zieli 21.05.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Mojego znajdziesz tutaj http://www.ppcpompy.eu/page14.php Z Wielkopolski. powinienes sam zajac sie instalacja pomp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.05.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 powinienes sam zajac sie instalacja pomp Już powoli zaczyna mi przechodzić, strasznie nudna ta pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodis 22.05.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Studiuje od dawna to forum i inne nt. pc. Zdecydowalem sie na gruntowa pompe ppc lub ecopol. Wzorujac sie na Liwko lub Daga&Adam. Co lepsze, a moze podobne? Dom z poddaszem, 180 m po podlodze do ogrzania, dobrze i starannie ocieplony (20 cm styro, 25 welny, okna cieple, konstrukcja prosta, dach dwuspadowy, 5 osob). Warunki gruntowe idealne pod wymiennik poziomy, glina mokra (az za bardzo). Celuje w ppc serii A 9 lub 11, lub cos podobnego z ecopola. Wymiennik planuje zrobic samemu jak to juz bylo opisane gdzie indziej. Koncepcja jest taka zeby z domu wyjsc rura 40 mm do studzienki (25 m) i ze studzienki wyprowadzic 5 obwodow po 100 m rurkami 25 mm. Studzienka dlatego, ze nie bardzo jest miejsce na prowadzenie 3 obwodow z budynku jak to jest zwykle na forum doradzane. Czy taki wymiennik ma szanse sie sprawdzic czy moze cos lepiej zmienic. Za dobre rady z gory wielkie dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 22.05.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Studiuje od dawna to forum i inne nt. pc. Zdecydowalem sie na gruntowa pompe ppc lub ecopol. Wzorujac sie na Liwko lub Daga&Adam. Co lepsze, a moze podobne? Dom z poddaszem, 180 m po podlodze do ogrzania, dobrze i starannie ocieplony (20 cm styro, 25 welny, okna cieple, konstrukcja prosta, dach dwuspadowy, 5 osob). Warunki gruntowe idealne pod wymiennik poziomy, glina mokra (az za bardzo). Celuje w ppc serii A 9 lub 11, lub cos podobnego z ecopola. Wymiennik planuje zrobic samemu jak to juz bylo opisane gdzie indziej. Koncepcja jest taka zeby z domu wyjsc rura 40 mm do studzienki (25 m) i ze studzienki wyprowadzic 5 obwodow po 100 m rurkami (nie 25) a 32 mm. Studzienka dlatego, ze nie bardzo jest miejsce na prowadzenie 3 obwodow z budynku jak to jest zwykle na forum doradzane. Czy taki wymiennik ma szanse sie sprawdzic czy moze cos lepiej zmienic. Za dobre rady z gory wielkie dzieki!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodis 24.05.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 1950 dzięki. Rozumiem, że musi być przynajmniej 32 mm. Sądziłem, że jak przepływ w studzience rozdziela się na 5 części to można zastosować mniejszy przekrój. A jak z wyborem pompy. PPC serii A jest uboższa, nie ma np. pogodówki. C z kolei droższa, znacznie. Czy warto zapłacić więcej? Podłogówka ma dużą bezwładność czy rzeczywiście jest możliwe dokładne nią sterowanie. Starając się korzystać z II taryfy jak najwięcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.05.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 A jak z wyborem pompy. PPC serii A jest uboższa, nie ma np. pogodówki. C z kolei droższa, znacznie. Czy warto zapłacić więcej? Podłogówka ma dużą bezwładność czy rzeczywiście jest możliwe dokładne nią sterowanie. Starając się korzystać z II taryfy jak najwięcej. Tak prawdę mówiąc to te sterowanie pokojowe by się przydało. Im lepiej zaizolowany dom tym bardziej. Bez reszty można się obyć. Zadzwoń do firmy i się spytaj ile by kosztowała PC z serii A ze sterownikiem z serii C. Sam jestem ciekaw czy na to pójdą i za ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 24.05.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Jak dobrze kojarzę, to seria A jest uboższa o pompki obiegowe i ma starszy model sterownika. Warto się zastanowić (porachować) czy skórka warta wyprawki. W razie "w" zamieniłbym sterownik na nowszy. Elektronika jest coraz tańsza. Sofstart też nie do pogardzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 24.05.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Aha. Jeszcze jedno - przy 25 m od chałupy do studni rozdzielczej dałbym fi 50. Ja mam podobnie i się zastanawiam czy 63 nie byłoby lepsze. Różnica w cenie materiału nie powala na kolana, a za prąd (do pompki dz) trza płacić dozgonnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.05.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Jak dobrze kojarzę, to seria A jest uboższa o pompki obiegowe i ma starszy model sterownika. Warto się zastanowić (porachować) czy skórka warta wyprawki. W razie "w" zamieniłbym sterownik na nowszy. Elektronika jest coraz tańsza. Sofstart też nie do pogardzenia. Softstart można kupić taniej. Sterownika nie można PONOĆ ot tak wymienić. Nie wiem w czym problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 24.05.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Witam. Znalazłem trochę czasu bo ostatnie 6 tygodni były dla mnie bardzo pracowite. Doprowadziłem budowę od stanu surowego do niemalże deweloperskiego. Ale mniejsza o to. Zaszła jednak zmiana w mojej pompie . Zamiast systemu woda-woda zostałem postawiony przed koniecznością zrobienia odwiertów. Ponoć u mnie na działce nie ma wody na tyle żeby wystarczyło do pompy na system woda-woda. No i padło na odwierty bo działka trochę za mała albo dom trochę za duży. Przy okazji zamiast styro na elewacji 20 cm zrobiłem 25 cm. Ekipa pompiarzy była u mnie dwa razy . Za pierwszym razem rozprowadzili całą wodę w domu i tak z rozpędu odkurzacz centralny, za drugim razem rozłożyli 20 cm styro na podłodze i ułożyli podłogówkę po całości. Nie mam w domu grzejników. Jeśli chodzi o ceny to podłogówkę mam po 75 m2, pompa C11 17700, dom po podłogach 202m2 plus nieogrzewany garaż 33m2. Za całość z na gotowo bez odwiertów bo to robi inna firma, 52 tys. Za odwierty po 85 za mb z doprowadzeniem wszystkiego do kotłowni i napełnieniem na dobrych sondach i kolektorach. Ponoć z tym bywa różnie. Faktycznie można mieć cenę 65 zł za mb ale to tylko sam odwiert plus zapuszczona sonda reszta we własnym zakresie co stanowi też nie mały wydatek. Suma sumarum lepiej dać więcej i mieć na to gwarancję. Dla jasności odwierty i cała kotłownia nie jest jeszcze zrobiona. Nie wiem co mnie jeszcze zaskoczy. Gdzieś za miesiąc wszystko bedzie gotowe. Ciekawe tylko czy już własny prąd będę miał, bo na razie to latam z mini rozdzielnią do sąsiada.Zostały mi tylko kręgi na działce do sprzedania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.05.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 W jakim rejonie się budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 25.05.2012 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Borkowo k/Gdańska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 25.05.2012 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Czy można ten sterownik pogodowy wymienić na zwykły barometr zewnętrzny? Oczywiście mam na myśli tylko samą czujkę. Ta która jest fabrycznie w zestawie trochę jest bez sensu. Przy dużej bezwładności podłogówki i dużych skokach temperatury np wczesną wiosną, pompa bedzie się co chwilę przestawiała ale podłoga i tak nie zdąży nam zareagować. Jeśli się mylę to mnie poprawcie. Tak sobie przeanalizowałem i taki wniosek mi wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.05.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Czy można ten sterownik pogodowy wymienić na zwykły barometr zewnętrzny? Oczywiście mam na myśli tylko samą czujkę. Ta która jest fabrycznie w zestawie trochę jest bez sensu. Przy dużej bezwładności podłogówki i dużych skokach temperatury np wczesną wiosną, pompa bedzie się co chwilę przestawiała ale podłoga i tak nie zdąży nam zareagować. Jeśli się mylę to mnie poprawcie. Tak sobie przeanalizowałem i taki wniosek mi wyszedł. Dlatego dobrze by było mieć też to sterowanie pokojowe. Ja jeszcze szukam ustawienia temperatury trybu "auto". Standardowo po przejściu przez +16* pompa wskakuje w tryb lato i nie grzeje CO. Na razie przestawiłem na +14, ale to jeszcze za dużo. Spróbuje jesienią przestawić na +12, a nawet na +10. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 10.06.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Witam wszytskich, jestem wlasnie w fazie wybierania typu ogrzewania do mojego domu. piszecie czesto o wycenach instalacji dla Waszych domow. chcialbym sie dowiedziec czy taka wycena odbywa sie tylko na podstawie projektu domu czy trzeba rowniez instalatorowi dostarczyc analize gleby dzialki?? rozumiem ze w zaleznosci od warunkow glebowych odwierty sa na rozna glebokosc, czy moze sie myle?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 10.06.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 OZC na razie nie jestem w stanie wykonac bo moj projekt jeszcze sie tworzy a ja w tym czasie postanowilem rozeznac sie w temacie ogrzewania. na dzialce nie ma gazu a dociagniecie od ulicy troche mnie wyniesie wiec chyba gaz calkowicie odpada. stad tez szukanie innych zrodel ogrzewania. oczywiscie bez projektu nie jestem w stanie nic oszacowac ale chcialem sie dowiedziec co potrzebuje do wyceny pompy. zalezy mi na ogrzewaniu w miare bezobslugowym bo czesto mnie nie ma w domu. takze pytanie czy potrzebuje analize gleby do wyceny dalej aktualne. dodam ze mieszkam na jurze krakowsko-czestochowskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlesh 10.06.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Tak czytam kolejne strony wstecz i nasunęły mi się następujące pytanka:- czy można kupić PC osobno, a osobno (innej firmie) zlecić wykonanie odwiertu do dz pionowego i nie stracić gwarancji ?? Jeśli TAK to czy to musi być specjalistyczny odwiert do pC czy taki zwykły, jak do studni głębinowej ?? (Sorki jestem raczkująca w temaatach budowlanych )- mam studnię głębinową 40 m głęboką. Czy ten odwiert można wykorzystać równolegle do PC ?? Równolegle, bo ta studnia to moje zasilanie domu w wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.06.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 (edytowane) Tak czytam kolejne strony wstecz i nasunęły mi się następujące pytanka: - czy można kupić PC osobno, a osobno (innej firmie) zlecić wykonanie odwiertu do dz pionowego i nie stracić gwarancji ?? Jeśli TAK to czy to musi być specjalistyczny odwiert do pC czy taki zwykły, jak do studni głębinowej ?? Możesz, nawet możesz sam zamontować pompę ciepła byle zgodnie z zasadami - wtedy przyjeżdża technik na odbiór instalacji. Jeśli wszystko gra to nie ma problemu z gwarancją. Co do odwiertu to jest dokładnie odwrotnie - "zwykły" jest odwiert do pompy ciepła. Chodzi o wykonanie "dziury w ziemi", podczas gdy odwiert do studni głębinowej to zupełnie inna bajka, o wiele trudniej! Studni domowej do PC praktycznie nie wykorzystasz - zapomnij. SPROSTOWANIE: Nie wiem jak w przypadku tego producenta którego dotyczy ten dział, piszę na przykładzie NIBE i pewnie wielu innych firm! Edytowane 10 Czerwca 2012 przez wihajster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulifreeq 12.06.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 (edytowane) trochę czasu minęło ale w końcu dostałem ofertę z Ecopower od instalatora z wielkopolskii wygląda to tak na pompę ciepła wraz z rekuperatorem dane domu1 powierzchnia ogrzewana 109,56 m22 powierzchnia podłogi 121,28 m23 powierzchnia przyziemia 60,5 m24 zapotrzebowanie ciepła CO iCWU 6600 W5 pompa ciepła typu glikol woda Ecopower C7 o mocy 7kW 7 kW o parametrach 0/35/50 z opcją przygotowania CWU 1 kotłownia CO +CWU 300 l 5 800 2 pompa ciepła PPC Ecopower C7/7kW 14 400 3 soft start sprężarki - nie podane 4 układ cyrkulacji CWU - nie podane 5 grupa bezpieczeństwa ZW - nie podane6 dolne żródło sondy pionowe 120 mb 11 000 7 ogrzewanie podłogowe + drabinki 7 300 8 rozdzielacz parteru i pietra 3 800 9 sterownik strefowy 350 10 instalacja ciepłej i zimnej wody i kan - 11 instalacja wentylacji mechanicznej 11 200 12 sterownik rekuperatora 650 całkowity koszt netto 54 500 Liwko i co o tym sadzisz? Edytowane 12 Czerwca 2012 przez bulifreeq mały bład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 12.06.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 120 m kolektora to nie za mało? Jaka moc pompy w końcu, 7 czy 11 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts