Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

racja na piasku tez pracuje G/W, ale maks. to 10 W z 1 m, piasek tez ma wadę , że łatwo sie przechładza. Zaleta latem szybko się nagrzewa od słońca i nawet grunt ma ok. 20C!!

... dlatego w Twoim przypadku warto przemyśleć kolektor pionowy w granicach 160 metrów = niestety około 11-12.000 zł lub pompę powietrze-woda, której całkowity koszt z zasobnikiem CWU i robocizną powinien się zamknąć do 25.000 zł

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... dlatego w Twoim przypadku warto przemyśleć kolektor pionowy w granicach 160 metrów = niestety około 11-12.000 zł lub pompę powietrze-woda, której całkowity koszt z zasobnikiem CWU i robocizną powinien się zamknąć do 25.000 zł

Chyba muszę trochę jeszcze o tym poczytać ale chyba zaczynają się pojawić koszty inwestycji które mnie przerastają. Odwiert 160m to kupa kasy. Przy wierceniu studni słyszałem o stawce 150 za metr x 160m robi 24k a gdzie cała reszta. CZy nie lepei zainwestować w dobrą izolacje, ciepłe okna i ew. rekuperator i grzać piecem gazowy kondensacyjnym. Chodzi o to by były niskie rachunki za ogrzewanie ale jak się przeinwestuje instalacje to się inwestycja będzie zwracała kilkanaście lat.

Odzysk ciepła z powietrza w naszym klimacie jakoś do mnie nie przemawia. Przecież im zimniej tym mniejsza sprawność takiej pompy.

Chyba muszę trochę jeszcze o tym poczytać ale chyba zaczynają się pojawić koszty inwestycji które mnie przerastają. Odwiert 160m to kupa kasy. Przy wierceniu studni słyszałem o stawce 150 za metr x 160m robi 24k a gdzie cała reszta. CZy nie lepei zainwestować w dobrą izolacje, ciepłe okna i ew. rekuperator i grzać piecem gazowy kondensacyjnym. Chodzi o to by były niskie rachunki za ogrzewanie ale jak się przeinwestuje instalacje to się inwestycja będzie zwracała kilkanaście lat.

Odzysk ciepła z powietrza w naszym klimacie jakoś do mnie nie przemawia. Przecież im zimniej tym mniejsza sprawność takiej pompy.

Realna cena za odwiert to na gotowo 65-75 zł brutto plus dokumentacja geologiczna 1500 zł i prosty rozdzielacz w kotłowni zrobiony kosztem ok. 300 zł.

Musisz sobie wszystko przeliczyć:

1) albo idziesz w PC gruntową z kolektorem poziomym robionym samemu + koparkowy,

2) albo idziesz w droższe o 5-8 tys. odwierty zyskując nieco większą sprawność pompy (powiedzmy 200 zł mniejsze rachunki rocznie, choć niekoniecznie, może czasem wyjść na to samo), ale nie martwisz się o to co później na działce postawisz, posadzisz, itp.

3) albo kupujesz pompę powietrze-woda za cenę jak pisałem, nic nie musisz kopać, wiercić, robić projektu, zdobywać pozwoleń, itp., ale rachunki za ogrzewanie będą około 30 % większe niż z pompy gruntowej, np. 1800-2000 zamiast 1500 zł rocznie. Sam sobie musisz przemyśleć i policzyć co chcesz i na co Cię obecnie stać.

Jeśli już interesujesz się PC i skorzystasz z porad na naszym forum, do tego wybierzesz sprawdzonego instalatora, na pewno będziesz bardziej zadowolony niż z gazu. Moim zdaniem gaz to powoli będzie przeżytek jeśli chodzi o grzanie domków, choć ma prawie tyle zalet co i PC. Jeśli jeszcze dodatkowo zdecydujesz się na wentylację mechaniczną zamiast grawitacyjnej, możesz całkowicie zrezygnować z kominów, co też nie jest bez znaczenia w koszcie budowy.

To 150zł to była cena którą płacił znajomy za odwiert studni do czerpania wody użytkowej. Niewykluczone, że coś pomieszałem albo to zupełnie inne odwierty są.

Jaka jest przybliżona cena za zrobienie każdego z trzech rodzajów pomp. Tj. urządzenie, odwiert lub kolektor poziomy i kotłownia ze zbiornikami itp.

Może jest ktoś w stanie polecić sprawdzoną firmę z okolic Krakowa?. Trochę już poczytałem i muszę decydować bo za miesiąc majster będzie chciał komin stawiać a to może być niepotrzebne.

Za dwa tyg. targi ogrzewnictwa w Poznaniu, chyba pojadę zobaczyć co ciekawego się pojawiło na rynku

Realna cena za odwiert to na gotowo 65-75 zł brutto plus dokumentacja geologiczna 1500 zł i prosty rozdzielacz w kotłowni zrobiony kosztem ok. 300 zł.

Musisz sobie wszystko przeliczyć:

1) albo idziesz w PC gruntową z kolektorem poziomym robionym samemu + koparkowy,

2) albo idziesz w droższe o 5-8 tys. odwierty zyskując nieco większą sprawność pompy (powiedzmy 200 zł mniejsze rachunki rocznie, choć niekoniecznie, może czasem wyjść na to samo), ale nie martwisz się o to co później na działce postawisz, posadzisz, itp.

3) albo kupujesz pompę powietrze-woda za cenę jak pisałem, nic nie musisz kopać, wiercić, robić projektu, zdobywać pozwoleń, itp., ale rachunki za ogrzewanie będą około 30 % większe niż z pompy gruntowej, np. 1800-2000 zamiast 1500 zł rocznie. Sam sobie musisz przemyśleć i policzyć co chcesz i na co Cię obecnie stać.

Jeśli już interesujesz się PC i skorzystasz z porad na naszym forum, do tego wybierzesz sprawdzonego instalatora, na pewno będziesz bardziej zadowolony niż z gazu. Moim zdaniem gaz to powoli będzie przeżytek jeśli chodzi o grzanie domków, choć ma prawie tyle zalet co i PC. Jeśli jeszcze dodatkowo zdecydujesz się na wentylację mechaniczną zamiast grawitacyjnej, możesz całkowicie zrezygnować z kominów, co też nie jest bez znaczenia w koszcie budowy.

jako uzytkownik PC P-W zgadzam sie z powyzszym, ze pci p-w jest nieco drozsza w eksploatacji od gruntowki

nie wiem jaka temp w domu utrzymuje rydzadam ale strzelil w 10 z moim zuzyciem zlotowek na prad za miniony sezon :)

wyszlo 2100 zl CO i CWU, a po przeliczeniu na gaz GZ-50 wyszlo by cos kolo 4000 wiec jestem zadowolony :)

cala zime mialem 22-23st C

Edytowane przez QQQQ

jako uzytkownik PC P-W zgadzam sie z powyzszym, ze pci p-w jest nieco drozsza w eksploatacji od gruntowki

nie wiem jaka temp w domu utrzymuje rydzadam ale strzelil w 10 z moim zuzyciem zlotowek na prad za miniony sezon :)

wyszlo 2100 zl CO i CWU, a po przeliczeniu na gaz GZ-50 wyszlo by cos kolo 4000 wiec jestem zadowolony :)

cala zime mialem 22-23st C

Zapomniałeś podać ile drewna w tym czasie spaliłeś. Dla mnie to dramat palić codziennie w kominku by zmniejszyć koszty PC. To żadne oszczędności!!! Palicie bo musicie!!! Jeżeli się z tym nie zgadzasz, to chętnie przytoczę twoje posty.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem od drogiej gruntówki z odwiertami jest inwestycja w energooszczedność ale złym pomysłem bo drogim jest gaz ziemny.

Jeśli doprowadzisz do niskiego zapotrzebowania domu na ciepło rzędu 40-50kWh/m2/rok to najlepszym i najtańszym rozwiązaniem będzie ogrzewanie na prąd,koszt to tylko 4tys.zł.

Jeśli "boisz" się prądu(trzeba mieć jaja) to do takiego domu wystarczy słaba powietrzna pompa ciepła max.8kW a to koszt max.15tys.zł z montażem.

Arturo zbanowany ? cos przeoczylem ??

Tak to określił goelog który znalazł lustra wody przy 4m odwiercie co chyba jest mało korzystne przy PC.... mokry piasek oddaje 40w/m2 a suchy to może dawać mniej o połowę czy jakoś tak.

Nie jest źle, bo skoro masz piasek, to łatwo, a więc tanio się w nim wierci i może mieć sens zastosowanie odwiertów a nie poziomego. Lustro wody też jest ok. Nie musisz robić odwiertu na 160m, ale możesz zrobić płytkie odwierty, np. Liwko ma 10 metrowe i też jest dobrze. 150zł/m to kompletny kosmos. Wiertaczy poszukaj np. na alegro, pogadaj z nimi, to się dowiesz jak na prawdę jest.

Odnośnie domu, to przemyśl dobrze jego ocieplenie i przypilnuj, żeby było jak najmniej mostków, bo niestety konstrukcja temu sprzyja. Masz szanse się zmieścić w 8kW, ale musisz się postarać.

Ja bede budowal w okolicach Wroclawia, zatem ceny nie powinny byc nizsze niz Krakow. Mam aktualna wycene od 2 firm (wedle mnie wcale nie najtanszych) i cena za matr odwiertu to 65-70 netto.

Niestety laczny koszt: (Odwiert okolo 170m, podlogowka 170m2, pompa ciepla Niebe) w granicach 66-72 tys zł.

Watek przegladam od dawna i jak widze te ceny to zastanawiam sie nad ta polska PC :)

Zapomniałeś podać ile drewna w tym czasie spaliłeś. Dla mnie to dramat palić codziennie w kominku by zmniejszyć koszty PC. To żadne oszczędności!!! Palicie bo musicie!!! Jeżeli się z tym nie zgadzasz, to chętnie przytoczę twoje posty.

oczywiscie ze pale w kominku - przez caly sezon zuzylem 2,2mp debu

pci mam na sterowniku pokojowym jak wspominalem i pracuje niezalezni od tego czy napale w kominku czy nie

Ja bede budowal w okolicach Wroclawia, zatem ceny nie powinny byc nizsze niz Krakow. Mam aktualna wycene od 2 firm (wedle mnie wcale nie najtanszych) i cena za matr odwiertu to 65-70 netto.

Niestety laczny koszt: (Odwiert okolo 170m, podlogowka 170m2, pompa ciepla Niebe) w granicach 66-72 tys zł.

Watek przegladam od dawna i jak widze te ceny to zastanawiam sie nad ta polska PC :)

W Wrocku PC p-w możesz mieć w podobnej konfiguracji możesz mieć za około 50 kzł i to brutto .Zobacz daikin , Atlantic.

Tak naprawdę jak dobrze dobierzesz to nawet 45 k zł starczy.Mam już kilka takich w Warszawie i działają .A wrocek mam leprze wrunki pracy

przy tej wielkości domu te 2,2 m drewna jest do przeżycia

liwko tobie wiadomo chodzi że przy powietrznej raczej musisz palić a przy gruntowej jak masz ochote

ja takiej zimy jak w tym roku musiałbym palić w kominku z 3 tygodnie przy ppw to też masz skalkulowane.

jednak kominek przy ppw ma duży wpływ na srednioroczny cop

W Wrocku PC p-w możesz mieć w podobnej konfiguracji możesz mieć za około 50 kzł i to brutto .Zobacz daikin , Atlantic.

Tak naprawdę jak dobrze dobierzesz to nawet 45 k zł starczy.Mam już kilka takich w Warszawie i działają .A wrocek mam leprze wrunki pracy

W takiej cenie to ma już gruntową z odwiertami.

oczywiscie ze pale w kominku - przez caly sezon zuzylem 2,2mp debu

pci mam na sterowniku pokojowym jak wspominalem i pracuje niezalezni od tego czy napale w kominku czy nie

Oczywiście sprawność twojego kominka wynosi 0. Tyle drewna starczyło by mi na pół sezonu grzewczego!

Ogrzewasz niewiele więcej metrów a rachunek dwa razy większy. W dodatku jeszcze to drewno. Coś blado ta twoja powietrzna wypada.

Pompy Ecopower są tanie. Nawet bardzo. Więc czy aby nie podejrzane...?

Moi rodzice po ponad trzydziestu latach zainwestowali w nową lodówkę. Stara Mińsk ciekła, ale nadal działała. Dzisiaj stoi w domku letniskowym i spisuje się nadal bardzo dobrze. Kolega natomiast po dwóch latach musiał wymienić lodówkę Beko na nową, bo się naprawiać nie opłacało.

To że coś jest drogie, nie oznacza że jest lepsze. Ta pompa zbudowana jest z podzespołów znanych firm i to jest najważniejsze. W razie czego każdą z części można szybko kupić i wymienić. Nawet samemu jak się okazuje :)