jasiek71 16.04.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 ktore leci w gore i ucieka na poddasze ... tak się tobie tylko wydaje ... myślisz że jak byś nie palił w kominku to mniej energii by poszło na ogrzanie ... kwh to kwh... mój dom przy 0* zużywa 50kwh na ogrzewanie i 10kwh na "żarówki "... zgadnij jakie będzie zużycie jak wyłączę wszystko i wyjadę z domu a zostawię samo ogrzewanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.04.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Ha, ha, ha... A przy -20 jakim sposobem wyjdzie 6%? Przy -80 wychodzi 1%, przy -20 wychodzi 6% a przy 0 wychodzi 3%. Cuda. Więc skąd 6% .Chciałem pokazać ,że to nie jest takie jednoznaczne 6% i już . Mam nadzieję ,że widzisz problem Można powiedzieć 10 % albo 3% .Które lepsze ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.04.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Więc skąd 6% .Chciałem pokazać ,że to nie jest takie jednoznaczne 6% i już . Mam nadzieję ,że widzisz problem Można powiedzieć 10 % albo 3% .Które lepsze ?? A właśnie że wszędzie piszą, że jest to około 6%, niezależnie od ocieplenia domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.04.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 na płocie pisało ci.a i ktoś wbił sobie drzazgę,to co piszą możesz zweryfikować sam,wrzuć sobie w OZC jakieś pomieszczenie i porównaj zapotrzebowanie na ciepło przy przyjętych temperaturach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 17.04.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 ale tak liczyłem to obecnie nie kalkuluje się palic drewnem jesli kupujesz oficjalnie, no jak masz "tanie z lasu ..." to wyjdzie najtaniej. Wtedy PC się nie kalkuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 18.04.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 ej chlopaki chyba odeszliscie od tematu...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dandi_X 24.04.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Mam pytanie dotyczace dolnego zrodla. Swego czasu wyslalem kilka zapytan z prosba o przedstawienie oferty do kilku firm sprzedajacych pc i kazda z nich podala inne dlugosc dolnego zrodla poziomego, tj. od 200 do 580 metrow. Dom bedzie bez piwnicy, bez uzytkowego poddasza. Uzytkowa czesc ma 123m2. Jako, ze planuje "sam" wykonac dz zastanawiam sie czy nie zrobic 2 petle spiralne po 200mb. Moc proponowanych pomp od 6kw do 7,6kw. Czy nie bedzie to za malo? Czy w kotlowni, do ktorej trzeba dostac sie przez garaz, tez zrobic na czesci podlogowke czy zostawic nie ogrzewane. Kotlownia przylega do czesci mieszkalnej. Garaz planuje wylozyc polbrukiem.Dzieki za konstruktywne opinie. Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.04.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Jaki masz grunt na głębokości około 1,5m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dandi_X 25.04.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Jaki masz grunt na głębokości około 1,5m? Od 50 cm do ok. 2,5m jest glina. Kolega, ktory 200m ode mnie wybudowal sie kilka lat temu ma piwnice i mowil, ze w lipcu glina byla twarda jak kamien. teraz tez w lawach woda stoi na glinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.04.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Od 50 cm do ok. 2,5m jest glina. Kolega, ktory 200m ode mnie wybudowal sie kilka lat temu ma piwnice i mowil, ze w lipcu glina byla twarda jak kamien. teraz tez w lawach woda stoi na glinie. To 300m powinno ci spokojnie wystarczyć. Jak zrobisz 400 spiralnego też będzie dobrze. Na 580m to cię zapewne ktoś chciał naciągnąć. Jeżeli nie planujesz jakichś dodatkowych prac zimą w garażu to bym go nie ogrzewał. Pamiętać tylko należy by nie dawać pod nim izolacji poziomej. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 25.04.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 To 300m powinno ci spokojnie wystarczyć. Jak zrobisz 400 spiralnego też będzie dobrze. Na 580m to cię zapewne ktoś chciał naciągnąć. Jeżeli nie planujesz jakichś dodatkowych prac zimą w garażu to bym go nie ogrzewał. Pamiętać tylko należy by nie dawać pod nim izolacji poziomej. Pzdr Przewymiarować nie zaszkodzi to tylko może wyjść na +. ja do swojej PC 8kw daję 600mb a mam wodę w tej chwili w stawie koło domu który wykopałem żeby mieć z niego wodę do budowy 40cm od poziomu gruntu a jesień i zima to 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dandi_X 25.04.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Garazu ogrzewac nie bede, a kotlownie? Kotlownia nie bedzie otwarta na garaz, oddzielac beda je drzwi i w tej kotlowni bedzie pompa, rozdzielacze, itd. Zrobic tam podlogowke czy nic nie robic? Czy pompa sama w sobie wydziela jakies cieplo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.04.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Garazu ogrzewac nie bede, a kotlownie? Kotlownia nie bedzie otwarta na garaz, oddzielac beda je drzwi i w tej kotlowni bedzie pompa, rozdzielacze, itd. Zrobic tam podlogowke czy nic nie robic? Czy pompa sama w sobie wydziela jakies cieplo? Ja bym zrobił podłogówkę. Zawsze możesz tam jeszcze zrobić pralnie i suszarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.04.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Przewymiarować nie zaszkodzi to tylko może wyjść na +. ja do swojej PC 8kw daję 600mb a mam wodę w tej chwili w stawie koło domu który wykopałem żeby mieć z niego wodę do budowy 40cm od poziomu gruntu a jesień i zima to 20cm. W pewnym momencie robi się to już zwyczajnie nieopłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 25.04.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 W pewnym momencie robi się to już zwyczajnie nieopłacalne. Przy koszcie 2,30 za mb fi32 +godzina lub 2 więcej za koparkę no i te parę litrów alkoholu skażonego to znowu nie aż takie koszta a sprawność pewniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 26.04.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Przy koszcie 2,30 za mb fi32 +godzina lub 2 więcej za koparkę no i te parę litrów alkoholu skażonego to znowu nie aż takie koszta a sprawność pewniejsza. Mam garaż nie ogrzewany i z izolacją w podłodze a temperatura w największe mrozy nie spadła poniżej +9st C ale to za sprawą nie zaizolowanej ściany pomiędzy garażem a częścią mieszkalną.Podobnie będzie u ciebie z kotłownią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.04.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Przy koszcie 2,30 za mb fi32 +godzina lub 2 więcej za koparkę no i te parę litrów alkoholu skażonego to znowu nie aż takie koszta a sprawność pewniejsza. W pewnym momencie dojdziemy do punktu 0. Więcej już ciepła nie odbierze, inwestycja większa a i pompka DZ większej mocy. Przewymiarowujcie, ale z rozsądkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.04.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 u mnie przy garażu praktycznie nie ogrzewanym, zaizolowanej podłodze, izolowanej ścianie garaż/dom(5cm styro) i nieszczelnej brami garażowej, temperatura nie spadła mi poniżej 0C Czyli ewidentnie ciepło idzie do garażu z domu. Rzecz w tym aby nie szło, a temperatura nie spadała poniżej 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 26.04.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 mam pytanko o podlicznik, chcialabym go zainstalowac gdy beda montować pompe, czy mozecie mi wytlumaczyc, co mam pod niego przygotować? tzn gdzie i jakie kable? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.04.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 mam pytanko o podlicznik, chcialabym go zainstalowac gdy beda montować pompe, czy mozecie mi wytlumaczyc, co mam pod niego przygotować? tzn gdzie i jakie kable? Nic:). Masz zapewne obok/nad PC osobną skrzyneczkę z bezpiecznikami (powinnaś mieć 3szt). Do niej elektryk się podepnie z podlicznikiem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts