Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

Twój rozdzielacz od tego pokazanego przez photosa, różni się nie tylko pompą obiegowa. Raczej jest podobny do rozdzielacza, który ma reraham.

Tylko te odpowietrzniki psują cały efekt :(.

No jak...przecież jest identycznie, tylko u mnie jest wstawiona obiegówka. Nawet mam identyczny odpowietrznik :)

Edytowane przez photos

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No jak...przecież jest identycznie, tylko u mnie jest wstawiona obiegówka.
Istotne jest jeszcze, w którym miejscu wstawiona jest ta obiegówka. To co pokazałeś na zdjąciu, to typowy układ mieszaczowy, stosowany przy podłączeniu podłogówki do instalacji wysokotemperaturowej. Przy pompie ciepła pompa obiegowa powinna być zainstalowana na przewodzie zasilającym, a nie między belkami rozdzielacza.

Mieszacz jest w tym wypadku zbędny - powoduje zwiększenie temperatury GZ, a tym samym gorsze COP pompy ciepła.

Przyszedł mi rachunek za prąd. Wszystko mam na prąd (indukcja, pompa w studni itd.) rachunek jest od 29.09 do 12.11 - kwota to 373 zł. Moim zdaniem super, od około 10.10 mam włączone ogrzewanie pompą w miedzy czasie może z 4 razy zapaliłem rekreacyjnie w kominku. Wydaje się całkiem całkiem

Przyszedł mi rachunek za prąd. Wszystko mam na prąd (indukcja, pompa w studni itd.) rachunek jest od 29.09 do 12.11 - kwota to 373 zł. Moim zdaniem super, od około 10.10 mam włączone ogrzewanie pompą w miedzy czasie może z 4 razy zapaliłem rekreacyjnie w kominku. Wydaje się całkiem całkiem

Jaka powierzchnia domu, ile osób i jaką masz wentylację?

Poradzcie jak najlepiej ustawić temperatury grzania? Chodzi mi o podział na temperaturę nocną i dzienną. Teraz mam ustawione więcej w dzień i mniej o 3 stopnie na noc, ale czy biorąc pod uwagę bezwładność podłogówki nie lepiej robić odwrotnie? Z drugiej strony może sterownik to uwzględnia? Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii?

Jaka powierzchnia domu, ile osób i jaką masz wentylację?

2- dorosłe, 1- dziesięciolatek, 1 niemowle, domek z garażem 120 m2 (ogrzewany garaż), wentylacja mechaniczna- reku, chatka ustawiona na południe, okna 3 szybowe, silikaty, 20 cm styro, 25 cm styro na poddaszu nieużytkowym (strop terriva), 18 cm w posadzce, wylewka 10-12 cm. Cyrkulacja włączona.

2- dorosłe, 1- dziesięciolatek, 1 niemowle, domek z garażem 120 m2 (ogrzewany garaż), wentylacja mechaniczna- reku, chatka ustawiona na południe, okna 3 szybowe, silikaty, 20 cm styro, 25 cm styro na poddaszu nieużytkowym (strop terriva), 18 cm w posadzce, wylewka 10-12 cm. Cyrkulacja włączona.

No to masz super wynik, oby tak dalej;)

No to też trzeba uwzględnić. Chodziło mi o to, że obniżanie temperatury o kilka stopni w określonych porach dnia nie daje oszczędności w zużyciu ciepła. Za krótki czas obniżenia, żeby dało to efekty. A ilość załączeń trzeba przypilnować w sensownej ilości. Najlepiej byłoby mieć możliwość regulacji mocy grzewczej, ale to nie przy takich pompach jak nasze :(.

Dzięki za podpowiedzi.

A czy ktoś próbował ustawiać na sterowniku część związaną z Planem Taryfowym? Ma to jakiś wpływ na czasy/okresy załączeń?

Ten plan dotyczy grzałki w PC. Jeżeli taką grzałkę masz (ja nie mam), to możesz zaprogramować okresy w jakich ewentualnie miała by się włączać.