Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiesz jaką masz histeryze tej CWU?

(...)

Napisz jeszcze jaki masz zbiornik.

Histerezę mam ustawioną na 3 stopnie. Zbiornik standardowy 300L

Aha, jeszcze jedno. Czy masz w tym czasie włączoną cyrkulację CWU?

Nie mam cyrkulacji CWU uruchaminej przez pompę, cyrkulację mam uruchamianą ręcznie z włączników przy bateriach.

Też chciałem ustawić podbicie do komfortowej rano w taniej taryfie i ewentualnie dogrzanie w 2 tańszych godzinach popołudniowych, ale kiedy pompa osiąga 52 stopnie na wyjściu i się wyłącza to przerywa też grzanie CO i to mnie irytuje, bo nie dość, że pompa pracuje więcej cykli to jeszcze przez 20 minut nie grzeje, a przy większych mrozach to każda minuta grzania w taniej taryfie jest na wagę złota ;) Dlatego zastanawiam się nad wykorzystaniem grzałki elektrycznej dołączonej do zbiornika. Teraz tylko wykorzystywana jest do "przegotowywania" wody raz w tygodniu, więc zastanawiam się czy nie będzie bardziej opłacalne ustawić ją na dogrzewanie wody w taniej taryfie.

No niestety tak to jest że się wyłącza. U mnie tak jest wieczorem.

Histeryze zrób na 5. Jeżeli będzie brakowało ciepłej wody to zwiększ ekonomiczną na 42 a komfortową na 47. Większa histeryza=rzadsze starty PC na podgrzanie CWU.

Rzeczywiste podgrzewanie CWU trwa o wiele dłużej niż pracuje PC, ponieważ podgrzewasz płaszcz a ten oddaje temperaturę do zbiornika. Jeżeli będzie musiał za dużo oddać PC się znowu na kilka minut załączy.

zrób tak i do wiosny daj sobie spokój. CWU najlepiej się reguluje latem;)

Liwko

Zmylił mnie opisem, nie podając objętości płaszcza. Tylko, że ta objętość płaszcza to chyba jakaś bardzo mała. I tak ma podgrzewać te 300l w 3-minutowych cyklach?

Hmm...dziwne rozwiązanie. Nawet jeśli po zwiększeniu histerezy cykle się trochę wydłużą.

Edytowane przez Zigobar

Liwko

Zmylił mnie opisem, nie podając objętości płaszcza. Tylko, że ta objetość płaszcza to chyba jakaś bardzo mała. I tak ma podgrzewać te 300l w 3-minutowych cyklach?

Hmm...dziwne rozwiązanie. Nawet jeśli po zwiększeniu histerezy cykle się trochę wydłużą.

On wcale nie ma 300l. Całość tak, ale nie wiem jaką ma pojemność jego zbiornik, a jaką płaszcz.

Jeżeli jest histeryza 3, i jeżeli w wewnętrznym zbiorniku jest nadal wystarczająco wysoka temp. (nie było w tym czasie poboru wody), to rzeczywiście może wystarczyć kilku minutowe grzanie. Przecież tu chodzi tylko o 3 stopnie.

Mam zbiornik z dwiema wężownicami Galmet SGW(S)B. Natomiast cykl pracy nie polega na tym, że pompa pracuje przez te 2-3 minuty i to wystarczy do podgrzania wody do zadanej temp. Pracuje tyle bo po takim czasie na wyjściu mam już 52 stopnie, a w pompie jest ogranicznik na taką temperaturę i po jej osiągnięciu pompa się wyłącza. Niestety nie zawsze wystarczy to do dogrzania wody do wymaganej temperatury. W efekcie mam przerwę w grzaniu CO (jeżeli grzanie CWU akurat "wypada" w trakcie grzania CO) bo sprężarka musi "ostygnąć" czasami dwie jeżeli i drugi cykl nie dogrzeje wystarczająco. Dlatego zastanawiałem się, czy nie można jakoś ustawić pompy aby nie grzała się tak bardzo podgrzewając wodę, albo czy nie lepiej wykorzystać grzałki.

W każdym razie chwilowo mam już ustawienia Liwko, zobaczę jak się sprawdzą.

