Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich jestem tu nowy więc prosze o zrozumienie w kwestii zadawanych pytań. W przyszłym tygodniu zamierzam podpisac umowę na PC C9 lub C11 sam jeszcze do końca nie wiem którą takie mi zaproponowano nie opisując za bardzo zasadności dom mam 145m2 użytkowej + 20m2 garaż. Z uwagi na koszty zdecydowałem się na kolektor poziomy. Koszt z podłogówką 45k w sumie chyba nie taki duży. Nie ukrywam ze zdecydowałem sie z paru względów chodz do konca nie jestem jeszcze przekonany. Planowałem piec gazowy LPG + weglowy + solary kwotowo porównywalnie jak PC przeraził mnie jednak koszt eksploatacji rzędu minimum 4500/rok (3500 gaz+ 1000 wegiel). Mam pare pytań o których prosze o wyjasnienie: 1. Czy podłogówka winna tez byc w garażu i kotłowni 2. Zaproponowano mi sterowanie WIFI czy to wogóle się sprawdza. CWU czy macie z nią problemy przy dziennej kompieli 4 osób (chodzi mi czy trzeba czekać aż się nagrzeje itp.

Ja co prawda nie mam pompy ciepla (jeszcze) ale postaram sie odpowiedziec. Niech mnie ktos poprawi jezeli sie myle. Jezeli bedziesz mial ziorbik na CWU 300l to nie powinienes miec problemow z ciepla woda przy 4 osobach, no chyba ze masz duza wanne i kazdy leje wody do pelna :)

Jezeli chodzi o ogrzewanie podlogowe w garazu to powiedziano mi ze nie trzeba gdyz tylko zwieksza koszty. Sprawdzono natomiast gdzie do budynku wchodzi woda, jezeli wchodzilaby przez garaz to byla propozycja aby garaz mial podlogowke, u mnie wchodzi wprost do kotlowni wiec przy projektowaniu zrezygnowana z ogrzewania garazu

jakie macie kolektory poziomie w pompach bo ja dostalem wycene, nie powiem bo jest w miare atrakcyjna ale w porownaniu z innymi kolektorami wielkosc zbila mnie z nog

domek 115 metrow - proponowana pompa 7kW

kolektory konkurencji od 100 do max 200 metrow a tutaj kolektor poziomy 400m2 czyli praktycznie pol mojej dzialki , to troche duzo, ale zapewniaja ze inaczej to nie bedzie dzialac, z drugiej strony firmy od mniejszych kolektorow twierdza ze taki duzy kolektor to przewymiarowania

wycena pompy 31 tys netto bez podlogowki (w cenie kolektor 400m2, pompa 7kw, kotlownia , pompa z wbudowanym zbiornikiem CWU cos kolo 170-200 litrow)

moze ktos to zweryfikowac?

Witam

ja dostałem taką wycenę za ins. PPC kolektory będa pionowe ze względu na wielkośc działki 10 ar. czećciowo zalesiona. Nie wiem czy nie za duży zbiornik cwu dla 2 os.

powierzchnia całkowita: 110,53 m2

powierzchnia ogrzewana: 92,41 m2

garaż ogrzewany okresowo 18,12 m2

moc pompy ciepła 7 KW

wentylacja 150 m3/h

system:

1. pompa ciepła typu glikol/woda z wymiennikiem gruntowym o mocy 7 KW

o parametrach O/35/50 z funkcją grzania CWU

2. kominek powietrzny z wkładem o mocy 14 KW wg osobnego opracowania

3. wentylacja mechaniczna z rekuperacją

4. ogrzewania podłogowe + grzejniki drabinkowe

na parterze folia, styropian 15cm,folia reflex,dylatacje, rury ,spinki

wylewka jastrychowa 6,5cm

5. kotłownia -pompa ciepła, zasobnik CWU 300l stojący, rekuperator

6. sterowanie ogrzewania sterownikiem pogodowym pompy ciepła

7. instalacja wod/kan bez przyłączy w obrębie budynku z rurą cyrkulacji

8. garaż ogrzewany okresowo poprzez grzejnik

lp elementy systemu cena jednostkowa szt/m2/mb razem

1.dolne źródło

1.1 dolne źródło spiralne płaskie 16 600 9 600,00 9 600,00

1.2 sondy pionowe 95 135 12 825,00 12 825,00

2.kotłownia z pompą ciepła

2.1 kolektor źródła w kotłowni 1050 1 1 050,00

2.2 zespół pompowy cyrkulacji 750 1 750,00

2.3 grupa bezpieczeństwa 350 1 350,00

2.4 bufor CO -

2.5 sofstart 700 1 700,00

2.6 pompa ciepła PPCEcopower C7/7KW 14400 1 14 400,00

2.7 zasobnik CWU 300l 2600 1 2 600,00

2.8 materiały instalacyjne 1800 1 1 800,00

2.9 montaż i uruchomienie 1000 1 1 000,00

2.10 razem netto 22 650,00

3.wentylacja mechaniczna

3.1 kanaly powietrzne 35 40 1 400,00

3.2 anemostaty 34 8 272,00

3.3 wymiennik GWC -

3.4 zespół pompowy -

3.5 czerpnia , wyrzut podejście 214 1 214,00

3.6 rekuperator B3BWX 300 3500 1 3 500,00

3.7 sterownik rekuperatora 550 1 550,00

3.8 sterownik GWC -

3.9 razem netto 5 936,00

4.ogrzewania podłogowe izolacje rury jastrychy

4.1 posadzki grzewcze 54 92,41 4 990,14

4.2 rozdzielacz na parterze 1400 1 1 400,00

4.3 rozdzielacz na pietrze -

4.4 piony zasilające -

4.5 razem netto 6 390,14

5.1 instalacja grzejnikowa 150 2 300,00

5.2 razem netto 300,00

6.instalacja wod/kan

6.1 instalacja zimna i ciepła woda +cyrkulacja 75 9 675,00

6.2 instalacja kanalizacyjna 75 5 375,00

6.3 materiały instalacyjne 1300 1 1 300,00

6.4 razem netto 2 350,00

7 razem netto z kolektorem płaskim 47 226,14

8 razem netto z sondami 50 451,14

oferta ważna 3 miesiące

nie uwzględniono ceny grzejników

nie uwzględniono doprowadzenia zasilania siłowego do kotłowni

oferta nie obejmuje ceny styropianu i wykonania wylewek jastrychowych

powierzchnia kolektora płaskiego 350 m2

Którego instalatora PPC mozecie polecić? Moze byc na priva oczywiście. Jestem zdecydowana na ecopower, na razie mam pierwsza wycene od instalatora Liwko, ale chciałam jeszcze mieć coś w zanadrzu. Najbliżej ode mnie do Poznania lub Wrocławia, choć nie jestem przekonana do wrocławskiego Nanotermu, bo krotkie odwierty proponują. A jaka jest Wasza opinia na ten temat? Dobrze by było, aby można było razem z rekuperacją instalacje pc wykonac. POmóżcie , please, bo dla mnie to już najwyższy czas działać w tym temacie. Liwko, czy ty miałeś rekuperator razem z pompa montowany?

No proszę, jakie wyceny pomp ciepła: 31000, 50400 zł... Przecież pompę ciepła można mieć za 15.000 zł razem z kolektorem! Nie wierzycie? Zapytajcie Liwko! Twierdził tak ze 100% pewnością w grudniu ubiegłego roku.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P-!!!&p=5050971&viewfull=1#post5050971

Edytowane przez budowlany_laik

No proszę, jakie wyceny pomp ciepła: 31000, 50400 zł... Przecież pompę ciepła można mieć za 15.000 zł razem z kolektorem! Nie wierzycie? Zapytajcie Liwko! Twierdził tak ze 100% pewnością w grudniu ubiegłego roku.

A nie można??? Sama PC serii A najmniejszej mocy kosztuje 10600 netto bez rabatów. Jeżeli wykonamy samemu DZ poziome to spokojnie się za PC i DZ w 15 zmieścimy. Do takiej mocy przy dobrze ocieplonym domu wystarczy niewielki kolektor.

Oczywiście do tego dojdzie jeszcze i kotłownia i GZ.

Bujaj się laik:D

Dobrze by było, aby można było razem z rekuperacją instalacje pc wykonac. POmóżcie , please, bo dla mnie to już najwyższy czas działać w tym temacie. Liwko, czy ty miałeś rekuperator razem z pompa montowany?

Gadałem ostatnio z instalatorem, który mi montował PC i wiosną będzie montował kolejną u mojego kolegi. Wtedy podłączymy DZ pod chłodnicę rekuperatora.

Mam wykonany osobny GWC na zimę, ale dzisiaj zrobił bym prościej. Zimą reku pracuje na tak małych obrotach, że przepuszczenie niewielkiej części energii z DZ przez chłodnicę rekuperatora nie zaszkodzi zbytnio temperaturze DZ. Za to latem można z dobrodziejstwa DZ korzystać do woli.

Inaczej. Robić odwierty i podłączyć i PC i rekuperator. Najwyżej zrobić z 10m więcej odwiertów.

1. Czy podłogówka winna tez byc w garażu i kotłowni 2. Zaproponowano mi sterowanie WIFI czy to wogóle się sprawdza. CWU czy macie z nią problemy przy dziennej kompieli 4 osób (chodzi mi czy trzeba czekać aż się nagrzeje itp.

W garażu nie musi. Wystarczy że nie dasz izolacji poziomej pod posadzką, a temperatura w garażu nie powinna spaść zimą poniżej 0. No chyba, że zamierzasz w garażu zimą majstrować, w tym przypadku zrobił bym delikatną podłogówkę. W kotłowni trzeba zrobić.

Mam 240l CWU. Dla 3 osób w zupełności starcza, ale dla 4 lepszy będzie 300l zbiornik. Przez całą dobę mam ustawioną temperaturę na prysznic (+40*) i wieczorem na wannę (+46*). Gdyby brać wannę jedną po drugiej mógł by być problem. No oczywiście zależy to też od wielkości wanny i długości poprzedniej kąpieli;)

jakie macie kolektory poziomie w pompach bo ja dostalem wycene, nie powiem bo jest w miare atrakcyjna ale w porownaniu z innymi kolektorami wielkosc zbila mnie z nog

domek 115 metrow - proponowana pompa 7kW

kolektory konkurencji od 100 do max 200 metrow a tutaj kolektor poziomy 400m2 czyli praktycznie pol mojej dzialki , to troche duzo, ale zapewniaja ze inaczej to nie bedzie dzialac, z drugiej strony firmy od mniejszych kolektorow twierdza ze taki duzy kolektor to przewymiarowania

Wielkość kolektora zależy od zapotrzebowania twojego domu na ciepło. 100m bym się nie odważył, 200m musiał by być bardzo dobrze ocieplony dom, 300m można niemal brać w ciemno, 400 będzie przewymiarowany. Jeżeli masz mało miejsca zrób 300m, będzie dobrze. No chyba, że tak jak pisałem masz bardzo dobrze ocieplony dom, wtedy wystarczy 200m.

Raczej zależy to od tego gdzie ta kotłownia jest. Jeśli sąsiaduje z pomieszczeniami ogrzewanymi, to po co sama miałaby być ogrzewana?

Nie mam podłogówki w kotłowni - temperatura w największe mrozy 18*C.

To zależy gdzie wisi czy stoi zbiornik CWU. Jeżeli w kotłowni to lepiej (taniej) grzać podłogę w II taryfie i mieć mniejsze straty na CWU. Przetestowałem na własnej skórze. Poza tym, po co zmniejszać bufor, który ładujemy w taniej taryfie? Przecież te twoje +18* musi się z czegoś brać.

W garażu nie musi. Wystarczy że nie dasz izolacji poziomej pod posadzką, a temperatura w garażu nie powinna spaść zimą poniżej 0. No chyba, że zamierzasz w garażu zimą majstrować, w tym przypadku zrobił bym delikatną podłogówkę.

Obawiam sie że jeśli temp. spadnie poniżej 10 st. to może być problem w niedogrzaniu innych pomieszczeń bezpośrednio stykających się z garażem poza tym przejscie do kotłowni mam przez garaż więc trochę bym zmarzł. Rozważam opcje zwykłego grzejnika elektrycznego z czujnikiem temperatury. Koszt podłogówki w garażu to 2000zł.

W dalszym ciągu nikt mi nie powiedział o sterowaniu WIFI, i czy wybrać C9kw czy C11kw,

W dalszym ciągu nikt mi nie powiedział o sterowaniu WIFI, i czy wybrać C9kw czy C11kw,

Moc pompy będzie zależała od zapotrzebowania domu na ciepło i CWU. Tutaj nikt z fusów tego nie wywróży. Powinieneś dać komuś do policzenia OZC (pogadaj z kierownikiem budowy).

WIFI nie mam. Moim zdaniem jest to fajny ale zbędny bajer. Jeżeli nie wiąże się z jakimiś większymi kosztami można sobie taki zafundować.