Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam w domu 11 KW- dolna wartość progu- i nigdy mi nie wybiło, wszyscy się pukali w czoło, że to za mało, będzie problem, a tu nic, wszystko działa, a koszt przyłącza śmieszny.. Pompa C7, wszystko na prąd- indukcja, pompa w studni, zmywarka, pralka i całe oświetlenie.

Mam bodajże podobnie (muszę zerknąć wieczorem w papiery), i faktycznie nawet jak wszystko niemal działało, nie było problemów.

• 2 weeks później...

W najbliższym tygodniu prognoza na noc to nawet do -32, proszę posiadaczy PPC o relacje "z frontu" - ile na zewnątrz, ile wewnątrz, co się dzieje z pompą, czy pracuje non stop, jakieś niedobory ciepła i czym uzupełniane, dobowe zużycie prądu w tych warunkach, inne spostrzeżenia.

Jeżeli taka pogoda się utrzyma przez 2-3 tygodnie to i tak jest około 5% czasu całego roku i nie rzutuje znacząco na wynik finansowy, jednak warunki pracy Waszych pomp są niecodzienne i wnioski też mogą być ciekawe, może jest jeszcze czas żeby coś poprawić w swoim "ogródku" - mam stan surowy, otwarty.

Podłączam się do pytania. Sam jeszcze nie podjąłem decyzji w sprawie pompy ciepła i w tym półroczu muszę zdecydować czy wejść w gaz czy w pompę robiąc wszystko sam.

Pozdrawiam

W pierwszym sezonie było u mnie -27 i nie było problemu, ale to już był szczyt możliwości mojej PC. Takie temperatury u mnie zdarzają się jednak tylko raz na kilka lat.

W pierwszym sezonie było u mnie -27 i nie było problemu, ale to już był szczyt możliwości mojej PC. Takie temperatury u mnie zdarzają się jednak tylko raz na kilka lat.

liwko jaką masz temp wyjścia na pompie w te mrozy .u mnie nie chce być więcej niż 32 stopnie i w domku robi się chłodno.

Jak sobie radzą Wasze pompy PPC przy tych mrozach?

Na razie tylko Liwko napisał, że pompa daje radę do -27 oraz michaldruk - budynek nie zamieszkały i też jest raczej ok.

Czy zmierzył ktoś dobowe zużycie prądu przy tych warunkach?

W skali roku to mało znaczące ale przy podsumowaniu samej zimy już chyba tak.

• 2 weeks później...