No to może ja się pochwalę swoją wyceną i doborem urządzeń. Dom według projektu indywidualnego, Pow. zabudowy – 173,19m2,Pow użytkowa – 196,00m2 w tym garaż 24m2 nieocieplany ,kubatura - ~680m3. Budynek z silikatów, fundament ocieplony 20 cm styropiany ściany 22-24 cm styropianu w tym na 100m2 elewacja wentylowana. Poddasze ocieplone 30 cm wełny. Wentylacja mechaniczna z reku. , powierzchnia okien 40 m2- profil Veka Perfectline 5 komór, 3 szyby ...średnio 1,0. W domu cały rok dwie dorosłe osoby i kilka razy w roku dodatkowo jeszcze jedna dorosła osoba. Dom w Gdańsku.

W zakres prac wchodzi wykonanie instalacji

- wodociągowo - kanalizacyjnej, 55 pkt

- ogrzewania podłogowego części mieszkalnej budynku, 174m2

- kotłowni z pompą ciepła i dolnym źródłem w systemie woda-woda, Ecopower c11 plus soft start.

Łącznie za wszystko 50500 zł brutto. Cena może wzrosnąć jeżeli na głębokości 20 m nie będzie wody albo zła jej jakość lub za mała wydajność.

Nie wiem czy dobór pompy jest właściwy bo nie znam zapotrzebowania na energię budynku, ale cena chyba bardzo przystępna. Dodatkowo jeszcze wykonają mi montaż instalacji odkurzacza centr. w cenie 1600 za 7 pkt. Zrezygnowałem jedynie z instalacji wentylacji którą wykonam sam a jedynie pozostawię im automatykę i regulację do zrobienia. Za całą instalację reku z materiałem bez samego rekuperatora była cena 9 tys brutto.

Na jakiej podstawie dobrali Ci moc pompy ? Jakie jest zapotrzebowanie ?

Czemu nie 7 czy 8kW ?

Sory ale zadajesz pytanie na które ja już odpowiedziałem. Proponuję brać udział w dyskusji tylko wtedy jeżeli swoja wypowiedzią chcesz wnieść coś nowego do rozmowy. W przeciwnym razie rozmowa nie specjalnie ma sens.

czy nie można jakoś ustawić pompy aby nie grzała się tak bardzo podgrzewając wodę

Nie da się ustawić jeśli nie jest to pc inwerterowa. Zwykła albo grzeje z maksymalną mocą, albo jest wyłączona. U Ciebie pc grzeje na tyle szybko, że wężownica nie jest w stanie oddać tyle ciepła w tym czasie i stąd szybki wzrost temperatury wody grzewczej. Jedyna możliwość to zwiększenie ilości wody grzewczej przez zastosowanie albo zasobnika dwupłaszczowego - chyba najlepsze rozwiązanie dla pc, albo dodatkowego bufora co raczej nie ma sensu, albo dłuższej wężownicy co jest niewykonalne bez zmiany Twojego zasobnika.

dekar

Czyli jednak nie dwupłaszczowy, tylko zwykły z dwoma wężownicami. Domyślam się, że połączyłeś wężownice szeregowo dla uzyskania większej powierzchni wymiany, co i tak okazało się niewystarczające. Układ można poprawić dodając wymiennik z obiegówką - jedna strona wpięta szeregowo z wężownicą, a druga między dół i np. środek zbiornika [wraz z obiegówką].

Czy zastosowane u Ciebie sterowanie umożliwia przełączenie PC między CWU i CO [bez przerwy w pracy PC], jeśli uzyskasz temperaturę docelową w zbiorniku [np. 45stopni] zanim temperatura na wyjściu skraplacza osiągnie 52stopnie?

Jakiej mocy PC?

Przy okazji - nie po to kupuje się PC g-w, aby grzać CWU grzałkami.

Jak już wspomniał kolega "rwxw" mocy swojej PC nie zmniejszysz, ale wystarczy tylko zadbać o odbiór tej mocy przy zachowaniu małych strat i układ powinien pracować poprawnie, z większą sprawnością, bez niepotrzebnych przerw [szczególnie w taniej taryfie].

Edytowane przez Zigobar

Zigobar dopiero się uczę ustawień i moje pytania mają charakter badawczo-rozwojowy ;). Nie wiem jak mam podłączony zbiornik CWU bo rozbiła to firma montująca pompę.

Sterownik w pompie jedynie steruje priorytetem pracy na CO lub CWU.

Poświęciłem trochę czasu i obserwowałem zachowanie się pompy i zauważyłem, że:

1. Jeżeli w trakcie grzania CWU osiągnie się zadaną temp w zbiorniku, to pompa oczywiście nie przerywa cyklu i "wraca" do temp. grzania CO, niestety aby osiągnąć taki efekt muszę ustawić niską histerezę, co skutkować będzie częstszymi załączeniami w trakcie dnia.

2. W przypadku kiedy jednak czujnik nie pokazał, że temp. CWU osiągnęła zadanego minimum przed osiągnięciem granicznych 52 stopni na wyjściu przez PC, sprężarka wyłącza się, ale temperatura CWU po tym wyłączeniu jednak wciąż wzrasta (przykładowo po zatrzymaniu się sprężarki miałem jakieś 39 z hakiem na czujniku, a po kilku minutach było to już ponad 41 stopni).

Muszę teraz wyłapać o ile stopni podnosi mi pompa temp. CWU na takim jednym, pełnym cyklu i wtedy będę wiedział jak dobrać pozostałe parametry aby zoptymalizować pracę. Wydaje mi się, że gdybym miał bardziej "inteligentny" sterownik, który uwzględniałby zadaną temp. CWU przy ustawianiu temperatury na wyjściu z PC tak aby nie przerywać cyklu pracy sprężarki to nie musiałbym kombinować, no, ale niestety sterowniki w tym typie pompy są dość proste i działają jak działają...

Edytowane przez dekar

Jedyna możliwość to zwiększenie ilości wody grzewczej przez zastosowanie albo zasobnika dwupłaszczowego - chyba najlepsze rozwiązanie dla pc, albo dodatkowego bufora co raczej nie ma sensu, albo dłuższej wężownicy co jest niewykonalne bez zmiany Twojego zasobnika.

Moim zdaniem zastosowanie dodatkowego bufora o pojemności zbliżonej do "płaszcza" jest lepszym rozwiązaniem niż zastosowanie zasobnika dwupłaszczowego.Wodę z płaszcza wykorzystujesz tylko do ogrzewania CWU natomiast z takiego bufora i do CO.

Miałem rozwiązanie z dwupłaszczem i kłopot z wodą i wyłączaniem pompy teraz mam zasobnik z wężownicą i małym buforem i kłopotu nie ma.

Edytowane przez kamyk68

dekar

Musisz być pewien sposobu wykorzystania obydwu wężownic. Zadzwoń do wykonawcy lub porównaj sposób podłączenia z rysunkiem i opisem wyprowadzeń, które znajdziesz w dokumentacji zbiornika. Zakładam, że PC jest jedynym żródłem ciepła podłączonym do zbiornika.

Nawet "wypasiony" sterownik nie zmniejszy różnicy temperatur między obwodami, gdyż wynika ona z rozwiązań konstrukcyjnych układu.

Na razie [bez ingerencji w konstrukcję]:

- możesz obniżyć temperaturę zadaną w zbiorniku [może wystarczy 44 lub 43stopnie?]. To będzie Twój punkt wyjścia. Za nisko też nie zejdziesz bo w końcu ważny jest komfort użytkownika, a układ ma dostarczyć takiej temperatury i ilości wody jaka jest Ci potrzebna.

- możesz podnieść temperaturę zadaną na wyjściu PC [max. 55stopni - wartość graniczna i przez fachowców nie zalecana]. Podnoś o jeden stopień i obserwuj przez jakiś czas efekty.

Przydałby się pomiar delty GZ przy grzaniu CO oraz CWU [przekonamy się czy przepływ właściwy].

Podaj również moc PC [przyda się zwolennikom wykorzystania wężownic w układach z PC].

Z Twojego opisu wynika, że różnica między wyjściem PC a wodą w zbiorniku to jakieś 12stopni [w chwili wyłączenia]. Jak na układ z PC to dużo.

Edytowane przez Zigobar

Moim zdaniem zastosowanie dodatkowego bufora o pojemności zbliżonej do "płaszcza" jest lepszym rozwiązaniem niż zastosowanie zasobnika dwupłaszczowego.

Skoro masz i działa lepiej, to wycofuję się z tego, że buforek nie ma sensu. Trzeba go tylko wraz z doprowadzeniami bardzo dobrze ocieplić.

Wydaje mi się, że gdybym miał bardziej "inteligentny" sterownik, który uwzględniałby zadaną temp. CWU przy ustawianiu temperatury na wyjściu z PC tak aby nie przerywać cyklu pracy sprężarki to nie musiałbym kombinować, no, ale niestety sterowniki w tym typie pompy są dość proste i działają jak działają...

Myślę że sam sterownik może nie pomóc . Pompa wyłączając się wcześniej może nie zdążyć nagrzać CWU do komfortowej temperatury .Trzeba zwiększyć ilość wody w układzie wężownicy wówczas pompa będzie chodziła dłużej i wolniej będzie podnosiła temperaturę .