rwojtek 03.02.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Panowie,Myślę, że już dość zostało powiedziane na temat ewentualnych kosztów instalacji PCi.Proponuję, aby teraz jako, że jesteśmy w wątku pomp Ecopower osoby, które całościowo lub częściowo instalowały same swoje Ecopowery, chodzi mi szczególnie o kotłownię - napisały, narysowały lub umieściły zdjęcia tak jak to robił kolega rwxw ze swojej instalacji. Marzy mi się nawet, aby podane zostało nawet to jakiego użyto materiału i o jakich wymiarach (długość, średnica).Gdyby były tu umieszczone takie ściągawki to każdy kto ma smykałkę w tym kierunku i chęci, mógłby naprawdę sporą część (czyt. kotłownię) wykonać samemu lub przy pomocy zaprzyjaźnionego hydraulika. Chodzi mi o to, że co n-tą stronę można natknąć się na informację: "my tu na forum powiemy co powinien zrobić Twój hydraulik..." i na tym się kończy. Ja w imieniu własnym i mam nadzieję w imieniu wielu innych przyszłych inwestorów mam taką gorącą prośbę, bo przecież to forum jest miedzy innymi po to by sobie pomagać a nie tylko naganiać sobie klientów jak to niektórzy robią.I oczywiście wszystkich pozdrawiam,Wojtek R. P.S.Mnie szczerze mówiąc to najbardziej interesuje kotłownia do PCi Ecopower serii "C". Na stronie producenta niby jest schemat instalacji, tylko to nie moja działka i nie wiem np jakiej długości powinny/muszą być poszczególne odcinki rur oraz ich średnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.02.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Proponuję, aby teraz jako, że jesteśmy w wątku pomp Ecopower osoby, które całościowo lub częściowo instalowały same swoje Ecopowery Nie jest ważne jaki jest producent pompy. Zasady instalacji obowiązują te same bez względu na producenta. Odnośnie długości i średnicy rur, to zależą one również nie od producenta lecz od mocy grzewczej pompy. Napisz odnośnie których rur masz wątpliwości, jaką planujesz moc pc, to będziemy coś doradzać. Na szczęście to nie apteka, jeśli dasz za grube rury, to nic się złego nie stanie, jeśli za cienkie, to będzie kiepsko.Poza kolektorem i pętlami podłogówki czym krótsze rury tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.02.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Planuję Ecopower C9 (8,8kW), odwierty pionowe (2x90-100m) więc sondy zostaną wprowadzone do kotłowni przez firmę wiertniczą, rozdzielacz może też zainstalują. Chodzi mi o elementy ze schematu umieszczonego na stronie www producenta:http://www.ppcpompy.eu/attachments/File/schemat_ecopower_C_001.JPGInstalacji ogrzewania podłogowego nie rozpatrujmy gdyż to osobny element, skupmy się na samej kotłowni zakładając, że firma przywiezie PCi i podłączy/uruchomi ją z 8% vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.02.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Od rozdzielacza do pc poprowadzisz rurę PE40 lub inną o takiej samej średnicy wewnętrznej - tyle ile będzie jej trzeba. Zawory mogą być kulowe lub zasuwy 5/4", filtr też 5/4" lub jakiś większy. Rury antywibracyjne nie będą chyba konieczne, bo PE jest dosyć miękkie i nie powinno sprawiać problemów. Jeśli jednak producent zaleca, to możesz je dać. Po stronie gz możesz użyć rury miedzianej fi 28 lub innej o co najmniej takiej średnicy wewnętrznej lub większej poprowadzonej do rozdzielacza/y podłogówki. Zawory też 5/4"lub ewentualnie 1", filtr 5/4". Długość taka jaka będzie potrzebna. Taka sama rura do zasobnika cwu - z tym, że czym bliżej będzie stał zasobnik tym lepiej. Jak masz wątpliwości to pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.02.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Wielkie dzięki rwxw, masz u mnie buteleczkę ducha puszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.02.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Z tego co napisałeś wszystko rozumiem a tym bardziej myślę zrozumie mój hydraulik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 03.02.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Ja nie będę instalował u siebie pompy ciepła w najbliższym czasie, ale chciałbym mieć taką możliwość na przyszłość. Pewnie właśnie coś Ecopower, jeśli już. Jakie przepusty zostawić w płycie fundamentowej dla wymiennika gruntowego? Chodzi o kolektor pionowy (mam mało miejsca na działce). Dwie rury kanalizacyjne fi100 z wyprowadzeniem poza obrys budynku wystarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.02.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 To jeszcze jedno pytanie:Gdzie na tym schemacie powinno być (i jak zrealizowane) podłączenie do tzw. "dobijania" ciśnienia w instalacji Dz jak i Gz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.02.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Ja nie będę instalował u siebie pompy ciepła w najbliższym czasie, ale chciałbym mieć taką możliwość na przyszłość. Pewnie właśnie coś Ecopower, jeśli już. Jakie przepusty zostawić w płycie fundamentowej dla wymiennika gruntowego? Chodzi o kolektor pionowy (mam mało miejsca na działce). Dwie rury kanalizacyjne fi100 z wyprowadzeniem poza obrys budynku wystarczą? Wszystko zależy ile planujesz sond. W jedą fi100 wejdą dwie rury fi40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.02.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 To jeszcze jedno pytanie: Gdzie na tym schemacie powinno być (i jak zrealizowane) podłączenie do tzw. "dobijania" ciśnienia w instalacji Dz jak i Gz? Ja mam przy dz wpięty przez trójnik kranik taki jak do węża ogrodowego, przy gz podobny, ale z korkiem - taki specjalny do napełniania instalacji. Do dobijania może być gdziekolwiek, np. podpięty trójnikiem przy odpowietrzniku (tak mam, tzn. trójnik PE40, przejście PE40 na 1/2", w to wpięta rurka z odpowietrznikiem i kranikiem). Do napełniania i odpowietrzania dz można zastosować układ trójnik zawór trójnik, gdzie wystające końcówki trójników zostaną zakończone zaworami. Opisałem to na początku wątku instalacja "tymi ręcami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtakx 03.02.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Witam ponownie.Widzę że mój imiennik rwojtek podobnie pomyślał żeby pokombinować samemu z kotłownią resztą instalacji .Dzięki za pytania i odpowiedzi kolegów napewno skorzystam ja i inni inwestorzy.Tak na marginesie do wojtka to w waszym rejonie są duzo nizsze ceny jak u mnie -widze to po ofertach które dostałem ale niestety z zachodnimi pompami.Ja raczej skłaniam się w kierunku PPC też ECOPOWER C9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.02.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Wszystko zależy ile planujesz sond. W jedą fi100 wejdą dwie rury fi40. I gdzie rozdzielacz. Jeśli na zewnątrz w studzience, to raczej wystarczą, jeśli ma być w środku, to lepiej dać 160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 03.02.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 dzięki. domek będzie o małym zapotrzebowaniu na energię (dlatego pompa ciepła to ewentualnie w przyszłości, np. gdyby coś nie wyszło z kosztami ogrzewania albo prąd mocno zdrożał). zrobię na wszelki wypadek 2 x160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.02.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Dzięki, ja też w przyszłości skłaniam się ku polskiej myśli technicznej. Wiadomo chodzi o kasę, a skoro nie widać różnicy (w odczuwaniu ciepła ), to po co przepłacać. No i ...wspierajmy to co Nasze Polskie. W okolicach Białegostoku był człowiek instalujący Ecopowery, ale okazał się niepoważny i firma PPC z Nim już nie współpracuje. Odwierty z mego regionu można znaleźć na alledrogo 65/m tylko jeszcze nie wiem czy to sam odwiert czy też sonda + zalanie. Aha robią też w innych województwach. Rozdzielacz Dz jeśli nie będzie w komplecie z odwiertami to jak ktoś już pisał pewnie zlecę komuś do zgrzania. Ciekaw jestem jaka średnica tego rozdzielacza byłaby poprawna dla dwóch sond fi40? 63mm czy trzeba więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.02.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 D 63mm czy trzeba więcej? Jeśli zgrzewany PP, to powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.02.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 I wszystko jasne, teraz zostaje tylko przekazać Twoje rady hydraulikowi i ...jeszcze raz wielkie dzięki rwxw, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 03.02.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 zrobię na wszelki wypadek 2 x160. a nie lepiej przeprowadzić od razu PE ? zorientuj się ile ew będziesz miał pętli i poprzeciągaj na gotowo, chyba że boisz się dodatkowych łączeń to zrób przepusty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.02.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (...) nauczyło mnie to czegoś...jak któraś firma nie przysłała wyceny o którą prosiłem, to skreślałem ją..... oczywiście, firma może odmówić instalacji, ale przecież prosiłem tylko o wycenę, nie dostałem widełek minimum - maksimum..... Zgadzam się w 150% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 03.02.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Lepsze przepusty bardziej uniwersalne w razie W! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.02.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Przepusty lepiej robić pod ławą czy w fundamencie powyżej ławy. Jak później da się zawinąć do góry do pionu fi40, aby się nie zagięła? a może w przepustach puścić rury osłonowe fi75 i dać je aż do góry ponad poziom posadzki w kotłowni i tak to zasypiac piaskiem i zalać chudziakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts