Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

No to musiałem Cię z kimś pomylić, tylko już nie pamiętam z kim. Sorki. Ale też nie narzekasz, mimo że nie masz jednego 120m odwiertu, no nie ?

po chwili... MAM, klimaw ma odwierty po 10m i też wszystko dobrze mu działa. Ma ich 15 sztuk.

No to właściwie tak jakby miał 150 czy 200mb wymiennika poziomego , więc dlaczego ma mu nie działać?

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liwko. Małe pytanko. Jak długo masz już polską PC i jak się sprawuje ? Ile dają gwarancji na PC i dolne źródło?

Pozdrawiam

Już trzy zimy za mną. Sprawuje się na prawdę bardzo dobrze. Miałem jedną awarię czujnika zaniku fazy. Koszt 50zł i samemu w 5 minut wymieniłem. Na pompę są dwa lata gwarancji, podobnie na DZ. Jeżeli w tym czasie nic szczególnego się nie wydarzy, to raczej można być spokojnym o dalszą eksploatację. Ja tam jestem bardzo zadowolony:)

A jeśli to nie tajemnica ;) ile kosztowała Cię całość inwestycji ( DZ, PC, podłogówka). Przymierzam się do Nibe Fighter 1245 i mam już ofertę cenową na całość. Na PC dają 5 lat gwarancji na DZ i podłogówkę 15 lat + 20 bezpłatnych przeglądów serwisowych. Jestem ciekaw jaka to jest różnica cenowa.

t czy mozna np zrobic 2 petle dz o dlugosciach: 150m z przewodu pe32 i 200m z pe40

Można, tylko trzeba będzie je zrównoważyć, a więc znacząco przydławić tą pe40. A skoro ją przydławimy, to po co pe40 ? Czy nie będzie problemów z obiegówką zależy od wymaganego przepływu glikolu przez taki kolektor, a więc od mocy pc.

tak sobie siedze i jako totalny laik zastanawiam sie czy mozna np zrobic 2 petle dz o dlugosciach: 150m z przewodu pe32 i 200m z pe40. czy tutaj nie bedzie problemu z pompa obiegowa?

A z ciekawości - nie masz tam w Suwałkach przypadkiem wiecznej zmarzliny?

edit: z suwalską anomalią to pół serio, ale ciekawy jestem średnich temp. w tym klimacie.

Edytowane przez andriuss

a gdyby rury byly z pe40, ale roznej dlugosci, czy wtedy nie bedzie trzeba bedzie dlawic obiegu?

Trzeba by przydławić tą krótszą, żeby glikol chętniej płynął przez tą dłuższą z większymi oporami, zwłaszcza że dłuższa przy okazji ma większą moc. Jeśli nie przydławisz, to krótka rura szybko zamarznie, a długa będzie cały czas pracować z mniejszą mocą niż by mogła, więc po co układać długą ;-)

Trzeba by przydławić tą krótszą, żeby glikol chętniej płynął przez tą dłuższą z większymi oporami, zwłaszcza że dłuższa przy okazji ma większą moc. Jeśli nie przydławisz, to krótka rura szybko zamarznie, a długa będzie cały czas pracować z mniejszą mocą niż by mogła, więc po co układać długą ;-)

szkoda zabawy w cos takiego, jak to ma mi zamarzac.

w takim razie robiac dz spiralne lepiej bym zrobil 3 petle po 100 czy 2 petle po 150. tu i tu wychodzi rura pe32, czy moze lepiej pe 40? nie pamietam czy juz wczesniej nie pisalem, ze dom ma 124m2 po podlogach, tylko podlogowka. od lawy do kotlowni ok 10m. rozdzielacz bedzie w kotlowni.

• 3 weeks później...
Czy zauważyliście może obniżenie się głośności pracy pc po pewnym czasie eksploatacji? W moim przypadku Ecopower C7 słychać jak pracuje nawet przez drugie drzwi . W dzień mi to nie przeszkadza, ale na noc jest wyłączana. Przepracowała dopiero ok. 70 godzin , może więc się 'dotrze" ?

C jest ponoć lepiej wyciszona niż A. Za kilka dni startuje u kolegi C14 to będę miał jakieś porównanie (choć moce różne).

Głośniej pracuje gdy grzeje CWU (wyższe parametry), przy CO jest ciszej.

• 2 weeks później...
Witam, pare dni temu uruchomiono u mnie C11 przez pare dni chodziła tkomf 23st tekon22st, z uwagi ze było moim zdaniem za goraco w domu obniżyłem obie na 20 teraz wyskakuje mi awaria, po skasowaniu jest ok ale przychodze w kolejny dzien do domu bo jeszcze tam docelowo nie mieszkam a tam powtórka z rozrywki. Macie większe doświadczenia więc prosze o pomoc

Witam, pare dni temu uruchomiono u mnie C11 przez pare dni chodziła tkomf 23st tekon22st, z uwagi ze było moim zdaniem za goraco w domu obniżyłem obie na 20 teraz wyskakuje mi awaria, po skasowaniu jest ok ale przychodze w kolejny dzien do domu bo jeszcze tam docelowo nie mieszkam a tam powtórka z rozrywki. Macie większe doświadczenia więc prosze o pomoc

W zasadzie niedowiarek podpowiedział możliwe proste przyczyny takiego stanu. Jeżeli masz komunikat "awaria instal" to zapewne przytkanie na jakimś filtrze i trzeba przepłukać, przy nowych DZ zdarzają się jakieś zabrudzenia które mogą to spowodować. U mnie po zrobieniu DZ przepompowywali glikol ze 3 godziny w celu usunięcia zanieczyszczeń a i tak się przytkało później. W trybie serwisowym (masz dostęp?) musisz uruchomić Menu – Serwis – Haslo – Test wyjsc "Pompa DZ" czyli z WYL zmienić na ZAL. Niech pochodzi tak ze 2-3 godziny. Potem wyłączyć i wyjść z trybu serwisowego. Jak to nie pomoże to chyba nie obejdzie się bez wołania serwisu.