Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Muszę wam przyznać rację. W nocy z soboty na niedzielę grzałka przegrzewa mi wodę do 65*. Rano napuściłem do wanny wodę gorącą do granic moich możliwości (moja żona i tak wolała by jeszcze cieplejszą), i zmierzyłem temperaturę. Okazało się, że ma 40*

Jednak dalej będę stał przy stanowisku, że lepiej dwa razy na dobę dogrzać ją do temperatury np. 45* by zminimalizować start-stopy sprężarki.

Trzeba też pamiętać że woda w zbiorniku musi mieć wyższą temperaturę od 40* by tyle było w wannie.

Muszę wam przyznać rację. W nocy z soboty na niedzielę grzałka przegrzewa mi wodę do 65*. Rano napuściłem do wanny wodę gorącą do granic moich możliwości (moja żona i tak wolała by jeszcze cieplejszą), i zmierzyłem temperaturę. Okazało się, że ma 40*

Jednak dalej będę stał przy stanowisku, że lepiej dwa razy na dobę dogrzać ją do temperatury np. 45* by zminimalizować start-stopy sprężarki.

Trzeba też pamiętać że woda w zbiorniku musi mieć wyższą temperaturę od 40* by tyle było w wannie.

Liwko, faktycznie grzejesz CWU wylacznie w taniej taryfie i to wystarcza? to ze rano woda jest ciepla do kapieli/prysznica to OK, ale jak 2h za dnia jeszcze dogrzejesz to powiedzmy pomiedzy 19 a 21 masz wode powyzej 40* ? w ciagu dnia nie spada Ci temp.? u mnie to jakos nie przechodzi :|

Liwko, faktycznie grzejesz CWU wylacznie w taniej taryfie i to wystarcza? to ze rano woda jest ciepla do kapieli/prysznica to OK, ale jak 2h za dnia jeszcze dogrzejesz to powiedzmy pomiedzy 19 a 21 masz wode powyzej 40* ? w ciagu dnia nie spada Ci temp.? u mnie to jakos nie przechodzi :|

Mam taryfę weekendową. Grzeję do 45* przed 6 rano i po 21. Rano (poza weekendem) nikt u nas się w wannie nie kąpie, więc do 21 starcza ciepłej wody na prysznice. Po 21 można brać kąpiel w wannie.

Napisałem w temacie ogólnym, ale tutaj przede wszystkim powinno się to znaleźć.

No to napiszę coś ciekawego.

Moja pompa to Ecopower firmy PPC.

Jakiś czas temu pompa zaczęła mi się sporadycznie całkowicie wyłączać. Po opuszczeniu i podniesieniu bezpieczników wszystko wracało do normy. Jednak zaczęło to się zdarzać coraz częściej. Zaniepokojony zadzwoniłem do producenta. Po krótkich wyjaśnieniach doszedł do wniosku, że siadł zapewne moduł kontroli fazy (cokolwiek to znaczy). Kazał mi zdjąć obudowę, wytłumaczył które to dziadostwo i poradził natenczas zmostkować kable. PC zaczęła pracować normalnie ale nie miała ochrony przed zanikami faz. Spisałem symbol modułu i zamówiłem z neta. Dzisiaj przyszedł i sam go zamontowałem. Koszt naprawy 54zł, czas 3 minuty.

Zastanawiam się, ile by mnie to kosztowało, gdybym miał pompę jakiejś renomowanej firmy...

Napisałem w temacie ogólnym, ale tutaj przede wszystkim powinno się to znaleźć.

No to napiszę coś ciekawego.

Moja pompa to Ecopower firmy PPC.

Jakiś czas temu pompa zaczęła mi się sporadycznie całkowicie wyłączać. Po opuszczeniu i podniesieniu bezpieczników wszystko wracało do normy. Jednak zaczęło to się zdarzać coraz częściej. Zaniepokojony zadzwoniłem do producenta. Po krótkich wyjaśnieniach doszedł do wniosku, że siadł zapewne moduł kontroli fazy (cokolwiek to znaczy). Kazał mi zdjąć obudowę, wytłumaczył które to dziadostwo i poradził natenczas zmostkować kable. PC zaczęła pracować normalnie ale nie miała ochrony przed zanikami faz. Spisałem symbol modułu i zamówiłem z neta. Dzisiaj przyszedł i sam go zamontowałem. Koszt naprawy 54zł, czas 3 minuty.

Zastanawiam się, ile by mnie to kosztowało, gdybym miał pompę jakiejś renomowanej firmy...

Gdybyś miał pompę renomowanej firmy to...... by się to wogóle nie zdarzyło :)

A buforek dołożyli? Jak przyjdzie czas na pierwszą naprawę pogwarancyjną, to zapewne nam się tu też pochwalisz jak było :)

A tak na marginesie, ta pompa na V wcale nie jest tej firmy :)

No cóż nie dołożyli, bo nie ma takiej potrzeby .Ty masz? Buforek u mnie to płyta fundamentowa gr.20cm a na poddaszu to strop monolityczny gr.15cm + posadzka 6cm bez odcięcia styropianem.Ta pompa ma w standardzie miękki start jeśli o to Ci chodzi. A jeśli chodzi o ten margines to jak wszystko we współczesnym świecie. Jest jednak drobna różnica moja pompa jest wyposażona w zdalny do niej dostęp przez np internet i jak się coś będzie działo z nią to będą wiedzieli na pewno co się zepsuło lub nawaliło że coś nie działa jak trzeba. Kosztowało mnie to 1 zeta w promocji. A taką naprawę jak u Ciebie również sam będę mógł przeprowadzić jeśli będę potrafił. Także spoko.

A myślisz że ta część nie była renomowanej firmy? Ta pompa jest zbudowana z samych takich części. W pompach na V czy na N i innych, są niemal te same części ;)

Bardzo istotne słowo niemal... Pare tych na V a bardziej na N rozebralem i do tych na N daleka droga została naszym i zagranicznym producentom

Są przykłady na tym forum, że Wiesiek mimo ogrzewania podłogowego zaleca bufor (tak mojego kolegę naciągnęli :p)! Głupota na maksa. Nawet z nimi rozmawiałem i żadne argumenty do nich nie trafiały. Tak im kazali na szkoleniu i tak robią. Brak słów.

I tak trzeba robic jeżeli ogrzewanie podłogowe ma termostaty do wszystkich pomieszczeń i słowniki na rozdzielaczach....

I tak trzeba robic jeżeli ogrzewanie podłogowe ma termostaty do wszystkich pomieszczeń i słowniki na rozdzielaczach....

A po jakiego grzyba te siłowniki? Budujemy najpierw mułowaty system, a później chcemy nim sterować. U mnie już trzeci rok wiszą kabelki do siłowników, i będą już tam wisieć do końca moich czy domu dni. Ustawiłem raz i wystarczy. Bufor w tym wypadku jedynie pogarsza COP i często trzeba go ładować w drogiej taryfie.

A po jakiego grzyba te siłowniki? Budujemy najpierw mułowaty system, a później chcemy nim sterować. U mnie już trzeci rok wiszą kabelki do siłowników, i będą już tam wisieć do końca moich czy domu dni. Ustawiłem raz i wystarczy. Bufor w tym wypadku jedynie pogarsza COP i często trzeba go ładować w drogiej taryfie.

Ale są tacy ludzie co koniecznie chcą i co wtedy?

Zamykają się wszystkie pomieszczenia i zostaje jedna 80mb fi 17mm petelka podpieta pod 12kW pompę...

Ale są tacy ludzie co koniecznie chcą i co wtedy?

Zamykają się wszystkie pomieszczenia i zostaje jedna 80mb fi 17mm petelka podpieta pod 12kW pompę...

To trzeba ich uświadamiać że to nie wskazane. No ale po co to robić skoro można wcisnąć buforek, termostaty, siłowniki. Nóż się w kieszeni otwiera.