Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

Z wprowadzeniem do budynku i glikolem? Jeśli tak to normalna cena. Pamiętaj jeszcze o dokumentacji geologiczne po wykonaniu odwiertów, W sumie wyjdzie ci gdzieś około 90-100 zł za metr.

Tak, cena za wszystko. Odwierty wyjdą 70zł brutto za metr. Czyli jeszcze do projektu (ok. 1800) trzeba robić dokumentację geologiczną tak? Pewnie kolejne 2k... eh :)

PS. Dla przypomnienia powtarzam moje pytanie :)

"Dostałem ofertę na pompę Ecopower C7 (OZC w drodze, ale powinno być ok) + odwierty pionowe 160m (poziomych raczej nie zmieszczę na działce, ale to do spradzenia). Instalator proponuje mi zbiornik kombinowany 500l z jedną wężownicą, a więc bufor z tego co się orientuje . I tutaj moje pytanie czy to jest dobre rozwiązanie dla tej pompy i w moim przypadku?

Domek z poddaszem użytkowym, 100% podłogówka. W salonie kominek + ew. dgp do sypialni na piętrze. Planowałem zrobić sterowanie pokojowe dla każdego pokoju z osobna, ale jeszcze się zastanawiam Co myślicie?"

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PS. Dla przypomnienia powtarzam moje pytanie :)

"Dostałem ofertę na pompę Ecopower C7 (OZC w drodze, ale powinno być ok) + odwierty pionowe 160m (poziomych raczej nie zmieszczę na działce, ale to do spradzenia). Instalator proponuje mi zbiornik kombinowany 500l z jedną wężownicą, a więc bufor z tego co się orientuje . I tutaj moje pytanie czy to jest dobre rozwiązanie dla tej pompy i w moim przypadku?

Domek z poddaszem użytkowym, 100% podłogówka. W salonie kominek + ew. dgp do sypialni na piętrze. Planowałem zrobić sterowanie pokojowe dla każdego pokoju z osobna, ale jeszcze się zastanawiam Co myślicie?"

Bufor CO przy 100% podłogówce jest raczej bez żadnego sensu, więc jeśli to ma być bufor (zbiornik kombinowany) CO, to nie rób. Podobnie sterowanie pokojowe dla każdego z osobna przy takiej bezwładności - ROwnież odpuść.

Myślę że raczej ten zbiornik kombinowany to bufor CWU i tu nie będę negował kombinowanych, ale polecam przeanalizować ich zastosowanie. Mała powierzchnia wymiany i często mało CW pod ręką. Ja wolę z porządną wężownicą ale nie można tego uogólniać...

Edytowane przez Instaltechnic

Tak, cena za wszystko. Odwierty wyjdą 70zł brutto za metr. Czyli jeszcze do projektu (ok. 1800) trzeba robić dokumentację geologiczną tak? Pewnie kolejne 2k... eh :)

Odwierty są z tego co pamiętam na 23% więc nie 70 a 80, do tego projekt i dokumentacja. Chyba że dokumentację geologiczną masz w cenie odwiertów. Spytaj i uzgodnij z firmą od odwiertów.

Bufor CO przy 100% podłogówce jest raczej bez żadnego sensu, więc jeśli to ma być bufor (zbiornik kombinowany) CO, to nie rób. Podobnie sterowanie pokojowe dla każdego z osobna przy takiej bezwładności - ROwnież odpuść.

Myślę że raczej ten zbiornik kombinowany to bufor CWU i tu nie będę negował kombinowanych, ale polecam przeanalizować ich zastosowanie. Mała powierzchnia wymiany i często mało CW pod ręką. Ja wolę z porządną wężownicą ale nie można tego uogólniać...

Ok tylko zastanawia mnie co będzie jak rozpale kominek w salonie, bo:

a) przy sterowaniu pogodowym pompa będzie ciągle grzała więc salon + pokoje z dgp się przegrzeją,

b) przy sterowaniu pogodowym + czujnik pokojowy w salonie pompa się wyłączy, a pokoje bez dgp będą nieogrzewane.

Dlatego myślałem o sterowaniu w każdym pokoju do czego przydatny jest bufor. Chyba, że moje założenia są błędne :)

Nie wiem już*co będzie optymalne... ;/

plusfoto odwierty mam za 70zł brutto z oferty (nie wiem ile VAT). A dokumentacje właśnie nie są w cenie niestety, ale może coś ponegocjuje :)

Pamiętaj o jednym - różnej bezwładności systemów. To nie jest tak że tylko włącz-wyłacz i już.

No właśnie też tak pomyślałem, że przecież po wyłączeniu pompy podłogówka ciągle będzie grzała przez spory czas...

Tak myśle czy faktycznie olać te sterowania pokojowe i po prostu w momencie jak będę wiedział, że załącze kominek to po prostu odciąć ręcznie pętle w salonie i tam gdzie jest dgp. Znowu tak często nie będę palił, a koszt sterowania w pokojach to nawet pare tyś zł. ...

Albo w momencie załączenia kominka czujnik w salonie wyłączy pompę i ogrzewanie w całym domu co w sumie i tak nie doprowadzi do wychłodzenia ze wzgędu na bezwładność podłogówek w pozostałych pokojach.

Czyli podsumowując wydaje mi się, że najlepiej dać dobry zbiornik cwu i tyle. Polecacie jakiś, który dobrze współgra z pompą*PCC C7? Na początek rodzina 2+1, potem pewnie więcej :)

Polecacie jakiś, który dobrze współgra z pompą*PCC C7? Na początek rodzina 2+1, potem pewnie więcej :)

Również przychylam się do pytania odnośnie zasobnika dla C7 i.. C9. Lepszy z wężownicą czy dwupłaszczowy? Nierdzewka czy emaliowany - serio trzeba wymieniać anody magnezowe co jakieś dwa lata?

Pozdrawiam,

Wojtek R.

wiesz, też nie wierzyłem, jak mi mówili, że nie będę palić w tym kominku :p

ale jak mi się znudziło, i kilka razy żonę próbowałem namówić, żeby wyczyściła kominek, wyniosła popiół, przyniosła drewna i rozpaliła (no dla odrobiny romantyzmu oczwyiście)- przecież mamy równouprawnienie :p to temat umarł śmiercią naturalną :p

Jestem tego samego zdania, ale ...żona "chce" mieć kominek, bo ja "chcę" mieć PC.

pozdrawiam,

Wojtek R.

(...) serio trzeba wymieniać anody magnezowe co jakieś dwa lata?

Zależy od wody. U mnie po dwóch latach anoda wyglądała jak nowa, praktycznie zero zużycia. Serwisant zmienił zalecenie okresu wymiany z 2 na 4 lata.

Aby nie było tak różowo to jak pociągnąłem go za język to opowiedział, że są jednak przypadki, że i po roku trzeba wymieniać.

b) przy sterowaniu pogodowym + czujnik pokojowy w salonie pompa się wyłączy, a pokoje bez dgp będą nieogrzewane.Dlatego myślałem o sterowaniu w każdym pokoju do czego przydatny jest bufor. Chyba, że moje założenia są błędne :)

Jeśli chcesz odcinać pewne pomieszczenia, to zamontuj sobie kabelki w ścianie - to nie jest drogie. Gdy na prawdę zapragniesz zastosować sterowanie poszczególnymi pomieszczeniami, to użyjesz tych kabelków, jak nie, to utniesz. Jeśli w domu masz np 10 pętli, to odłączenie np. 2, czy 3, czyli salonu można zrobić i bez bufora. Pc będzie dalej normalnie pracować jeśli instalacja została dobrze zrobiona.

Jeśli chcesz odcinać pewne pomieszczenia, to zamontuj sobie kabelki w ścianie - to nie jest drogie. Gdy na prawdę zapragniesz zastosować sterowanie poszczególnymi pomieszczeniami, to użyjesz tych kabelków, jak nie, to utniesz. Jeśli w domu masz np 10 pętli, to odłączenie np. 2, czy 3, czyli salonu można zrobić i bez bufora. Pc będzie dalej normalnie pracować jeśli instalacja została dobrze zrobiona.

Aha jeszcze jedna sprawa. Przez rok, dwa poddasze nie będzie wykorzystywane i nie ma sensu go ogrzewać*tak jak reszte domu. Myślałem żeby po prostu utrzymaywać temperaturę na poziomie 18 stopni. Jak to najlepiej rozwiązać?

Aha jeszcze jedna sprawa. Przez rok, dwa poddasze nie będzie wykorzystywane i nie ma sensu go ogrzewać*tak jak reszte domu. Myślałem żeby po prostu utrzymaywać temperaturę na poziomie 18 stopni. Jak to najlepiej rozwiązać?

Np. na osobnych pompach obiegowych na każdy poziom, zamiast dławić przepływy ustawisz pompę od poziomu poddasza na minimum i tyle.

Również przychylam się do pytania odnośnie zasobnika dla C7 i.. C9. Lepszy z wężownicą czy dwupłaszczowy? Nierdzewka czy emaliowany - serio trzeba wymieniać anody magnezowe co jakieś dwa lata?

Moje subiektywne odczucia idą od lat w kierunku dwupłaszczy. Montuję je praktycznie do każdej instalacji.

Spokojnie dogrzewa do +55 CWU bez taktowania, jak przy wężownicach (nie wszystkich, jedynie duża wężownica nie ma tego problemu ale to już spory koszt)

Dwupłaszcz ma jeszcze kilka innych zalet ;)

Moje subiektywne odczucia idą od lat w kierunku dwupłaszczy. Montuję je praktycznie do każdej instalacji.

Spokojnie dogrzewa do +55 CWU bez taktowania, jak przy wężownicach (nie wszystkich, jedynie duża wężownica nie ma tego problemu ale to już spory koszt)

Dwupłaszcz ma jeszcze kilka innych zalet ;)

A możesz polecić*jakiś model?

Znalazłem np. to: http://www.ekosklep.ekologika.com.pl/zbiornik-dwuplaszczowy-vpa-300-200-e-lub-cu.html trochę*drogie to to :)

Trochę to drogie i w zasadzie nadaje się TYLKO do produkcji CWU. Ma mało wody kotłowej w stosunku do właściwej użytkowej (co często jest zaletą).

Jeżeli byłoby np. w proporcjach 120(cwu)/260(kotłowa) albo 160/340 to jednocześnie mamy fajne połączenie grzania CWU i bufora CO w jednym i można zasilać niewielką liczbę nieszczęsnych grzejników (jeśli już są lub koniecznie "muszą" być), bardzo ciekawe jest podłączenie drabinek łazienkowych i można grzać cały rok bez grzałek el.

No i drabinki są cieplejsze niż zasilanie podłogówki i mogą dogrzać łazienkę a nie tylko wysuszyć ręcznik przez noc.