GZ. Mam ustawioną krzywą 1, temperatura zadana na sterowniku 23 stopnie, temperatura w pomieszczeniach waha się między 20-21 stopni. Sprężarka pracuje często, ale krótko, kilka-kilkanaście minut. Kiedy rozmawiałem z serwisem to przekazali mi, że podobno temperatura na sterowniku powinna być nawet niższa niż ta odczuwana w pomieszczeniu, nie wspominając o tym, że wskazywali krzywą 0 jako tą zalecaną.

Słabo rozeznaję się w zawiłościach sterowania podłogówką, więc jeżeli komuś uda się rozwiązać ten problem i poprawi parametry pracy to będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniem.

Masz schłodzenie gz na poziomie 9C przy przepływie 1300 l/h. To wcale nie świadczy o braku odbioru ciepła. Przy tych parametrach ciepłomierz powinien wskazywać moc ok 13,5 kW. Wcale nie mało jak dla budynku mieszkalnego. Dla przykładu u mnie schłodzenie gz na poziomie 7-8C przepływ na 2 biegu 1,1 m3, na 3 biegu pompki 1,3 m3. Wg projektu instalacji 0,9 m3/h przy mocy 8 kW.

możesz mieć problem podobny do tego jaki ma/miał photos - jakiś krótki obieg szybko zwiększa temperaturę i wyłącza PC

Dokładnie to przyszło mi do głowy jak poczytałem wcześniejsze wypowiedzi. Tylko co z tym zrobić? Jak zidentyfikować taki obieg? No i jak postąpić z takim "delikwentem"? Zamknąć?

To chyba proste, jakie masz długości pętli i gdzie.

Zaczynam rozumieć jak koledzy pisali żeby pętle w miarę możliwości były tej samej długości. Inaczej są problemy z ustawieniem.

Dokładnie. A tam gdzie chcesz mieć cieplej to kładziesz je gęściej. Dlatego warto zrobić dobry projekt. Sam też nie mam idealnie.

Masz schłodzenie gz na poziomie 9C przy przepływie 1300 l/h. To wcale nie świadczy o braku odbioru ciepła. Przy tych parametrach ciepłomierz powinien wskazywać moc ok 13,5 kW. Wcale nie mało jak dla budynku mieszkalnego. Dla przykładu u mnie schłodzenie gz na poziomie 7-8C przepływ na 2 biegu 1,1 m3, na 3 biegu pompki 1,3 m3. Wg projektu instalacji 0,9 m3/h przy mocy 8 kW.

Faktycznie wskazanie ciepłomierza jest na poziomie 12,3kW ale tu mam problem z najdalszą pętlą od pompy w najdalej oddalonym rozdzielaczu.Bardzo wolny przepływ przez tą pętlę(66mb)i nie dogrzany pokój na górze.Jeśli zamknę jeden rozdzielacz na dole (80m2 podłogówki) to nie ma problemu i na rotometrach można regulować przepływ a na otwartym praktycznie nie było regulacji.Po ominięciu pompy przepływ zwiększa się do 1,6m/h czyli wychodzi że blokuje skraplacz.I tu wydaje mi się logicznie zainstalowanie bufora ale puki co poreguluję jeszcze krótkie pętle i jak DZ jeszcze trochę spadnie(zmniejszy się moc pompy to i temperatura na GZ się unormuje.

Niedowiarek czy ty masz instalację GZ na jednej pompie?Jeśli tak to jaka to pompa(UPS25-80 ????czy coś w tym rodzaju)

No ja już grzejnik "wyrzuciłem" i ten problem zniknął. Potwierdzam jakaś krótka pętla może oszukiwać pompę. Ale podobnie może sie dziać przy zapowietrzonej podłogówce. Jak pisałeś któryś pokój masz niedogrzany. Pompa pompuje tam gdzie jej lżej i woda może skutecznie omijać zapowietrzone pętle. Wówczas wiadomo woda szybciej trafi do pompy z wyższa temp co skutkuje wyłączeniem pompy. Ja właśnie teraz jestem na etapie odpowietrzania a jest tego sporo. Jak pisałem w innym wątku wystarczyło pozamykać wszystkie pętle na rozdzielaczu a zostawić jedną, wówczas się okazuje jak bardzo dużo tam jest powietrza.

Niedowiarek czy ty masz instalację GZ na jednej pompie?Jeśli tak to jaka to pompa(UPS25-80 ????czy coś w tym rodzaju)

Jedną w pompie ciepła - UPS 25-70 (o ile dobrze pamiętam). Sam skraplacz u mnie powoduje większe opory niż cała instalacja c.o. Na 1 biegu przepływ przy bypasie zamiast instalacji poniżej 800 l/h. Instalację niestety mam na pętlach o bardzo różnej długości i wyregulowanie tego układu to prawie mistrzostwo świata. Zakręciłem wszystkie pętle i po kolei otwierałem pojedynczo te, które grzały do momentu aż rotametr drgnął - począwszy od najkrótszych. Te najdłuższe są w ogóle nie dławione. Najbardziej wk....a to, że najdłuższe pętle obliczeniowo (i w praktyce) powinny mieć największe przepływy, a mają największe opory i te krótkie ciężko jest tak przydławić, żeby nie zamknąć całkowicie :(. Najlepiej byłoby oprócz nastaw na rozdzielaczach mieć jeszcze zawory termostatyczne (bodaj o symbolu RTL). Samo się reguluje od temp. powrotu, ale koszty :(.

Mam ten sam problem,zrobiłem pętle o różnych długościach (każde pomieszczenie chciałem regulować osobno)i to chyba był błąd.Pętle mam od 32-96mb,trzy rozdzielacze (1x6,1x6i1x3) a następną instalację jak bym robił to dałbym wszystkie równe tylko w łazienkach gęsto i miałbym spokój.Jedno odkręcisz a zmienia się reszta,do d... .Na zdjęciach Adiqq ma w sumie 5 pompek a ja mam tylko jedną 25-60 110W i wysokości podnoszenia 6m może tu leży problem?:bash:

Mam ten sam problem,zrobiłem pętle o różnych długościach (każde pomieszczenie chciałem regulować osobno)i to chyba był błąd.Pętle mam od 32-96mb,trzy rozdzielacze (1x6,1x6i1x3) a następną instalację jak bym robił to dałbym wszystkie równe tylko w łazienkach gęsto i miałbym spokój.Jedno odkręcisz a zmienia się reszta,do d... .Na zdjęciach Adiqq ma w sumie 5 pompek a ja mam tylko jedną 25-60 110W i wysokości podnoszenia 6m może tu leży problem?:bash:

Odkręć wszystkie pętle na maksa. Następnie po dwóch dniach zacznij przykręcać te pętle pomieszczeń w których jest za ciepło. Z tych przydławianych pętli ciepło popłynie do reszty domu. Poczekaj znowu ze dwa dni. I tak aż do skutku.

Nie dawało mi to spokoju i znalazłem:). Teraz już moja pompka nawet na niskiej krzywej chodzi długo bez wyłączania. Powodem była skręcona podłogówka. Ja sobie kręciłem tymi kurkami na dolnej listwie w rozdzielaczu i niektóre obwody i tak stały bez reakcji (nie zmieniały sie przepływy) i tak się zastanawiałem co tam jest zjeb.... że jak zakręcam niektóre obwody na maxa to niektóre z tych nie przykręcanych stoją jak wryte prawie bez żadnej reakcji. I co sie okazało, że trzeba było poodkręcać rotametry:):) ile radości ze mnie wytrysnęło jak zobaczyłem jak pięknie sie zwiększają przepływy na "zaczarowanych" pętlach. Teraz wszędzie jest wszystko poodkręcane, przepływy podobne, a pompa chodzi aż miło. Do tej pory grzały może 3 obiegi tak porządnie, pompa szybko dochodziła do zadanej temperatury i dlatego się często włączała. Zobaczymy jak rano będzie z temperaturą w domu. Pozdrawiam

Na razie mam krzywą na 2 i chodzi cały czas. Zobaczymy jak z temperaturą w domu rano. Pozdrawiam

Liwko

Ćwiczyłem już wcześniej odkręcanie wszystkiego na maksa ale wczoraj rozkręciłem najdłuższe obwody a te najkrótsze skręciłem na tyle żeby był minimalny przepływ i pomogło ale jeszcze nie do końca.Przy końcu grzania mam temperaturę 36we/27,6 powrót.Chyba najlepszym wyjściem będzie rozseparować sprzęgłem /buforem równoległym podłogówkę od pompy i wtedy nie powinno być problemu z przepływami a i pompki mogą pracować na niższym biegu dając większy przepływ na pompie i rozdzielaczach.Mam też bardzo krótkie obwody w wiatrołapie i holu więc myślałem co by ich nie połączyć w szereg a w miejscu łączenia dać odpowietrznik co by można było odpowietrzyć.

Myślałem jeszcze o zainstalowaniu większej pompy np.ups 25-80 daje dużo większe ciśnienie i ma większą wydajność:lol2:.

Jak na razie tam gdzie wcześniej było chłodno jest dobrze więc poczekam z modyfikacjami jeszcze kilka dni.

Chyba najlepszym wyjściem będzie rozseparować sprzęgłem /buforem równoległym podłogówkę od pompy i wtedy nie powinno być problemu z przepływami a i pompki mogą pracować na niższym biegu dając większy przepływ na pompie i rozdzielaczach.

Zajrzyj do tego wątku : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi.&p=5004608&viewfull=1#post5004608 .

Twoje rozdzielacze są podobne do tego photosa (z pompką obiegową), czy do tego, który ma reraham (bez pompki obiegowej) ?

Zajrzyj do tego wątku : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi.&p=5004608&viewfull=1#post5004608 .

Twoje rozdzielacze są podobne do tego photosa (z pompką obiegową), czy do tego, który ma reraham (bez pompki obiegowej) ?

Mam zwykłe rozdzielacze i niestety odpowietrznik też jest na końcu a pompkę mam w kotłowni.Ostatnio zainstalowałem dodatkową pompkę do jednego rozdzielacza (pompka też w kotłowni) i miałem jeszcze gorszy przepływ niż na jednej więc może się wzajemnie przepychają.U mnie największym problemem jest opór na skraplaczu gdyż jak pisałem wcześniej bez skraplacza mam przepływ większy o ponad 300l/h.Myślę o zastosowaniu mocniejszej pompy GZ (pozostawienie tylko jednej) co by uzyskać przynajmniej 1450l/h to wtedy wszystko działało by jak należy.:D

Henok - ja mam rozdzielacz podobny do tego od photosa, tyle że bez tej obiegówki...

czyli odpowietrzanie tylko na pompce obiegowej? rozdzielacz z Kana...

Sam się zastanów, czy jest szansa, żeby powietrze z pierwszej pętli dotarło do odpowietrznika (podczas działającej pompy obiegowej, bo tylko wtedy ma szanse wydostać się z rurek podłogówki).

Prawdę mówiąc wszystkie "typowe" rozdzielacze, które widziałem są tak pokazywane, co nie znaczy, że nie da się tego zmienić. Wystarczy dodać kilka kształtek i można odpowietrznik umieść w bardziej sensownym miejscu (zamiast kolanka przed zaworem wystarczy dać trójnik i tam umieścić odpowietrznik, tylko ten już niestety nie będzie pasował :( ).

Twój rozdzielacz od tego pokazanego przez photosa, różni się nie tylko pompą obiegowa. Raczej jest podobny do rozdzielacza, który ma reraham.

Tylko te odpowietrzniki psują cały efekt :(.

Edytowane przez HenoK

zastanawiam się czy jest sens kombinować z tym wszystkim...regularnie na obiegówkach odpowietrzam, to chyba wystarczy - bo jakiś problem to nie jest, nie słyszę żadnych szumów w instalacji, wszystko działa ok
W takim układzie jak Ty masz : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190337-Pompa-ciep%C5%82a-Zdj%C4%99cia-naszych-instalacji&p=5004636&viewfull=1#post5004636 , nie kombinowałby nic dodatkowo.

Te odpowietrzniki przydają się podczas napełniania instalacji (wtedy pompy obiegowe nie działają). Później rzeczywiście rolę odpowietrzenie odbywa się chociażby przez odpowietrznik przy naczyniu przeponowym w piwnicy lub właśnie w pompkach obiegowych.