niedowiarek 15.01.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 A zwiększenie biegu obiegówki cwu nie pomaga? Mierzyłeś tą deltę gz przy grzaniu cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 15.01.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 No to może ja się pochwalę swoją wyceną i doborem urządzeń. Dom według projektu indywidualnego, Pow. zabudowy – 173,19m2,Pow użytkowa – 196,00m2 w tym garaż 24m2 nieocieplany ,kubatura - ~680m3. Budynek z silikatów, fundament ocieplony 20 cm styropiany ściany 22-24 cm styropianu w tym na 100m2 elewacja wentylowana. Poddasze ocieplone 30 cm wełny. Wentylacja mechaniczna z reku. , powierzchnia okien 40 m2- profil Veka Perfectline 5 komór, 3 szyby ...średnio 1,0. W domu cały rok dwie dorosłe osoby i kilka razy w roku dodatkowo jeszcze jedna dorosła osoba. Dom w Gdańsku. W zakres prac wchodzi wykonanie instalacji - wodociągowo - kanalizacyjnej, 55 pkt - ogrzewania podłogowego części mieszkalnej budynku, 174m2 - kotłowni z pompą ciepła i dolnym źródłem w systemie woda-woda, Ecopower c11 plus soft start. Łącznie za wszystko 50500 zł brutto. Cena może wzrosnąć jeżeli na głębokości 20 m nie będzie wody albo zła jej jakość lub za mała wydajność. Nie wiem czy dobór pompy jest właściwy bo nie znam zapotrzebowania na energię budynku, ale cena chyba bardzo przystępna. Dodatkowo jeszcze wykonają mi montaż instalacji odkurzacza centr. w cenie 1600 za 7 pkt. Zrezygnowałem jedynie z instalacji wentylacji którą wykonam sam a jedynie pozostawię im automatykę i regulację do zrobienia. Za całą instalację reku z materiałem bez samego rekuperatora była cena 9 tys brutto. Czy naprawdę nikt nie chce się wypowiedzieć na temat doboru mojej pomy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.01.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Raczej nikt nie miał do czynienia z systemem woda-woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 15.01.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 A to w tym jest problem. A wiesz jak obliczyć zapotrzebowanie na ciepło? Jeżeli woda-woda ma najlepszą sprawność to teoretycznie mniejsza pompa jest potrzebna niz przy gruntowym wymienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.01.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 System woda-woda jest ponoć najsprawniejszy. Ponoć, bo nie jestem jego użytkownikiem. Jest też ponoć bardziej chimeryczny.Do obliczenia zapotrzebowania na ciepło, ściągnij sobie jakiś program OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 15.01.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 System woda-woda jest ponoć najsprawniejszy. Ponoć, bo nie jestem jego użytkownikiem. Jest też ponoć bardziej chimeryczny. Do obliczenia zapotrzebowania na ciepło, ściągnij sobie jakiś program OZC. Byłbym wdzięczny za jakiś link ale na Mac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 15.01.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 A jeszcze pytanie do Liwko, na jakiej głębokości znalazłeś dobrą wodę? Czy od razu ci się udało czy robiłeś jakieś badania geologiczne. Nie za bardzo mam plan jak do tego podejść po za tym że ponoć woda jest i to duży ciek to nic nie wiem więcej. I drugie pytanie to czy masz dwie studnie czy może zrzut robisz gdzieś do innego zbiornika albo do deszczówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.01.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 A jeszcze pytanie do Liwko, na jakiej głębokości znalazłeś dobrą wodę? Czy od razu ci się udało czy robiłeś jakieś badania geologiczne. Nie za bardzo mam plan jak do tego podejść po za tym że ponoć woda jest i to duży ciek to nic nie wiem więcej. I drugie pytanie to czy masz dwie studnie czy może zrzut robisz gdzieś do innego zbiornika albo do deszczówki? Ja mam odwierty na glikol-woda;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 15.01.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Czyli masz dwie studnie. A jakie głębokie i skąd wiedziałeś że tam jest woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.01.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Czyli masz dwie studnie. A jakie głębokie i skąd wiedziałeś że tam jest woda? Nie, ja mam pompę glikol-woda. Ty masz mieć woda-woda. To są dwa zupełnie inne systemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 15.01.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 A duży ten staw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 15.01.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Znam wszystkie wady i zalety systemu. Mój wykonawca taki ma i jest bardzo zadowolony a też ma w studniach kopanych. Jak wcześniej pisałem to nie mam zbyt dużego wyboru i pozostanę przy systemie woda woda. Ponadto rozmawiałem z gościem od odwiertów i studni i twierdzi że przy wszystkich założeniach spełnionych musi być woda zrzucana nie do drugiej studni ale do innego zbiornika z którego sie nie czerpie tej wody. Chodzi tu o to żeby wymiennik się nie zamulał. Wielokrotnie już kopał takie studnie i tylko wtedy nie było problemu. Oczywiście każdy rejon polski jest inny i inna jakość wody i jej głębokość... i tu jest pies pogrzebany. Ale może będę pionierem na forum systemu woda-woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.01.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Trzymam kciuki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 16.01.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 A to w tym jest problem. A wiesz jak obliczyć zapotrzebowanie na ciepło? Jeżeli woda-woda ma najlepszą sprawność to teoretycznie mniejsza pompa jest potrzebna niz przy gruntowym wymienniku. Tak nie do końca. Moc pompy dobierasz do zapotrzebowania domu na ciepło, więc nie ma znaczenia, czy będzie to pompa glikolowa, czy woda-woda. Różnica to nieco lepsza sprawność (COP) takiej pompy woda-woda, pod warunkiem, że wymiennik się nie zabrudzi. Był na naszym forum (dawno) opisany przypadek, że gość wydawał przez jakiś czas majątek na ogrzewanie PC woda-woda właśnie z powodu złej jakości wody i zarośnięcia wymiennika. Nie było odbioru ciepła na tym wymienniku i COP spadł do bardzo niskiego poziomu. Szczegółów nie pamiętam. Dlatego nie jest to u nas popularne rozwiązanie, choć energetycznie najlepsze, obarczone jednak większym ryzykiem podczas eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 16.01.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 No to Może ktoś jest w stanie jednak przeliczyć czy dobrze jest dobrany Ecopower C11 do mojego domu i jakie mam zapotrzebowanie na ciepło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dargoth 16.01.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Moim zdaniem 11kW to spore przewymiarowanie. 8kW bardziej by pasowało, ale to tak na oko. Mniejsza moc, to mniejszy przepływ wody, a to z kolei mniejsze ryzyko, że studnia nie da rady. No i oczywiście mniejsze koszty inwestycji. OZC naprawdę wypada zrobić, a później przypilnować ekipy, żeby dobrze wszystko wykonali i teoria nie rozminęła się z praktyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 16.01.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Szukałem tego OZC żeby samemu zrobić ale nie mam windowsa i nic dla mnie nie znalazłem. Ale faktycznie może poproszę wykonawcę żeby to przeliczył jeszcze raz , tym razem dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 16.01.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 przepraszam za totalny offtopic, ale nie mam kogo zapytac-jaką moc przyłączeniową prądu nalezy miec w domu, gdy sie ma pompę ciepła? Mam w umowie 10 kw budowlany i 16 później. Ide jutro podpisac umowę i chce być pewna, że będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.01.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 przepraszam za totalny offtopic, ale nie mam kogo zapytac-jaką moc przyłączeniową prądu nalezy miec w domu, gdy sie ma pompę ciepła? Mam w umowie 10 kw budowlany i 16 później. Ide jutro podpisac umowę i chce być pewna, że będzie ok Ale jaką moc pompy ?jaka pompa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 16.01.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Ale jaką moc pompy ?jaka pompa ? ecopower c9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts