Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jaka jest odczuwalna temperatura np pomiędzy 20 a 24 tą ( odczuwalne jest już obniżenie temperatury podłogi czy nie ) ?

Wiele zalezy od warunkow na zewnatrz. Np dzisiaj jak cale popoludnie i wieczor temp zewnetrzna leci w dol, a pompa wlaczyla sie na grzanie CO o 22:20 czuje sie ze w domu chlodniej, chociaz termometr zlecial w sumie tylko (albo az) o 0,2*C od godziny 18:00 (siedze na poddaszu). To "wrazenie chlodu" zmusilo mnie do wlozenia niedawno dersow na gacie, wiec tragedii nie ma ;-) Jak temperatury zew sa stabilniejsze (nawet niskie), to sie to jakos dziwnie mniej odczuwa.Pewnie to sprawa bezwladnosci podlogi jednak sporej.

Pytałem o kmfprt pomiędzy godziną 20.00 a 24.00 ( przy braku grzania w czsie dnia podłoga może być odczuwalnie chłodniejsza niż rano ).

Najczesciej prad dwutaryfowy jest tak "ukladany", ze w dniu tez jest 2h taniego. U mnie jest to pomiedzy 14-16 i w tym czasie praktycznie zawsze chodzi pompa, wiec Ci nie odpowiem jak jest, jesli bys ie nie zalaczyla wogole w ciagu dnia. Pewnie bez zalaczenia w drogiej albo jakiegos bufora by bylo trudno.

Napiszę później bo muszę lecieć do pracy!

Na komfort temperaturowy w nocy nie narzekam po prostu nie muszę się owijać kołdrą po drugie dzieci mam małe3szt i one są zawsze odkryte czy jest ciepło czy zimno więc nawet lepiej gdy temp. jest całodobowo stała nie chorują tak jak by zmarzły w nocy.Powiem Ci tak odnośnie ciepłoty podłogi,ona nigdy nie jest ciepła ona po prostu nie jest zimna bo u mnie temp zasilania podłogówki jak na razie nie przekroczyła progu 25st także odczuwalnie nie czuć stopami ciepła od podłogi jedynie to że ci stopy nie marzną jak na płytkach bez ogrzewania.W sypialniach mam na podłogach panele i mimo wszystko jest tam troszkę(takie odnoszę wrażenie bo nie sprawdzałem)chłodniej niż tam gdzie są płytki.w każdym bądź razie nikt nie narzekał jeszcze że jest mu w nocy za gorąco.

Najczesciej prad dwutaryfowy jest tak "ukladany", ze w dniu tez jest 2h taniego. U mnie jest to pomiedzy 14-16 i w tym czasie praktycznie zawsze chodzi pompa, wiec Ci nie odpowiem jak jest, jesli bys ie nie zalaczyla wogole w ciagu dnia. Pewnie bez zalaczenia w drogiej albo jakiegos bufora by bylo trudno.

Myslałem ze masz taryfe weekendowa?

A moze w weekendowej tez masz tanie h w ciagu dnia?

Właśnie moim zdaniem jest idealnie. Kiedy idę spać (około północy) jest w sypialni najchłodniej choć PC już pracuje. Kiedy wstaję to już jest cieplej. Dla mnie ideał :)

Coś w tym stylu, no i jeszcze jedno ,obniżenie temp w nocy jest również spowodowane tym że dom idzie spać i przestajemy mimo wszystko podnosić temp swoimi ciałami gdy dom się budzi temp wzrasta szybko

hehe:) Ja już niemal zrezygnowałem z podbijania temperatury w weekend. Zazwyczaj i tak się więcej w domu dzieje, więc i temperatura sama skacze. Ja mam sterowanie pogodowe i u mnie nie ma kagańca ;)

U mnie jest tak ciepły budynek że praktycznie bez znaczenia jest temp zewnętrzna mam tak małe straty że pogodówka by mi robiła straszne zamieszanie i droższe zużycie energii więc u mnie tylko praca oparta na potrzebie i utrzymaniu temp wewnątrz

Wiele zalezy od warunkow na zewnatrz. Np dzisiaj jak cale popoludnie i wieczor temp zewnetrzna leci w dol, a pompa wlaczyla sie na grzanie CO o 22:20 czuje sie ze w domu chlodniej, chociaz termometr zlecial w sumie tylko (albo az) o 0,2*C od godziny 18:00 (siedze na poddaszu). To "wrazenie chlodu" zmusilo mnie do wlozenia niedawno dersow na gacie, wiec tragedii nie ma ;-) Jak temperatury zew sa stabilniejsze (nawet niskie), to sie to jakos dziwnie mniej odczuwa.Pewnie to sprawa bezwladnosci podlogi jednak sporej.

To jedno a drugie to też sprawa poszczególnych budynków i ich strat ciepła jakie w nich powstają.U mnie ściany zewnętrzne są z thermomuru 450 czyli współczynnik przenikania 0,15m2/k , poddasze 55cm super rocka ,okna veka do pasywniaków i rolety zewnętrze i wtedy troszkę inaczej wygląda fizyka budowli takie obiżenie następuje później

Pytałem o kmfprt pomiędzy godziną 20.00 a 24.00 ( przy braku grzania w czsie dnia podłoga może być odczuwalnie chłodniejsza niż rano ).

Powiem Ci że ja w dzień właśnie nie grzeję podłogi tylko w taryfie 13-15 CWU 500l. Problem w tym że ja nawet gdy nie chodzę w domu w kapciach to chodzę w skarpetach i ie czuję jakiejkolwiek obniżki tem.podłogi.Reszta mojej rodziny(żona i dzieci) biegają tylko i wyłącznie na boso i oni również nie czują spadku temp podłogi.Powiem tak że gdy w weekend pC doładowuje bufor (podłogi i pracuje np15-20 godz.ciągle to wtedy czuję że jest bardziej ciepła w innych sytuacjach do 24 na pewno temp jest przynajmniej u mnie stała i pewnie jeszcze później moźe jest jakieś wahnięcie jej temp chwilowe w dół ale nie sprawdzałem tego