r19 15.04.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Moi rodzice po ponad trzydziestu latach zainwestowali w nową lodówkę. Stara Mińsk ciekła, ale nadal działała. Dzisiaj stoi w domku letniskowym i spisuje się nadal bardzo dobrze. Kolega natomiast po dwóch latach musiał wymienić lodówkę Beko na nową, bo się naprawiać nie opłacało. To że coś jest drogie, nie oznacza że jest lepsze. Ta pompa zbudowana jest z podzespołów znanych firm i to jest najważniejsze. W razie czego każdą z części można szybko kupić i wymienić. Nawet samemu jak się okazuje Gdyby Twoi rodzice wymienili lodówkę 10 lat temu zaoszczędziliby sporo pieniędzy na energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.04.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Gdyby Twoi rodzice wymienili lodówkę 10 lat temu zaoszczędziliby sporo pieniędzy na energii Jeżeli ta nowa wytrzyma tyle co stara, to masz rację. Osobiście nie sądzę by tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.04.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 np. Liwko ma 10 metrowe i też jest dobrze. Ile ich ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.04.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 W takiej cenie to ma już gruntową z odwiertami. Pisze ,że ma za 65 kzł Chyba ,że coś czytam źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.04.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 przy tej wielkości domu te 2,2 m drewna jest do przeżycia liwko tobie wiadomo chodzi że przy powietrznej raczej musisz palić a przy gruntowej jak masz ochote ja takiej zimy jak w tym roku musiałbym palić w kominku z 3 tygodnie przy ppw to też masz skalkulowane. jednak kominek przy ppw ma duży wpływ na srednioroczny cop Musi spalić ????? Bo co? Czy dla pompy gruntowej przy -25 C nie potrzeba dodatkowego źródła (To na jaką temperaturę liczysz instalację CO) TAk samo można dobrać pc pw np Zubadan iest opisany do -25C .Ale inne też działają,To tylko kwestia doboru a nie temperatury. To po prostu brak wiedzy a nie mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.04.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 masz ochotę to w mrożne dni zamiast jechać na copie 1 jedziesz na drewnie za 15 gr kilowat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.04.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 masz ochotę to w mrożne dni zamiast jechać na copie 1 jedziesz na drewnie za 15 gr kilowat Dość pokrętna odpowiedź.Która ma cop 1 i przy jakich parametrach.Jak długo występują takie warunki. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.04.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 myślę że wszystkie przy -25 napisalem jak ktoś ma ochotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.04.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 myślę że wszystkie przy -25 napisalem jak ktoś ma ochotę choć taką pompę kupilem to nie mam zamiaru pisać że jest idealna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 15.04.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Czy jeżeli przy -25st. C COP wynosi 1 to znaczy że przy zmniejszaniu się temp. zewnętrznej COP maleje? Przy jakiej temp. COP jest najwyższe? Jeżeli dostaję wyceny instalacji z różnych firm a następne z Ecopowera i ta ostatnia stanowi 50-60% poprzednich to zastanawiam się o co chodzi? Gdzie jest haczyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 15.04.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 ja nie zdecydowałem się na ecopowera,ale na inna polską produkcje i moge powiedzieć że wnetrza takich pompsa prawie identyczne i nie ma w tym żadnych haczyków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 15.04.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) Oczywiście sprawność twojego kominka wynosi 0. Tyle drewna starczyło by mi na pół sezonu grzewczego! Ogrzewasz niewiele więcej metrów a rachunek dwa razy większy. W dodatku jeszcze to drewno. Coś blado ta twoja powietrzna wypada. nie neguj bo nie znasz podnies u siebie temp. do 23 i bedziesz wiedzial ile potrzeba wiecej pradu na 23stC , a ile na podtrzymanie 21 moj racunek jest dla mnie super pisalem ze mozna przyjac ze pale w kominku codziennie co nie oznacza ze pale codziennie , i ... nie bedzie inaczej bo kocham zapach drewna palonego w kominku i widok i inaczej odczowalne cieplo w moich poprzednich postach pisalem rowniez ze duzo ciepla ucieka mi na nieogrzwane poddasze, i dzrzwi wejsciowe , bez wiatrolapu sa nieszczelne jak bede na emeryturze to zmnjejsze temp do 21stC i zaloze kubraczek co spowoduje spadek zuzycia pradu o ok. 40% p.s. w kominku bede palil zawsze uwielbiam to p.s.2 nie zamierzam sie z toba spierac o wyzszosc gruntowek nad P-W - to jest oczywiste. tymbardziej przy twoich wyliczeniach - luzik Edytowane 15 Kwietnia 2012 przez QQQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.04.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Ale jak pachnie dębinka. lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.04.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Podniesienie temperatury o jeden stopień skutkuje wyższym zużyciem o około 6%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.04.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Ile ich ma? rwxw coś się pokićkało:) Mam 3x40m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Podniesienie temperatury o jeden stopień skutkuje wyższym zużyciem o około 6%. utrzymywanie wyższej o 1* a nie podnoszenie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.04.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 utrzymywanie wyższej o 1* a nie podnoszenie ... Czyli kominek im służy do podnoszenia temperatury? Co w takim razie jest priorytetowym źródłem ciepła w takim domu? Po co pisze, że grzeje pompą? Grzeje kominkiem a pompa jedynie mu służy do podtrzymywania temperatury! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 16.04.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 choć taką pompę kupilem to nie mam zamiaru pisać że jest idealna Mógłbyś cos napisac więcej z poziomu użytkownika. Masz już zamontowaną, użytkujesz? Jakoś tak widzę, że emocje i podniecenie po zakupie zmalały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Czyli kominek im służy do podnoszenia temperatury? Co w takim razie jest priorytetowym źródłem ciepła w takim domu? Po co pisze, że grzeje pompą? Grzeje kominkiem a pompa jedynie mu służy do podtrzymywania temperatury! właśnie dla tego co nie którym wychodzi tak niskie zużycie energii ... w ciągu kilku godzin palenia kopsniesz w chałupę kilkadziesiąt kilowatów energii... nagłego wzrostu temp. nie masz bo znaczną część przejmie konstrukcja budynku a potem powoli oddaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.04.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 właśnie dla tego co nie którym wychodzi tak niskie zużycie energii ... w ciągu kilku godzin palenia kopsniesz w chałupę kilkadziesiąt kilowatów energii... nagłego wzrostu temp. nie masz bo znaczną część przejmie konstrukcja budynku a potem powoli oddaje... Dokładnie. Często to widać u grzejących gazem i mającymi kominki z płaszczem. Niby grzeje gazem, a co roku idzie 10m3 drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts