mar1173 06.02.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 To taki rozdzielacz lepiej jest wkoncu zgrzać z PP czy skręcić z PE? ja będę potrzebował taki na 5 pętli po 150m. rury PE32. Jesli PP to jakiej średnicy. Niektóre firmy skręcają z ocynku. A co myślicie by pospawać go ze zwykłej stali, np taki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 06.02.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 zaraz zaraz, kolega wyżej napisał, że różni się brakiem naczynek, pompki i inna obudowa. co to ma do ciszy? Liwko ma starszy model ,to może ma. Teraz A9 i C9 mają takie same sprężarki, chyba że masz specjalne życzenie. U mnie kotłownia oddzielona od domu ścianką 12 cm, nic nie słychać, nawet w nocy. Miałem ją izolować ale chyba dam sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 06.02.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Niektóre firmy skręcają z ocynku. A co myślicie by pospawać go ze zwykłej stali, np taki: Ja mam coś takiego tylko że 2 szt na 3 pętle koszt 400zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 06.02.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 A co myślicie by pospawać go ze zwykłej stali, np taki: Zwykła stal może korodować, lepiej użyć, czegoś co korodować nie będzie. Odnośnie tego zdjęcia, to prawie dobry, tylko ktoś użył chyba trochę za cienkich rurek, które będą niepotrzebnie zwiększać opory przepływu. Lepiej zrobić z grubszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.02.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Nie wiem jak teraz wyciszone są pompy z serii A, ale kolega ma z serii C i jest zdecydowanie bardziej cicha od mojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazior 06.02.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Niektóre firmy skręcają z ocynku. A co myślicie by pospawać go ze zwykłej stali, np taki: Tez myslalem o ocynku bo by wyszedł niedrogo ale podobno z glikolem bardzo koroduje. Chyba spróbuję z PP i pozgrzewam. wcześniej przeprowadzę doświadczenie z zamrażalnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.02.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Jeżeli to jednorazowa akcja to może poskręcaj z kształtek mosiężnych, co prawda droższe niż ocynk ale nic nie koroduje, do glikolu się nadaje.Jest mocne i śpisz spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazior 06.02.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Masz rację to będzie najlepszy kompromis. myślę że trójniki mosiężne 5/4 na rozdzielacz wystarczą do tego nypelki i będzie szybko i w miarę nie drogo.Trochę z innej beczki: macie jakies namiary na dobry bojler 300 lub 400 litrów do pompy ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 07.02.2013 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Masz rację to będzie najlepszy kompromis. myślę że trójniki mosiężne 5/4 na rozdzielacz wystarczą do tego nypelki i będzie szybko i w miarę nie drogo. Trochę z innej beczki: macie jakies namiary na dobry bojler 300 lub 400 litrów do pompy ciepła? Zerknij na tą stronę http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page432 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 07.02.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Zwykła stal może korodować, lepiej użyć, czegoś co korodować nie będzie. Odnośnie tego zdjęcia, to prawie dobry, tylko ktoś użył chyba trochę za cienkich rurek, które będą niepotrzebnie zwiększać opory przepływu. Lepiej zrobić z grubszych. Wg mnie taki rozdzielacz niczym nie zabezpieczony spokojnie wytrzyma 10 lat. Zabezpieczony praktycznie wieczny. Bardziej obawiałbym się o zawory i złączki. Co do oporów. Rurka 1/2 przekrój ok. 1,6 cm2 X 6 = 9,6cm2 dł -10cm Dobieg - rura PE 40 przekrój ok. 9cm2 dł 15 m. Można policzyć. Można oczywiście zrobić z rur 1 cal tylko po co. Pompka DZ 93W, delta ok.2,2-2,4 st. przy mocy chłodniczej PC ok. 7kW obecnie - 3,1/1st i delta ok. 3-3,2 st. przy mocy chłodniczej ok. 9 kW obecnie 2,6/-0,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 07.02.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Wg mnie taki rozdzielacz niczym nie zabezpieczony spokojnie wytrzyma 10 lat. A potem cały syf między płytami parownika w PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 07.02.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 A potem cały syf między płytami parownika w PC. A to niby z czego? To jak zamontujesz bufor zwykły stalowy, zbiornik z mamką, dwupłaszczowy itp. to co cały ten ,,syf" masz na skraplaczu? A czy filtr to jest do dekoracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 07.02.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 (edytowane) No masz rację, ale w przypadku zbiorników, woda wpływając do nich zwalnia bardzo, drobinki opadają. Odkręć dolny króciec po kilku latach i zobacz co się znajdzie.Natomiast w instalacji DZ czynnik jest cały czas w szybkim ruchu podczas pracy PC. Nie zapominaj, że w GZ jest woda, a w DZ ciecz bardziej agresywna. Edytowane 7 Lutego 2013 przez wihajster Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 07.02.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 No masz rację, ale w przypadku zbiorników, woda wpływając do nich zwalnia bardzo, drobinki opadają. Odkręć dolny króciec po kilku latach i zobacz co się znajdzie. Natomiast w instalacji DZ czynnik jest cały czas w szybkim ruchu podczas pracy PC. To znaczy ten szybki ruch nie pozwoli im spokojne osiąść. A jakby coś to nie jest jakimś wielkim problemem raz na 5-10 lat taki wymiennik wypłukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 07.02.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Nie jest wielkim problemem za 5-10 lat rozłączyć rury i wypłukać. Ale przyjemniej jest tego nie robić i nie zastanawiać się jak to wygląda w środku. Jak się robi samodzielnie to tym bardziej warto dołożyć te kilkadziesiąt złociszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 07.02.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Nie jest wielkim problemem za 5-10 lat rozłączyć rury i wypłukać. Ale przyjemniej jest tego nie robić i nie zastanawiać się jak to wygląda w środku. Jak się robi samodzielnie to tym bardziej warto dołożyć te kilkadziesiąt złociszy. Bardziej kilkaset. Jak podjąłem decyzję przejścia z ,,eko"groszko na PC warunkiem było zmieszczenie się w określonej kwocie PC +DZ = 15tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 07.02.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Zależy od ilości sekcji, przy 6 wyjściach pewnie kilkadziesiąt więcej, przy 14 (12 +2 na rury dobiegowe jak u Ciebie) może i "set" ze dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 07.02.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Zależy od ilości sekcji, przy 6 wyjściach pewnie kilkadziesiąt więcej, przy 14 (12 +2 na rury dobiegowe jak u Ciebie) może i "set" ze dwie. Z mosiądzu na trójnikach 5/4x3/4 taki rozdzielacz wyjdzie ok. 400 zł x 2= 800 bez złączek, zaworów , odpowietrzników, ze stali 100 zł. Pracochłonność porównywalna. Jeśli kiedyś w przyszłości będę go wymieniał to pospawam z nierdzewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 07.02.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 A z nierdzewki śa gotowe np. trójniki i jakieś króćce, czy trzeba spawać z samych rurek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szuwex 10.02.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Witam,Od początku obserwuję ten wątek. Posiadam Ecopower od 2009 roku. Chcąc podzielić się informacjami jak działa zapraszam na stronę http://www.rlo.cba.pl Włączona jest regulacja pokojowa. Może ktoś wie jak pozbyć się bezsensownego załączania co 30 minut (ustawiłem taki czas postoju pompy - więcej sie nie da, jak było 15 minut to załączała sie na chwile co 15 minut). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts