Liwko 06.12.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 chwila,chwila...projekt/zezwolenie na to że robię sobie PC z kolektorem poziomym? Jak są odwierty, to zgoda, powinna być dokumentacja odpowiednie zgody itp, ale w przypadku kolektora poziomego na ma takiej konieczności. U mnie UM nawet nie wie że ja mam PC - bo co im do tego. Mało tego. W dzienniku przed odbiorem najlepiej wpisać, że ogrzewa się prądem. Przecież to sama prawda a nikt nie będzie się czepiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.12.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Zgłoszenie to tak, nawet na studnie czy plot musi być. Ale projekt? hm wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 06.12.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Mało tego. W dzienniku przed odbiorem najlepiej wpisać, że ogrzewa się prądem. Przecież to sama prawda a nikt nie będzie się czepiał. I ja chyba tak właśnie zrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 06.12.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 A ten tekst to z kabaretu...tak jakos utkwił mi w głowie Dokładnie tekst pochodzi z Kabaretu Moralnego Niepokoju można go obejrzeć np. TU Bardzo życiowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.12.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Dokładnie tekst pochodzi z Kabaretu Moralnego Niepokoju można go obejrzeć np. TU Bardzo życiowy... I broń Boże nie brać takich ekip:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.12.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Rusek dostał przydział na Wołgę. Pyta się-Kiedy mam się po nią zgłosić?-Za 20 lat-Rano czy po południu?-A co to za różnica?-Wielka, rano przychodzi hydraulik:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 06.12.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Zgodnie z prawem to my mamy kolektor poziomy i odwiertów nie musieliśmy zlecać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaldruk 08.12.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Opolskie starostwo sie strasznie ostatnio czepia, mieli jakieś nawet robocze spotkanie na temat pomp. I w efekcie przy odbiorze chcą dokumentację. A mi mówiono inaczej. Mógłbyś napisać jaka jest jej funkcja i dlaczego można z niej zrezygnować? olej starostwo jak mnie zapytali powiedziałem że nie robię ogrzewania . nie muszą wiedzieć co masz w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 14.12.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Mam pytanie do użytkowników PC Ecopower, dokładnie chodzi mi o wskazania czujników. Zaobserwowałem, że w trakcie pracy sprężarki temperatura w CO wynosi jakiś stopień mniej od temperatury jaką raportują czujniki na wyjściu z PC. Dziwna rzecz zaczyna się kiedy sprężarka przestaje pracować. Wtedy w przeciągu dosłownie 2-3 minut temperatura CO pokazywana przez czujnik spada o 5-6 stopni, a im dłuższa przerwa tym z czasem więcej. Ponieważ wciąż walczę z częstym załączaniem sprężarki zastanawiam się czy to nie wina właśnie tego czujnika. Wyobrażam to sobie tak, że sterownik sprawdza temperaturę CO i "widząc" ją tak chłodną od razu ponownie się załącza. Oczywiście po włączeniu raportowana przez czujnik temperatura CO szybko się podnosi (chociaż nigdy do poziomu jaki miała tuż przed wyłączeniem, zazwyczaj 1-1,5 stopnia mniej, mimo stosunkowo krótkich przerw bo mija średnio jakieś 20-25 minut). Jak to u Was wygląda? Czy temperatura CO zaraz po wyłączeniu się sprężarki gwałtownie spada? I w stanie "spoczynku" ma dużo niższe wartości niż w trakcie "pracy"? Pierwotnie myślałem, że to wina jakiejś blisko położonej pętli która szybko się nagrzewa dając szybko wysoką temperaturę na czujnik PC po czym po wyłączeniu "napływa" zimna woda z pozostałych pętli powodując efekt który opisuję powyżej, ale był fachowiec od podłogówki, zdławił na moją prośbę najkrótsze pętle (i tak nie chciałem dogrzewać tych pomieszczeń), stwierdził, że nie ma możliwości aby jedna pętla tak mocno wpływała na ogólną temperaturę CO, poszedł i.... dalej jest tak samo tzn. pompa pracuje z przerwami w pracy trwającymi jakieś 20-25 minut. Wylewki i tynki zrobione zostały rok temu więc raczej niemożliwe aby było jeszcze tyle wilgoci aby tak szybko podłogówka się wychładzała. Edytowane 14 Grudnia 2011 przez dekar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.12.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 A to chodzi na pewno o CO? Co z cyrkulacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 14.12.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 A to chodzi na pewno o CO? Co z cyrkulacją? Na sterowniku mam opis Tco (sekcja Temperatury) i zgodnie z opisem jest to "czujnik temperatury wody instalacyjnej w obwodzie CO" PC ma standardową pompkę obiegową do CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.12.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 To jeszcze dwa pytania. Czy dobrze masz zaizolowane ten czujnik temperatury? I czy mierzyłeś temperaturę na powrocie z poszczególnych pętli ?(najlepiej pirometrem, ale na początku sprawdź ręcznie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 14.12.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 To jeszcze dwa pytania. Czy dobrze masz zaizolowane ten czujnik temperatury? I czy mierzyłeś temperaturę na powrocie z poszczególnych pętli ?(najlepiej pirometrem, ale na początku sprawdź ręcznie) No właśnie po to zadaję pytanie aby zorientować się czy mam wołać serwisanta aby mi coś poprawił w czujnikach, czy po prostu "ten typ tak ma" i moja hipoteza o zależności tej temperatury i cyklu pracy pompy jest błędna. Temperatur na powrocie z pętli nie mierzyłem, był niedawno montażysta od podłogówki i stwierdził, że jest ok. Planuję zakup pirometru to będę wtedy wiedział bardziej precyzyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.12.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 A co z tym czujnikiem temperatury, dobrze zaizolowany? Przed końcem pracy PC sprawdz ręcznie (dotknij) poszczególne pętle na powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 14.12.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 no dekar bede sledzil Twoje poczynania bo mam podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.12.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 dekar a moze taż masz mieszacz w rozdzielaczu jak ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 15.12.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 dekar a moze taż masz mieszacz w rozdzielaczu jak ja Nie mam żadnych mieszaczy. W skrzynkach mam same we/wy z pętli. Generalnie to po ostatniej wizycie gościa od podłogówki, wszystkie przepływy mam po równo (wymienił jeden anemostat bo coś się zblokował), zdławił też pętle do grzejnika w garażu i pom. gosp. bo niepotrzebnie były ogrzewane. Zastanawiam sie tylko czy dalej ciągnąć temat tajemnicy spadającej temp. CO, bo przygotowując się do zmiany taryfy z budowlanej na weekendową przełączyłem pompę w tryb grzania w godzinach 22.00-07.00. Teraz pompa pięknie długo pracuje po całym dniu "odpoczynku" (na dzień ustawiłem 16 stopni, więc nie ma bata, nawet po obniżeniu się temperatury wody w CO pompa się nie włącza), DZ super się regeneruje, bo mam wyższą temp we niż jeszcze 5 dni temu (chociaż i tak jest niska bo DZ u mnie malutkie, ale przynajmniej faktycznie szybko odzyskuje temperaturę) i dużo niższe zużycie. Nie wiem ile PC pracuje po włączeniu po 22.00 bo jak idę spać to jeszcze cykl trwa (wytrwałem 2,5 godziny, potem szkoda mi było snu ), więc nawet jeżeli później wpada w ten tryb włącz/wyłącz to ja już smacznie śpię, a jak to mówią co z oczu to z serca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.12.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 A jakiej masz mocy PC i ile kWh zżarła podczas snu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 15.12.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Moc 8,8kW (Ecopower C9), w nocy "zjadła" mi 17,2 kWh, w ciągu dnia zużywa tylko na CWU jakieś 3 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.12.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Moc 8,8kW (Ecopower C9), w nocy "zjadła" mi 17,2 kWh, w ciągu dnia zużywa tylko na CWU jakieś 3 kWh. Swobodnie licząc pobiera ci około 2,2kWh przy CO. Czyli pracowała około 8h. Prawdopodobnie był w tym czasie jeden start-stop, albo nawet i nie:). Znaczy się, że działa tak jak powinna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts