miejski 25.12.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 (edytowane) Liwko, a skąd to ZbCO się pojawia? Ja grzałki CO żadnej chyba nie mam. Czyli sugerujesz, że wszystko jest OK, tylko pompa nie wyrabia w taniej taryfie? Wydawałoby się, że przy dodatnich temperaturach na dworze, powinna dogrzać do 22C w taniej taryfie (8 godzin w nocy i 2 w dzień). I dlaczego zwiększanie krzywej czy Twew nie powoduje widocznego wzrostu Tco. Generalnie podłoga nie jest wcale ciepła. Edytowane 25 Grudnia 2011 przez miejski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.12.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Nie wiem co to ZbCO, mam starszy sterownik. Krzywa musi być dobrana do strat domu. Im większe tym wyższa krzywa. Jeżeli teraz ustawisz ją za wysoko, to przy mrozach temperatura w domu za bardzo ci wzrośnie. Miałem tak w zeszłym roku. Im było zimniej na zewnątrz, tm miałem wyższą temperaturę. Może ci zwyczajnie brakować godzin taniej taryfy. U mnie PC zaczyna wyjeżdżać poza tanią gdy na zewnątrz jest w okolicach 0 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.12.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 miejski - proponuję zwiększyć krzywą - temperatura zasilania 32,5 to może być trochę za mało... ja po kilku minutach od załączenia PC, jak zeszła chłodna woda z drabinek mam 34/27 - ja mam sterowanie pokojowe i nie muszę regulować poprzez krzywe, ale wydaje mi się że te 32,5 to trochę za mało - tzn wystarczyłoby, ale nagrzewanie w dłużej będzie trwać. Ja pod koniec grzania o 15 będe mieć w okolicy 35/28 Przy wyższej temperaturze zasilania lepiej wykorzystasz tanią taryfę i szybciej osiągniesz wyższą temperaturę. Inna sprawa, ze u mnie grzanie załącza się jak temperatura spadnie poniżej 22,75C To nie jest dobry pomysł. Pogarszamy COP a ze spadkiem temperatur przegrzejemy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 25.12.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Ale Koledzy problem w tym, że ja krzywą zwiększałem np. do 6 i po kilkunastu minutach stania przed sterownikiem nie widziałem żadnego wzrostu Tco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 25.12.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 (edytowane) tutaj już ci nie pomogę - jak wspomniałem - mam sterownik pokojowy a PC innej firmy (chociaż to akurat bez znaczenia) Liwko - wymyśl coś podejrzewa, że to wymaga czasu....u mnie przy pracujących obiegówkach z całego domu temperatura wody na zasilaniu GZ podnosi się bardzo wolno około 1C/1,5-2h lub nawet wolniej - nie zauważysz tego od razu...zwiększ i czekaj... To chcialem wlasnie napisac, trzeba troche poczekac...dzis od poczatku ustaw krzywa wyzej i czekaj. Ale byc moze brakuje pompie czasu aby dogrzac dom... U mnie w lekkie przymrozki jest cieplej. A woda na wejsciu przy 0 st jest okolo 35...mysle ze tez powinienes tak ustawic i poczekac Edytowane 25 Grudnia 2011 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 25.12.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 (edytowane) miejskiNie mam PC g-w, ale:Nie podałeś temperatur DZ [ a to również ważne]. Zakładając, że DZ pracuje prawidłowo, to jego temperatury mogą po prostu być niższe niż były wcześniej, a to owocuje niższą mocą grzewczą.Ustawianie wyższej temperatury zadanej nie zmusi PC do grzania z większą mocą. Jeśli obecna moc grzewcza jest wystarczającą do osiągnięcia temperatury zadanej, musisz pompie to umożliwić wydłużając czas pracy poza tanią taryfę [aby nagrzać szybciej trzeba dysponować większą mocą, a tej najwyrażniej nie masz]. Skoro teraz pracuje non stop na taniej i się "nie wyrabia", to innego rozwiązania nie widzę. Zakładając, że wszystko działa prawidłowo, obecnie uzyskiwana moc grzewcza jest efektem wcześniejszych założeń i takiego, a nie innego doboru zarówno mocy PC jak i wielkości wymiennika gruntowego. Układ jest jaki jest, a PC grzeje jak może. Trzeba jej tylko na to pozwolić. Edytowane 25 Grudnia 2011 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 25.12.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Witaj Miejski. Gratuluję tempa budowy. Ja też przeprowadziłem się na te święta, ale budowałem spoooro dłużej. Na razie nie mam problemów z temperaturą, chociaż dla nastroju rozpaliłem w piecokominku. Pompę, jak wiesz, mam bardzo podobną, tyle, że 8,8 kW. I tu się podobieństwa kończą. Podejrzewam, że w następnym sezonie też nie będziesz miał problemów z wydatkiem pompy. Twoje niedogrzanie upatruję w nast. czynnikach: - wilgoć budowlana (ja wygrzewałem budynek już w styczniu, a ostatnie mokre prace latem 2010) - chęć obniżania temp. w drogiej taryfie (musisz zapłacić frycowe, odparować wodę po budowie i uzyskać temp. wewnętrzną, więc nie oszczędzaj na prądkach) A teraz kilka moich obserwacji z działania RX910: - jak masz regulację temp wewn. to olej krzywą. Przynajmniej na początku. Ustaw 6 albo wyżej. Krzywa działa na zasadzie ograniczania temp. czynnika grzewczego, a w Twoim przypadku nawet dwójka nie jest osiągana. Jak osiągniesz temp. wewn. to PCi Ci się wyłączy i lepiej żeby nie było to spowodowane wcześniej zbyt niską krzywą. Jedno i drugie działa jak ogranicznik i podbicie krzywej nie zwiększy mocy pompy! - daj na maxa pompki obiegowe (dz i c.o.) i sprawdź temp. dz jak pisał Zigobar. To może Ci dużo powiedzieć. Sprawdź filtry i ciśnienie dz. - jeżeli boisz się grzania zbyt wysokimi temperaturami to poszukaj w menu sterownika "tmaxco" (albo jakoś podobnie) i ustaw np 35 C. Ponadto jest w RX910 jeszcze parametr ograniczający temp. gz. A na koniec jeszcze raz powtórzę radę przedmówców: cierpliwości. Przy podłogówce i świeżym budynku trzeba poczekać. Możesz wyłączyć kilka pętli. Przecież nie mieszkasz jeszcze w wszystkich dziurach . No to do dzieła. I ostatnia rada. W tym czasie przysługuje podgrzewać się nawzajem oraz za pomocą produktów zawierających C2H5OH. Wesołych i ciepłych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 25.12.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 (edytowane) Zigobar i niedowiarek, Otóż zgodnie z wcześniejszymi radami przed południem Tkmf (droga taryfa) ustawiłem na 20C, a Teko (tania taryfa) na 23C. I mimo, że trochę PC pogrzała dzisiaj CO w drogiej taryfie, niestety do chwili obecnej trzyma Twew=20C i nie chce więcej.Co do wygrzewania domu, u mnie pompa od dnia montażu (16.09) grzała CO w taryfie nocnej do 19C, więc od 3 miesięcy coś tam było wygrzewane.Co do innych danych to niżej parametry odczytane ze sterownika przed chwilą:Tco=32,4CTdzwe=5,1CTdzwy=0,6CCiśnienie DZ = 1,8Niestety nie wiem jak otworzyć obudowę, aby zobaczyć na jakim biegu chodzą pompki obiegowe DZ i CO.Może wina leży też w nie czyszczonym od momentu montażu filtrze DZ (raz się do tego zabrałem, wyczyściłem wodny, a do DZ nie miałem tak dużego klucza).I jakiś czas temu znowu pokazało się ZbCO, czyli pompa próbuje dogrzać grzałką CO (której nie ma), bo się nie wyrabia. Ustawiam krzywą grzania na 6, może pozakręcam niektóre pętle i dam znać jutro jak poszło. P.S. niedowiarek, nie ma co gratulować, ta wprowadzka to tak raczej z musu, bo się trochę rodziny na Święta zjechało i gdzieś spać trzeba. Zdecydowaliśmy się więc na własne, jeszcze nie do końca wykończone "cztery kąty". We wtorek wchodzą malarze na drugie malowanie, potem jakieś drobiazgi wewnątrz i wchodzimy z meblami. Edytowane 25 Grudnia 2011 przez miejski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.12.2011 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 I mimo, że trochę PC pogrzała dzisiaj CO w drogiej taryfie, niestety do chwili obecnej trzyma Twew=20C i nie chce więcej Mnie też to wygląda na za krótkie grzanie w stosunku do zapotrzebowania na ciepło. Ustaw wyższe temperatury na sterowniku w drogiej, żeby pc pogrzała 24h/dobę aż osiągniesz wymaganą temperaturę. Mieliśmy parę dni zimnych i budynek się nieco wychłodził, a teraz trudno mu się wygrzać jeśli straty ciepła są zbliżone do zysków. Skoro pc chodzi w taniej bez przerw, to wygląda na to że właśnie tak jest. Musisz zwiększyć ilość dostarczonego ciepła przez wydłużenie czasu pracy pc, bo jej mocy nie zwiększysz, gdyż jest mniej więcej stała bez względu na ustawienia na sterowniku. Temperatury dz masz mniej więcej ok. Zmierz jeszcze temperaturę powrotu wody z co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 26.12.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Na dole po środku we frontowej części masz taką dziurkę. Tam w środku jest śrubka 10 tka. Odkręcasz i zdejmujesz obudowę. Też mi się wydaje Miejski, że trzyma Cię krzywa. Zwiększ ją, a na pompie nie zobaczysz zwiększenia temperatury od razu. Musi to potrwać kilka godzin/dni, ja miałem właśnie taki problem, że krzywa mi wyłączała pompę przed osiągnięciem temp. Na krzywej 2 osiągałem 20,7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 26.12.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Niestety nie wiem jak otworzyć obudowę, aby zobaczyć na jakim biegu chodzą pompki obiegowe DZ i CO. Na płycie czołowej u dołu jest blachowkręt typu "farmer" w otworze. Klucz nasadowy (bodaj 10) i otwierasz obudowę odchylając dołem do przodu. Uważaj na przewody do sterownika (nie dasz rady odstawić płyty czołowej całkiem na bok). Po kolei od lewej są pompki cwu, co i dz. I grzej kilka dni non-stop. I to w potrójnym wymiarze 1 - przytul się do żony_m, 2 - zaaplikuj dawkę świątecznych napojów 3 - PCi. Za kilka dni będzie lepiej . P.S. A nie masz przypadkiem jakich mostków termicznych typu brak włazu na dach, drzwi na strych albo do piwnicy, nieocieplona ściana przy podbitce itp. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 26.12.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 OK, jest poprawa.Dałem wczoraj wieczorem 20C w drogiej, 23C w taniej, krzywą na 6 i pozakręcałem połowę pętli na dole i na górze. I już koło północy było OK - pompa osiągnęła 23C przy Tco rzędu 37,5C. Dzisiaj po południu otworzyłem zamknięte pętle u góry i dam tak PC pochodzić do jutra, a jutro z kolei otworzę te kilka zamkniętych na dole. Adiqq rozstaw podłogówki mam co 10cm, czasami co ok. 7cm (przy dużych oknach w salonie). Co do mostków to wszystko typu włazy, podbitki itp mam już zrobione, choć chodzi mi po głowie zamówienie termowizji, gdy przyjdzie solidna zima, aby zobaczyć gdzie ew. mostki są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawter 28.12.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Witam,Będę miał w swoim domu pompę ciepła 7kW, zastanawiam się nad producentem, rozwarzam dwie opcje:1. ekonomiczna: PPC Ecopower2. wypas: IVT HE z płynną regulacją przepływu pomp.Różnica całej kotłowni wynosi około 5 tys. Zł.Które rozwianie polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 28.12.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 juz to widze...5 tys miedzy IVT a ecopower...wrzuc wycene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawter 28.12.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Ecopower: pci: 13,8 soft start: 0,7 zbiornik: 2,5 grupa bezp. 0,7 sterownik: 0,4IVT: 23,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.12.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Porównaj chociażby te zbiorniki. I co to jest ta płynna regulacja przepływu pomp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawter 28.12.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 zbiorniki: ecopower 300l, ivt: 185l zintegrowanypłynna regulacja polega na możliwości takiego ustawienia przepływu jaki jest potrzebny, a nie tylko biegi 1, 2, 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.12.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 zbiorniki: ecopower 300l, ivt: 185l zintegrowany płynna regulacja polega na możliwości takiego ustawienia przepływu jaki jest potrzebny, a nie tylko biegi 1, 2, 3 Czyli widzisz już różnicę. Zapewniam cię, że lepszy będzie większy zbiornik. Ta płynna regulacja nie jest warta tych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawter 28.12.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 rodzina jest 4 osobowa, koszt DZ taki sam, koszt montażu zbliżony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.12.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 rodzina jest 4 osobowa, koszt DZ taki sam, koszt montażu zbliżony Czyli taki większy zbiornik będzie ci wręcz niezbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts