hydraulik_ 16.04.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Podniesienie temperatury o jeden stopień skutkuje wyższym zużyciem o około 6%. Nie do końca prawda Dotyczy to przypadku -20 /+20 Jeżli na dworze jest 0 to połowa tyej wartości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.04.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Nie do końca prawda Dotyczy to przypadku -20 /+20 Jeżli na dworze jest 0 to połowa tyej wartości Nie zgodzę się z tym. Jeżeli jest zero, to zużywamy mniej energii niż przy -20, ale podniesienie o jeden stopień skutkuje takim samym procentowym zwiększonym poborem energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.04.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Mógłbyś cos napisac więcej z poziomu użytkownika. Masz już zamontowaną, użytkujesz? Jakoś tak widzę, że emocje i podniecenie po zakupie zmalały Bo trzeba jeszcze właczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.04.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Nie zgodzę się z tym. Jeżeli jest zero, to zużywamy mniej energii niż przy -20, ale podniesienie o jeden stopień skutkuje takim samym procentowym zwiększonym poborem energii. Jest taki wzór w którym za ucieczkę ciepła odpowiada dt To wylicz ten procent. A co w przypadku jak na dworze jest 19 a w domy 20 dt =1 ,a jak wzrośnie do dt = 2 to strata jest dwa razy większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Jest taki wzór w którym za ucieczkę ciepła odpowiada dt To wylicz ten procent. A co w przypadku jak na dworze jest 19 a w domy 20 dt =1 ,a jak wzrośnie do dt = 2 to strata jest dwa razy większa. w tym przypadku to już wyższa matematyka bo duży wpływ mają zyski bytowe i słoneczko ( nawet za chmurami... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.04.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 w tym przypadku to już wyższa matematyka bo duży wpływ mają zyski bytowe i słoneczko ( nawet za chmurami... ) To taka propozycja doświadczenia myślowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.04.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Jest taki wzór w którym za ucieczkę ciepła odpowiada dt To wylicz ten procent. A co w przypadku jak na dworze jest 19 a w domy 20 dt =1 ,a jak wzrośnie do dt = 2 to strata jest dwa razy większa. Jak na zewnątrz będzie -80* a w domu +20, to utrzymanie temperatury o jeden stopień wyższej będzie skutkowało większym o 6% poborem energii. Dla mnie to jest bardzo logiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Jak na zewnątrz będzie -80* a w domu +20, to utrzymanie temperatury o jeden stopień wyższej będzie skutkowało większym o 6% poborem energii. Dla mnie to jest bardzo logiczne. wiecie co ... jak dotrwamy do przyszłego sezonu to mi przypomnijcie ten temat ... ja sobie swoją chałupę dokładnie poobserwuję ponotuję i wyliczę jak to jest naprawdę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.04.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Jak na zewnątrz będzie -80* a w domu +20, to utrzymanie temperatury o jeden stopień wyższej będzie skutkowało większym o 6% poborem energii. Dla mnie to jest bardzo logiczne. Problem z logiką -wychodzi 1 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.04.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Problem z logiką -wychodzi 1 % Ha, ha, ha... A przy -20 jakim sposobem wyjdzie 6%? Przy -80 wychodzi 1%, przy -20 wychodzi 6% a przy 0 wychodzi 3%. Cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Ha, ha, ha... A przy -20 jakim sposobem wyjdzie 6%? Przy -80 wychodzi 1%, przy -20 wychodzi 6% a przy 0 wychodzi 3%. Cuda. tak z wstępnego przeglądania moich zapisków widać że nie jest liniowo ... coś w tym jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.04.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 tak z wstępnego przeglądania moich zapisków widać że nie jest liniowo ... coś w tym jest ... Może i jest, tyle że w całej tej dyskusji chodzi o to, że ktoś dogrzewa chałupę kominkiem, bo twierdzi że dużo kosztuje utrzymywanie o 3* wyższej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.04.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Mógłbyś cos napisac więcej z poziomu użytkownika. Masz już zamontowaną, użytkujesz? Jakoś tak widzę, że emocje i podniecenie po zakupie zmalały zapierniczam na budowie z pompy jestem zadowolony -zobaczymy jakie zadowolenie będzie jak odpalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 16.04.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 zapierniczam na budowie z pompy jestem zadowolony -zobaczymy jakie zadowolenie będzie jak odpalę To nie bardzo wiem z czego wynika zadowolenie skoro pompa nie odpalona... Ładnie wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.04.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 nie licznika nie nabija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 16.04.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) Może i jest, tyle że w całej tej dyskusji chodzi o to, że ktoś dogrzewa chałupę kominkiem, bo twierdzi że dużo kosztuje utrzymywanie o 3* wyższej temperatury. z calym szacunkiem do Ciebie, a uwazasz ze nie jest? - i te 6% to w warunkach rzeczywistych nie do przyjecia p.s zgadzam sie ze u mnie ze wzgledu na kominek dogrzewaja sie mury od wewnatrz i pozniej oddaja cieplo ale ciagle trace duzo ciepla ktore ucieka na nieogrzewane jeszcze poddasze, ja uwazam ze korzysci z kominka bardziej zatrzymuja cieplo z podloowki na parterze , ale kominek daje rowniez chwilowe cieplo do wnetrza wez prosze pod uwage ze kominek przy moim grzaniu podnosi mi temp. max do 23 stC a zima mam na pokojowym ustawione 24stC zeby PCI zalaczala sie od 22 i pracowala do 6 rano bez rozlaczania ps2. podkreslam wyzszosc gruntowek jest niezaprzeczalna po raz 2 ps3. myslele ze nie mam nawet domu energooszczednego a wynik finansowy za caly sezon jest super (dla mnie) ps4. zwieksz u siebie temp. do 23 wewnatrz domu na zime i zobaczysz fizycznie o ile wzrosnie zuzycie pradu - teoretycznie mozna wszystko, praktyka jest wazniejsza "ufaj szkielku i oku" - tak mnie zycie nauczylo ps5. zuzylem palac prawie codziennie jak zaznaczalem ok 2,2mp debu - to tak duzo na caly sezon? Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez QQQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.04.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Po co? W każdym pomieszczeniu mam taką temperaturę jakiej potrzebuję, a kominek w sezonie grzewczym używam wyłącznie rekreacyjnie. Chcesz palić by dogrzewać, proszę bardzo. Jednak twoje podawanie zużycia kWh przez PC jest obarczone sporym błędem. Zawsze powinieneś napisać o tym drewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 16.04.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Po co? W każdym pomieszczeniu mam taką temperaturę jakiej potrzebuję, a kominek w sezonie grzewczym używam wyłącznie rekreacyjnie. Chcesz palić by dogrzewać, proszę bardzo. Jednak twoje podawanie zużycia kWh przez PC jest obarczone sporym błędem. Zawsze powinieneś napisać o tym drewnie. moj blad ze nie dodalem, poprawilem sie w nast. poscie jak ktos sledzi watki o pc doskonale wie ze pale w kominku bo lubie, nie po to zeby dogrzewac a po to zeby bylo chwilowo cieplo i przyjemnie ( wlacznie z zapachem debu ) moje zuzycie kWh bedzie obarczone bledem jezeli bede grzal kominkiem od rana do wieczora, a jezeli rozpalam kominek na 3-4 szczapy od ok. 19.00 - do spalenia to bedzie lekko mniejszy blad obiecuje ci ze jak zmniejsze temp do 20,5 stC moje zuzycie za sezon spadnie do 3,5kkWh za sezon - moze z tym 40% lekko przesadziłem , a wzrosnie jak juz odpale poddasze co i tak nie pogorszy mojego zadowolenia z PCi ktora mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 ps5. zuzylem palac prawie codziennie jak zaznaczalem ok 2,2mp debu - to tak duzo na caly sezon? czyli ok.3500 kwh to nie jest mało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 16.04.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 czyli ok.3500 kwh to nie jest mało ... ktore leci w gore i ucieka na poddasze ... oczywiscie ze czesc zostaje ... co mnie cieszy, ze przyjemne z pozytecznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts