Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liwko i co o tym sadzisz?

Dużo, ale masz już jakiś punkt zaczepienia.

Można zaoszczędzić i zamiast serii C wziąć A (wada to brak sterowania pokojowego i nieco gorsze wygłuszenie)

Można zrobić taniej ogrzewanie podłogowe (materiały na twój dom to około 4000zł, reszta to robocizna)

Można znaleźć tańszą firmę, która zrobi odwierty.

Jak dobrze to rozegrasz, to sporo można zejść z tej kwoty.

Ale można i w twoim rejonie pomyśleć o pompie powietrze woda. Poszukaj ofert i sprawdź różnice w cenie.

• 2 weeks później...

Witam

Przymierzam się mocno do tej pc, ale patrząc na Wasze wyceny zastanawia mnie jedno - są spore różnice w kosztach wykonania kotłowni - od 5 tys z kawałkiem do 11 tys (!). Przecież materiały i praca są tu raczej zbliżone? Czy chodzi o różne ceny poszczególnych przedstawicieli / instalatorów?

• 1 month później...

Witam,

jestem nowy na forum - otrzymałem ostatnio parę kompleksowych ofert na wykonanie ogrzewania PC z pionowym DZ. W jednej z nich piszą:

"Proponowane przez nasza firmę odwierty są głębokimi odwiertami jakie powinny być wykonane dla

instalacji pomp ciepła. Często na naszym rynku spotyka się propozycje wykonania zamiast jednego

głębokiego odwiertu, kilka krótszych o łącznej głębności równej głębokiemu odwiertowi.

Kilka krótkich odwiertów nie jest tym samym co jeden głęboki. Takie rozwiązanie może

spowodować, że „zabraknie” dolnego źródła pompie ciepła i pompa przestanie pracować,

aż do czasu rozmrożenia odwiertu, czyli do pory letniej pod warunkiem, że będzie ciepła.

Rozwiązania takie są proponowane przez firmy, które nie posiadają odpowiedniego sprzętu do

odwiertów dla instalacji pomp ciepła. Należy unikać takich ofert.

Rozkład temperatur w glebie jest taki, że dopiero od 17 metra mamy stałą temperaturę która

odpowiednio zasila instalację pompy ciepła. Wartość temperatury dolnego źródła jest jednym

z dwóch czynników mających wpływ na współczynnik efektywności pompy ciepła ( COP )

i wyższa temperatura dolnego źródła tym COP jest wyższy, czyli koszty eksploatacji niższe."

Co wy na to? Głownie pytam o porównanie długich i krótkich odwiertów i ich wydajności...

Dzięki za linka - czyli rozumiem że jak niemal zawsze zdania są podzielone. Tendencja jednak wskazuje, że praktyczniejsze (z racji ilości odwiertów i poświęconego miejsca na działce oraz z racji prawdopodobnej szybszej regeneracji) są głębsze odwierty, ponad 30m, tak? Spytam jeszcze o jedno - w jaki sposób mogę zweryfikować ile rzeczywiście wywiercili? Skąd wiem, że jak jest zlecenie na np. 100m to jest 100m a nie np.85?

Moje zdanie jest takie by robić odwierty między 30-80m i taką ilość by wprowadzić kolektor bezpośrednio do pomieszczenia z PC (brak drogiej studzienki)

Długość można zmierzyć podczas wiercenia (licząc odcinki wiertni), licząc długość sond wkładanych do odwiertu, jak i licząc ilość roztworu glikolu w kolektorze.

Rozkład temperatur w glebie jest taki, że dopiero od 17 metra mamy stałą temperaturę która

odpowiednio zasila instalację pompy ciepła. Wartość temperatury dolnego źródła jest jednym

z dwóch czynników mających wpływ na współczynnik efektywności pompy ciepła ( COP )

i wyższa temperatura dolnego źródła tym COP jest wyższy, czyli koszty eksploatacji niższe."

Co wy na to? Głownie pytam o porównanie długich i krótkich odwiertów i ich wydajności...

Ciekawe skąd ta firma ma takie informacje :confused:

Temperatura gruntu na głębokości około 1,5m jest funkcją temperatury zewnętrznej na powierzchni oraz pory roku. W warunkach klimatu polskiego waha się od około + 14 C w sierpniu do około + 5 C w lutym i to w zupełności wystarcza do poprawnego działania PC z poziomym kolektorem choć rzeczywiście wtedy sprawność PC się obniża. Na poziomie pomiędzy 10-15 m temperatura waha się pomiędzy +8 a +12 stopni natomiast poniżej 15 m jest już praktycznie stała i wynosi około + 10 stopni. Nie spotkałem się z firmami które proponowałyby odwierty mniejsze niż 30 m natomiast co jest istotne to odległość pomiędzy odwiertami. Ze względu na wychładzanie gruntu przez wymiennik ciepła nie powinna być ona mniejsza niż 7-8 metrów a najlepiej powyżej 15 m.

Tak więc należy tylko porównać koszty odwiertów - nie wiem czy jeden głęboki nie jest droższy niż kilka płytszych.

Dzięki za linka - czyli rozumiem że jak niemal zawsze zdania są podzielone. Tendencja jednak wskazuje, że praktyczniejsze (z racji ilości odwiertów i poświęconego miejsca na działce oraz z racji prawdopodobnej szybszej regeneracji) są głębsze odwierty, ponad 30m, tak? Spytam jeszcze o jedno - w jaki sposób mogę zweryfikować ile rzeczywiście wywiercili? Skąd wiem, że jak jest zlecenie na np. 100m to jest 100m a nie np.85?

No akurat to regeneracja przy głębszych odwiertach powinna przebiegać wolniej, bo w warstwie wodonośnej jest dodatkowy efekt ruchu wód gruntowych które wspomaga ten proces (akurat jestem dość świeżo po dyskusjach ze swoim wykonawcą o technikach wykonania DZ, przy okazji batalii o większe DZ ;)), a głębsze odwierty mają większość metrów poniżej tej warstwy...

Co do zajmowania miejsca na działce to usłyszałem o technice polegającej na robieniu odwiertów skośnych aby schodziły pod budynek. Osobiście mam mieszane odczucia co do takiej metody, ale jej zaletą jest właśnie oszczędność miejsca na działce przy dużej ilości płytszych odwiertów.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Przy typowych domkach, gdzie zapotrzebowanie nie jest większe jak 12 kW, rozsądnym rozwiązaniem jest wykonanie dwóch odwiertów o łącznej długości dopasowanej do mocy pompy i zapotrzebowania budynku na ciepło. Jedna sonda będzie dość długa przy więcej jak 6kW mocy cieplnej (powyżej 120 metrów), więc firma skasuje prawdopodobnie więcej za mb takiej "dziurki". Zresztą niewiele małych niedrogich firm ma sprzęt do takich odwiertów. Poza tym jedna sonda to większe ryzyko awarii całego dolnego źródła, a przy dwóch, jak jedna np. zamarznie, albo rozszczelni się rura na dojściu do kolektora, odcinamy na rozdzielaczu odwiert, naprawiamy lub dajemy mu odpocząć i mamy do dyspozycji drugą sondę na jakiś czas, o mniejszej o 50% wydajności, ale zawsze. Z kolei większa liczba odwiertów (powyżej trzech) wymaga zrobienia studzienki i zajmuje więcej miejsca na działce, więc finansowo może wyjść podobnie lub nawet drożej niż dwie sondy.

ZDECYDOWANIE LEPSZY JEDEN GŁĘBOKI ODWIERT.

Teoretycznie tak, ale zależy do czego:

- awaria 1 odwiertu kładzie całą instalację i inwestycję

- krótkie odwierty mogą być sporo tańsze za 1mb, bo nie wymagają aż tak drogiego specjalistycznego sprzętu

- krótkie odwierty może się uda zrobić bez papierologii

- opory przepływu są dużo większe niż dla kilku krótkich odwiertów

Dobrze dobrane i dobrze wykonane dolne źródło będzie tak samo dobrze działać bez względu na długość odwiertu. Żywym przykładem jest Liwko, który ma odwierty po 10m i nie narzeka, że coś mu nie działa. Zastanawiając się nad wyborem rodzaju kolektora warto spojrzeć na sprawę nieco z dystansu, porównując różne wady i zalety różnych rozwiązań i przede wszystkim cenę.

No to musiałem Cię z kimś pomylić, tylko już nie pamiętam z kim. Sorki. Ale też nie narzekasz, mimo że nie masz jednego 120m odwiertu, no nie ?

po chwili... MAM, klimaw ma odwierty po 10m i też wszystko dobrze mu działa. Ma ich 15 sztuk.

Edytowane przez rwxw