Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

Dokładnie :).

Fajnie jest mieć przewymiarowane DZ ale w przypadku odwiertów to już sporo kosztuje.

Mimo wszystko skłaniam się ku temu. U nas w regionie 60-65zł/mb. Dlatego też zastanawiam się nad tańszą polską PC bez zbędnych bajerów dla właściciela a zachwycających dla niedzielnych gości ;) ale z przewymiarowanym kolektorem.

Przesłałem maila do PPC z prośbą o instrukcję instalacji/obsługi PC typu C, ale na razie brak oddźwięku. Poczekamy, może lekkie przymrozki spowodowały, że muszą odbierać więcej telefonów od użytkowników zapatrzonych w liczniki energii. ;)

Liwko gdzieś chyba pisałeś, ale mi umknęło. Czy PPC robiło Tobie podłogówkę i jakie masz pętle - długość, rozstaw.

Pozdrawiam,

Wojtek R.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Patrzymy na zapotrzebowanie budynku a nie na moc PC czy dobrze kalkuluję?

Pozdrawiam,

Wojtek R.

Dobrze kalkulujesz. Minimalną moc pompy dobierasz na podstawie OZC żeby była "teoretycznie" wystarczająca. Maksymalną moc jaką możesz zainstalować wyznacza Ci dolne źródło żebyś go "nie zamroził". Masz wtedy przedział mocy który możesz mieć zamontowany. Wtedy możesz uwzględnić ewentualne niedociągnięcia budowlane, mostki termiczne, to że może będziesz chciał mieć gdzie nie gdzie cieplej niż zakładasz oraz to w jakim stopniu chcesz korzystać z drugiej taryfy i na koniec koszt pompy ciepła, bo co przedział mocy jest inna cena. Zbierasz to wtedy razem i oceniasz od strony ekonomicznej (żeby nie przeinwestować) i własnych potrzeb oraz komfortu...

Dziękuję bardzo za odpowiedzi i sugestie.

Wciąż tylko zastanawiam się jak to będzie się miało do start stopów PC, aby nie taktowała jak będzie miała nadmiar mocy.

Tak z innej beczki, czy jest sens układania podłogówki rurą fi20 zamiast fi16 pomijając trudność układania grubszej/sztywniejszej i ceny razy 1,5-2?

Da to jakieś wymierne korzyści?

Pozdrawiam,

Wojtek R.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi i sugestie.

Wciąż tylko zastanawiam się jak to będzie się miało do start stopów PC, aby nie taktowała jak będzie miała nadmiar mocy.

W tym już głowa instalatora żeby działało optymalnie. Da się to bez problemu zrobić optymalnie.

Tak z innej beczki, czy jest sens układania podłogówki rurą fi20 zamiast fi16 pomijając trudność układania grubszej/sztywniejszej i ceny razy 1,5-2?

Nie da. Będziesz miał z tym tylko kłopot.

Tu chyba się trochę zagalopowaliśmy...

nie powiedziałbym bo może się tak właśnie okazać - ciężko to dokładnie wyliczyć bo trudno ze 100% pewnością oszacować ile % czau będzie pracować w taniej 7 a ile 9 ale jak wstawiłem dane, które uważam za prawdopodobne to różnica wychodzi bardzo symboliczna więc jakaś zmiana od założeń w rzeczywistości (w jedną bądź w drugą stronę) może spowodować to, że bilans może wyjść z korzyścią dla 7 lub 9 ale tak czy inaczej oba porównania oscylują wokół tych samych kosztów .

Większa różnica na korzyść większej PC jest przy pompach 9 i 11 a to dlatego, że moce elektryczne dla 0/35 dla 7-1,6 kW, 9-2,0 kW, 11-2,2 kW (dane IVT)

dochodzą tu jeszcze parametry u poszczególnych producentów bo wiadomo, że żadna pompa 7 kW nie ma mocy 7 kW tylko trochę mniej lub trochę więcej i tak samo jest z mocą elektryczną sprężarki

oczywiście Liwko jak to policzyłeś w jakiś inny sposób to chętnie się zapoznam bo mi właśnie wychodzi to co opisałem i biorąc to pod uwagę ja nie widzę akurat większego sensu w zwiększaniu PC z 7 na 9 (dotyczy IVT bo te akurat dane miałem pod ręką)

Oczywiście jeżeli inwestor zamierza grzać do wyższych temperatur niż te obliczeniowe 20 st to tutaj już zgadzam się, że 9 kW będzie optymalniejszym rozwiązaniem

Edytowane przez Sławek...

Myślałem, że zmniejszenie oporów przepływów coś da ...

Pozdrawiam,

Wojtek R.

Odezwij sie tez do firmy z ktorej ja mam pompe (stopka). Nie jest droga (maja wersje ze zintegrowanymi obiegowkami i naczyniami wzbiorczymi - bardzo wygodna sprawa) a dosyc przemyslanie wykonana. Maja kilkunastoletnie doswiadczenie w tej dziedzinie.

Bedziesz mial material do porownan i wybierzesz z czystym sumieniem lepsza oferte :-)

Może ktoś się orientuje jakie zmiany zaszły w Ecopowerach serii C na rok 2013?

Na ich stronie www zauważyłem zdjęcie modelu C na rok 2013. Nie jest już w kolorze białym. Ciekaw jestem czy coś zmieniło się we wnętrzu, bo jak wiadomo wygląd to nie wszystko ;) , może wstawiają teraz energooszczędne pompy?

Pozdrawiam,

Wojtek R.

, czy jest sens układania podłogówki rurą fi20 zamiast fi16 pomijając trudność układania grubszej/sztywniejszej i ceny razy 1,5-2?

Pozdrawiam,

Wojtek R.

daje się fi 20 dla długich pętli np hale magazynowe.

W małym pomieszczeniu trudno upchać i nie załamać.A i tak sa krótkie.

Sławku, większa moc to bardziej wykorzystana tania taryfa. Nawet kosztem gorszego COP, w złotówkach (a to dla nas najważniejsze) wyjdzie taniej.

Liwko w większości przypadków pewnie tak jest, to może inaczej:

jaki % wg Ciebie pracowałaby w aniej taryfie PC 7 kW a jaki 9 kW w tym samym budynku?

i jakie urządzenia bierzemy pod uwagę?

...wiesz, ona nie jest od podobania;) ma działać...

czyli z biwalentnego zrobiłeś monowalentny?

a są gdzieś w necie szczegółowe parametry tej PC?

Dokladnie o to chodzi. Mogla by byc w slicznej obudowie a nie puszce z blachy, lae nie za dodatkow 10 czy 12 tys zl. :-)

http://www.ekontech.pl/technika.htm

Moja to "12G Typ IV (PCSK)"

Po szczegoly trzeba sie do firmy zwrocic.