Liwko 04.12.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 No to jeszcze jedno szybkie pytanie. Na polskim rynku są dwaj producencji pomp ciepła: PPC (model ECOPOWER C9 - 14.600zł) ECOPOL (model PSPC-08 - 11.490 zł) Pompy ECOPOL są znacząco tańsze. Czy ktoś z Was wie, która jest lepsza, czy są to porównywalne produkty? PPC ma kilka rzeczy już w tej pompie których nie ma Ecopol i które trzeba osobno dokupić. Jedne i drugie jak widać dobrze się sprawdzają. Sama pompa jest najmniej istotna, najistotniejsze jest DZ i GZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.12.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 pytam o podłogówkę w sypialni ponieważ w naszym przypadku w sypialni prawie całą podłoge zajmie łóżko więc cała instalacja bedzie zasłonieta jak to się ma do wydajności i czy ta cena za te elementy to jest dobra cena chciałbym mieć jakiś odnośnik Wystarczy łóżko na nóżkach i po kłopocie. Jeżeli sypialnia będzie na poddaszu to te ciepło tak czy siak w domu zostanie. Jeżeli łóżko bedzie stało bezpośrednio na podłodze pomyślałbym o ogrzewaniu ściennym. Grzejniki sobie odpuść, słowo. Na podłodze w sypialni mam grubą, włochatą wykładzinę, jest wszystko ok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 04.12.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 kurcze a mi sie wydawało ze majac ogrzewanie podłogowe bede musiał miec wszędzie płytki lub ewentualnie panelejeszcze mało wiem, ale dzieki takim temata pogłebiam swoja wiedzeczy mozecie podac mi jakiś link z tematem gdzie bede mogł zadawac pytania(nie chce zasmiecac tego tematu) typu jakie ocieplenie jaki rozstaw rurek co mozna zrobic lepiej a w co lepiej nie inwestowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grem 05.12.2011 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Lepiej nie zgaduj tylko zleć wykonanie obliczeń. Nie kosztuje to tak wiele, ale nie będziesz mia problemów z wyregulowaniem systemu. Poza tym jak zadbasz o termoizolację może się okazać, że potrzebujesz mniejszą pompę więc i mniejsze ( tańsze ) dolne źródło. Ostatnio w budynku, który wg projektu miał straty 14 kW po przeliczeniu wprowadzonych zmian okazało sie, że OZC spadło do 7,6 Kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.12.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Tu możesz pytać o niemal wszystko związane bezpośrednio i pośrednio z PC http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi. A tutaj masz linki do konkretnych tematów http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 05.12.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 witam wszystkich przeczytałem ten wątek cały i przekonał on mnie do polskiej pc ecopower, lecz cały czas mam dużo pytań np czy ogrzewanie podłogowe sprawdza się w sypialni czy może lepiej kaloryfer jeśli kaloryfer to czy pompa da radę. Przyznam się że najwięcej wątpliwości mam co do wybrania firmy która wykonała całą instalacje i dobierze odpowiednią pompę. Jestem z okolic Bydgoszczy znalazłem też przedstawiciela firmy ecopower moje pytanie jest czy zna ktoś tą firmę i może ich polecić lub odradzić. Wysłałem do nich zapytanie ofertowe narazie najniższa oferta jaką otrzymałem z innej firmy to 53tys pompa alpha innotec 6kw(wydaje mi się za słaba do naszego domu) z wbudowanym zasobnikiem 200l odwierty 2x65m mateiały na wykonanie instalacji co 100% podłogi materiały do inst. wod-kan podzespoły do podłaczenia pompy wykonanie instalacji co wykonanie instalacji wod-kan 10 pkt.montaz pompy i uruchomienie kolejne pytanie czy są w tej wycenie zawarte wszystkie elementy do uruchomienia i poprawnego działania pc nauczyło mnie życie że do wstepnej oferty trzeba zawsze dodać pare % a bo to potrzeba to albo tamto. pozdrawiam mam nadzieje przyszły użytkownik pompy ecopower Ja niedawno robiłam wycenę na ecopower c9 (u Pana z Wielkopolski). Za wszystko (pompa, odwierty 140 m, zasobnik 300 l., sofstart, cyrkulacja, podłogówka) niecałe 50 tys. bez wod-kan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 05.12.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 (edytowane) Lepiej nie zgaduj tylko zleć wykonanie obliczeń. Nie kosztuje to tak wiele, ale nie będziesz mia problemów z wyregulowaniem systemu. Poza tym jak zadbasz o termoizolację może się okazać, że potrzebujesz mniejszą pompę więc i mniejsze ( tańsze ) dolne źródło. Ostatnio w budynku, który wg projektu miał straty 14 kW po przeliczeniu wprowadzonych zmian okazało sie, że OZC spadło do 7,6 Kw. rozumiem że takie obliczenia wykonują firmy które instalują pc? adanko77 i Liwko dziekuje za info Edytowane 5 Grudnia 2011 przez zieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.12.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 rozumiem że takie obliczenia wykonują firmy które instalują pc? adanko77 i Liwko dziekuje za info Niekiedy tak. Ale lepiej zrobić to z jakimś specem (pogadaj z HenoKiem, znajdziesz go nawet w tym temacie) przed rozmową z firmą od pomp. Prawidłowe obliczenie OZC to podstawa, choć samemu pojechałem po bandzie i tego nie robiłem. Ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 05.12.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 "Będzie Pan zadowoloonyyyyyy" nie o to chodzi... wycena jaką dostałem od ekipy dot. kotłowni, instalacji grzewczej, pieca itp - to od 20-25 tys do 35 tys. jesli za instalację z odwiertami, pompą, podłogówką itp zapłacić miałbym 50-60 tys to uznałbym to za dobry wybór... a jak mniej to za bardzo dobry powyżej 60 tys zacząłbym sie zastanawiać... poza tym ja z blokowisk jestem - jak widze jak rodzinka/znajomi zasuwają przy piecu eko groszkowym to mi sie odechciewa... a do tego wyglad i zabrudzenie kotłowni - ech szkoda gadać.. wolałbym ogrzewanie gazowe - nie mam gazu przy działce, wolałbym elektryczne - za dużo kosztuje, PC wqydaje sie w tej chwili najbardziej optymalne dla mnie nie chcę powietrze/woda - bo hałasuje wychodzi mi glebowe nie mam aż tak dużej działki żeby bawić się w poziome, zostaje pionowe oczywiście mógłbym ogrzewać komputerem przy "izolacji" ale chciałbym mieć dom a nie kontener i nie stac mnie zreszta na az takie zaizolowanie więc zgodnie z tym co piszesz chciałbym być "zadowolony" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 05.12.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 nie wiem jak odczytałeś to co napisałem ale chyba odwrotnie Ja tez mam Pompę ciepła i jestem zadowolony. A ten tekst to z kabaretu...tak jakos utkwił mi w głowie Jako że jeszcze w swoim domu nie mieszkam, zostało mi niewiele do zakończenia prac i na razie za wiele nie powiem. Ale moge za to wiele powiedzieć o tym jak jest u moich rodziców gdzie obecnie mieszkam. Dom około 250 m ogrzewany drewnem i węglem. Szczerze powiem ze sobie takiego losu na reszte życia zgotować nie chciałem. Ja za swoja instalację zapłaciłem 54 tys. ale było to około 2 lat wstecz Wyżej masz przykład z PPC za mniej niz 50 tys. Moim zdaniem jest to juz bardzo dobra oferta i cieżko będzie ja przebic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 05.12.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 OZC to podstawa przy doborze PC - ale nie znam zbyt dużo firm które na podstawie OZC dobiera moc PC... to znaczy że firmy dobierając moc pompy dobierają ją z czapy! dlatego mam też takie wątpliwości co do firm instalujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.12.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Hm, ja to rozumiem inaczej, robimy OZC, potem pod OZC jest projektowana podłogówka i równolegle źródło jej zasilania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.12.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Hm, ja to rozumiem inaczej, robimy OZC, potem pod OZC jest projektowana podłogówka i równolegle źródło jej zasilania Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.12.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 to znaczy że firmy dobierając moc pompy dobierają ją z czapy! dlatego mam też takie wątpliwości co do firm instalujących Co do firm instalujących to różnie to bywa. Warto popytać użytkowników w danym regionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.12.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Na forum tez jest kilka osób/firm które robią i OZC i podłogówkę. Mam już nawet ofertę dla siebie w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 05.12.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Na forum tez jest kilka osób/firm które robią i OZC i podłogówkę. Mam już nawet ofertę dla siebie w tej kwestii To ja poszukuje kogoś z okolic Bydgoszczy kto jest w stanie rzetelnie i bez problemów wykonać kompletną instalacje i zostawi mi jeszcze trochę grosza na dokończenie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.12.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 To ja poszukuje kogoś z okolic Bydgoszczy kto jest w stanie rzetelnie i bez problemów wykonać kompletną instalacje i zostawi mi jeszcze trochę grosza na dokończenie budowy Na to bym nie liczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 06.12.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Opolskie starostwo sie strasznie ostatnio czepia, mieli jakieś nawet robocze spotkanie na temat pomp. I w efekcie przy odbiorze chcą dokumentację. a co starostwo robi, w wypadku gdy ktoś nie robił odwiertów bo nie musiał?To jest zdzierstwo w bialy dzień, 3 i pól tysiaka wywalone w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.12.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 To ja poszukuje kogoś z okolic Bydgoszczy kto jest w stanie rzetelnie i bez problemów wykonać kompletną instalacje i zostawi mi jeszcze trochę grosza na dokończenie budowy Obojętnie kto ci zrobi, ważne żeby było porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 06.12.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 a co starostwo robi, w wypadku gdy ktoś nie robił odwiertów bo nie musiał?To jest zdzierstwo w bialy dzień, 3 i pól tysiaka wywalone w błoto. zgodnie z prawem musi być zgłoszenie/projekt/zezwolenie inaczej jest to niezgodna z prawem samowola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts