gall86 30.01.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 12500 za kolektor poziomy to moim zdaniem sporo. odwierty miałem za 14k (z papierami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesko 30.01.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 6 dolne wymiennik płaski spiralny 700 mb 11 600,00 PZDR skąd zatem 12500? ale nie są to duże różnice przy całym zadaniu. Myślę, że poszczególne ceny można jeszcze negocjować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.01.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Witajcie. Dostałem wycenę na PPC C9: 1 powierzchnia ogrzewana 123,3 m2 2 powierzchnia podłogi 148 m2 3 powierzchnia garażu-dogrzewanie okresowe grzejnikiem 19,2 m2 4 zapotrzebowanie ciepła CO iCWU 8137,8 W .......... Dodam tylko że dom będzie docieplony: podłoga na gruncie - 15cm dach - 28 cm ściany - 20 cm Co o tym sądzicie. Wycena na Wielkopolskę. Proszę o rady. PZDR Abstrahując od kosztów wykonania, parametr projektowego obciążenia cieplnego jest całkowicie niewiarygodny, jest zawyzony i to znacznie. Widac firma chce dodatkowo zarobić oferując przewymiarowaną pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 30.01.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Abstrahując od kosztów wykonania, parametr projektowego obciążenia cieplnego jest całkowicie niewiarygodny, jest zawyzony i to znacznie. Widac firma chce dodatkowo zarobić oferując przewymiarowaną pompę To znaczy o ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 30.01.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Abstrahując od kosztów wykonania, parametr projektowego obciążenia cieplnego jest całkowicie niewiarygodny, jest zawyzony i to znacznie. a skąd wiesz? tak bez obliczeń szczegółowych? w wątku obok twierdziłeś że nie można o niczym mówić bez szczegółowych obliczeń... widzę tu drobną niekonsekwencję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.01.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 a skąd wiesz? tak bez obliczeń szczegółowych? w wątku obok twierdziłeś że nie można o niczym mówić bez szczegółowych obliczeń... widzę tu drobną niekonsekwencję Nie mogę podać faktycznej wartości bez obliczeń, ale mogę oszacować i z tych szacunków tak wartośc jest za wysoka. Szacuje na podstawie podanych danych i porównuję z dziesiątkami podobnych budynków dla których wykonywałem obliczenia. Z biegiem czasu moje szacunki są coraz dokładniejsze ale nie zastapią dokładnych obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 30.01.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Nie mogę podać faktycznej wartości bez obliczeń, ale mogę oszacować i z tych szacunków tak wartośc jest za wysoka. Szacuje na podstawie podanych danych i porównuję z dziesiątkami podobnych budynków dla których wykonywałem obliczenia. Z biegiem czasu moje szacunki są coraz dokładniejsze ale nie zastapią dokładnych obliczeń. To oblicz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.01.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Jak się dobrze poszuka, to znajdzie się i takie oferty : KOMPLETNA INSTALACJA POMPY CIEPŁA 27.000 ZŁ CENA OBEJMUJE: - PROJEKT GEOLOGICZNY - ODWIERTY PIONOWE – 140M (SONDA MUOVITECH) - POMPA CIEPŁA KP80 - ZASOBNIK CWU – 120L - PODŁĄCZENIE I URUCHOMIENIE DANE TECHNICZNE: COP B0/W35- 4,2 COP B0/W50-2.9 MOC GRZEWCZA-7,5kW POBÓR MOCY-1,8kW CZYNNIK CHŁODNICZY-R410A ELEKTRONICZNY ZAWÓR ROZPRĘŻNY To ze Śląska. Oraz na kompletne wykonanie DZ pionowego: Odwiert fi 110mm Odwiert na płuczkę o średnicy 110-125 mm Sonda pionowa Wykonana z dwóch rur PE fi 40mm. Grubość ścianek 3,0mm. Sonda o głębokości do 80 mb. Na życzenie klienta wykonujemy sondy głębsze do 100 mb lub w rurach fi 32 mm. Głowica GEOterm Głowica jest wykonana według wlasnego wielokrotnie sprawdzonego wzoru. Dodatkowo wmocniona jest podwójną osłoną. Po zapuszczeniu sondy do odwiertu w odwiercie pozostają dwa zgrzewy. Zgrzewy wykonane są w technologi używanej przy instacjach gazu ziemnego zapewniajacej szczelność i peność połączenia. Próba ciśnieniowa Dwukrotne wykonanie prób ciśnieniowych dla każdej sondy przed włozeniem do odwiertu, w trakcie wkładania i po 10 godzinach po wlożeniu. Gwarancja Standardowy okres gwarancji jest równy gwarancji udzielanej inwestorowi na kompletny system pompy ciepła. Okres gwarancji na kolektor pionowy wynosi nie mniej niż 24 miesiące. Technika odwiertu Możemy dobrać głębokość odwiertów zgodnie ze spodziewaną budowa geologiczną podłoża. Po pierwszym odwiercie możemy zasugerować zmianę wielkości kolektora pionowego. Inwestor zapewnia Dojazd na miejsce odwiertu dla samochodu ciężarowego Prąd jednofazowy czyli 220 V, może być agregat Udostępnienie wody lub miejsca poboru i piachu Technika zakładania sondy Sondy geotermalne są opuszczane do wykonanych odwiertów pod własnym ciężarem. Wyklucza to możliwość uszkodzenia sondy. Cena obejmuje koszty dojazdu na terenie woj. mazowieckiego. Nastepnie opuszczoną sondę mocujemy w odwiercie za pomocą obsypki kwarcowej. Proponowana cena 59,- netto + VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.01.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 To oblicz . Przypomniała mi się pewna reklama sprzed paru lat: "Janie, Bermudy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.01.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 To oblicz . Az takim pasjonatem nie jestem, gdybym miał wolne te 2 (tyle potrzebne na dokladne obliczenia) dni to wiedziałbym jak je zagospodarowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 30.01.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 hehehe, mar1173 asolt utrzymuje się z tych obliczeń bo to jego praca zawodowa... To tak jak byś rzucił od niechcenia forumowemu murarzowi: to zbuduj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.01.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 I podpadłeś ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 asolt zluzuj trochę z czasem na forum to wygospodarujesz te dwa dni Jak można się zamartwiać brakiem czasu, czynnie uczestnicząc w tylu watkach na forum?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 30.01.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) adiqq moim zdaniem inwestor powinien dostarczać OZC do wyceny instalacji (tak jak dostarczasz wyniki badań krwi lekarzowi specjaliście - pomijam fakt jak działa nasza służba zdrowia ) Inwestorzy nie chcą ponosić żadnych kosztów poza zakupem przysłowiowych cegieł i próbują obowiązkiem wykonania OZC obarczyć firmę, która ofertuje instalacje, ale to nie jest do końca słuszna droga. Postaw się w sytuacji firmy wykonawczej: dostajesz do wyceny 100 zapytań, z których zrealizujesz może kilka % i co? masz tracić swój czas na wykonywanie do każdej wyceny OZC? a czy któryś z tych klientów Ci za to zpłaci? załóżmy, że wykonanie OZC jest warte 500 zł jeżeli na 100 ofert podpiszesz 10 umów to oznacza, że wykonałeś za darmo pracy za 45 tys a tyle to prawdopodobnie nie zarobisz na realizacji tych 10 umów moim zdaniem klient kupując projekt gotowy powinien "w pakiecie" otrzymywać rzetelnie wykonane OZC a jak robi projekt indywidualny to powinien też zapłacić za OZC tak jak płaci za projekt architektoniczny bo robi to tylko dla własnego dobra... Edytowane 30 Stycznia 2013 przez Sławek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.01.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Można też zastrzec, że dobór jest na oko, a ostateczny dobór nastąpi po wykonaniu OZC. Można, ale trzeba chcieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 30.01.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 nie do końca, w teorii jest to słuszne, ale poczytaj forum - tu nikt nie chce za nic płacić... jak myślisz? jak zareaguje klient któremu oznajmisz na dzień dobry: teraz zapłaci mi Pan np 4000 zł, a ja przygotuję Panu proj wentylacji, OZC, proj podłogówki, proj prac geologicznych do odwiertów i na tej podstawie przygotuję Panu ofertę. Jak Pan ofertę przyjmie to odliczam te 4000 od ceny ofertowej, a jak nie to 4000 przepada, ale za to ma Pan projekty w ręku dodaj do tego fakt ile czasu by to trwało... a tymczasem firma konkurencyjna wysyła ofertkę za darmo w ciągu 2-3 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 30.01.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 ... a poza tym nie oszukujmy się... wykonawca mający pojęcie i doświadczenie dobierze PC prawidłowo bez obliczeń do czwartego miejsca po przecinku a jak trafisz na pseudofachowca to i OZC Ci spieprzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 30.01.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 hehehe, mar1173 asolt utrzymuje się z tych obliczeń bo to jego praca zawodowa... To tak jak byś rzucił od niechcenia forumowemu murarzowi: to zbuduj Trudno nie zauważyć. Brzydzę się osobami które pod przykrywką chęci pomocy żerują na niewinnych forumowiczach. Obliczenia obliczeniami. Papier wszystko przyjmie. Tylko czy da gwarancję że docieplenie nie zostanie sp.... . Mam podobny dom. Dziś mogę powiedzieć że PC 7 kW by wystarczyła. Ale czy jemu wystarczy? I wiem że, budowlańcy potrafią takie rzeczy że ,, największym fizjologom się nie śniło" Co do cen się nie wypowiadam. Można wykonać oczywiście taniej tylko trzeba by zaangażować się w to osobiście ewentualnie przy pomocy miejscowego w miarę rozgarniętego instalatora. W tym przypadku unikniesz niemiłych niespodzianek które mogą cię spotkać zlecając wszystko firmom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.01.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 ... a poza tym nie oszukujmy się... wykonawca mający pojęcie i doświadczenie dobierze PC prawidłowo bez obliczeń do czwartego miejsca po przecinku a jak trafisz na pseudofachowca to i OZC Ci spieprzy Ojjjjjjjj. Tylko jak odsiać? Praktyka wskazuje, że wymiarują z głowy, czyli z niczego, bo jak nazwać "szacunki" z przewymiarowanie x 2 ? I nie czepiam się, tylko ukazuje prozę życia. Ps. Dokładnie tak samo było przy instalacjach wentylacji mechanicznej - z naciskiem na było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 30.01.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 No to ja sobię policzę tak z grubego palca: - ściany 1500 W,- dach 600 W,- podłoga 400 W,- okna 1000 W,- wentylacja graw. 200 m3 (jakże optymistycznie) - 3000 W- garaż - łyknie wszystko, powiedzmy ograniczony do 1000 W- inne mostki i błędy (rezerwa) - 1000 W.- CWU - 500 W Na tym przykładzie pięknie widać jak ważne jest kompleksowe podejście. Gdyby był dobry reku lub kiepski reku i GWC plus wydzielony garaż bez izolacji podłogi, zamiast 9 kW styknie 7 kW i 500 mb kolektora, efekt inwestycyjny ten sam, a rachunki mniejsze o powiedzmy 300-400 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts