photos 17.11.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 (edytowane) Twój rozdzielacz od tego pokazanego przez photosa, różni się nie tylko pompą obiegowa. Raczej jest podobny do rozdzielacza, który ma reraham. Tylko te odpowietrzniki psują cały efekt . No jak...przecież jest identycznie, tylko u mnie jest wstawiona obiegówka. Nawet mam identyczny odpowietrznik Edytowane 17 Listopada 2011 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.11.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 No jak...przecież jest identycznie, tylko u mnie jest wstawiona obiegówka.Istotne jest jeszcze, w którym miejscu wstawiona jest ta obiegówka. To co pokazałeś na zdjąciu, to typowy układ mieszaczowy, stosowany przy podłączeniu podłogówki do instalacji wysokotemperaturowej. Przy pompie ciepła pompa obiegowa powinna być zainstalowana na przewodzie zasilającym, a nie między belkami rozdzielacza. Mieszacz jest w tym wypadku zbędny - powoduje zwiększenie temperatury GZ, a tym samym gorsze COP pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.11.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 A ja się cały czas zastanawiałem jak ta pompka jest tam wpięta i co ona ma robić. Ktoś tu chyba dał ciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 17.11.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 No to jest następna rzecz do przeróbki:) Na szczęście nie jest to zbyt trudne. Wystarczy wypięć ją z rozdzielacza i wstawić w zasilanie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 21.11.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Przyszedł mi rachunek za prąd. Wszystko mam na prąd (indukcja, pompa w studni itd.) rachunek jest od 29.09 do 12.11 - kwota to 373 zł. Moim zdaniem super, od około 10.10 mam włączone ogrzewanie pompą w miedzy czasie może z 4 razy zapaliłem rekreacyjnie w kominku. Wydaje się całkiem całkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Przyszedł mi rachunek za prąd. Wszystko mam na prąd (indukcja, pompa w studni itd.) rachunek jest od 29.09 do 12.11 - kwota to 373 zł. Moim zdaniem super, od około 10.10 mam włączone ogrzewanie pompą w miedzy czasie może z 4 razy zapaliłem rekreacyjnie w kominku. Wydaje się całkiem całkiem Jaka powierzchnia domu, ile osób i jaką masz wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 22.11.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 czy macie pompkę obiegowa do cwu? u mnie odległość do łazienki ok 6m i zastanawiam sie czy jest sens montowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 czy macie pompkę obiegowa do cwu? u mnie odległość do łazienki ok 6m i zastanawiam sie czy jest sens montowac? Znowu ta cholerna cyrkulacja. Montować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 22.11.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Znowu ta cholerna cyrkulacja. Montować. Chyba, że zadziała grawitacyjnie. Wtedy tylko połączyć rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 22.11.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Poradzcie jak najlepiej ustawić temperatury grzania? Chodzi mi o podział na temperaturę nocną i dzienną. Teraz mam ustawione więcej w dzień i mniej o 3 stopnie na noc, ale czy biorąc pod uwagę bezwładność podłogówki nie lepiej robić odwrotnie? Z drugiej strony może sterownik to uwzględnia? Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Ja mam 21 i 16. A w rzeczywistości w domu 22 rano a 21 z przecinkiem wieczorem. Mam G12W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 22.11.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Jaka powierzchnia domu, ile osób i jaką masz wentylację? 2- dorosłe, 1- dziesięciolatek, 1 niemowle, domek z garażem 120 m2 (ogrzewany garaż), wentylacja mechaniczna- reku, chatka ustawiona na południe, okna 3 szybowe, silikaty, 20 cm styro, 25 cm styro na poddaszu nieużytkowym (strop terriva), 18 cm w posadzce, wylewka 10-12 cm. Cyrkulacja włączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 2- dorosłe, 1- dziesięciolatek, 1 niemowle, domek z garażem 120 m2 (ogrzewany garaż), wentylacja mechaniczna- reku, chatka ustawiona na południe, okna 3 szybowe, silikaty, 20 cm styro, 25 cm styro na poddaszu nieużytkowym (strop terriva), 18 cm w posadzce, wylewka 10-12 cm. Cyrkulacja włączona. No to masz super wynik, oby tak dalej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 22.11.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Poradzcie jak najlepiej ustawić temperatury grzania? Jeżeli masz prąd jednotaryfowy to tak jak lubisz - im bardziej równomiernie tym ekonomiczniej. A jak chcesz przyoszczędzić to dostosuj się do opłat taryfowych za prądki, na razie masz dokładnie odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 22.11.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 No to masz super wynik, oby tak dalej;) Jeszcze tylko drzewo do posadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Jeżeli masz prąd jednotaryfowy to tak jak lubisz - im bardziej równomiernie tym ekonomiczniej. Nie przy pompie ciepła. Ustawienie temperatur identycznych przez cały dzień, będzie skutkowało zbyt częstym załączaniem pompy (taktowaniem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 22.11.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 No to też trzeba uwzględnić. Chodziło mi o to, że obniżanie temperatury o kilka stopni w określonych porach dnia nie daje oszczędności w zużyciu ciepła. Za krótki czas obniżenia, żeby dało to efekty. A ilość załączeń trzeba przypilnować w sensownej ilości. Najlepiej byłoby mieć możliwość regulacji mocy grzewczej, ale to nie przy takich pompach jak nasze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 22.11.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Dzięki za podpowiedzi.A czy ktoś próbował ustawiać na sterowniku część związaną z Planem Taryfowym? Ma to jakiś wpływ na czasy/okresy załączeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.11.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Dzięki za podpowiedzi. A czy ktoś próbował ustawiać na sterowniku część związaną z Planem Taryfowym? Ma to jakiś wpływ na czasy/okresy załączeń? Ten plan dotyczy grzałki w PC. Jeżeli taką grzałkę masz (ja nie mam), to możesz zaprogramować okresy w jakich ewentualnie miała by się włączać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 22.11.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Też nie mam. Jedyna grzałka to ta od CWU, ale załącza się praktycznie tylko podczas dezynfekcji którą mam ustawioną na 2.00 w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts