rydzadam 03.12.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 zapomnieliście jeszcze o pozbywaniu się sporej ilości worków i popiołu( zależy od groszku) . szwagier ma to zakażenie i klnie na czym świat stoi jak ma parę ton przenieść do kotłowni. a już szczyt wku****nia osiągnął jak mu się grosina zawieszała w podajniku , dzieciak wraca ze szkoły a w domku ziu ziu. Ja po trzech sezonach WALKI z ekogroszkiem i tym co z niego zostaje, przerzuciłem się na pelety. Teraz jest bajka, po spaleniu 600 kg opału dopiero po 2 miesiącach wywaliłem ok. 30 litrów popiołu z pieca. Ale to w końcu temat o pompach ciepła, więc nie wdając się w szczegóły - zapomnij o piecu na ekogroszek/pelety, bo zapłacisz łącznie tyle samo, wliczając powierzchnię kotłowni i komin, o czym większość zapomina w "rachunkach". Każdy m2 się liczy, po co marnować go na trzymanie opału. Można zbudować mniejszy dom lub wykorzystać powierzchnię "kotłowni" z pompą ciepła np. na pralnie/suszarnie, czego z oczywistych względów nie można zrobić w kotłowni z piecem na paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy 03.12.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 (edytowane) róznica w koszcie inwestycyjnym to PC+DZ-koszt kotła z podajnikiem PC(11tys)+DZ(8tys) - kocioł(7tys)=12tys - taka róznica jest miedzy mna a kilkoma moimi kolegami To jakieś bajki chyba. Przecież te ceny są nieosiągalne. Poproście o wyceny kilka firm to NAJTANSZA będzie taka: 15.000zł - Pompa ciepła, i to najtańsza PPC C9 14.000zł - Dolne źródło odwierty pionowe (70zł*200m), a bywa że chcą 120zł NETTO za metr odwiertu :| 2000zł - Studzienka 3500zł - Dokumentacja prac wiertniczych (coś się w Opolu zmieniło i bez tego nie będzie odbioru), a bywa że chcą 5000zł SUMA: 34.500zł Minus 8.000zł kocioł na ekogroszek. Różnica = 26.500zł. Ja nie wiem skąd takie niskie ceny. Podaj namiary na firmę, która mi to zrobi za tyle, to będę wdzięczny do końca życia Edytowane 3 Grudnia 2011 przez ozzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.12.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 (edytowane) Bo adiqq nie pisał o odwiertach, a o poziomym kolektorze.Pompa PSPC-08 7,6kW 11.490,00 złA odwierty swoją drogą zaczynają się od 60zł/m Edytowane 3 Grudnia 2011 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy 03.12.2011 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 No ok, to poprawmy rachunki, ale dolne źródło pionowe zostawiam, dwa odwierty po 100m zawsze będą najlepszym źródłem dolnym:12.940zł - Pompa ciepła PSPC-0912.000zł - Dolne źródło odwierty pionowe (60zł*200m)2000zł - Studzienka3500zł - Dokumentacja prac wiertniczych SUMA: 28.640zł Minus 8.000zł kocioł na ekogroszek. Różnica = 20.640zł. No to już trochę lepiej... 20K i wygoda i spokój... już bardziej kuszące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 04.12.2011 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 no chyba ze spojrzysz np. na taka pompe http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-7kw-montaz-fv-gw-i1963450324.html 13750 + powiedzmy 2500 koszty instalacji co daje (no powiedzmy) 16000minus kociol na ekogroszek i budowa kominu jakies - 13 tys...aa i jeszcze budowa miejsca na sklad wegla ... ale tego nie licze bo mozna rzucic na podjazd i folia przykryc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.12.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 No ok, to poprawmy rachunki, ale dolne źródło pionowe zostawiam, dwa odwierty po 100m zawsze będą najlepszym źródłem dolnym: 12.940zł - Pompa ciepła PSPC-09 12.000zł - Dolne źródło odwierty pionowe (60zł*200m) 2000zł - Studzienka 3500zł - Dokumentacja prac wiertniczych SUMA: 28.640zł Minus 8.000zł kocioł na ekogroszek. Różnica = 20.640zł. No to już trochę lepiej... 20K i wygoda i spokój... już bardziej kuszące. Studzienki nie zawsze trzeba robić. Dlaczego nie liczysz kosztów komina i metrów kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.12.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 (edytowane) Różnica i tak będzie. To nie ulega wątpliwości ale dzięki kolego ozzy za wyliczenia, teraz można nad nimi popracować - trzeba oszacować koszt budowy komina, liczę tak w granicach 7-8tys. - dodatkowo kotłownie i miejsce na groszek, koszt m2 w obrębie budynku to min 2tys zł/m2 - musi być dojazd samochodem do kotłowni, akurat nw moim przypadku to jest kłopot Edytowane 4 Grudnia 2011 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy 04.12.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 (edytowane) Studzienki nie zawsze trzeba robić. Dlaczego nie liczysz kosztów komina i metrów kotłowni? Studzienkę zwykle trzeba robić. A komina nie liczę bo i tak go mam i wcale nie kosztował 8k. Jestem już na etapie dachu. Komin chciałem zostawić, bo cena była atrakcyjna i w razie czego będę mógł mieć kiedyś kotłownię na cokolwiek (śmieciuch, ekogroszek, pelety), gdyby coś się z cenami prądu stało. Pamiętacie jak było z ogrzewaniem olejowym? Hura, tanio a potem ceny poszły w górę i jest bardzo drogo. A komina potem nie dobuduję. Zostawiłem w projekcie ze względu na niewielki koszt. Natomiast metry kotłowni przydadzą się na rowery czy narzędzia ogrodnicze. Takie pomieszczenie i tak bym miał i takie rzeczy by tam stały... gospodarcze. Więc uważam że usuwanie kotłowni z projektu, że niby wtedy tańszy budynek to czysta teoria. Te pomieszczenia zostają i są używane w innych celach. Więc koszt pozostaje. A poza tym widzieliście instalację pompy ciepła adiqq'a? No jak to nie wymaga kotłowni to nie wiem co wymaga. W łazience sobie tego nie postawię. Więc i tak potrzebuję kotłownię. Edytowane 4 Grudnia 2011 przez ozzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.12.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Zależy jaki masz ten komin, ja zerknąłem na systemowe na allegro. I tam koszt to ok 2500 + transport, potem trzeba go wbudować, na dachu obłożyć klinkierem żeby wyglądało. O to mi chodziło. Z kotłownią to nie tak, kotłownia kotłowni nie równa. Ja planuje pc w pomieszczeniu gdzie jest pralnia. A zrobiłbyś pralnie w pomieszczeniu gdzie jest kocioł na ekogroszek? Ale przecież jak ktoś ma już te pomieszczenia tzn odpowiednia kotłownię i komin to czemu z tego nie skorzystać. To raczej było do osób które siedzą nad planami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.12.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Studzienki zwykle nie trzeba robić.Moja PC zajmuje 0,24m2 powierzchni domu. Reszta to trochę rurek na ścianie i ogrzewacze (mam 2), które sobie również wiszą na ścianie. W pomieszczeniu 5,5m2 oprócz instalacji mam jeszcze pralkę, suszarkę, kosz na brudy, zlew, stację uzdatniania wody. Jest jeszcze sporo miejsca by się swobodnie poruszać, jest też tam przejście do garażu. Gdybym wybrał kocioł na groch to zdecydowanie chciałbym z podajnikiem. Nie było by szans go tam wcisnąć więc musiałbym szukać innego projektu albo dłubać przy swoim. Zapewne zamiast podwójnego garażu, miałbym teraz w jednej części kotłownie. Ciekawe gdzie bym wtedy pomieścił oprócz samochodu trzy rowery, kosiarki, słoiki, butelki i mnóstwo innych pierdół? Metry kotłowni kosztują i tyle, komin też kosztuje a budowanie go na czarną godzinę jest moim zdaniem bez sensu. W razie wojny zawsze idzie go wybudować. W brew pozorom nie jest to takie trudne, tyle że nie wierzę by kiedykolwiek było potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaldruk 04.12.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 :wtf:po co ci dokumentacja prac wiertniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 04.12.