amigo1974 30.08.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 No to musiałem Cię z kimś pomylić, tylko już nie pamiętam z kim. Sorki. Ale też nie narzekasz, mimo że nie masz jednego 120m odwiertu, no nie ? po chwili... MAM, klimaw ma odwierty po 10m i też wszystko dobrze mu działa. Ma ich 15 sztuk. No to właściwie tak jakby miał 150 czy 200mb wymiennika poziomego , więc dlaczego ma mu nie działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 31.08.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 He he, 3x40:) Liwko. Małe pytanko. Jak długo masz już polską PC i jak się sprawuje ? Ile dają gwarancji na PC i dolne źródło? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.08.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Liwko. Małe pytanko. Jak długo masz już polską PC i jak się sprawuje ? Ile dają gwarancji na PC i dolne źródło? Pozdrawiam Już trzy zimy za mną. Sprawuje się na prawdę bardzo dobrze. Miałem jedną awarię czujnika zaniku fazy. Koszt 50zł i samemu w 5 minut wymieniłem. Na pompę są dwa lata gwarancji, podobnie na DZ. Jeżeli w tym czasie nic szczególnego się nie wydarzy, to raczej można być spokojnym o dalszą eksploatację. Ja tam jestem bardzo zadowolony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 31.08.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 A jeśli to nie tajemnica ile kosztowała Cię całość inwestycji ( DZ, PC, podłogówka). Przymierzam się do Nibe Fighter 1245 i mam już ofertę cenową na całość. Na PC dają 5 lat gwarancji na DZ i podłogówkę 15 lat + 20 bezpłatnych przeglądów serwisowych. Jestem ciekaw jaka to jest różnica cenowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.08.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Pompę mam z serii A http://www.ppcpompy.eu/page13.php, wtedy dałem za nią 10 000zł. Za DZ zapłaciłem 10 000zł a za kompletną kotłownie 7 000zł. Czyli łącznie 27 000.Podłogówkę robił mi znajomy hydraulik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.08.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Podłogówkę robił mi znajomy hydraulik. więc materiały i robota gratis ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.08.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 więc materiały i robota gratis ... taj kasiek, gratis Za materiały zapłaciłem około 3000zł (rurka, rozdzielacze), a mu zapłaciłem za całość hydrauliki. Nawet nie pytaj ile bo nie pamiętam. Poza tym rozliczaliśmy się częściowo barterem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dandi_X 01.09.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 tak sobie siedze i jako totalny laik zastanawiam sie czy mozna np zrobic 2 petle dz o dlugosciach: 150m z przewodu pe32 i 200m z pe40. czy tutaj nie bedzie problemu z pompa obiegowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.09.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 t czy mozna np zrobic 2 petle dz o dlugosciach: 150m z przewodu pe32 i 200m z pe40 Można, tylko trzeba będzie je zrównoważyć, a więc znacząco przydławić tą pe40. A skoro ją przydławimy, to po co pe40 ? Czy nie będzie problemów z obiegówką zależy od wymaganego przepływu glikolu przez taki kolektor, a więc od mocy pc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 01.09.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 (edytowane) tak sobie siedze i jako totalny laik zastanawiam sie czy mozna np zrobic 2 petle dz o dlugosciach: 150m z przewodu pe32 i 200m z pe40. czy tutaj nie bedzie problemu z pompa obiegowa? A z ciekawości - nie masz tam w Suwałkach przypadkiem wiecznej zmarzliny? edit: z suwalską anomalią to pół serio, ale ciekawy jestem średnich temp. w tym klimacie. Edytowane 1 Września 2012 przez andriuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dandi_X 02.09.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 zmarzline znalezli na ponad 300m, a ja tak gleboko kopac nie bede a gdyby rury byly z pe40, ale roznej dlugosci, czy wtedy nie bedzie trzeba bedzie dlawic obiegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 02.09.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 a gdyby rury byly z pe40, ale roznej dlugosci, czy wtedy nie bedzie trzeba bedzie dlawic obiegu? Trzeba by przydławić tą krótszą, żeby glikol chętniej płynął przez tą dłuższą z większymi oporami, zwłaszcza że dłuższa przy okazji ma większą moc. Jeśli nie przydławisz, to krótka rura szybko zamarznie, a długa będzie cały czas pracować z mniejszą mocą niż by mogła, więc po co układać długą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dandi_X 04.09.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Trzeba by przydławić tą krótszą, żeby glikol chętniej płynął przez tą dłuższą z większymi oporami, zwłaszcza że dłuższa przy okazji ma większą moc. Jeśli nie przydławisz, to krótka rura szybko zamarznie, a długa będzie cały czas pracować z mniejszą mocą niż by mogła, więc po co układać długą szkoda zabawy w cos takiego, jak to ma mi zamarzac. w takim razie robiac dz spiralne lepiej bym zrobil 3 petle po 100 czy 2 petle po 150. tu i tu wychodzi rura pe32, czy moze lepiej pe 40? nie pamietam czy juz wczesniej nie pisalem, ze dom ma 124m2 po podlogach, tylko podlogowka. od lawy do kotlowni ok 10m. rozdzielacz bedzie w kotlowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deratus 21.09.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Czy zauważyliście może obniżenie się głośności pracy pc po pewnym czasie eksploatacji? W moim przypadku Ecopower C7 słychać jak pracuje nawet przez drugie drzwi . W dzień mi to nie przeszkadza, ale na noc jest wyłączana. Przepracowała dopiero ok. 70 godzin , może więc się 'dotrze" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 21.09.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Z czasem ciszej nie będzie. A już na pewno nie z powodu ilości przepracowanych godzin. Ciszej PCi pracuje na niższych parametrach gz, czyli im niższe temperatury gz - tym ciszej. Przy grzaniu cwu zawsze jest głośniej, zwłaszcza pod koniec cyklu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.09.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Czy zauważyliście może obniżenie się głośności pracy pc po pewnym czasie eksploatacji? W moim przypadku Ecopower C7 słychać jak pracuje nawet przez drugie drzwi . W dzień mi to nie przeszkadza, ale na noc jest wyłączana. Przepracowała dopiero ok. 70 godzin , może więc się 'dotrze" ? C jest ponoć lepiej wyciszona niż A. Za kilka dni startuje u kolegi C14 to będę miał jakieś porównanie (choć moce różne). Głośniej pracuje gdy grzeje CWU (wyższe parametry), przy CO jest ciszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archi23 01.10.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Witam, pare dni temu uruchomiono u mnie C11 przez pare dni chodziła tkomf 23st tekon22st, z uwagi ze było moim zdaniem za goraco w domu obniżyłem obie na 20 teraz wyskakuje mi awaria, po skasowaniu jest ok ale przychodze w kolejny dzien do domu bo jeszcze tam docelowo nie mieszkam a tam powtórka z rozrywki. Macie większe doświadczenia więc prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 01.10.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) Sprawdź ciśnienia dz i gz. Jak masz poniżej 1 bara uzupełnij. W pierwszym okresie wszystko się odpowietrza i tu może być problem. Druga możliwość to przytkane filtry siatkowe - trzeba przepłukać. Edytowane 1 Października 2012 przez niedowiarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 03.10.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Witam, pare dni temu uruchomiono u mnie C11 przez pare dni chodziła tkomf 23st tekon22st, z uwagi ze było moim zdaniem za goraco w domu obniżyłem obie na 20 teraz wyskakuje mi awaria, po skasowaniu jest ok ale przychodze w kolejny dzien do domu bo jeszcze tam docelowo nie mieszkam a tam powtórka z rozrywki. Macie większe doświadczenia więc prosze o pomoc W zasadzie niedowiarek podpowiedział możliwe proste przyczyny takiego stanu. Jeżeli masz komunikat "awaria instal" to zapewne przytkanie na jakimś filtrze i trzeba przepłukać, przy nowych DZ zdarzają się jakieś zabrudzenia które mogą to spowodować. U mnie po zrobieniu DZ przepompowywali glikol ze 3 godziny w celu usunięcia zanieczyszczeń a i tak się przytkało później. W trybie serwisowym (masz dostęp?) musisz uruchomić Menu – Serwis – Haslo – Test wyjsc "Pompa DZ" czyli z WYL zmienić na ZAL. Niech pochodzi tak ze 2-3 godziny. Potem wyłączyć i wyjść z trybu serwisowego. Jak to nie pomoże to chyba nie obejdzie się bez wołania serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
archi23 03.10.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Wielkie dzięki podpompowałem cisnienie bo spadło i działa wielkie dzeki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts