Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie zgodzę się z tym. Jeżeli jest zero, to zużywamy mniej energii niż przy -20, ale podniesienie o jeden stopień skutkuje takim samym procentowym zwiększonym poborem energii.

Jest taki wzór w którym za ucieczkę ciepła odpowiada dt

To wylicz ten procent.

A co w przypadku jak na dworze jest 19 a w domy 20 dt =1 ,a jak wzrośnie do dt = 2 to strata jest dwa razy większa.:)

To wylicz ten procent.

A co w przypadku jak na dworze jest 19 a w domy 20 dt =1 ,a jak wzrośnie do dt = 2 to strata jest dwa razy większa.:)

w tym przypadku to już wyższa matematyka bo duży wpływ mają zyski bytowe i słoneczko ( nawet za chmurami... )

To wylicz ten procent.

Jak na zewnątrz będzie -80* a w domu +20, to utrzymanie temperatury o jeden stopień wyższej będzie skutkowało większym o 6% poborem energii. Dla mnie to jest bardzo logiczne.

Jak na zewnątrz będzie -80* a w domu +20, to utrzymanie temperatury o jeden stopień wyższej będzie skutkowało większym o 6% poborem energii. Dla mnie to jest bardzo logiczne.

wiecie co ...

jak dotrwamy do przyszłego sezonu to mi przypomnijcie ten temat ...

ja sobie swoją chałupę dokładnie poobserwuję ponotuję i wyliczę jak to jest naprawdę ...

Może i jest, tyle że w całej tej dyskusji chodzi o to, że ktoś dogrzewa chałupę kominkiem, bo twierdzi że dużo kosztuje utrzymywanie o 3* wyższej temperatury.

z calym szacunkiem do Ciebie,

a uwazasz ze nie jest? - i te 6% to w warunkach rzeczywistych nie do przyjecia

p.s zgadzam sie ze u mnie ze wzgledu na kominek dogrzewaja sie mury od wewnatrz i pozniej oddaja cieplo

ale ciagle trace duzo ciepla ktore ucieka na nieogrzewane jeszcze poddasze,

ja uwazam ze korzysci z kominka bardziej zatrzymuja cieplo z podloowki na parterze :), ale kominek daje rowniez chwilowe cieplo do wnetrza

wez prosze pod uwage ze kominek przy moim grzaniu podnosi mi temp. max do 23 stC a zima mam na pokojowym ustawione 24stC zeby PCI zalaczala sie od 22 i pracowala do 6 rano bez rozlaczania

ps2. podkreslam wyzszosc gruntowek jest niezaprzeczalna po raz 2

ps3. myslele ze nie mam nawet domu energooszczednego a wynik finansowy za caly sezon jest super (dla mnie)

ps4. zwieksz u siebie temp. do 23 wewnatrz domu na zime i zobaczysz fizycznie o ile wzrosnie zuzycie pradu - teoretycznie mozna wszystko, praktyka jest wazniejsza "ufaj szkielku i oku" - tak mnie zycie nauczylo :)

ps5. zuzylem palac prawie codziennie jak zaznaczalem ok 2,2mp debu - to tak duzo na caly sezon?

Edytowane przez QQQQ

Po co? W każdym pomieszczeniu mam taką temperaturę jakiej potrzebuję, a kominek w sezonie grzewczym używam wyłącznie rekreacyjnie.

Chcesz palić by dogrzewać, proszę bardzo. Jednak twoje podawanie zużycia kWh przez PC jest obarczone sporym błędem. Zawsze powinieneś napisać o tym drewnie.

moj blad ze nie dodalem, poprawilem sie w nast. poscie

jak ktos sledzi watki o pc doskonale wie ze pale w kominku bo lubie, nie po to zeby dogrzewac a po to zeby bylo chwilowo cieplo i przyjemnie ( wlacznie z zapachem debu )

moje zuzycie kWh bedzie obarczone bledem jezeli bede grzal kominkiem od rana do wieczora, a jezeli rozpalam kominek na 3-4 szczapy od ok. 19.00 - do spalenia to bedzie lekko mniejszy blad ;)

obiecuje ci ze jak zmniejsze temp do 20,5 stC moje zuzycie za sezon spadnie do 3,5kkWh za sezon - moze z tym 40% lekko przesadziłem ;), a wzrosnie jak juz odpale poddasze ;)

co i tak nie pogorszy mojego zadowolenia z PCi ktora mam :)