Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

Z tego co zrozumiałem to projektant sugeruje ci moc 6260 dla CO, masz 3 osoby z reguły liczy się 0,5 na osobę. Razem masz 7760. Co jeśli przez przypadek dojdzie 4 osoba, albo zapragniesz zamiast 20st mieć 22. A niedaj boże coś budowlańcy spierniczą a nie zauważysz. Edytowane przez plusfoto

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Między C9 a C7 jest 20% różnicy w mocy, może lepiej nie popadać w skarajność to nie będzie PC PW.

Jeśli różnica w cenie wyniesie koło 1-2kzł, to też wziąłbym większą, jeśli 5kzł, to mniejszą. Troszkę większa nie zaszkodzi. Ja dla swojego domu mam zapotrzebowanie na ciepło około 6kW i pc 9kW by była idealna, a 7kW nie za bardzo, wiem co piszę, bo miałem 8kW. Nie ogrzewam cwu pompą ciepła. 11kW które teraz mam, to troszkę za dużo, ale w sumie nie przeszkadza mi to za bardzo. Trochę przeszkadzało jesienią, gdy na dz miałem 10* i pc miała ponad 13kW mocy.

chcialbympompe to, że dopiero zaczynam swój "udział" oficjalny na forum to wcale nie znaczy, że jestem jakimś tam prowokatorem.

Ciekawe rzeczy mówicie, chodzi mi o tak mocne przewymiarowanie mocy pompy. Przecież w zasadzie OZC jest liczone a moc pompy dobierana na temperatury obliczeniowe, w moim wypadku to -22, ale jak wiadomo przez całą zimę dzięki Bogu nie występują takie mrozy ani nawet większe.

Prosiłbym o argumety za takim przewymiarowaniem mocy, ale logiczne i najlepiej poparte praktyką życiową użytkowników jeśli to możliwe.

Co do zapotrzebowania mocy na CWU to przecież nie grzejemy tylko tą mocą, którą dodatkowo doliczamy na ten cel a pełną mocą pompy, więc doliczanie na siłe dodatkowych watów, bo może przyjedzie odwiedzić nas ciocia raczej mija się z celem. Chociaż prawdę mówiąc nie jestem jak wiadomo z mego pierwszego postu praktykiem tylko teoretykiem, który w swoim przyszłym domu chciałby miećpoprawną całą instalację CO.

Co do "deklarowanych parametrach materiałów", to jedyne co nam zostaję to wierzyć na słowo producentom. Chyba, że ktoś sam potrafi zbadać przykładowo dwa styropiany dwóch producentów o identycznych parametrach.

Jeśłi napisałem jakieś głupoty proszę mnie poprawić, focha z mojej strony z tego powodu nie będzie.

Pozdrawiam,

Wojtek R.

Tam różnica jest 500zł.

To nie ma się nad czym zastanawiać.

Co do zapotrzebowania mocy na CWU to przecież nie grzejemy tylko tą mocą, którą dodatkowo doliczamy na ten cel a pełną mocą pompy, więc doliczanie na siłe dodatkowych watów, bo może przyjedzie odwiedzić nas ciocia raczej mija się z celem.

Gdy grzejesz cwu, to nie grzejesz domu, więc trzeba czas ogrzewania cwu odjąć od czasu ogrzewnia domu. Jak będziesz miał moc na styk, to może w ciągu doby braknąć czasu na ogrzanie domu i wtedy temperatura w domu się obniży.

Dlaczego lepiej większą:

- jeśli będą rozbieżności ozc z rzeczywistością

- dużo lepsze wykorzystanie taniej taryfy, w której prąd jest o połowę tańszy

wojtek możesz ostatecznie tak jak chłopaki radzą przemyśleć te 9 kW borąc pod uwagę jakiśtam błąd wykonawczy i różnicę faktycznie otrzymanych parametrów od tych OZC, chociaż ja bym brał 7

dom masz docieplony przyzwoicie, gdzieś tutaj toczyła się dyskusja z której wynikło, że wyniki OZC najczęściej jednak są przeszacowane raczej w tą drugą stronę czyli domu zużywają nieco mniej energii niż wynika z OZC

kwestia taniej taryfy... jeżeli dobierzesz pompę zgodnie z zapotrzebowaniem to i tak znaczna większość czasu będzie w taniej taryfie a trzeba wziąć pod uwagę, że jednak większa moc pompy to i większa moc elektryczna sprężarki a co za tym idzie bilans kosztów w zł godzin tanich i drogich nie jest taki znowu oczywisty że wyjdzie na plus dla większej pompy

dodatkową moc dla CWU przyjmuje się 0,25 kW na osobę a nie 0,5 i dodawanie tutaj zapasów "bo może przyjdą goście" jest totalnym bezsensem więc spokojnie możesz to zignorować

Tu chyba się trochę zagalopowaliśmy...

Rozumiem, że masz na myśli to, że PC będzie pracować krócej mimo większego poboru prądu przez większą sprężarkę (tylko w tańszej taryfie)? A jak to będzie z czasami jej pracy i częstotliwością załączania przy takiej temperaturze jak jest teraz u mnie czyli -3 stopnie?

BTW Taka C9 ile metrów odwiertów by wymagała tak z leciutkim naddatkiem by spać spokojnie?

Pozdrawiam,

Wojtek R.

Edytowane przez rwojtek

Rozumiem, że masz na myśli to, że PC będzie pracować krócej mimo większego poboru prądu przez większą sprężarkę (tylko w tańszej taryfie)? A jak to będzie z czasami jej pracy i częstotliwością załączania przy takiej temperaturze jak jest teraz u mnie czyli -3 stopnie?

Pozdrawiam,

Wojtek R.

Tak, o to mi chodzi. Nad ilością start stopów też można zapanować ustawiając odpowiednio parametry (dla każdego domu inne). Tutaj też kłaniają się taryfy. Ile godzin taniej i w jakich godzinach.

Liwko, dziękuję za odpowiedź. Może tylko jakaś mała sugestia na przyszłość o jakie parametry chodzi abym mógł wiedzieć czego szukać, aby się w to wgłębić? :)

Pozdrawiam,

Wojtek R.

Spokojnie. To dopiero wyniknie z zapotrzebowania faktycznego na CO i CWU jak i godzin taniej taryfy. Później to już zabawa krzywymi, temperaturami i prędkościami pompek. Ale to już trzeba robić indywidualnie i na razie tym się nie przejmuj.

Dzięki Liwko :)

A jak dużo może oczywiście teoretycznie wzrosnąć zapotrzebowanie budynku na ciepło gdyby chcieć trzymać temperaturę 22 zamiast 20 stopni?

Podniesienie czy obniżenie temperatury o 1 stopień to średnio około 5-6% zysków lub strat. Czyli jak z 20 podniesiesz na 22 to zapotrzebowanie na CO zwiększy ci się o około 10-12%

Co z tymi 200 metrami?