niedowiarek 10.01.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Jak masz "zacięcie" techniczne to sobie poradzisz bez problemu. Ważne, żeby było wykonane starannie. Ja mam kształtki ocynk, co uważam za błąd, ale już po ptokach. Jak masz czas i chęci, to możesz przestudiować instrukcję do sterownika. Teraz PPC daje RX910 i instrukcja jest dostępna na stronie producenta. Warto wiedzieć jak zadać kłopotliwe pytanie wykonawcy, żeby się dowiedzieć, czy robi to po raz pierwszy, czy też wie gdzie diabeł pogrzebany. A jak się czujesz na siłach, to i kody serwisowe można zdobyć. Na etapie montażu najważniejsze to: porządnie wykonać dz, starannie go odpowietrzyć, odpowietrzyć pompki obiegowe (trzeba otworzyć obudowę). Dobrze byłoby zamontować zawory antyskażeniowe, a od biedy zwrotne na obwodzie cwu i uzupełniania dz i gz. Koniecznie zawór bezpieczeństwa przy zasobniku cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 10.01.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 ja tez jestem z okolic Bydgoszczy i rozważam zlecenie montażu pompy tej firmie tylko w moim przypadku chodziło by o pc7kw będziesz robić odwierty czy poziomy kolektor? U mnie będą prawdopodobnie robione dwie studnie. Z uwagi na to że na granicy mojej działki jest rów melioracyjny w którym płynie malutka strużka wody i jest tam również odprowadzana deszczówka z innych budynków i drogi wewnętrznej, wykonawca po oględzinach stwierdził że to najlepsze rozwiązanie. Studnia pierwsza jest czerpna, woda będzie zrzucana do rowka, a druga studnia będzie jako zapasowa w razie jak by zabrakło wody w pierwszej, a przy okazji będę mógł z niej korzystać do celów gospodarczych. Takie to dziwne rozwiązanie ale wiem że tak się robi jeśli chodzi o dolne źródło. Firma ta jest wskazana przez producenta jako dystrybutor na tym terenie i mam nadzieję że wiedzą kogo polecają. Mnie tylko interesuje czy użytkownicy tych pomp powtórnie by kupili tą samą czy może szukali by czegoś innego. Ja zdecydowałem się na polską pompę bo generalnie każda pompa jest taka sama w środku a różni się tylko jakością wykonania i markowymi podzespołami no i oczywiście marką własną która najbardziej ma wpływ na cenę. Dlatego wybrałem polski produkt ale pozostaje ziarenko niepewności czy to dobry wybór. Stąd prośba o opinię dotychczasowych użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 10.01.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 ja przeczytałem cały ten wątek i to mnie przekonało do tej pompy i nie pamiętam aby ktoś żałował swojej decyzji (ale może się mylę)a jakie masz odczucia po kontakcie z tą firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 W tym temacie masz wszystko wyjaśnione. Ja, jak na razie jestem bardzo zadowolony:) Stosunek cena-jakość, bardzo dobry. Nie wiem czy bym wybrał inną, musiał bym ją najpierw użytkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 10.01.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Ja z firmą się nie kontaktowałem tylko znalazłem dystrybutora na stronie i od razu do niego dzwoniłem. Gość wie o czym mówi, jest konkretny, widać że nie jest nowicjuszem. Ja też śledzę wątek Pomp Ciepła od kilku lat i coś tam już wiem. Jeśli chodzi o cenę też stara się być konkurencyjnym. Ogólnie bardzo pozytywnie, ale nie wiem czy sam będzie nadzorował montaż czy może tylko przyjedzie na koniec i poprosi o przelew. Z pracownikami bywa różnie. Niepokoi mnie tylko to że podłogówkę na powierzchni 165m2 na dwóch kondygnacjach robi bez projektu, bo twierdzi że przy tak małych inwestycjach nie ma potrzeby projektować systemu. Zasada jest jedna, i z doświadczenia dobiera ilość pętli i musi wszystko działać. Oczywiście wykonuje próby ciśnieniowe i wszystko co należy zrobić. Na koniec daje gwarancję na swoją robotę 24 m-ce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 To niech opisze pokrótce tą podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 10.01.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 W rozmowie telefonicznej nic nadzwyczajnego mi nie powiedział. 8-9 pętli na piętro, rury alu pex wawin zaczynające się i kończące w skrzynce rozdzielaczowej ułożone co 15 cm i zagęszczone w miejscach zimnych czyli np w okolicach okien do 10 cm. Twierdzi że taka jest zasada i należy tylko dobrać odpowiednią ilość pętli. ma mi coś więcej napisać na emaila w wolnej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Jakie będą długości pętli i różnice w ich długościach, co ile cm w łazienkach.Czy masz zamiar tym jakoś sterować, czy zwyczajnie imbusem na rozdzielaczu? Czy w łazienkach będą drabinki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 10.01.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Długości pętli jeszcze nie znam bo montaż jest w kwietniu i pewnie gość jeszcze do tego dokładnie sie nie zabrał. Sterowanie bym chciał mieć w każdym pomieszczeniu osobne jakimś zwykłym sterownikiem analogowym. Tak w łazienkach mają być drabinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Długości pętli jeszcze nie znam bo montaż jest w kwietniu i pewnie gość jeszcze do tego dokładnie sie nie zabrał. Sterowanie bym chciał mieć w każdym pomieszczeniu osobne jakimś zwykłym sterownikiem analogowym. Tak w łazienkach mają być drabinki. Sterowanie podłogówką w poszczególnych pomieszczeniach sobie odpuść. Kosztuje niemało a przy "mułowatości" podłogówki jest zbędne. Wyregulujesz imbusem raz i zapomnisz na wieki ( w każdym pomieszczeniu możesz ustawić inną temperaturę). Drabinki zrób jako osobne pętle podłogówki. Tylko trzeba pamietać, by oprócz drabinki jeszcze trochę metrów było w podłodze ( wszystkie pętle podłogówki powinny mieć w miarę równą długość) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.01.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 U mnie będą prawdopodobnie robione dwie studnie. Z uwagi na to że na granicy mojej działki jest rów melioracyjny w którym płynie malutka strużka wody i jest tam również odprowadzana deszczówka z innych budynków i drogi wewnętrznej, wykonawca po oględzinach stwierdził że to najlepsze rozwiązanie. Studnia pierwsza jest czerpna, woda będzie zrzucana do rowka, Nie jestem pewien, czy to najlepsze rozwiązanie i dokładnie je sobie sprawdź, a nie polegaj tylko na "jakoś to będzie". Po pierwsze musisz mieć studnie z odpowiednią wydajnością, czyli ponad 1m3/h pracy ciągłej przez kilkanaście h/dobę, po drugie odpowiednią jakość wody. W zasadzie powinno się wpuszczać wodę do tej samej warstwy wodonośnej z której się ją wypompowywuje. Przede wszystkim sprawdź wydajność studni, czy przez np. 3 dni będziesz w stanie pobierać 1m3/h wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 10.01.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Dopowiem tylko jeszcze, że pobór wody w ilości pow. 5 m3 na dobę wykracza poza tzw. zwyczajne korzystanie z środowiska i wymaga pozwolenia wodnoprawnego. To tak żeby być w zgodzie z literą prawa. A jeszcze musisz przewidzieć dość częste czyszczenie wymiennika płytowego po stronie dz. Każda woda, nawet o najlepszych parametrach w układzie otwartym powoduje zapychanie wymiennika. No chyba, że ją będziesz uzdatniał prze wymiennikiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 nie bez powodu PC woda-woda są tak mało popularne Są uciążliwe, ale ponoć najbardziej wydajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 10.01.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 no jezeli chodzi o odwierty to tez 90% pomp z odwiertami działa nielegalnie ... wystarcza "życzliwi" sąsiedzi... :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 10.01.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Tak naprawdę to i poziome. Ciekawe kiedy nasi osłowie wymyślą przepis utrudniający montowanie PC PW. Wiatrak może zabić pszczółkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 A z miodem ma być krucho:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 10.01.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Tak na prawdę to nie mam zbyt wielkiego wyboru, jeśli chodzi o DZ. Niby działka duża bo 1150m2 ale zabudowa domu powoduje że musiałbym ją cała orurować kolektorem poziomym. Zresztą żeby ją podnieść to podwyższyłem ją o ok 120 cm czyli humus, mający ok 1m, jest dopiero poniżej tej głębokości. Ponoć kolektora poziomego nie powinno układać w humusie. Wychodzi na to że kolektor byłby za głęboko w ziemi aby ta mogła się regenerować. Będę kopać studnie, a jak się okaże że nie ma wydajności lub jakości to je zrobię jako kolektory pionowe. Mam nadzieję że jest taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 12.01.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 U mnie ciąg dalszy parametryzowania ustawień PC Teraz skupiam się nad CWU i mam pytanie o to jak rozwiązaliście sprawę grzania ciepłej wody? Tylko pompą czy jednak wspomagacie się grzałką? U mnie na razie ustawione jest grzanie pompą, grzałka ma się włączyć jeżeli przez 99 minut nie da rady zrobić tego pompa, więc w praktyce nie włączy się nigdy. Problem jest tylko z takim ustawieniem taki, że kiedy pompa podgrzewa CWU produkuje bardzo wysoką temperaturę na wyjściu, na tyle wysoką, że przekracza maksymalny dozwolony poziom i sprężarka się wtedy wyłącza. Oznacza to przymusowy "przestój" pompy przez 20 minut zanim ponownie podejmie pracę. Chcą zminimalizować ilość start/stopów sprężarki zastanawiam się czy nie można rozwiązać tego lepiej? Może grzanie tylko w taniej taryfie grzałką z podbiciem temperatury? Jakie są wasze doświadczenia na tym polu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.01.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 A do jakiej temp. grzejesz, że ci przekracza ten dozwolony poziom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 12.01.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 A do jakiej temp. grzejesz, że ci przekracza ten dozwolony poziom? Mam ustawioną komf na 45 stopni a eko na 40 stopni. Pompa ma ustawione ograniczenie na max 52 stopnie na wyjściu i w trybie grzania CWU pompa osiąga ten poziom bardzo szybko w przeciągu 2-3 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts