Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

Trudno nie zauważyć. Brzydzę się osobami które pod przykrywką chęci pomocy żerują na niewinnych forumowiczach.

Myśle ze kol. MasterCheat z wątku "obliczenia ozc" ma inne zdanie, on wykonuje obliczenia samodzielnie a ja udzielam mu fachowych wskazówek, jak zresztą wielu innym.

Jezeli jest ktoś chetny na forum do wykonania bezpłatnych obliczen, projektów to niech sie ujawni, na pewno nie bedzie miał czasu na nudę przez tych "niewinnych forumowiczów". Moze też ktoś z innych branż się ujawni a wtedy moze się uda bezpłatnie wybudowac dom.

Jezeli ktos tak bardzo się brzydzi odpłatnym wykonywaniem usług niech zostanie woluntariuszem, wtedy poprawi mu sie bardzo samopoczucie

Edytowane przez asolt

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ojjjjjjjj. Tylko jak odsiać? Praktyka wskazuje, że wymiarują z głowy, czyli z niczego, bo jak nazwać "szacunki" z przewymiarowanie x 2 ?

I nie czepiam się, tylko ukazuje prozę życia.

Ps. Dokładnie tak samo było przy instalacjach wentylacji mechanicznej - z naciskiem na było.

...i dlatego każdy inwestor powinien jeszcze przed rozpoczęciem budowy mieć OZC swojego domu wykonane przez kogoś kto się w tym specjalizuje i dobrze to robi (teraz zareklamuję: np asolta)

inwestorzy powinni zdać sobie sprawę, że inwestując w OZC pomniejszą sobie koszty budowy może i o kilka/kilkanaście tys bo każdy zdrowy na umyśle instalator nie dobierze pompy szacunkowo na absolutne minimum bo to może grozić niedogrzaniem domu (dochądzą inne tematy typu opłacalność takich a nie innych okien, grubości izolacji, sensowności wykusików, balkoników.

poza tym nie rozumiem pewnego zwyczaju jaki się zakorzenił: dając do wyceny budowę domu każdy przynosi projekt, za który już zapłacił pieniądze i sam jest przekonany, że żeby dokładnie wycenić wykonawca musi mieć projekt a w przypadku instalacji nie chce zakupić OZC a to jest przecież podstawa do doboru mocy urządzeń grzewczych...

co do wentylacji to wielkość urządzenia można dobrać ze 100%-tową bezbłędnością w 5 min przy pomocy bardzo prostej tabelki w excelu...

...i dlatego każdy inwestor powinien jeszcze przed rozpoczęciem budowy mieć OZC swojego domu wykonane przez kogoś kto się w tym specjalizuje i dobrze to robi (teraz zareklamuję: np asolta)

Sławek, przepraszam za to ze tak po imieniu nie reklamuj mnie wiecej, bo niektórzy z obrzydzenia nie wejdą wiecej do tego wątku

hehe, asolt trzeba oddać cesarzowi co cesarskie...

nie zgadzam się z wieloma Twoimi wypowiedziami, ale na podstawie opinii Twoich zadowolonych klientów uważam, że OZC zrobiłbym właśnie u Ciebie (co nie znaczy, że inni tego nie potrafią, ja po prostu tych innych nie znam - mało tego, sam też potrafię zrobić OZC, ale niestety nie mam na to czasu a zasada jest prosta - jeżeli na coś brakuje czasu albo chęci to trzeba to komuś zlecić)

..to tyle w kwestii reklamy Twoich usług ;)

Myśle ze kol. MasterCheat z wątku "obliczenia ozc" ma inne zdanie, on wykonuje obliczenia samodzielnie a ja udzielam mu fachowych wskazówek, jak zresztą wielu innym.

Jezeli jest ktoś chetny na forum do wykonania bezpłatnych obliczen, projektów to niech sie ujawni, na pewno nie bedzie miał czasu na nudę przez tych "niewinnych forumowiczów". Moze też ktoś z innych branż się ujawni a wtedy moze się uda bezpłatnie wybudowac dom.

Jezeli ktos tak bardzo się brzydzi odpłatnym wykonywaniem usług niech zostanie woluntariuszem, wtedy poprawi mu sie bardzo samopoczucie

Nie przekręcaj moich słów

cyt. ,,Brzydzę się osobami które pod przykrywką chęci pomocy żerują na niewinnych forumowiczach."

Jeżeli bezpłatnie to pomoc, przysługa - płatnie usługa.

Chodziło mi o to że gość podał swoje zapotrzebowanie a ty nie znając żadnych szczegółów od razu stwierdziłeś że są zawyżone.

U mnie w projekcie było podane zapotrzebowanie na ciepło z podziałem na poszczególne pomieszczenia, projekt CO , CWU , Elektryki. Wszelkie przedmiary kosztorysów.Projekt gotowy za 2000zł.

Chodziło mi o to że gość podał swoje zapotrzebowanie a ty nie znając żadnych szczegółów od razu stwierdziłeś że są zawyżone.

Na podstawie swojego doswiadczenia i praktyki tak twierdzę i to twierdzenie podtrzymuję. Po otrzymaniu szczególowych danych jestem to stanie udowodnić.

I to nie było tak ze pytający nie podał zadnych szczególów, bo je podał i na ich podstawie oszacowałem to obciązenie.

Znam się na tym co robię i jestem w stanie ocenić dokładność takich obliczeń na podstawie podstawowych danych.

Co z taką informacją zrobi kol. BM Kleszczewo nie wiem, ale skoro opublikował te dane to chciał aby sie do nich ustosunkować, co tez zrobiłem.

Doszukiwanie sie w mojej wypowiedzi drugiego dna nie swiadczy dobrze o Tobie, czy wszystkich zawsze podejrzewasz o niecne intencje

U mnie w projekcie było podane zapotrzebowanie na ciepło z podziałem na poszczególne pomieszczenia, projekt CO , CWU , Elektryki. Wszelkie przedmiary kosztorysów.Projekt gotowy za 2000zł.

Miałem do czynienia z wieloma gotowymi projektami z obliczeniami cieplnymi i nigdy ale to nigdy nie było przypadku aby te obliczenia pokrywały sie z moimi obliczeniami, zawsze było przeszacowane i to znaczne.

Przyczyny takiego stanu rzeczy (krótka analiza) podałem w innym watku z pomp ciepła na pytanie kol. Wihajster

Mar ja też takie "cuś" zaznaczam cuś mam. Tylko co z tego po moim pobieżnym OZC jest to prawie dwa razy więcej niż jak powinno być. Zobaczymy co wyjdzie jak będę miał dokładne OZC

Czyżby współczynnik n50 i (lub) wentylacja, grały główne skrzypce ?

Badanie szczelności budynku jest tak niepopularne (koszt), ze nie miałem jeszcze protokołu badań jako załącznika do danych koniecznych do obliczeń i n50 przyjmuję z normy. Wentylacja również ale głownie są to błedy w liczeniu kubatury przy skosach. Cóz jeszcze ?, zbyt dużo uproszczen przy budynkach o skomplikowanej geometrii, stare normy do obliczen i stare wersje oprogramowania wspomagającego obliczenia, a czasami błedy kardynalne dotyczące definicji przegród, okien, poszczególnych rodzajów pomieszczen.

Można też zastrzec, że dobór jest na oko, a ostateczny dobór nastąpi po wykonaniu OZC. Można, ale trzeba chcieć.;)

Nawet nie koniecznie na oko,z dużą dokładnością można wyliczyć obciążenie cieplne na piechotę a dzięki temu dokładnie dokonać doboru źródła ciepła bez szczegółowych obliczeń sankomowskich.

Jeśli klient podpisze umowę wtedy siada się i wykonuje dokładne OZC,rozstawy podłogówki itp.

Aczkolwiek OZC jeszcze przed budową to wg mnie podstawa.

Witam.Muszę spytać jak zejsc z ceną za pompę +kolektor pionowy +kotłownia+ podłogówka ni jak nie mogę dostać oferty poniżej 58000 brutto jak by się wszycy zmówili .Pompy w ofertach są zachodnie i też polskie .Czytając to forum i napotykam ceny dużo nizsze jak trafić na dobrą i tanią firmę ,proszę o namiary.Buduję dom w woj.lubelskim 160m2 będzie dobrze zaizolowany z rekuperacją która musze też zrobic.

Witam.Muszę spytać jak zejsc z ceną za pompę +kolektor pionowy +kotłownia+ podłogówka ni jak nie mogę dostać oferty poniżej 58000 brutto jak by się wszycy zmówili .Pompy w ofertach są zachodnie i też polskie .Czytając to forum i napotykam ceny dużo nizsze jak trafić na dobrą i tanią firmę ,proszę o namiary.Buduję dom w woj.lubelskim 160m2 będzie dobrze zaizolowany z rekuperacją która musze też zrobic.

Proste. Zrób OZC i projekt podłogówki (około 500zł). Podaj nam wynik a my ci obliczymy długość kolektorów i moc PC. Następnie poszukasz wiertaczy z twojego regionu, którzy wykonają ci DZ (niemal wszystkie firmy to robiły i się na tym znają). Znajdziesz hydraulika, który przy naszych wskazówkach wykona ci GZ i kotłownie. Następnie zadzwonisz do firmy od PC i poprosisz o pompę z instalacją. Jak dobrze to rozegrasz to zmieścisz się w 30tyś.

Polecam linki

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a