Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rzeczywiście głupie to włączanie na kilka minut. Czy masz włączone sterowanie pogodowe i pokojowe naraz ?

Zapomniałem podać podstawowej informacji - sterownik Frisko RX910. Mam wybraną opcję RegPok: TAK, czy nie jest to jednoznaczne z wyłączeniem regulacji pogodowej? (wg instrukcji parametr ten odnosi się do pompki obiegowej, dokładnie czytając nie jest tam wspomniana sprężarka)

Mam wybraną opcję RegPok: TAK, czy nie jest to jednoznaczne z wyłączeniem regulacji pogodowej

Z tego ci się doczytałem, to: "Przy zwartym styku termostatu pokojowego sterownik pracuje zgodnie z charakterystyką pogodową". Sprawdź jaką masz ustawioną histerezę - prawdopodobnie trzeba ją zwiększyć. Możesz też podnieść krzywą.

Sprawdź jaką masz ustawioną histerezę - prawdopodobnie trzeba ją zwiększyć. Możesz też podnieść krzywą.

To się lekko wtrącę.

Czyli ustawienie histerezy grzania np. tania taryfa: 22,5 stopnia, droga taryfa:21,25 stopnia może w takim wypadku pomóc? Czy dobrze zrozumiałem? :)

P.S.

Pytama się, bo za rok będę u siebie zakładał raczej taką pompkę więc chciałbym sobie wszystko wcześniej poukładać.

Czyli jak? 23 i 21? 23 nie będzie za dużo?

W moim przypadku ustawiłem 21 i 22.

RWXW w RX910 nie znalazłem histerezy dla CO ale dziś zmieniłem parametr WspKor. Wg opisu ma wpływ na czas postoju pompy i szybkość rozgrzewania pomieszczeń. U mnie był ustawiony na 9 (0 - korekcja wyłączona), wstawiłem 5 zobaczymy jak się będzie zachowywać.

Witam,

Od początku obserwuję ten wątek. Posiadam Ecopower od 2009 roku. Chcąc podzielić się informacjami jak działa zapraszam na stronę www.rlo.cba.pl

Włączona jest regulacja pokojowa. Może ktoś wie jak pozbyć się bezsensownego załączania co 30 minut (ustawiłem taki czas postoju pompy - więcej sie nie da, jak było 15 minut to załączała sie na chwile co 15 minut).

Pozdrawiam

Użytkuję Ecopowera od 2010, ale de facto dla warunków domowych od 2011. Mam identyczny problem z załączaniem, zresztą opisywałem go na FM.

W zasadzie do końca tego nie zlikwidowałem, pomogło (trochę) bardzo wyraźne zróżnicowanie temp. Komf. i Eko. Mam teraz 23/16, kiedy miałem ustawione "na równo" np. 21/21 to faktycznie miałem prawie cały czas załączenia co 20 minut na raptem parę minut (tyle mam ustawione na "odpoczynek" sprężarki).

Mam starszy sterownik RX77 bez sterowania pokojowego, tylko pogodówka.

Ostatecznie dałem sobie z tym spokój, grunt, że mam ciepło...

RWXW czy też masz zamontowany RX910? w Twoim przypadku ten "efekt piły" nie występuje.

Nie, nie mam takiego sterownika i nie znam go. Tylko zerknąłem do instrukcji, mam zupełnie inną pc, ale zasady są takie same. Czy to się w sterowniku nazywa histereza, czy jakoś inaczej, tego nie wiem, ale zadzwoń do producenta i spytaj o histerezę - pewnie Ci powie jak to ustawić skoro nie możesz samemu znaleźć (opisy w instrukcji są takie sobie). Inna metoda to zwiększenie krzywej na pogodówce na jakąś dużo wyższą (nawet taką całkiem z księżyca) i zastosowanie sterownika pokojowego - wtedy sterownik pokojowy wyłączy pc wtedy kiedy trzeba, mimo że pogodówka będzie chciała grzać dalej. Ja tak mam i jak zerkniesz na moje wykresy ze stopki, to jeden ząbek piły u mnie trwa kilka godzin.

Mam starszy sterownik RX77 bez sterowania pokojowego, tylko pogodówka.

Nie szkodzi, prawdopodobnie można podłączyć do tego sterownik pokojowy jeśli bardzo byś potrzebował - wystarczy oszukać czujnik zewnętrzny podłączając do niego szeregowo odpowiednio dobrany rezystor bocznikowany czujnikiem pokojowym.

Witam,

Od początku obserwuję ten wątek. Posiadam Ecopower od 2009 roku. Chcąc podzielić się informacjami jak działa zapraszam na stronę http://www.rlo.cba.pl

Włączona jest regulacja pokojowa. Może ktoś wie jak pozbyć się bezsensownego załączania co 30 minut (ustawiłem taki czas postoju pompy - więcej sie nie da, jak było 15 minut to załączała sie na chwile co 15 minut).

Pozdrawiam

Jeżeli czujnik Tco masz na zasilaniu podłogówki przenieś go na powrót, a jeśli się nie da to w ,,kalibracja czujników" zmniejsz wartość Tco o deltę GZ - z wykresu wygląda że jest to ok. 5 st. Krzywą daj na 4, a Tmaxco- na 29 st.

Inna metoda to zwiększenie krzywej na pogodówce na jakąś dużo wyższą (nawet taką całkiem z księżyca) i zastosowanie sterownika pokojowego - wtedy sterownik pokojowy wyłączy pc wtedy kiedy trzeba, mimo że pogodówka będzie chciała grzać dalej. Ja tak mam i jak zerkniesz na moje wykresy ze stopki, to jeden ząbek piły u mnie trwa kilka godzin.

Przez najbliższe 24h probuję co podpowiadasz. Regulacja pokojowa jak wcześniej i krzywa grzania podniesiona z 2 na 6 (może nie z księżyca ale wyższa:)).

Miałem podobny problem u siebie.

Jest tak:

PPC C9 z sterownikiem RX910 - sterownik wymieniony na wersję programu SB21. Poprzedni sterownik w wersji S703 miał wadę, polegającą na tym, że przy sterowaniu pokojowym pompka obiegowa c.o. pracowała non stop. Nie wiem, czy to była wada wersji oprogramowania, czy mojego egzemplarza , ale teraz jest o.k. Współczynnik WspKor przy ogrzewaniu podłogówki pompą ciepła nie ma najmniejszego znaczenia. Dzieje się tak dlatego, że powoduje on zmianę temperatury zadanej (korektę krzywej) w górę, kiedy temperatura w pomieszczeniu jest niska (odbiega dużo od zadanej). Ma to spowodować szybsze nagrzanie pomieszczeń - tyle tylko, że zanim pompa ciepła się "rozbuja" przy grzaniu posadzki to temperatura w pomieszczeniu podrośnie i WspKor przestanie podbijać temp. c.o. Zadziałałoby to przy ogrzewaniu grzejnikowym i mocno przewymiarowanej pompie (albo innym kotle). Filozofia WspKor jest taka: "Trzeba szybko dogonić temperaturę w wyziębionym pokoju - to dajemy ukrop w rurki."

A teraz do rzeczy:

Wg mnie u szuwex-a jest tak, że zanim temperatura w chałupie osiągnie zadany poziom woda "kotłowa" (albo "pompowa" ;)) osiąga temperaturę wynikającą z krzywej i następuje STOP. Po zadanym czasie postoju PCi próbuje znowu nagrzać chałupę i znowu krzywa ogranicza temp wody w układzie c.o. I tak w kółko Macieju.....

Ja zrobiłem tak:

- walnąłem krzywą grzewczą z sufitu, żeby zrezygnować z ograniczenia temp c.o. w funkcji temperatury na zewnątrz (przy pompie ciepła sterowanej pokojowo i bezwładności ogrzewania powierzchniowego ten parametr nie daje nic)

- na wszelakij słuciaj ustawiłem ograniczenie TcoMax (czy jakoś tak) na 40C

- ustawiłem temp komf. i eko. 21/23

Temp. zadane 21/22 u mnie nie zdają egzaminu, bo mam ogrzewanie ścienne, które ma mniejszą bezwładność niż podłogowe. Przy 20/22 domownicy mi marudzili, że zimno. Przy 21/23 z kolei za gorąco. No to zostawiłem 21/23, ale ustawiłem kalibrację czujnika temp wewnętrznej ( wersja programu SB21 ma taką funkcję) i pogodziłem wszystkich. Teraz pompa pracuje w tanim prądzie non stop aż nagrzeje do 23, a w drogim tylko wtedy, gdy spadnie poniżej 21 - czyli prawie nigdy :D.

Ostatnio zmieniłem taryfę na łykendową i pojawił się efekt "piły" w sobotę i niedzielę. Jak się okaże, że PCi za bardzo taktuje to będę musiał zaprogramować "sztuczną" strefę drogiego prądu :lol2:.