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Wróćmy do tematu wątku, bo dyskusja zmierza donikąd. To tak jak: diesel czy benzyna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 04.12.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 witam wszystkich przeczytałem ten wątek cały i przekonał on mnie do polskiej pc ecopower, lecz cały czas mam dużo pytań np czy ogrzewanie podłogowe sprawdza się w sypialni czy może lepiej kaloryfer jeśli kaloryfer to czy pompa da radę. Przyznam się że najwięcej wątpliwości mam co do wybrania firmy która wykonała całą instalacje i dobierze odpowiednią pompę. Jestem z okolic Bydgoszczy znalazłem też przedstawiciela firmy ecopower moje pytanie jest czy zna ktoś tą firmę i może ich polecić lub odradzić. Wysłałem do nich zapytanie ofertowe narazie najniższa oferta jaką otrzymałem z innej firmy to 53tys pompa alpha innotec 6kw(wydaje mi się za słaba do naszego domu) z wbudowanym zasobnikiem 200l odwierty 2x65m mateiały na wykonanie instalacji co 100% podłogi materiały do inst. wod-kan podzespoły do podłaczenia pompy wykonanie instalacji co wykonanie instalacji wod-kan 10 pkt.montaz pompy i uruchomienie kolejne pytanie czy są w tej wycenie zawarte wszystkie elementy do uruchomienia i poprawnego działania pc nauczyło mnie życie że do wstepnej oferty trzeba zawsze dodać pare % a bo to potrzeba to albo tamto.pozdrawiam mam nadzieje przyszły użytkownik pompy ecopower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.12.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Wiele razy o tym pisałem. Podłogówkę w całym domu stawiam na pierwszym miejscu jeśli chodzi o komfort. Na drugim jest wentylacja mechaniczna, a dopiero na trzecim pompa ciepła. Dlaczego pompa dopiero na trzecim? Nie ma w niej nic niezwykłego, ma grzać CO i CWU i grzeje za małe pieniądze. Ciepło takie same jak z innych systemów. Chyba wszystkie elementy ci wymienili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 04.12.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 pytam o podłogówkę w sypialni ponieważ w naszym przypadku w sypialni prawie całą podłoge zajmie łóżko więc cała instalacja bedzie zasłonieta jak to się ma do wydajności i czy ta cena za te elementy to jest dobra cena chciałbym mieć jakiś odnośnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 04.12.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Liwko widziałem w Twoim dzienniku budowy że masz coś wyglądającego jak wykładziny czy pod tym masz też podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.12.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Ja odpowiem. MA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy 04.12.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 (edytowane) :wtf:po co ci dokumentacja prac wiertniczych Opolskie starostwo sie strasznie ostatnio czepia, mieli jakieś nawet robocze spotkanie na temat pomp. I w efekcie przy odbiorze chcą dokumentację. Studzienki zwykle nie trzeba robić. A mi mówiono inaczej. Mógłbyś napisać jaka jest jej funkcja i dlaczego można z niej zrezygnować? Edytowane 4 Grudnia 2011 przez ozzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.12.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 To może ja. - studzienka jest potrzebna jak masz sporo pętli i wprowadzenie tego wszystkiego do budynku jest kłopotliwe. Ot i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy 04.12.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 No to jeszcze jedno szybkie pytanie.Na polskim rynku są dwaj producencji pomp ciepła:PPC (model ECOPOWER C9 - 14.600zł)ECOPOL (model PSPC-08 - 11.490 zł) Pompy ECOPOL są znacząco tańsze. Czy ktoś z Was wie, która jest lepsza, czy są to porównywalne produkty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts