Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak myślałem! No ale skoro są takie dobre w czym problem że nie mogą się u nas przebić na rynku?I nie w temacie teraz, szukam dobrego i niedrogiego zasobnika do CWU do pC 300 ,400 lub 500l. Może ktoś coś dobrego polecić?

A to ciekawe pierwsza sprzedaż w Polsce gruntowek przez ostatnie 3 lata

Jaka powierzchnia, i jaka pompka obiegowa to ciągnie?

220 m2 . Jeszcze nie wiem kupiłem w zeszły poniedziałek pc przez internet i czekam na nią ciągle (mają 14 dni na dostawę) Pompa jest wyposażona w pompy z regulacją mocy ale jakie jeszcze nie wiem! Był u mnie Pan z tej firmy na V i stwierdził że bez problem to pociągnie. Pożyjemy zobaczymy Napiszę na pewno.

220 m2 . Jeszcze nie wiem kupiłem w zeszły poniedziałek pc przez internet i czekam na nią ciągle (mają 14 dni na dostawę) Pompa jest wyposażona w pompy z regulacją mocy ale jakie jeszcze nie wiem! Był u mnie Pan z tej firmy na V i stwierdził że bez problem to pociągnie. Pożyjemy zobaczymy Napiszę na pewno.

A jakiej mocy i jaka cena? (samej PC i instalacji)

A jakiej mocy i jaka cena? (samej PC i instalacji)

Moc pompy to 8 kw cena 19560 zł brutto 23% vat przesyłka przy wpłacie na konto za free.To cena za urządzenie z instalacji której/ Górnego źródła czy dolnego? Na razie mam tylko górne to jakieś 4000zł +4 rozdzielacze z nierdzewki po 520zł za szt brutto(Copricorn) . teraz jeszcze zasobnik CWU (czekam na ewentualne sugestie) i dolne źródło 600mb fi 32 pozim wód gruntowych to w tej chwili 30cm latem 1,4m max

Witam.

Z ciekawością przeczytałem ostatnie 15 stron wątku. W maju ruszam z budową domku Praktyczny 3 Właśnie podpisałem umowę z elektrownią i na dostawę wody. Mam jeszcze podpisać umowę na przyłącz gazu, bo gazem mam ogrzewać dom. Chwilowo się wstrzymałem pod wpływem informacji które udało mi się tutaj wyczytać. Słyszałem wcześniej o PC ale wydawało mi się, że za taką instalacje trzeba zapłacić powyżej 60k więc skreśliłem ją na samym początku. Czytając wątek wiem że można kupić pompę, zrobić kotłownie i kolektor poziomy za ok. 30k. Nie robiąc komina i nie doprowadzając gazu wychodzi tylko trochę drożej niż gaz.

Proszę o podpowiedź czy w moim przypadku taka instalacja ma sens.

- domek 154m plus nieogrzewany garaż

- działka 16 arów. Piasek a raczej - raczej pył piaszczysty. Tak to określił goelog który znalazł lustra wody przy 4m odwiercie co chyba jest mało korzystne przy PC.

- moja żona lubi się kąpać we wrzątku, nie mierzyłem ale na pewno powyżej 50st. ;)

głównie chodzi mi o grunt bo jak gdzieś czytałem to mokry piasek oddaje 40w/m2 a suchy to może dawać mniej o połowę czy jakoś tak. Jeśli to prawda to całe oszczędności na ogrzewaniu wzięły by w łeb.

Edytowane przez grigo
nie działający link

...suchy piasek to nawe 10-15 W/m2, ale to nie oznacza końca oszczędności tylko większy kolektor poziomy (oczywiście jeżeli działki Ci starczy ;) )

jeśli przyzwoicie ocieplisz domek to pompa 7-8 kW w zupełności Ci wystarczy więc kolektor ok 400-600 m2

jak wygospodarujesz tyle miejsca to możesz iść tą drogą jak mawiał klasyk ;)